Een Macbook of Windows, wat is nou de ideale keuze. Beide zijn laptops maar ze zijn heel verschillend in veel aspecten.

Macbook of Windows laptop, een Macbook is meer praktisch voor zakelijk, studenten en onderweg dankzij de lange batterijduur en sterke processor. Een Windows laptop is meer handig voor gamers, gebruikers die Windows specifieke programma’s moeten draaien en als je meer vrijheid wilt.

Zo wat is nou een betere keuze en wanneer moet je een boven de ander kiezen. In dit artikel ga ik het hebben over een aantal zaken die heel belangrijk zijn bij het kiezen van een Windows of Macbook.

Dingen zoals de besturingssysteem, batterijduur, design, beeldkwaliteit, snelheid, processor, videokaart, poorten, draagbaarheid, resolutie voor werk en veel meer.

Macbook of Windows laptop - welke is beter voor mij
Macbook of Windows laptop – welke is beter voor mij

Is Mac beter dan Windows?

Het simpele antwoord voor veel mensen is Ja, een macbook is sneller, heeft betere beeldkwaliteit, langere batterijduur en kan beter presteren voor een lagere prijs dan veel Windows laptop.

Een Macbook laptop komt met het besturingssysteem MacOS die gemaakt is door Apple. Dit is hun eigen besturingssysteem die heel zuinig is vergeleken met Windows.

Het is ook door deze reden dan veel ondernemers, studenten, reizigers en mensen die vaak onderweg zijn juist een Macbook laptop kiezen.

De Macbook laptop is heel veel beter dan een Windows laptop wanneer het komt tot professionele werk zoals ontwerpen, onderneming, videobewerking, fotobewerking enzovoort.

De Macbook laptops van Apple hebben een nieuwe processor die Apple heeft bedacht dit heel sterk is.

De processor heet de M-processor en deze werkt ook als een videokaart. Dit is heel handig voor programma’s die een sterke videokaart nodig hebben om te renderen zoals Premiere Pro, Blender, 3D renden programma’s en games.

De M-processors van Apple – Uitleg

Het is nog steeds wel zo dat je geen zware games kunt draaien of heel zware GPU applicaties op een Macbook laptop. Als een gamer is het daarom handiger om een Windows laptop te kiezen zoals die van MSI, Asus of Acer.

Waarom zou je een Macbook kopen?

Een Macbook zou je willen kopen als je graag een laptop wilt die top beeldkwaliteit heeft, supersnel is, handig is voor zware taken zoals Adobe Photoshop, Premiere Pro, lange accuduur heeft en een professionele design heeft.

Anders dan dat zou je wel goed zitten met een Windows laptop. Veel Windows laptops zitten er ook heel netjes uit en kunnen veel zwaardere programma’s waar een videokaart voor nodig is.

Het enige wat onderscheid een Macbook van Windows op de professionele aspect van laptops is dat je met windows geen sterke videokaart krijgt voor een gunstige prijs die zo sterk is als die van Apple.

Verder heb je ook te maken met gewicht en accuduur van de laptop. Op de Macbook laptops heb je meestal boven de 16 uren batterijduur waardoor je heel lang op batterij kunt werken zonder op te laden.

Op een Windows laptop is dit vaak 8 uur en zelfs minder wanneer de laptop hard moet gaan werken. Dit komt meestal doordat de besturingssysteem van Windows niet zuinig genoeg is als die van MacOS.

Een Windows laptop heeft ook langere batterijduur door de sterke videokaarten. Windows laptops hebben meestal dedicated videokaarten die heel sterk zijn en die veel meer energie gebruiken.

Windows vs Mac laptops

Macbook of Windows voor studie

Wanneer het komt tot een laptop voor studie is het lastig om een advies te geven. Vaak is een Macbook laptop een prima keuze maar er zijn ook gevallen waar een Windows laptop een betere keuze is.

Als jij met programma’s moet werken waarbij je 3D objecten moet gebruiken en renderen dan is een Windows laptop met een sterke dedicated videokaart een betere keuze.

Deze draaien zulke programma’s sneller en ook beter waardoor je sneller je werk zal kunnen afronden.

Een aantal voorbeelden van zulke opleidingen voor school is, Architectuur, Game designer, Game developer, 3D producer, 3D designer enzovoort.

Vraag daarom eerst op je nieuwe school wat de benodigdheden zijn in een laptop voordat je beslist welke de beste keuze is.

Het is wel zo dat voor opleidingen zoals designer, CMD, ICT, Administratie enzovoort is een Macbook laptop een prima en soms wel een betere keuze is.

De design van een Macbook laptop zit er professioneel uit waardoor het ook uitstekend is voor je stage en als je later gaat werken. Deze is ook sneller met de processor en gunstig voor studenten.

Een zeer geweldige keuze voor studenten die een Macbook laptop willen is de Macbook Air. Dit is de meest gunstige laptop op dit moment met de M-processor die heel snel is en ideaal voor studenten.

Voordelen van een Macbook

M1/M2-Chip van Apple

Een van de grootste voordelen van de Macbook laptops is de M1 en M2 processors die ze nu beschikken.

Deze processoren werken ook als een videokaart waardoor je nu ook wat zwaardere programma’s kan draaien zoals Adobe Premiere Pro en ook sneller kan renderen.

Naast het renderen kun je ook andere taken sneller doen en werkt de laptop ook heel sneller dan een windows laptop zoals je op deze video kunt zien.

Een Macbook laptop is daarom een betere keuze dan een Windows laptop en veel verschillende aspecten zoals je kunt zien.

Retina Scherpte

Een andere super grote voordeel van Macbook is de resolutie die het heeft en de kwaliteit ervan.

Macbook laptops beschikken over de Retina scherpte en deze is veel beter dan je normale Full HD resolutie die 90% van Windows laptops beschikken.

4k video en fotobewerking

Wanneer het komt tot 4K videobewerking of Fotobewerking dan is een Macbook laptop een betere keuze.

De meeste windows laptops die 4K zijn kosten heel veel en een Macbook laptop niet. Dankzij de Retina scherpte van de Macbook laptop kun je deze gebruiken voor 4K videobewerking en fotobewerking.

De Retina scherpte is zelfs beter dan 4K omdat het zoveel pixels heeft dat de oog van een mens niet kan onderscheiden.

De processor van de macbook laptops is ook zeer uitstekend voor fotobewerking en videobewerking. De technologie ervan zorgt ervoor dat deze zowel processor is als videokaart waardoor het voor beide kanten kan werken.

Lange accuduur

Een van de meest belangrijke punten van een Macbook laptop in vergelijking tot een Windows laptop is de lange batterijduur.

De laptops van Windows hebben vaak maar 10 uur of niet meer dan 16 uur batterijduur. Dit is heel irritant voor sommige gebruikers omdat dit soms zelfs minder is als je intensief zit te werken.

Met een Macbook laptop krijg je meestal zelfs 20 uren of meer batterijduur. Daarnaast is de laptop ook zuiniger omdat het geen dedicated videokaart heeft die de batterij sneller zal op maken.

Het is daarom dat veel mensen kiezen voor een Macbook laptop omdat deze eenmaal handiger zijn. Voor onderweg, langdurig werken op batterij, design en professionaliteit.

Lichtgewicht

Tenslotte gaan we het hebben over de gewicht van de laptops. De macbook laptops dankzij de kleine compacte behuizing en shared videokaart wegen bijna niets.

Dit is een groot voordeel voor bijna iedereen die een laptop wilt kopen. Hoge prestaties voor je werk op een lichte toestel die niet meer dan 1.5 kg weegt.

Aan de andere kant wegen de meeste Windows laptop door de dedicated videokaart meestal 1.5 kg of zelfs meer.

Dit kan heel irritant worden als je reis met openbaar vervoer en steeds moet lopen met zo een zware laptop.

De enige moment dat je voor een Windows laptop moet kiezen is, als je graag een grote 15 of 17 inch laptop wilt of als je wilt gamen.

Met een Macbook laptop kun je niet gamen omdat de meeste games zijn gemaakt voor Windows en omdat Windows dedicated videokaart hebben die sterker zijn.

Nadelen van een Macbook

Met zoveel goede dingen over Macbook laptops zou je denken dat deze perfect zijn. Natuurlijk is dat niet zo en zijn er een aantal plekken waar je juist voor Windows zou moeten kiezen.

Beperkte aan Windows apps

Er zijn veel applicaties die alleen bedoeld zijn voor Windows en die niet geschikt zijn voor Macbook.

Als je een Macbook wilt kopen voor werk of iets speciaal, kijk eerst goed of de applicaties die je wilt gebruiken MacOS ondersteunen.

Veel programma’s zijn alleen bedoeld voor Windows en worden soms niet ondersteunt door MacOS. Dit zal zorgen dat jij je werk niet zal kunnen verrichten zoals jij dat wilt.

Niet voldoende poorten

Een andere nadeel van een Macbook laptop is dat het niet voldoende poorten heeft. Dit zal ervoor zorgen dat je een C hub zal moeten kopen om Usb A, Ethernet en zulke andere poorten kunt gebruiken.

Dit is natuurlijk heel onhandig omdat een van de meest belangrijkste poorten zijn de Usb A en Hdmi poort waarmee je kunt presenteren en je belangrijke dingen aansluiten.

Onhandig voor games

Macbook laptops zijn onhandig voor gamers en games. Natuurlijk zijn er een aantal kleine games die je erop kunt spelen maar niet nieuwe en zware games zoals GTA 5, Fifa, Rust, of andere zware games.

Ook door de MacOS besturingssysteem zal je niet al je favoriete games kunnen spelen. Dit komt omdat de meeste games alleen gemaakt worden voor Windows omdat dit de meest gebruikte besturingssysteem is.

Geen dedicated videokaart

Voor zware games is een dedicated videokaart heel noodzakelijk. Deze zal gebruikt worden om de 3D objecten in games sneller te kunnen renderen zodat je ook een soepele game ervaring hebt zonder vertraging.

De Macbook laptop heeft geen dedicated videokaart die sterk genoeg is voor games. De videokaart is wel sterk tot een bepaalde punt maar niet sterker dan dedicated videokaarten.

Voordelen van Windows laptops

Een Windows laptop heeft ook wel zijn voordelen en zelf zou ik ook kiezen voor een Windows laptop. Dit komt door een aantal punten die ik heel belangrijk vind in een laptop en daar ga ik het nu over hebben.

Meer Applicaties beschikbaar

Een van de meest belangrijke punten waardoor ik Windows laptops beter vind is dat je bijna alle applicaties kunt gebruiken. De meeste applicaties die worden gemaakt worden eerst voor Windows gemaakt.

Alleen als het een specifieke applicatie is voor Mac dan zou Mac het eerst krijgen, maar als het is een applicatie van een bedrijf dan zou Windows het altijd krijgen.

Ik heb het zelf meegemaakt tijdens school dat veel studenten andere applicaties moesten gebruiken omdat MacOS niet werd ondersteunt. Dit komt heel vaak voor en kan ook irritant worden soms omdat je dan andere applicatie moet gebruiken dan die door je klas/werk wordt gebruikt.

Gaming Besturingssysteem

De Windows besturingssysteem is ook de ideale besturingssysteem voor gamers. Bijna elke game die wordt uitgebracht voor PC is voor Windows gebruikers.

De besturingssysteem is makkelijker en wordt ook veel meer ondersteunt door veel applicaties. Dit is belangrijk voor game developers om hun games zo optimaal mogelijk te maken.

Dedicated videokaart

Omdat windows laptops met een dedicated videokaart komen meest van de tijd is dit ideaal voor game developers. Ze kunnen betere games maken en hoeven niet te denken aan liemiet tijdens het maken van games.

Voldoende poorten

Als je nou wilt presenteren, een muis aansluiten of een extra harde schrijf gebruiken.

Hiervoor heb je poorten nodig die dat makkelijker maken voor je en daar zijn de Windows laptops meer goed in.

De meeste Windows laptops komen met meer poorten waardoor je niet perse een usb c hub hoeft te kopen om je belangrijke dingen aan te sluiten.

Nadelen van Windows

Windows laptop heeft ook nadelen en daar hadden we al een beetje over gepraat. Nu ga ik het meer in detail beschrijven en ook aangeven waar dit komt.

Korte Batterijduur

De meeste Windows laptop beschikken over een korte batterijduur en dat komt door een aantal redenen.

De eerste reden is de sterke componenten die ze hebben. Omdat de componenten sterker zijn moeten deze ook meer energie gebruiken en zeker als ze deze van de batterij moeten nemen.

Een andere punt is de besturingssysteem zelf, de Windows besturingssysteem heeft veel services die in de achtergrond draaien en die ook zorgen dat meer energie wordt verbruikt.

Lage Resolutie

Een andere minpunt voor veel gebruikers is de lage resolutie. De meeste windows laptops hebben een Full HD resolutie waardoor het niet pixel perfect is zoals Macbook laptops die Retina hebben.

Denk er wel aan dat voor gamen is een lage resolutie juist beter omdat je ook meer FPS(Frames per seconden) zal krijgen tijdens je gaming sessies.

Als je juist een laptop wilt voor kwaliteit en voor je dagelijkse taken en professionele taken dan is een Macbook laptop een top keuze.

Grote behuizing

Een andere nadeel van Windows laptops is de grote behuizing die ze vaak hebben. Windows laptops hebben grotere behuizing om al die sterke componenten erin te laten passen.

Als je vaak onderweg bent dan kun je nog kiezen voor een dunne Windows laptop. Deze lijken veel op de Macbook laptops omdat ze ideaal zijn voor lichte taken zoals Fotobewerking en klein schaal videobewerking.

Zware laptops

Een andere heel irritante ding dat maakt sommige Windows laptops soms heel vervelend is de gewicht. Sommige Windows laptops wegen eenmaal veel en het kan heel vervelend zijn als je vaak onderweg bent met een rugzak waarin je nog je boeken hebt en andere zware dingen.