Een processor is heel belangrijk in een laptop. Een processor is wat zorgt dat een laptop snel genoeg draait.

Daarnaast is een processor nodig om de programma’s die je gaat gebruiken snel te kunnen draaien. De processor zorgt dat zware programma’s zoals Photoshop en Premiere Pro sneller gebruikt kunnen worden zonder vertraging of crashes. 

Naast een goede processor heb je ook genoeg ram nodig in een laptop voor snelheid met multitasken. Als je niet genoeg ram hebt dan kan je misschien een programma draaien maar data zal niet snel door alles heen draaien. 

Een processor is belangrijk voor alles maar het is niet altijd nodig om te beste te halen. Vaak heb je een zeer sterke processor nodig als je de beste games wilt spelen samen met een zeer goede videokaart. 

Daarnaast heb je ook een zeer sterke processor nodig voor videobewerking of fotobewerking. Ik ga hieronder verstellen wat een processor is en wat het precies doet. 

Wat is een processor

Wat is een processor bij een laptop

Een processor of wel de CPU genoemd dat staat voor central processing unit is een stuk hardware die zorgt ervoor dat alles wat je doet (input) in output wordt veranderd en weergegeven wordt op de scherm. 

De processor is ook wat zorgt dat je computer met applicaties en programma’s kan communiceren en een output maakt die het weergeeft op de scherm. 

Heel simpel, de processor zorgt dat alles wat je doet op de scherm wordt weergegeven zodat je dat kunt zien. Input wat is wat je doet met je toetsenbord, muis en wat je op hard disk staat wordt omgezet naar output op de scherm. 

Hoe werkt een laptop processor – Uitleg

Hoe werkt een processor in een laptop of computer

De processor is gemaakt om data van een plek naar de andere te verplaatsen en ook om data te lezen. De processor kan bijvoorbeeld data vanuit je toetsenbord en muis (input) nemen en deze dan processen in output voor de beeldscherm. 

De CPU heeft toegang tot programma’s, gegevens of andere computerfuncties vanuit RAM (Random Access Memory) wanneer deze wordt aangeroepen door het besturingssysteem (windows/iOS) van de computer. 

De processor zal dan de computerinstructies interpreteren die betrekking hebben op de bestelde taak voordat deze teruggestuurd wordt naar het RAM van de computer voor uitvoering via de computer systeembus in de juiste volgorde van uitvoering.

Heel simpel, de processor neemt data van de RAM, dit zijn taken die je geeft aan de processor wanneer je bijvoorbeeld een programma opstart of juist op de browser iets klikt. 

Welke processor moet jij kiezen 

Een processor kiezen hangt af van wat je met een laptop wilt gaan doen. Een processor kiezen is zeer belangrijk omdat dat is wat zorgt dat je zware programma’s kunt draaien en dat deze ook soepel genoeg kunnen draaien. 

Als je video’s gaat bewerken dan zal je zeker programma’s zoals Premiere pro en deze zijn heel zwaar op een processor. Daarom zal je zeker een sterke processor nodig hebben voor dit. 

Het hangt allemaal af van je doelen met de processor en wat je allemaal ermee wilt gaan doen.  

Videobewerking processor laptop

Videobewerking is niet zo makkelijk en zeker als je veel effecten gaat gebruiken in je clips. Een zeer sterke processor is nodig voor dit. Het minimum wat je wilt hebben in een laptop is een 4 core processor met een turbo snelheid van 4 Ghz of meer. 

Dit zal de minimum benodigdheden zijn ervoor. Daarnaast wil je tenminste 8GB ram hebben maar 16GB zal perfect zijn voor videobewerking. 

Als je echt extreme videos wilt gaan bewerken en je doet het voor werk dan raad ik zeker aan een processor met 6 cores of zelfs 8 cores of meer met een 4.5ghz turbo snelheid of hoger. Dit zijn de processor die super sterk zijn voor videobewerking en zeker als je 16GB ram hebt. 

Een heel goede voorbeeld voor een perfecte laptop voor videobewerking is de Lenovo ThinkPad X1 Yoga. Deze laptop heeft een Intel core i7 processor met 4 cores en een snelheid die tot wel 4.9 Ghz is. Dis is super sterke processor omdat de snelheid van alle 4 cores top zijn. 

Lenovo ThinkPad X1 Yoga - Welke Processor Heb Je Nodig In Een Laptop

Op dit moment zijn er geen processor die hoger zijn dan 5 Ghz en deze kan tot 4.9 Ghz dat al super goed is voor een processor.  Wat ook heel handig is aan deze laptop is de resolutie die 4K is. Als je nou video’s op 4K wilt gaan bewerken dan is dat een mogelijkheid omdat je de resolutie ervoor hebt. 

Het is altijd handig om de mogelijkheid te hebben om 4K te kunnen bewerken. Als je videos op 4K wilt bewerken dan heb je zeker een 4K scherm nodig zodat je alles goed kunt zien. 

Fotobewerking processor laptop 

Een laptop voor videobewerking heeft ook een goede processor nodig maar hoeft niet zo sterk te zijn als voor videobewerking. Voor fotobewerking kun je met een 4 core processor met 4 Ghz turbo snelheid werken en zal je niet meer nodig hebben. 

Voor fotobewerking is een processor niet het enigste belangrijkste, een goede resolutie en beeldkwaliteit is ook zeer belangrijk. Bij fotobewerking ben je meer bezig met kleuren en je wilt zeker een IPS paneel en hoge ppi(pixels per inch). 

Een geweldige keus voor fotobewerking is de Lenovo Yoga C940. Ook deze laptop heeft een 4k resolutie die perfect is voor als je fotos op 4K wilt gaan bewerken en de kleuren perfect wilt zien dankzij de IPS paneel en de topklasse beeldscherm kwaliteit. 

Lenovo Yoga C940-14IIL Laptop voor fotobewerking processor

De processor van deze laptop is de Intel core i7 processor met een turbo snelheid van 3.9Ghz. Ook deze laptop is zeer geschikt voor videobewerking dankzij deze processor. Omdat ik de beste laptop wilt kiezen die bij deze functies passen heb ik deze gekozen. 

Dit laptop is ook zeer flexibel en is zeker handig voor fotobewerking en grafisch werk. Je kan de laptop heel makkelijk vouwen en is zeer flexibel waardoor je ook met je hand kunt tekenen en werken zonder toetsenbord. 

Dit is een perfecte 2 in 1 laptop voor fotobewerking dankzij de sterke processor, top kwaliteit beeldscherm en flexibiliteit van de laptop. De laptop is ook klein genoeg waardoor je deze makkelijk kunt meenemen voor werk of naar klanten. 

Processor voor dagelijkse taken laptop 

Een processor voor dagelijkse taken is niet zo belangrijk. Elke processor die je vindt in winkels zoals Coolblue en bij Bol.com zal je een laptop vinden die een prima processor heeft voor dagelijkse taken. 

Een processor wordt heel belangrijk wanneer je een laptop gaat kopen voor gaming, fotobewerking en videobewerking. 

Het is wel belangrijk dat de processor die je kiest voor dagelijkse taken tenminste 2 cores heeft die werken op een snelheid van 3 Ghz of hoger turbo. Dit zal het makkelijker maken voor je om wel programma’s te kunnen draaien zonder dat alles vast gaat lopen. 

Een perfecte keus voor een dagelijkse taken laptop met goede processor is de Acer Swift 3 SF314. Dit is een perfecte keus voor dagelijkse taken en die ook een aantal programma’s goed  kan draaien. 

Acer Swift 3 SF314-57-57NU voorkant

Je wilt tenminste een laptop die goed en snel draait als je de internet gaat browsen en films gaat kijken. Een te goedkope laptop zal je alleen maar hoofdpijn geven omdat alles zo langzaam gaat draaien dat je tijd gaat verspillen in wachten.  

Deze laptop heeft over 209 reviews en de meeste van deze reviews zijn zeer positief waardoor het een geweldige laptop keuze maakt. 

Laptop processor voor gaming

Een laptop processor voor gamen is ook heel belangrijk. Zoals eerder al vertelt de processor is wat zorgt dat data van een plek naar de andere wordt verzonden. Het is daarom belangrijk dat je een goede processor hebt die continue data naar de videokaart kunt sturen zodat je games snel worden geladen en fps hoger blijven. 

Voor een gaming laptop heb je een processor nodig die 4 cores heeft met 4 Ghz of hoger hetzelfde als videobewerking. Daarnaast wil je ook een GPU die sterk genoeg is om je favoriete games te spelen. Een zeer goede videokaart heeft minimaal 4 GB vram om games te kunnen spelen op Full HD. 

Een zeer goede voorbeeld voor een gaming laptop met goede processor is de Lenovo Legion 5. De processor van dit laptop is zeer sterk en o.m.g kan je deze zeker ook gebruiken voor videobewerking, fotobewerking en alles. 

Lenovo Legion 5 15IMH05H Gaming laptop processor

De processor in dit laptop is de intel core i7 processor met 6 cores waardoor je 2 meer cores krijgt dan veel andere laptops. De kloksnelheid van dit processor is ontzettend sterk die kan tot 5Ghz topsnelheid.

Dit maakt deze processor sterker dan alle andere en zeker aan te raden voor gamers omdat er veel data verzonden en geprocessed moet worden tijdens het gamen.  

Naast de processor is de videokaart van deze laptop die Nvidia GTX 1660 ti met 6GB vram waardoor je de meeste games op hoge instellingen kunt spelen zonder probleem.