Een laptop kopen als een student is zeer moeilijk wanneer je een laag budget hebt. Je kan niet veel uitgeven en daarnaast moet je ook geld sparen voor je boeken en andere schoolspullen.

Het is daarom de reden dat ik deze top 10 beste laptops voor studenten in 2022 heb geschreven om studenten te helpen om de meest voordelige laptops te kiezen van 2022.

De top 10 beste laptops voor studenten in 2022 zijn de volgende:

 1. Apple Macbook Air (2020)
 2. Lenovo IdeaPad 3
 3. Lenovo IdeaPad Flex 5
 4. Acer Aspire 7 A715
 5. Acer Aspire 5 A515
 6. HP 14s
 7. Asus VivoBook S13
 8. Asus M515DA
 9. Asus X515EA
 10. Asus VivoBook 14

Top 10 beste laptops voor studenten – 2022 en verder

1. Apple Macbook Air (2020)

1. Apple Macbook Air(2020) Goedkoopste macbook laptop voor studenten
1. Apple Macbook Air(2020) Goedkoopste macbook laptop voor studenten

Voor een goede prijs zijn de macbook laptops meestal een goede keuze voor studenten. Deze laptops komen al met geweldige componenten waarmee je meer dan 10 jaar mee kunt gaan.

Dit betekent dat je alleen een keer genoeg hoeft te betalen voor een uitstekende laptop die lang meegaat. 

De Apple macbook air komt in twee verschillende versies van 2020 en je kunt kiezen voor 16GB ram of juist 8GB ram voor een goedkopere prijs.

Naast de ram kun je ook kiezen voor verschillende opslag. Dit is namelijk handig voor als je veel grote bestanden zal moeten gebruiken tijdens je studie.

De Apple MacBook Air is zeker een van de beste laptops voor studenten die vaak van alles moeten gaan gebruiken tijdens hun studie. 

De laptop is ook heel voordelig en is de goedkoopste laptop van de Macbook laptops van Apple. Het is zeker een aanrader voor studenten die graag een Macbook laptop willen maar niet veel willen uitgeven.

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van de Apple Macbook Air 2020 is 13.3inch en heeft een Retina scherpte. Dit is een speciale scherpte van Apple die zeer goed is met top kwaliteit. De paneel van de laptop is natuurlijk IPS paneel en de helderheid is 400 cd/m2

Processor: Voor de processor heeft deze laptop de nieuwe Apple M1-Chip. Deze chip is een octa core chip met een super snelheid waarmee je niet alleen zware programma’s kunt draaien maar ook games. 

Werkgeheugen: Voor de werkgeheugen heb je 8GB ram maar je kunt ook kiezen voor 16GB. Denk wel eraan dat je met 16GB meer zal moeten betalen en dat je wel met 8GB nog veel kunt doen. Als je veel gaat multitasken dan is 16GB handiger. 

Opslag: Voor opslag krijg je bij deze laptop een SSD met 256GB. Een SSD is altijd handig dankzij de snelheid en de opstartsnelheid van 15 seconden

Videokaart: De videokaart van deze laptop is ook de Apple M1-chip en deze chip werkt als een processor en videokaart voor deze macbook laptop. Je kan het ook gebruiken of kleine games te spelen wat heel handig is als je even niets te doen hebt. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem is natuurlijk de MacOS omdat het een macbook laptop is. Deze OS is wat ingewikkeld dan je normale Windows OS en er zijn ook moeilijkheden die komen met deze OS zoals welke apps je wel of niet op MacOs kunnen. 

Batterijduur: De batterijduur van deze laptop is 18 uur en dit is zeker handig voor een student. Je hebt soms niet genoeg stekkers in een lokaal en als jij een laptop hebt met lange batterijduur dan hoef je ook niet zoveel op te laden. 

Extra: Deze macbook air laptop voor studenten heeft maar 2 usb c poorten en een thunderbolt aansluiting. Om een HDMI of normale usb te kunnen gebruiken zal je wel een usb c hub moeten kopen. Als een student zal je wel veel moeten presenteren en een hub zal het mogelijk maken om hdmi kabel te kunnen gebruiken

2. Lenovo IdeaPad 3 14

2. Lenovo Ideapad 3 14 - Beste goedkope windows laptop voor studenten
2. Lenovo Ideapad 3 14 – Beste goedkope windows laptop voor studenten

Wanneer het komt tot prijs en kwaliteit is de Lenovo IdeaPad 3 14 een geweldige keuze. Voor een prijs rond de 650 euro kun je deze laptop krijgen die sterk genoeg is voor zware opdrachten zoals videobewerking. 

Verder is de laptop maar 14 inch waardoor je deze makkelijk kunt vervoeren en rond meenemen naar school en andere plekken.

De laptop komt met een geweldige resolutie die door velen wordt gebruikt en het beschikt over een sterke processor. Deze processor kan gebruikt worden voor de meeste zware taken die je zal moeten doen tijdens je studie.

Dankzij de AMD processor is de laptop zo goedkoop en sterk. Zeker een aanrader voor studenten die niet veel willen uitgeven voor een top laptop. 

Componenten 

Beeldscherm: De Lenovo IdeaPad 3 14ADA05 is een top laptop voor studenten in 2022. De laptop heeft een 14 inch scherm met een Full HD resolutie maar jammer genoeg een TN paneel

Een TN paneel is goed maar niet perfect voor kleur weergeving. Dit is belangrijk om te weten want als je professioneel foto’s gaat bewerken zal deze laptop niet een goede keuze zijn. Het is wel goed voor projecten waar je niet te zwaar met kleurbewerking moet werken. 

Processor: De processor van de laptop is de AMD Ryzen 7 met 4 cores. Deze quad core processor werkt op een snelheid van 4 Ghz turbo en dit is snel genoeg voor zware programma’s zoals de Adobe programma’s. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen is 8GB en dit is genoeg voor de meeste taken. Je zou meer moeten nemen als je veel taken tegelijk wilt uitvoeren maar voor een goede prijs is 8GB zeer goed. 

Opslag: De opslag van de laptop is zeker hoog voor deze goedkope studenten laptop en dat is een SSD met 512GB. Dit is meer dan genoeg om je programma’s op te slaan en ook je school projecten. 

Videokaart: De videokaart van de laptop is de AMD Radeon Vega 10. Dit is een geïntegreerde videokaart en is bedoeld om de laptop te helpen bij sommige taken. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem van de laptop is Windows 10 Home. Dit is de meest gebruikte besturingssysteem van windows op dit moment en zeker makkelijk te gebruiken. 

Batterijduur: De batterijduur van dit laptop is 7.5 uren en dit is niet zoveel als de macbook laptop maar voor de prijs is het zeker goed. 

Extra: Voor aansluitingen heeft deze laptop 3 standaard usb A poorten en ook een hdmi poort. Heel handig voor studenten omdat ze niet extra geld moeten uitgeven voor een usb c hub. Je komt uiteindelijk goedkoper uit met dit laptop. 

18 Tips bij het kopen van een laptop!

3. Lenovo IdeaPad Flex 5

3. Lenovo Ideapad Flex 5 - Flexibele windows laptop voor studenten
3. Lenovo Ideapad Flex 5 – Flexibele windows laptop voor studenten

Als je nou een wat flexibele laptop wilt voor je opleiding waarbij je veel met tekening moet werken of juist moet ontwerpen is een laptop met touchscreen heel handig.

De Lenovo IdeaPad FLex 5is een top keuze voor een touchscreen 2 in 1 laptop voor studenten. Deze laptop komt namelijk met sterke componenten die je zullen helpen om smooth door je opleiding te kunnen werken en reizen.

De laptop is maar 14 inch en dit is heel handig voor als je continue onderweg bent. Het is ook flexibel waardoor het gebruikt kan worden als een tablet. Dit is handig voor als je nou wilt tekenen, door documenten moet lezen enzovoort.

De laptop beschikt over een Full HD resolutie met touchscreen en is maar 14 inch waardoor je deze heel gemakkelijk kunt vervoeren. De sterkste punt aan deze 2 in 1 laptop voor studenten is de i7 processor waarmee je video’s kunt editen en zware programma’s kunt gaan gebruiken zonder enige zorgen.

Componenten 

Beeldscherm: De Lenovo IdeaPad Flex 5 14IIL05 is de perfecte 2 in 1 laptop voor studenten. Het beschikt over een 14 inch beeldscherm met een Full HD resolutie. De paneel van het scherm is IPS en dit is geweldig voor kleurweergave. 

Processor: De processor van de laptop is de Intel core i7 processor. Deze processor heeft 4 cores en is een quad core processor. De snelheid van de processor is 3.9Ghz op turbo en dit is waar het meestal zal zijn bij zware programma’s. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen is 8GB en dit is genoeg voor de meeste taken die je zal uitvoeren. Als je nou veel taken tegelijk wilt uitvoeren dan zal je wel beter voor 16GB laptop kiezen.

Opslag: De opslag van de laptop is een SSD met 256GB en het is genoeg voor de meeste gebruikers. Als je nou meer nodig hebt dan kun je een externe hdd gebruiken. 

Videokaart: Voor videokaart heeft deze laptop de Intel Iris Plus Graphics. Deze is een geïntegreerde videokaart en is niet super sterk om games erop te draaien. 

Besturingssysteem: De besturingssyteem is de Windows 10 Home. Deze besturingssysteem is heel gebruikelijk en is de meest gebruikte besturingssysteem naast MacOS. 

Batterijduur: De batterijduur van de laptop is 10 uur. Dit is zeker handig voor studenten die niet continu de laptop aan de oplader willen hebben. 

Extra: Voor extra’s is het handig om te weten dat deze laptop zowel usb A beschikt en usb c en zijn in totaal 3. Daarnaast heeft de laptop ook een hdmi poort wat heel belangrijk is voor studenten omdat ze veel presentaties moeten houden elke blok. 

4. Acer Aspire 7 A715

4. Acer Aspire 7 A715 - Acer laptop voor studenten (Gaming en School)
4. Acer Aspire 7 A715 – Acer laptop voor studenten (Gaming en School)

Voor studenten die graag naast school willen gamen is de Acer Aspire 7 A715 een geweldige keuze voor gaming en voor school.

De laptop beschikt over een prima videokaart voor gaming en ook een top processor om de meeste zware programma’s te kunnen draaien. 

Dankzij de Full HD resolutie zal je niet een te sterke videokaart nodig hebben. Dit is prima omdat je dan geweldige prestaties zal zien in je gaming sessies.

De processor van dit laptop is een i5 processor dus het is wel goed voor fotobewerking en klein schaal videobewerking. Als je zware video’s wilt gaan bewerken en grote projecten wilt gaan maken dan raad ik wel aan om een i7 processor te nemen. 

Specificaties:Acer Aspire 7 A715-75G
Beeldscherm15.6inch, Full HD(1080p), 60Hz, IPS Paneel
ProcessorIntel core i5, Quad core(4), 2.4 tot 4.1Ghz
Werkgeheugen8GB 
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce GTX 1650Ti 4GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur10 uur
ExtraUsb a, Usb c, hdmi poort, HD Ready camera

 

5. Acer Aspire 5 A515

5. Acer Aspire 5 A515 - Videobewerking en zware programma's voor studenten
5. Acer Aspire 5 A515 – Videobewerking en zware programma’s voor studenten

Een andere laptop keuze voor als je video’s en zware programma’s wilt gaan draaien is de Acer Aspire 5 A515.

Deze laptop beschikt over een i7 processor die heel sterk is en ook een prima videokaart om video’s te renderen in programma’s als Premiere pro. 

De laptop is 15 inch en beschikt over een Full HD resolutie waarmee je video’s op FHD kunt bewerken zonder enige probleem.

De paneel is IPS en dit is altijd belangrijk voor kleurweergave en contrast. Deze paneel helpt jou ook om kleuren beter te kunnen bewerken.

Specificaties:Acer Aspire 5 A515-55
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS Paneel
ProcessorIntel Core i7, Quad Core(4), 1.3 tot 3.9Ghz
Werkgeheugen16GB
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Plus Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur8 uur
Extra4 usb poorten usb a en usb c, hdmi poort , HD Ready Camera

6. HP 14s

Beste kleine HP laptop voor studenten - HP 14s
Beste kleine HP laptop voor studenten – HP 14s

De HP 14s is een andere top keuze voor een goedkope laptop die van alles kan doen voor een student. Deze laptop is geschikt voor zowel videobewerking, fotobewerking en andere zware taken dankzij de AMD Ryzen 7 processor. 

Als een student wil je wel een goede laptop die perfect is in prijs en kwaliteit. De laptop moet ook zware programma’s kunnen draaien zoals Adobe programma’s want die zal je veel gebruiken in je studie. 

Specificaties:HP 14s
Beeldscherm14inch, Full HD, IPS Paneel
ProcessorAMD Ryzen 7, Octa core(8), 1.8 tot 4.3Ghz
Werkgeheugen16GB Ram
Opslag512GB SSD
VideokaartAMD Radeon Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur7.5 uur
Extra3 usb aansluitingen zowel a als c, Hdmi poort, HD Ready Camera

7. Asus VivoBook 15

Asus Vivobook 15 - 15 inch laptop voor studenten die zware taken moeten uitvoeren en soms willen gamen.
Beste laptop voor studenten die ook willen gamen – Asus Vivobook 15 inch

Voor studenten die graag ook willen gamen is de Asus Vivobook 15 een prima keuze. Deze laptop komt met alle belangrijke componenten voor zware programma’s voor je studie en voor als je wilt gamen.

Deze laptop is zeer sterk en heeft een prima formaat waardoor je deze makkelijk kan vervoeren en ook kunt gebruiken voor zware programma’s dankzij de i7 processor.

Deze laptop is een uitstekende keuze voor studenten die continu onderweg zijn en veel moeten reizen. De laptop heeft ook een Full HD resolutie waardoor je naast je school werk ook je favoriete series en films op top kwaliteit kunt zien.

Specificaties:Asus VivoBook S15
Beeldscherm15inch, Full HD, 60hz, OLED paneel
ProcessorIntel Core I7, Quad Core(4), 1.3 tot 3.9Ghz
Werkgeheugen16GB
Opslag1TB SSD
VideokaartGTX 1650 Max-Q
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur7 uur
Extra3 usb aansluitingen a en c, hdmi poort, HD Ready Camera

8. Asus D515DA

8. Asus D515DA goedkope laptop voor studenten
8. Asus D515DA goedkope laptop voor studenten

Voor studenten die niet veel met zware taken te maken hebben maar die juist documenten moeten maken is de Asus D515DA een prima keuze.

Deze laptop is onder de 500 euro en is een prima laptop voor basis taken. Dingen zoals presentaties maken, internetten, office pakket enzovoort kunnen makkelijk gebruikt worden door studenten op deze laptop.

De laptop komt met een besturingssysteem die bedoeld is voor lage budget laptop. De Windows 11 s mode van windows is zeer sneller dan normale windows besturingssysteem wat heel handig is voor snelheid.

Specificaties:Asus D515DA
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 60Hz, TN Paneel
ProcessorAMD Ryzen 3, Dual core(2), 3.5Ghz
Werkgeheugen8GB Ram
Opslag256GB SSD
VideokaartAMD Radeon Graphics
BesturingssysteemWindows 11 in S mode
Batterijduur6 uur
ExtraUsb a, Usb c, Hdmi poort, VGA camera

Goedkope studenten laptops

9. Asus X515EA

9. Asus X515EA - Prijs en kwaliteit voor wat zware taken zoals fotobewerking
9. Asus X515EA – Prijs en kwaliteit voor wat zware taken zoals fotobewerking

Een andere laptop van Asus weer die zeer sterk is voor een goedkope prijs is de Asus X515EA. Deze laptop heeft een zeer goede design en de toetsenbord is heel aangenaam voor schrijven. De laptop is wel 15 inch maar het beschikt wel over de componenten die je nodig zal hebben tijdens school als een student. 

Specificaties:Asus X515EA
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 60Hz, IPS Paneel
ProcessorIntel Core I7, Quad Core(4), 2.8 tot 4.7Ghz
Werkgeheugen8GB Ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur6 uur
Extra4 usb poorten usb a/c, hdmi poort, VGA camera

10. Asus VivoBook 14

Asus VivoBook 14 M413IA - VivoBook laptop voor studenten in 2021

De laatste en zeker een zeer compacte laptop die heel sterk is, is de Asus VivoBook 14. Deze laptop beschikt niet alleen over een super sterke processor maar ook over een sterke werkgeheugen waardoor je heel veel kunt multitasken zonder dat de laptop heel traag van wordt. 

Deze asus laptop beschikt over alles wat je nodig zou hebben in een kleine laptop voor school en zakelijk gebruik. De laptop is heel compact en beschikt zelfs ook over verlichte toetsenbord voor als je s avond nog aan schoolopdrachten moet werken. 

Specificaties:Asus VivoBook 14 M413IA
Beeldscherm14inch, Full HD, 60hz, IPS Paneel
ProcessorAMD Ryzen 5, hexa core(6) 2.3 tot 4Ghz
Werkgeheugen16GB 
Opslag512GB SSD
VideokaartAMD Radeon Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur7 uur
ExtraUsb a, usb c, Hdmi poort en HD Ready Camera

Een laptop kiezen als student – waar op letten

Een aantal heel belangrijke punten waar je op moet letten als een student wanneer je een laptop gaat kopen is de prijs, kwaliteit, draagbaarheid, betaalbaarheid, gebruikelijkheid(touchscreen etc) en wat je ermee kan doen. 

Niet elke laptop kan gebruikt worden voor elk programma of elke doel. Sommige laptops zijn meer bedoeld om zware programma’s te kunnen draaien als Adobe en andere meer bedoeld of programma’s zoals Office pakket te draaien. 

Het is daarom belangrijk dat je weet welke programma’s je veel gaat gebruiken tijdens je studie voordat je een laptop gaat kiezen. Daarnaast is het wel belangrijk om een goede laptop te kiezen want je zal in de toekomst wel zware programma’s moeten gebruiken als je van studie veranderd of gaat werken. 

Tenslotte is de laatste en ook een heel belangrijke punt is de batterijduur van de laptop. Je wilt niet continu een laptop zitten op te laden omdat deze niet meer dan 7 uur zonder opladen kan. Het is daarom heel belangrijk dat je een laptop neemt die ook lang op batterij kan. 

Beste laptop merk voor studenten

De beste merken waar je naar beste kunt kijken voor een studenten laptop zijn de volgende merken.

 1. Apple
 2. Lenovo 
 3. Acer
 4. HP
 5. Asus

Deze merken hebben de beste prijzen en kwaliteit wanneer het komt tot een laptop. De laptop zijn klein, compact en wegen niet veel waardoor je makkelijk deze kunt vervoeren. Er zijn natuurlijk ook wel een aantal andere laptops van andere merken maar deze zijn wel mijn top 5 beste laptop merken voor studenten. 

Categorized in: