Een lichtgewicht laptop kopen is ideaal voor onderweg en als je op reis gaat. Deze laptops zijn dun en ideaal voor school en als je veel moet reizen met openbaar vervoer.

Beste lichtgewicht laptops:

  • Lenovo IdeaPad Duet Chromebook
  • Asus ZenBook 14
  • Microsoft Surface Pro 8
  • Acer Swift 5 Pro
  • Microsoft Surface Go 3

Deze laptops zijn vaak goedkope chromebooks maar er zijn ook sterkere windows laptops die goed zijn voor studie en werk. De meeste lichtgewicht laptops zijn flexibel en beschikken over touchscreen zodat je ze makkelijker kan gebruiken.

Een lichtgewicht laptop moet minder dan 1 kg zijn zodat jij deze makkelijk en zonder probleem kan vervoeren. Ik zal een aantal laptops bespreken die ideaal zijn voor school en die in verschillende formaten komen zoals 13 inch en 14 inch.  

De meeste laptops wegen minder dan 1 kg  en zijn perfect voor als je gaat reizen naar verre plekken. De meeste lichtgewicht laptops zijn onder de 14 inch. 

Top 5 beste lichtgewicht laptops 2022 – Onderweg of Reis

1. Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook Tablet Duet Chomebook - Lichtgewicht laptop voor op reis
Duet Chomebook – Lichtgewicht laptop voor op reis

De eerste en zeker de beste goedkope lichtgewicht laptop voor onderweg is de Lenovo IdeaPad Duet Chromebook. Dit is een kleine 10 inch laptop waarop jij je dagelijks taken kan uitvoeren zonder enige probleem.

De laptop is ook een tablet met een extra toetsenbord die je op elke moment eraf kunt halen voor meer flexibiliteit. De laptop is heel handig voor als je gaat op vakantie dankzij de Full HD resolutie waarmee jij je favoriete series en shows kunt kijken.

Specificaties:Lenovo IdeaPad Duet Chromebook
Beeldscherm10.1 inch, Full HD, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorMediaTek, Octa core(8), 2Ghz
Werkgeheugen4GB ram
Opslag128GB Flash
VideokaartArm Mali G-72 MP3
BesturingssysteemGoogle Chrome OS
Batterijduur10 uur
Verlichte toetsenbordNee
PoortenUsb C
Gewicht0.92 kg

Dit is zeker de ideale laptop voor als je veel onderweg bent en je wilt alleen basistaken uitvoeren. Met touchscreen scherm kan je ook sneller de laptop gebruiken zelfs als je veel moet bewegen en lopen.

2. Asus ZenBook 14

Asus Zenbook 14 BX435EAL-Asus ZenBook 14 - lichtgewicht Laptop voor onderweg/reis voor werk
Asus ZenBook 14 – lichtgewicht Laptop voor onderweg/reis voor werk

Als jij juist een laptop nodig hebt om je werk onderweg en op reis te kunnen verrichten zoals fotobewerking en videobewerking dan is de Asus Zenbook 14 je beste keuze. 

Dit is een snelle lichtgewicht laptop van 14 inch laptop waarop je Adobe programma’s kan draaien zonder probleem dankzij de i7 processor. De laptop is 14 inch is klein maar geef je wel genoeg ruimte om deze programma’s goed te kunnen zien en gebruiken. 

De laptop komt met de ideale componenten voor een lichte laptop voor studenten. De intel core i7 is ideaal voor zware programma’s en de laptop weegt ook niet veel.

De laptop weegt maar 1.13 kg en is zeer lichtgewicht voor de componenten die het beschikt. Verder is de resolutie van de laptop Full HD en kan je naast je werk ook series/films goed beleven.

De laptop heeft een opslag van 1 TB wat heel handig is voor je projecten van werk en je andere bestanden. Zeker een aanrader voor als je veel onderweg bent en ook zware programma’s moet draaien voor je werk.

Specificaties:Asus ZenBook 14
Beeldscherm14inch, Full HD, IPS paneel
ProcessorIntel core i7, Quad core(4), 4.7Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag1TB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 10 home
Batterijduur6 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb a, usb c, hdmi poort
Gewicht1.13 kg

Al met al dit is een top laptop voor zijn prijs en je krijgt voldoende ruimte. De resolutie is perfect omdat je ook goed alle functies in Photoshop en Premiere Pro wilt zien als je deze gaat gebruiken. 

3. Microsoft Surface Pro 8

13 inch lichtgewicht laptop met QHD resolutie
13 inch lichtgewicht laptop met QHD resolutie

Als je heel graag een tablet laptop die lichtgewicht is en handig is voor onderweg en reis dan is de Microsoft Surface Pro 8 een top keuze. 

De laptop is geschikt voor een aantal zware taken zoals fotobewerking en office pakket. De laptop is maar 13 inch en heeft een geweldige beeldkwaliteit voor zijn formaat. 

Met de processor en de werkgeheugen van deze laptop kun jij makkelijk je taken uitvoeren op reis en onderweg. Als je ook veel moet schrijven kun jij meteen de toetsenbord eraan zetten en werken. 

Het is een echte multipurpose laptop die je kan gebruiken als tablet of als een laptop voor je dagelijkse taken of werk. Met de intel core i5 processor kun je taken zoals fotobewerking uitvoeren met deze laptop.

Specificaties:Microsoft Surface Pro 8
Beeldscherm13 inch, 120Hz, IPS paneel, Touchscreen
ProcessorIntel core i5, Quad Core(4), 4.2GHz
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Batterijduur16 uur
Verlichte toetsenbordNee
PoortenUsb C
Gewicht891 g

Natuurlijk is de laptop niet perfect maar voor zo een formaat en gewicht is het zeker handig voor onderweg. Je kan ook wel een aantal zware taken maar niet te zwaar zoals videobewerking of gamen.

4. Acer Swift 5 Pro

Lichtgewicht laptop voor zakelijk gebruik en onderweg - Acer Swift 5 Pro
Lichtgewicht laptop voor zakelijk gebruik en onderweg – Acer Swift 5 Pro

Voor zakelijk gebruik is de Acer Swift 5 Pro een ideale keuze. De Acer Swift 5 Pro is een lichtgewicht laptop van 14 inch die handig is voor zakelijk gebruik en onderweg.

De laptop komt met een sterke i5 processor en weegt maar .99 kg waardoor je deze makkelijk kan vervoeren. Verder kan je ook met deze laptop op afstand werken dankzij de Windows 10 Pro besturingssysteem.

Specificaties:Acer Swift 5 Pro
Beeldscherm14inch, Full HD, 60Hz, IPS Paneel
ProcessorIntel core i5, Quad Core(4), 3.6Ghz
Werkgeheugen8GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel UHD Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Pro
Batterijduur8 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb a, c, hdmi poort
Gewicht0.99 kg

5. Microsoft Surface Go 3

Microsoft Surface Go 3 - Windows S lichtgewicht laptop
Microsoft Surface Go 3 – Windows S lichtgewicht laptop

Een alternative 10 inch lichte laptop is de Microsoft Surface Go 3. Deze komt met een Full HD resolutie en een Windows S resolutie die meer prestaties oplevert dan de normale windows 11 home.

De laptop weegt maar .5 kg en is een zeer lichtgewicht laptop die ideaal is voor op reis en vakantie. De laptop is een combinatie van toetsenbord en tablet die je kan uit elkaar halen. Het is daarom ideaal voor op vakantie en op reis.

Het is een simpele tablet/laptop hybrid voor je dagelijkse taken. Denk er wel aan dat de laptop niet geleverd wordt met de accessoires en dat je deze apart of ermee moet bestellen.

Specificaties:Microsoft Surface Go 3
Beeldscherm10.5 inch, Full HD, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorIntel Pentium, Dual core(2), 3.9Ghz
Werkgeheugen8GB ram
Opslag128GB SSD
VideokaartIntel UHD Graphics 615
BesturingssysteemWindows 11 S mode
Batterijduur11 uur
Verlichte toetsenbordN.v.t
PoortenUsb C
Gewicht0.544 kg

Deze laptop wordt niet geleverd met de toetsenbord of Stylus. Deze moet je apart bestellen of toevoegen bij je bestelling.

Hoe kies je een lichtgewicht laptop voor onderweg en reis

Als je een laptop nodig hebt voor als je veel onderweg bent of op reis gaat dan is het belangrijk als deze niet veel weegt. De laptop moet een lage formaat hebben, prima resolutie en moet niet veel wegen. Daarnaast moet deze laptop ook de taken kunnen uitvoeren die jij wilt verrichten. 

Formaat

Als eerst heb jij de formaat van de laptop. Je wilt graag een 13 inch laptop of lager voor een lichtgewicht laptop voor onderweg en voor op reis. Deze formaten zijn uitstekend omdat ze bijna  geen ruimte nemen is zijn zeer lichtgewicht. 

Gewicht

Voor de gewicht van een laptop voor onderweg en reis is het handig als deze onder de 1.5 kg is. Dit is een prima gewicht voor als je continu onderweg bent of op reis gaat. De laptop zal je kunnen gebruiken terwijl je veel moet bewegen en deze zal niet lastig zijn om in je hand of tas rond te nemen. 

Resolutie 

Verder heb je de resolutie van zo een lichtgewicht laptop. Bij het kiezen van een lichtgewicht laptop voor onderweg of reis wil je meestal een Full HD resolutie nemen. Full HD resolutie is heel handig om series/films op topkwaliteit te kunnen beleven. Full HD resolutie is 1920×1080 pixels en dit is een prima aantal pixels voor kwaliteit. 

Als je een laptop neemt onder de 13 inch zoals 12 of 11 inch dan zal de resolutie ook wat kleiner zijn. Deze laptops zijn meer zoals een tablet omdat ze zo klein zijn en is de resolutie ook meestal kleiner. 

Aanbevolen voor (taken/doelen)

Een laptop is bedoeld om taken te kunnen verrichten die jij wilt. Zo zijn er laptops die goed zijn voor dagelijkse taken zoals mailen, series/films kijken en andere meer bedoeld zijn voor fotobewerking of videobewerking. 

Het is de bedoeling dat je een laptop neemt voor wat je wilt gaan doen onderweg en op reis. Heb je nou een laptop nodig voor je werk die sterk genoeg is om video’s en foto’s te bewerken of juist een laptop om het internet te browsen. 

Type laptop 

Naast de taken en doelen zijn er ook type laptops. Je hebt normale laptops die je normaal kunt gebruiken maar je hebt ook 2 in 1 laptops  die je kunt gebruiken als een tablet. 

Voor meer flexibiliteit is een 2 in 1 laptop altijd een goede keus. Je kan de laptop vouwen en gebruiken als een  tablet voor als je rond ermee gaat lopen. 

Er zijn ook laptops die nog meer als een tablet gebruikt kunnen worden. Deze zijn echte windows tablets en je kan een toetsenbord eraan zetten voor betere controle. Dit zijn de Microsoft  surface laptops.