Een nieuwe laptop kopen is heel lastig en met de prijs variatie moet je weten welke laptop voor wat bedoeld is. Wanneer het komt tot het kopen van een laptop wil je zeker zijn dat deze goed bij je past. 

In dit artikel ga ik je precies uitleggen wat een goede laptop is en hoe jij zelf een kunt kiezen. Voor elke gebruikersdoel is er een laptop en het is aan jou om te weten wat je wilt gaan doen.

Wil je nou internetten, foto’s bewerken, video’s bewerken, studeren of gamen. Dit zijn allemaal vragen dat jij jezelf moet stellen voordat jij een laptop gaat kiezen.  

Naast de doelen van een gebruiker zijn er ook laptop componenten waar je naar moet kijken. Ik zal eerst met je doelen beginnen en dan zal ik praten over de prijzen en de componenten van een laptop. 

Nieuwe laptop kopen – #1 Koopkids en Tips

weten hoe jij een laptop kan kopen zal je veel tijd besparen. Hieronder zal ik je precies uitleggen waar je naar moet kijken bij het aanschaffen van een laptop. 

Wat zijn je doelen - Nieuwe laptop kopen
Wat zijn je doelen met een laptop – nieuwe laptop kopen

Wat zijn je doelen met een laptop

er zijn een aantal doelen dat je kunt hebben met een laptop. Wil je nou een laptop voor interneten en dagelijkse taken, fotobewerking, videobewerking, gamen, Reizen, School of zakelijk gebruik. hieronder zal ik meer hierover vertellen. 

Internetten, mailen, dagelijkse taken enzovoort

Als je niet veel met een laptop wilt doen dan internetten, mailen en dagelijkse taken zoals Office pakket dan hoef je niet veel geld uit te geven. Een laptop onder de 500 euro zal je goed doen en zal sterk genoeg zijn voor de meeste taken die je zal uitvoeren. 

Hieronder hebben we een aantal keuzes van laptops voor dagelijks gebruik. Je kunt ook verder lezen in onzer artikel over de beste laptops voor thuisgebruik.

Beste laptops voor dagelijks gebruik om te kopen:
Acer Chromebook 315
Lenovo IdeaPad 3 Chromebook
Acer Chromebook Spin 314

Fotobewerking 

Ben je meer bezig met foto’s bewerken of moet je dat doen voor je opleiding of werk dan wil je een wat sterkere laptop. Een laptop met tenminste een i5 processor 4 cores en 8GB ram. Een laptop voor fotobewerking begint van 600 euro tot wel 1000 euro. 

Als je nou zware edits wilt doen op een foto dan zal je wel een Intel core i7 processor moeten nemen met 16GB ram. Als je niet echt veel edits gaat doen dan kan je een goedkopere fotobewerking laptop nemen. 

De beste laptops voor fotobewerking – laptop kopen:
HP 14s
HP Pavilion x360
Apple Macbook Air 15

Videobewerking en designen

Videobewerking en ontwerpen hebben wel zware componenten nodig zonder grap. Deze laptops zijn een van de meeste high end laptops.

Videobewerking is heel zwaar en zeker als je ook veel edits wilt gaan maken. Deze laptops hebben meestal een i7 processor en daarnaast 16GB ram en een goede dedicated videokaart

Beste videobewerking en design laptops:
HP 14s
Asus Vivobook 16x
Acer Swift 3 SF314

Gamen 

Als je juist een laptop wilt om spelletjes te spelen zoals Fortnite, Sims 4 en Warzone dan zal je wel meer moeten uitgeven.

Een laptop om te gamen moet zeer sterk zijn en moet gaming technologieen beschikken zoals hoge verversingssnelheid en G-Sync.

Gaming laptops zijn ook meestal 15 tot wel 17 inch en zijn wat zwaarder en hebben lagere batterijduur dan andere laptops. 

Een van de beste gaming laptops zijn de volgende drie, maar je kan ook naar onze meer uitgelegde artikel lezen over de beste gaming laptops.

Beste laptops voor gamers:
HP Victus 15
Acer Nitro 5
MSI Thin GF63

Zakelijk gebruik 

Wil je juist een laptop voor je zakelijk gebruik en onderweg dan wil je een laptop die sterk genoeg is voor de meeste taken en compact.

Een zakelijke laptop moet video’s kunnen bewerken en andere zware programma’s kunnen draaien. Dit komt omdat jij als ondernemers nooit weet wat je zal gaan moeten doen voor je business.

Beste laptop voor zakelijk gebruik om te kopen:
Apple Macbook Air 15 (2023)
Lenovo Yoga Pro 7
Lenovo V15 G4 AMN

Laptop voor studeren

Als jij gaat studeren dan wil je ook een sterke laptop. Je zal veel moeten doen tijdens je opleiding en soms weet je niet precies wat dat zal zijn. Dingen zoals fotobewerking en videobewerking zal je moeten kunnen doen, daarnaast zal je ook andere zware programma’s moeten draaien op school. 

Beste laptop voor studenten om te kopen:
Samsung Galaxy Book3 360
HP Pavilion 15
Apple Macbook Air 15 (2023)

Componenten van een laptop waar je op moet letten

Naast de voorbeelden dat ik had aangegeven wil je ook zelf kunnen bepalen welke laptop je moet kiezen. Aangezien deze artikel oud kan worden en de laptops niet meer beschikbaar zijn.

Beste laptops voor studenten om te kopen. Ideale keuzes

Hieronder zal ik de onderdelen van een laptop bespreken waar je naar moet kijken. Soms wil je ook naar de merk van de laptop kijken en weten welke de beste laptop merk zijn om te kiezen. 

Het besturingssysteem

Als eerst is de besturingssysteem die je neem belangrijk. er zijn 3 belangrijke besturingssystemen die veel worden gebruikt en dat zijn Windows, MacOs en ChromeOs.

Elk van deze besturingssysteem is handig in zijn eigen manier en daarom gaan we meer over praten.

Windows

Als eerst hebben we de Windows besturingssysteem. Deze is de meest gekozen besturingssyteem en is heel belangrijk voor gamers, studenten en gebruikers die al ermee bekend zijn.

De meeste applicaties op de wereld zijn gemaakt voor de windows besturingssysteem omdat deze de meest bekend is. 

MacOS

De tweede besturingssysteem is de MacOs en deze is een geweldige besturingssysteem. Deze besturingssysteem is heel goed voor designers, studenten en zakelijk gebruik dankzij de snelheid en professionele look. Macbook laptops zijn heel bekend en worden veel gekozen door mensen die een professionele laptop willen. 

ChromeOS

De laatste besturingssysteem is de ChromeOS. Deze besturingssysteem kies je wanneer jij een goedkope laptop gaat nemen voor dagelijkse taken. De ChromeOS is perfect voor snelheid omdat ze alles vanuit het internet gebruiken.  

Behuizing

Een andere punt dat ook belangrijk is, is de behuizing. Je wilt goed kijken naar de behuizing en zien of het bij je past. Soms kun je ook langs een winkel en kijken of de laptop iets voor je is voor dat je die gaat bestellen. 

Het scherm

Verder hebben we het scherm van de laptop waar je naar moet kijken. Het scherm heeft veel punten die belangrijk zijn zoals de resolutie, verversingssnelheid, touchscreen en paneel. 

Resolutie

De resolutie van de laptop is belangrijk omdat dat is wat bepaald de beeldkwaliteit. De resolutie dat je wilt kiezen is Full HD (1920 x 1080 pixels), Quad HD (2560 x 1440 pixels) en UHD (3840 x 2160 pixels). Denk eraan dat hoe hoger de resolutie hoe harder de laptop moet werken of goed te draaien. Voor prestaties raad ik aan om Full HD te nemen of Quad HD voor prestaties en kwaliteit. 4K is op dit moment niet mogelijk om op prima FPS te gamen zonder een RTX 4080 of RTX 4090.

Verversingssnelheid

Verder hebben we de veversingssnelheid van de scherm deze wordt ook Hz, Hertz of Refresh Rate. De meeste en normale laptops hebben 60 Hertz en dit is genoeg voor een laptop. Als je een gamer bent dan wil je betere verversingssnelheid en daarvoor wil je 120Hz of hoger op je scherm. 

Touchscreen

Touchscreen is een functie die niet veel laptops hebben maar wat wel handig kan zijn. Veel van de laptops met touchscreen zijn 2 in 1 laptops die flexibel zijn voor gebruik. Als jij je laptop beter wilt gebruiken dan  is een laptop met touchscreen een goed keus. 

Paneel

Nu over de paneel van het scherm en voor een laptop wil je een IPS paneel. De IPS paneel is de beste paneel voor kleurweergave en zeker wat jij in een laptop wilt hebben. 

Processor

De processor is de belangrijkste component van een laptop als je deze gaat gebruiken voor zware programma’s. De processor is de component dat neem data van je opslag en weergeeft het op het scherm. 

Voor een processor wil jij tenminsten een i5/Ryzen 5 processor of een i7/Ryzen 7 processor. Deze zijn de beste processors die je kunt kiezen voor een Windows laptop. Voor een macbook laptop kun jij de nieuwe M1-Chip nemen en voor een Chromebook maakt het niet uit. chromebooks zijn snel dankzij de besturingssysteem en hebben geen sterke processor voor nodig. 

Werkgeheugen

Nu over de werkgeheugen van de laptop. Voor de werkgeheugen op een laptop wil jij als minimum 8GB nemen of hoger voor een Windows of MacOS laptop.

Voor een chromebook kun je 4 GB nemen en dat is genoeg. Een nieuwe laptop kopen in 2021 wil je tenminste 8GB maar liever 16GB voor als je lang met de laptop wilt meegaan. 

De opslag

De opslag van de laptop die je gaat kopen moet een SSD hebben en dat is een moet. Een SSD is heel snel en zorgt voor dat je laptop binnen enkele seconden opstart. Voor opslag wil je zelf beslissen hoeveel je nodig zal hebben, als je veel nodig hebt dan moet je 512GB nemen of meer. 

Videokaart

De laatste component waar je naar moet kijken bij een laptop kopen is de videokaart. Veel laptop videokaarten zijn geintegreerde videokaarten die bedoeld zijn om de laptop te helpen bij sommige taken. Andere videokaarten zijn sterker en zijn zeer handig voor gaming en videobewerking en rendering. 

Voor gamen wil jij een videokaart met 4GB vram of meer en deze zijn ook handig voor als je videos gaat bewerken. Ze helpen je om videos sneller te renderen en 3D modellen ook in programma’s zoals blender enzovoort. 

Welke formaat bij het kopen van een laptop

naast de componenten wil je zeker zijn dat je een laptop neem die een formaat heeft die bij je past. Ben je veel onderweg of juist veel thuis en wilt een laptop om soms rond te nemen. het is belangrijk om te weten of je veel onderweg zal zijn of niet. Verder wil je ook weten of je zware games zal willen spelen of niet. 

13 inch

13 inch laptops zijn een van de meeste kleine laptops die sterk genoeg zijn om nog de meeste zware taken te doen. Deze laptops wil je kiezen wanneer jij een student bent en een laptop wilt gaan kopen. De macbook laptops zijn meestal 13 inch en zijn ideaal voor zakelijk gebruik en studenten die veel onderweg zijn. 

14 inch 

Zoals de 13 inch zijn de 14 inch laptops ook een goede alternatief voor als je iets groter wilt dan 13 inch maar kleiner dan 15 inch. 14 inch laptops zijn heel handig en soms kun je ze krijgen met een wat sterkere videokaart. 

15 inch 

De 15 inch laptops zijn de beste laptops die je kunt kopen voor als je prestaties wilt en draagbaarheid. Deze laptops zijn soms ook handig voor gamen omdat ze met prima videokaarten komen. Dit zijn goede keuze voor gamers en studenten die een prima laptop willen met goede videokaart voor onderweg. 

17 inch

De laatste zijn de 17 inch laptops en deze zijn goedkopere laptops voor gamers en mensen die niet veel onderweg zijn. Dit zijn zeer zware laptops die vaak gekozen worden door gamers omdat ze veel meer ruimte hebben voor componenten zoals de videokaart en koelers om te kunnen gamen. Je wilt alleen een 17 inch laptop nemen als je niet veel onderweg bent. 

Conclusie

Een nieuwe laptop kopen is zeker niet makkelijk maar hopelijk is het nu ietsjes makkelijker geworden met deze uitleg. Denk eraan dat je een doel moet hebben met een laptop en moet even nadenken wat je precies wilt gaan doen. Als je niet precies weet wat je allemaal gaat doen maar wel een goede laptop wilt nemen dan neem een laptop die geschikt is voor videobewerking of gamen.