De beste laptops voor foto en videobewerking. Deze zijn laptops die een sterke processor hebben om Adobe programma’s te kunnen draaien. 

Daarnaast moeten deze laptops ook een sterke videokaart hebben om video’s sneller te kunnen renderen. 

Het is heel belangrijk dat je snel projecten kunt renderen zodat je ook niet uren lang moet besteden alleen aan renderen. 

Beste laptops voor foto en videobewerking – Top 5 keuzes

  1. ConceptD 3 Ezel CC314
  2. Apple Macbook Pro 13 (2020)
  3. Acer Nitro 5 
  4. HP Pavilion x360
  5. HP Envy 13

Beste laptops voor foto en videobewerking

1. ConceptD 3 Ezel CC314

ConceptD 3 Ezel CC314 - Beste laptops voor foto en videobewerking
ConceptD 3 Ezel – beste laptops voor foto en videobewrking

Wanneer het komt tot de beste laptop voor foto en videobewerking met een Windows besturingssysteem is de ConceptD 3 Ezel CC314 je beste keuze. 

Deze laptop beschikt over alle componenten die belangrijk zijn voor foto en videobewerking en heeft ook touchscreen waardoor je makkelijker de laptop kan beheren. 

Naast de touchscreen is de laptop ook flexibel waardoor deze gebruikt kan worden als een tablet. Dit is heel handig voor als je ermee wilt tekenen, presenteren of series/films kijken. 

Wat ik zo goed vind aan deze laptop is dat het 14 inch is en dat het een dedicated videokaart heeft. De videokaart is de Nvidia GeForce GTX 1650 met 4GB vram. Deze is heel handig voor wanneer je video’s gaat renderen en Premiere Pro en andere programma’s. 

Specificaties:ConceptD 3 Ezel CC314
Prijs1.749,-
Beeldscherm14 inch, Full HD, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorIntel Core i7, Hexa core(6), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce GTX 1650 – 4GB vram
BesturingssysteemWindows 10 Pro
Batterijduur13 uren
Verlichte toetsenbordNee – dit is wel jammer
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht1.73  kg

De laptop is heel uitstekend voor foto en videobewerking dankzij de snelle processor en de sterke videokaart. Het is wel jammer dat de laptop niet over een verlichte toetsenbord beschikt. 

2. Apple Macbook Pro 13 (2020)

Apple MacBook Pro 13" (2020) Beste laptop voor video en fotobewerking - Apple Macbook Pro 13 (2020)
Beste laptop voor video en fotobewerking – Apple Macbook Pro 13 (2020)

De volgende laptop is de beste laptop voor foto en videobewerking voor professioneel gebruik. De Apple Macbook Pro 13 (2020) is de beste laptop die je kunt kiezen als je voor professioneel doeleinde een laptop nodig hebt. 

Voor grafisch designers nemen deze laptop samen met een monitor om beter op werk te kunnen werken. De laptop kan ook in zijn eigen scherpte  op 4K video’s en foto’s bewerken en ziet er ideaal uit voor werk. 

De laptop heeft een lange batterijduur van 20 uur en heeft ook een speciale processor die ook gebruikt wordt als videokaart. Al met al dit is een top keuze voor mensen die al bekend zijn met Macbook laptops. 

Specificaties:Apple Macbook Pro 13(2020)
Prijs1.889,-
Beeldscherm13.3inch, Retina, IPS paneel
ProcessorApple M1-Chip, Octa core(8)
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512 GB SSD
VideokaartApple M1-Chip, Octa core(8)
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur20 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C
Gewicht1.4 kg

Een ideale laptop die door voor professionals wordt gekozen dankzij de professionele look en snelheid. De laptop heeft wel minder poorten en je zal een USB C Hub moeten gebruiken. 

3. Acer Nitro 5 

Acer Nitro 5 Acer Nitro 5 - Top laptop voor foto/videobewerking en gamen
Acer Nitro 5 – Top laptop voor foto/videobewerking en gamen

Een andere geweldige laptop is de Acer Nitro 5. Deze laptop is perfect voor foto en videobewerking maar ook als je soms wilt gamen. De laptop is 15 inch en heeft een gewicht van 2.4 kg. 

De laptop is ideaal voor foto en videobewerking als je zware projecten gaat maken. Als je graag zware effecten wilt gaan gebruiken voor je video’s of foto’s dan is een sterke videokaart wel handig. 

De videokaart in deze laptop is een van de nieuwe videokaarten de RTX 3060 met 6GB vram. Deze is extreem goed voor zware taken en zelfs ook zware games. Als je video’s gaat bewerken en je gebruik veel zware effecten dan zal je sneller renderen dankzij deze videokaart. 

Specificaties:Acer Nitro 5
Prijs1.399,-
Beeldscherm15.6inch, FHD, 144Hz, IPS Paneel
ProcessorIntel Core i7, Octa core(8), 4.6Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartRTX 3060 – 6GB ram
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur8 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht2.4 kg

De Acer Nitro 5 is een top laptop om te kiezen als je een zeer sterke videokaart nodig hebt. Als je video’s gaat bewerken met zware effecten dan wil je zeker een zware videokaart. 

4. HP Pavilion x360

HP Pavilion x360 HP Pavilion x360 - foto en videobewerking laptop
HP Pavilion x360 – foto en videobewerking laptop

Als een van de beste laptops voor foto en videobewerking is de HP Pavilion x360 de beste 2 in 1 laptop voor deze doelen. 

De laptop is 14 inch en heeft een Full HD resolutie met touchscreen waardoor je de laptop makkelijker kan gebruiken. De behuizing van de laptop is flexibel en je kan de laptop als een tablet gebruiken. 

De laptop heeft een sterke processor en voldoende ram voor programma’s zoals Photoshop en Premiere Pro. De laptop heeft geen dedicated videokaart maar de geïntegreerde videokaart is ook prima voor renderen. 

Specificaties:HP Pavilion x360 
Prijs999,-
Beeldscherm14inch, Full HD, Touchscreen, IPS Paneel
ProcessorIntel Core i7, Quad core(4), 4.7Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur8.5 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht1.56 kg

5. HP Envy 13

HP ENVY 13- HP Envy 13 - Beste laptop voor foto en videobewerking Windows
HP Envy 13 – Beste laptop voor foto en videobewerking Windows

De laatste laptop in de lijst van beste laptops voor foto en videobewerking is de HP envy 13. Als ik zelf een  nieuwe laptop zou moeten kopen dan is deze een top keuze voor mij dankzij de prijs en de kwaliteit die het heeft. 

De laptop is maar 13 inch maar komt met zijn eigen dedicated videokaart waardoor het sterker is dan andere laptops die het niet hebben. De laptop heeft ook een sterke processor en werkgeheugen waardoor je samen met de videokaart bijna van alles kan doen. 

De batterijduur van de laptop is 10 uur en als je veel onderweg bent en het heel handig. Dit is zeker handig voor als je naar een klant  moet gaan of als je onderweg in de trein wilt werken. 

Tenslotte is de gewicht van de laptop 1.3 kg waardoor je deze makkelijk kan vervoeren. Dit is handig voor mensen die met openbaar vervoer moeten reizen. 

Specificaties:HP Envy 13
Prijs1.199,-
Beeldscherm13.3inch, Full HD, IPS Paneel
ProcessorIntel Core i7, Quad Core(4), 4.7Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce MX450 – 2GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur10 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C
Gewicht1.3 kg

Hoe kies je een laptop voor foto en videobewerking – Koopgids

Natuurlijk moet je goed kijken naar wat belangrijk is in een laptop voor foto en videobewerking. Het kiezen van een laptop voor foto en videobewerking is niet makkelijk als je niet snap welke componenten je nodig hebt in een laptop. 

Budget en prijs

Wanneer het komt tot het kiezen van een laptop je wilt eerst weten wat je budget is. Daarnaast wil je kijken naar de prijzen van de laptops voor foto en videobewerking. 

De laptops voor foto en videobewerking gaan van 650 euro of hoger in prijs. De laptop hebben een sterke processor nodig en het hangt ook af van hoe zwaar de projecten zijn die je moet bewerken. 

Voor foto en  videobewerking en zware effecten zal je wel een sterke i7 of Ryzen 7 processor nodig hebben en ook een dedicated videokaart. Een dedicated videokaart met 4GB vram is hoger is ook belangrijk om sneller video’s te kunnen renderen in programma’s zoals Premiere Pro. 

Formaat en gewicht

Wanneer het komt tot de formaat en gewicht van een laptop wil je weten of je veel onderweg zal zijn of niet. Zelf denk ik wel dat de meeste fotografen veel onderweg moeten zijn om foto’s en video’s te kunnen opnemen en editen en daarom zijn de laptops die ik hier ga bespreken van 13 tot 15 inch

Dit zijn de beste laptops om te kiezen als je vaak onderweg bent. Daarnaast is het ook belangrijk dat de gewicht van een laptop onder de 2.5 kg is zodat deze niet te zwaar wordt voor je. 

Beeldscherm en paneel

Als het komt tot beeldscherm en beeldkwaliteit wil je altijd kiezen voor een Full HD resolutie of hoger. Als je weet dat je voor professionele gebruik een laptop nodig hebt voor foto en videobewerking dan wil je misschien kijken naar de 4K videobewerking laptops. Deze laptops kunnen ook gebruikt worden voor fotobewerking dankzij de sterke processor. 

De paneel van een laptop voor foto en videobewerking moet IPS paneel zijn. De IPS paneel is wat zorgt dat je de ware kleuren kunt zien op een scherm. Dit is altijd belangrijk omdat je tijdens fotobewerking met kleuren gaat werken om ze te kunnen verbeteren. 

Processor en werkgeheugen 

De processor en werkgeheugen van de laptops voor foto en videobewerking moeten sterk genoeg zijn. Ze moeten programma’s van Adobe kunnen draaien zonder probleem. Denk aan Adobe Photoshop en Adobe Premiere Pro. 

Voor de processor wil je tenminste een i7/Ryzen 7 of hoger. Deze processor zijn sterk genoeg om zware programma’s te draaien. Voor de cores wil je tenminste 4 cores en voor snelheid wil je 4.5ghz of hoger. 

Voor werkgeheugen wil je 16GB ram hebben. Dit zal je helpen voor wanneer je gaat multitasken en onderzoek gaat doen. Als je nou foto’s of video’s gaat bewerken wil je soms ook onderzoek doen en dankzij de 16GB kun je makkelijk multitasken. 

Videokaart en opslag

Zo wanneer heb je een dedicated videokaart nodig en hoeveel opslag is goed genoeg voor foto en videobewerking. Omdat videobewerking projecten zo groot zijn is het belangrijk om 512GB opslag te hebben of meer

De opslag moet wel een SSD zijn omdat deze sneller is voor laptop opstart en zodat programma’s sneller met bestanden omgaan. Je kan natuurlijk altijd een externe hdd nemen wat handig is om projecten op te slaan. 

Voor de videokaart is het natuurlijk belangrijk als je veel gaat video’s bewerken. Voor videobewerking is het handig om een videokaart te hebben voor wanneer je video’s gaat renderen om te exporteren. 

Je wilt dus niet 1 tot 2 uur wachten voor een video om te renderen omdat je geen sterke videokaart hebt. Het is daarom belangrijk om een dedicated videokaart te nemen met 2GB vram of hoger

Batterijduur 

Voor de batterijduur voor laptops voor foto en videobewerking wil je tenminste 7 uur of hoger batterijduur hebben. Als je veel onderweg bent dan wil je een laptop met veel batterijduur omdat je niet continu wilt opladen wat heel irritant kan zijn. 

Besturingssysteem 

De besturingssysteem van een laptop is wat zorgt dat de laptop met de componenten kan communiceren en dat jij wat kan zien. De besturingssysteem is de systeem die alles bij elkaar brengt zodat jij de laptop kunt gebruiken. 

Voor foto en videobewerking zijn de beste besturingssystemen de Windows en MacOS besturingssystemen. Deze zijn de beste voor foto en videobewerking omdat de meeste programma’s ervoor bedoeld zijn. 

Als je nou Adobe Photoshop, Premiere Pro of Illustrator wilt gebruiken, kun jij dat makkelijk met deze besturingssystemen. 

Gerelateerde vragen

Beste laptop voor photoshop? De beste laptop voor Photoshop is de HP Envy 13 als je van windows laptop houdt. 

Beste laptop voor videobewerking op Premiere Pro? Voor Premiere Pro is de beste laptop de ConceptD 3 Ezel CC314. Deze laptop is sterk genoeg voor videobewerking programma’s. 

Beste budget laptop voor photoshop? De beste budget laptop voor Photoshop is de Lenovo IdeaPad 3 15ADA05.