Wat zijn de beste laptops voor slechtzienden en wat is belangrijk als je een gaat kopen. Een laptop voor slechtzienden moet groot genoeg zijn, makkelijk te gebruiken en moet beschikken over apps om het makkelijker te maken voor de slechtziende gebruiker.

de paneel van de laptop moet ook OLED zijn of IPS paneel. Deze weergeven de beste kleuren en contrasten zodat je alles goed kunt zien. Het is heel belangrijk omdat je niet een slechte paneel wilt kiezen waarop je niet goed kan zien of oogpijn krijgt omdat je veel moeite moet doen om te zien. 

Naast de paneel wil je ook een laptop die grote letters heeft op de toetsenbord. Een van de beste keuzes voor slechtzienden zijn de Macbook laptops omdat deze grote toetsen hebben en hebben een heldere scherm. 

Naast de grote letters en heldere scherm beschikken Macbook laptops ook over voice command. Dit is een speciale functie waarmee jij met je stem de laptop kunt gebruiken, dit is heel handig voor slechtziende en mensen met beperkingen.

Beste laptops voor slechtzienden:

  1. Apple Macbook Air 15 (2023)
  2. HP Victus 15
  3. Lenovo IdeaPad Flex 5
  4. Samsung Galaxy Book3 360
  5. Acer Chromebook 315

Deze laptops zijn de beste keuzes voor slechtzienden. De laptops beschikken over grote toetsenbord, grote formaat, Touchscreen voor inzoomen en de Macbooks over Voice command.

Deze laptops zijn ook zeer comfortabel en wegen niet veel. Dit is belangrijk voor comfortabiliteit bij het gebruiken van de laptops. We bespreken zelfs ook de functies die nodig zijn voor slechtziende en meer.

Waar op letten bij een laptop voor slechtzienden

Formaat en Gewicht

Een van de belangrijkste punten bij een laptop voor slechtzienden is de formaat van de laptop. Een kleine laptop is niet handig omdat alles klein is, je zal dus niet veel kunnen zien.

Het is daarom verstandig om een laptop te nemen van 14 tot 17 inch. 14 inch kies je als je veel moet bewegen met de laptop en een 17 inch juist als je veel thuis werkt en de laptop thuis gebruikt.

Voor gewicht is het altijd handig om te blijven onder de 2 kg gewicht. Alleen als je een specifieke laptop nodig hebt voor werk of studie kies je voor een die misschien net in de 2 kg komt of 2.5 kg.

Scherm en paneel

De scherm van de laptop en de paneel zijn ook heel belangrijk. De scherm moet naast dat het groot moet zijn ook een ideale resolutie hebben. Een Full HD resolutie is perfect voor slechtziende, deze weergeeft alles nog uitstekend en groot genoeg zodat je niet veel moet scale later.

De paneel van de laptop is ook belangrijk aangezien deze zorgt voor kleurweergave. De meest genomen panelen voor slechtzienden zijn OLED of IPS paneel. Deze zijn de beste keuzes voor kleurweergave en kwaliteit.

Touchscreen functie

Voor meer controlle is touchscreen functie op de scherm ook verstandig. Met touchscreen kun je makkelijk inzoomen, uitzoomen, browsen, lezen en sneller werken.

Het combineren van touchscreen samen met de magnifier of voice command zal je meer controlle geven over je laptop en je tijd.

Resolutie en Scaling

Resolutie van het scherm is heel raar want hoe hoger je gaat hoe kleiner alles wordt. Je krijgt dus meer pixels op het scherm en alles wordt kleiner zoals op een map als je gaat uitzoomen.

Als je kies voor een laptop met hogere resolutie dan wil je nog alles prima en goed kunnen zien. Hier komt scaling in, dit zorgt dat ook al heb je een hoge resolutie dat alles op windows wordt ingezoom zodat je nog goed kunt zien.

Hier spreken we onderaan na onze laptop advies meer over. Lees dus verder om te leren hoe dit werkt en waarom het belangrijk is.

Toetsenbord en toetsen

Verder hebben we de toetsenbord van de laptop, heeft deze grote toetsen en hoe zit het met verlichting.

Als je veel in de avond werkt dan wil je kiezen voor een laptop met verlichte toetsenbord en grote toetsen.

Deze zijn handig om goed te kunnen typen tijdens dat je de laptop gebruikt. Sommige chromebook beschikken niet over verlichte toetsenborden maar je kan ook een toetsenbord gebruiken op de scherm.

Voice command of extra functies

Kijken naar extra functies van een laptop is ook cruciaal. Een ding dat ik niet wist tot dat ik onderzoek deed was de Voice command. Ik wist helemaal niet dat Macbook laptops over een Voice command beschikken. Dit is een belangrijke functie voor zowel slechtziende als laptop gebruikers met beperkingen.

Ook over deze functie spreken we meer en geven ook meer uitleg met een video. Kijk na de beste laptoptops voor slechtzienden onderaan voor meer.

Laptop nemen met een IPS of OLED Paneel

Tijdens het kiezen van een laptop voor slechtzienden is het heel belangrijk dat de laptop een IPS of OLED paneel heeft. 

Een IPS en OLED paneel zijn heel belangrijk voor kleurweergave en zijn ook rustiger voor je ogen. Je hoeft niet veel moeite te doen om goed te kunnen zien zoals bij andere panelen. 

Beste laptops voor slechtzienden

1. Apple Macbook Air 15 (2023) – Beste Macbook Laptop Voor Slechtzienden

De beste en gunstige laptop op dit moment van macbook voor slechtzienden en gebruikers met beperkingen is de Apple Macbook Air 15 (2023).

Deze laptop komt met de meest belangrijke componenten die je nodig zal hebben voor je dagelijks leven. Daarnaast kan het ook wat zware taken aan zoals foto’s bewerken in Photoshop en video’s bewerken in Premiere Pro.

Apple Macbook Air 15 (2023) - Beste Macbook laptop voor slechtziende, licht zware taken en Onderweg
Apple Macbook Air 15 (2023) – Beste Macbook laptop voor slechtziende, licht zware taken en Onderweg

De laptop is 15.3 inch en is daarom ideaal voor als je niet goed kunt zien. Een grote scherm geef je meer ruimte maar ook maakt het alles groter zodat je alles beter kunt zien.

De laptop heeft een sterke processor en werkgeheugen, wat handig is voor zware taken en multitasken. Daarnaast dankzij de lange batterijduur kun je deze de hele dag rond nemen en gebruiken zonder enige probleem.

De toetsenbord van de laptop is ook best wel groot wat handig is voor slechtzienden. Ook komt deze met verlichten toetsen voor als je s avond ook series/films wilt kijken of werken.

Wat we niet kunnen vergeten is de meest belangrijke optie en dat is de Apple Voice Command. Met deze functie kan jij de laptop met een microfoon besturen door te vertellen wat je wilt.

Als je meer wilt weten over deze optie bekijk onderaan waar ik dit in meer details bespreek en een video weergeeft.

Specificaties

Specificaties:Apple Macbook Air 15 (2023)
Beeldscherm15.3inch, Liquid Retina, 60Hz, IPS paneel
ProcessorApple M2-Chip 8 Core CPu
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartApple M2 Chip 10 core GPU
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur18 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C
Extra’sThunderbolt
Gewicht1.51 kg
Geschikt voorInternetten, film/series, fotobewerking, videobewerking
Laptop specificaties en meer info
PluspuntenMinpunten
✅ Snelle processor❌ Geen HDMI aansluiting
✅ Haarscherp 15 inch beeldscherm
✅ Licht en ideaal voor onderweg
✅ Toetsenbord typt goed
Pluspunten en minpunten van gebruikers die de laptop al hebben

2. HP Victus 15 – Gaming Laptop Voor Slechtzienden

Normaal gesproken zijn gaming laptops niet ideaal voor slechtzienden. Wel zijn ze een top keuze als je van plan bent om zware taken te doen zoals ontwerpen, foto’s en video’s bewerken en zelfs gamen.

HP Victus 15 - Gaming Laptop Voor Slechtzienden
HP Victus 15 – Gaming Laptop Voor Slechtzienden

Voor slechtzienden die willen gamen met een gunstige laptop is misschien de HP Victus 15 de keuze. Deze laptop komt met een 15 inch frame waardoor het prima formaat is om alles goed te kunnen zien.

Verder heeft de laptop een Full HD resolutie met een IPS paneel waardoor je teksten en applicaties op de beste kwaliteit ziet. De anti reflecterend scherm is ook uitstekend voor als er zon licht is en je wilt nog alles prima kunnen zien.

De laptop komt met sterke processor, voldoende werkgeheugen en snelle videokaart voor gamen. Het is een beest van een laptop waarmee je bijna elke zware taak aankan.

De laptop komt met een volledige toetsenbord waarbij ook de numeriek toetsblok aanwezig is. Dit is heel belangrijk voor als je met nummers wilt werken ook.

Met een batterijduur van 8.5 uren kun je de laptop ook onderweg gebruiken. De gewicht is 2.29 kg en is ook niet te zwaar waardoor je deze nog wel rond kan vervoeren.

Een top keuze voor als je wilt gamen of zware programma’s moet gebruiken voor je hobbies of werk als een slechtziende. Als je meer een gaming laptop wilt dan kun je ook onze artikel bekijken over de beste budget gaming laptops.

Specificaties

Specificaties:HP Victus 15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 144Hz, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorIntel core i7, Tetradeca core(14), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 4050 – 6GB vram
BesturingssysteemWindows 11 home
Batterijduur8.5 uren
Verlichte toetsenbordJa, aanpasbaar
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Extra’sNumeriek toetsenblok, touchpad
Gewicht2.29 kg
Geschikt voorInternetten, Fotobewerking, Videobewerking, VR, Streamen, Zware taken
Laptop specificaties en meer info
PluspuntenMinpunten
✅ Zier er strak uit❌ Batterij gaat erg snel leeg
✅ Goede zakelijke laptop
✅ Goede videokaart
✅ Snelle processor
Pluspunten en minpunten van gebruikers die de laptop al hebben

3. Lenovo IdeaPad Flex 5 – Budget Windows Laptop Met Touchscreen

Een van de betere keuzes voor een flexibele laptop voor slechtzienden. De Lenovo IdeaPad Flex 5 is zeer comfortabel om te gebruiken door zijn formaat en functionaliteit van gemak.

De Lenovo IdeaPad Flex 5 - Beste Budget Windows Laptop Voor Slechtzienden met Touchscreen
De Lenovo IdeaPad Flex 5 – Beste Budget Windows Laptop Voor Slechtzienden met Touchscreen

Met een formaat van 14 inch en een gewicht van 1.55 kg is dit de perfecte keuze voor als jij als slechtziende veel onderweg bent.

De laptop is flexibel en je kan deze gebruiken als een tablet. Zelfs kan je ook door de internet browsen en zoeken met de touchscreen.

Ook kun je op bepaalde dingen inzoomen en uitzoomen met touchscreen. Dit is heel handig voor als je iets niet goed kunt lezen of zien.

Dit is een heel belangrijke functie omdat je niet continue met je touchpad dingen wilt zitten zoeken om te klikken. Vaak zie je die muis cursor niet eens en wil je liever met je vinger op het scherm iets klikken.

Verder kan de laptop naast basis taken ook lichte taken zoals fotobewerking, Office pakket en programmeren. Het is een prima laptop voor gebruikers die niet aller sterkste willen.

De laptop is ook heel snel in het opstarten en afsluiten door de SSD. Deze geef je dus meer snelheid waardoor je niet lang hoeft te wachten om je belangrijke taken te doen.

Specificaties

Specificaties:Lenovo IdeaPad Flex 5
Beeldscherm14inch, Wide UXGA, 60Hz, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorAMD Ryzen 5, Hexa core(6), 4.5Ghz
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartAMD Radeon Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht1.55 kg
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Verlichte toetsenbordJa
Extra’sGeheugenkaartlezer, touchpad
Batterijduur10 uren
Geschikt voorInternetten, Film/series, Fotobewerking, Programmeren
Laptop specificaties en meer info
PluspuntenMinpunten
✅ Mooi design❌ Batterij is wisselend
✅ Start snel op
✅ Goed geluid
✅ Veel goede opties
Pluspunten en minpunten van gebruikers die de laptop al hebben

4. Samsung Galaxy Book3 360 – Laptop Voor Zware Taken Voor Slechtzienden

Een van de high end laptops voor slechtzienden die iets sterker willen maar ook flexibiliteit en gemak willen houden. De Samsung Galaxy Book3 360 is een van de beste keuze voor een sterke laptop die comfortabel is om te gebruiken.

Samsung Galaxy Book3 3650 - Laptop Voor Zware Taken Voor Slechtziende
Samsung Galaxy Book3 3650 – Laptop Voor Zware Taken Voor Slechtzienden

Als ik een nieuwe laptop zou willen kopen dan is dit de perfecte keuze. Dit laptop is uitstekende voor niet alleen voor slechtzienden maar ook voor gebruikers die iets simpels en sterk willen.

De laptop is heel makkelijk te gebruiken want deze komt met een grote scherm van 15 inch, touchscreen en een Super AMOLED paneel die perfect is voor kwaliteit.

Hiermee kun je naast je dagelijkse taken, werk of hobbies ook films/series kijken op super mooie kwaliteit.

De processor van de laptop en de werkgeheugen zijn ook ideaal voor zware taken. Dus je kan makkelijk iets bewerken op deze laptop zonder enige probleem, zowel foto’s als video’s kun je bewerken.

De lange batterijduur van de laptop is wat maakt het zo geweldig. Normaal kunnen alleen macbook laptops boven 20 uren batterijduur hebben, maar niet met deze beest.

De Samsung Galaxy Book3 360 heeft een batterijduur van 22 uren waardoor je ook een heel dag kan doorbrengen zonder dat je moet opladen.

Specificaties

Specificaties:Samsung Galaxy Book3 360
Beeldscherm15.6inch, Full HD, Touchscreen, Super AMOLED
ProcessorIntel Core i7, Dodeca core(12), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Batterijduur22 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Extra’sThunderbolt, Geheugenkaartlezer, Numeriek toetsenblok
Gewicht1.49 kg
Geschikt voorInternetten, Film/Series, Fotobewerking, Videobewerking, Programmeren, 2D tekenen
Laptop specificaties en meer info
PluspuntenMinpunten
✅ Dun en licht❌ Geen uitbreiding mogelijk ram en ssd
✅ Goede batterijduur voor normaal gebruik
✅ Touchscreen
✅ Amoled scherm en s pen
Pluspunten en minpunten van gebruikers die de laptop al hebben

5. Acer Chromebook 315 – Goedkope Laptop Voor Slechtzienden

Ben je opzoek naar een wat goedkopere laptop voor blinden dan is de Acer Chromebook 315 een geweldige keuze. Dit is een chromebook laptop die snel is en gebruikt wordt voor basis taken zoals internetten, mailen en office pakket.

Acer Chromebook 315 - Goedkope Laptop Voor Slechtzienden en basistaken
Acer Chromebook 315 – Goedkope Laptop Voor Slechtzienden en dagelijkse taken

De laptop is ideaal voor basis gebruik en als je een laptop wilt voor je dagelijkse taken. De laptop komt wel met een grote scherm van 15.6 inch en touchscreen.

Voor de prijs is dit een geweldige laptop met top kwaliteit scherm en touchscreen waardoor je makkelijker de laptop kunt gebruiken.

Verder dan dat is de laptop ook zelfs sneller dan veel Windows laptops door de besturingssysteem. Dankzij de ChromeOS werkt de laptop sneller en heeft het ook langere batterijduur voor een gunstige prijs.

De Chromebook laptops zijn wel wat meer beperkt in wat je ermee kan. Je kan dus niet elke applicatie erop installeren zoals een Windows laptop. Chromebook laptops lijken meer op een telefoon waar je apps download van de Google App Store.

De laptop is wel ideaal voor als jij als slechtzienden een laptop wilt voor je basis taken en dagelijkse taken zoals internetten, youtube kijken, series/films van netflix, Office pakket, enzovoort.

Specificaties

Specificaties:Acer Chromebook 315
Beeldscherm15.6inch, Full HD, Touchscreen, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorIntel Celeron Dual core (2), 2.8Ghz
Werkgeheugen4GB ram
Opslag64GB eMMC
VideokaartIntel UHD Graphics
BesturingssysteemGoogle ChromeOS
Batterijduur10 uren
Verlichte toetsenbordNee
PoortenUsb A, C
Extra’sGeheugenkaartlezer, Touchpad
Gewicht1.6 kg
Geschikt voorInternetten, Film/Series, Office Pakket, Mailen
Laptop specificaties en meer info
PluspuntenMinpunten
✅ Groot touchscreen❌ Toetsen niet verlicht
✅ Goede prijs
✅ Start snel op
✅ Lekker licht om mee te nemen
Pluspunten en minpunten van gebruikers die de laptop al hebben

Macbook laptops zijn betere keuzes

Als je een laptop wilt kiezen die perfect is voor slechtziende dan zijn de macbook laptops je beste keuzes. 

Deze laptops hebben een ontzettend goede scherpte waarmee de letters perfect worden weergegeven op de besturingssysteem.

Op een windows besturingssysteem gebeurd dit niet en moet je scaling gebruiken wat soms niet goed uitziet. 

De Macbook laptops hebben ook grotere toetsen op de toetsenbord en verlichte toetsenbord waardoor je deze beter kunt gebruiken en vergeet niet de voice command.

Voice command is een belangrijke technologie voor slechtzienden, blinden en mensen met beperkingen omdat je de laptop kunt besturen met woorden die je uitspreekt.

De kwaliteit in het algemeen ziet beter op een Macbook laptop en dat is waarom veel andere slechtzienden het ook kiezen. 

Chromebook Laptops Goedkope Keuzes

Als jij een laptop nodig hebt voor basis taken en je wilt niet veel uitgeven voor een laptop voor slechtzienden/blinden dan zijn Chromebook de oplossing.

Chromebook zijn op dit moment heel veilig en heel snel door de ChromeOS. De laptop zijn niet bedoeld voor zware taken maar juist voor lichte en basis taken zoals internetten en Office pakket.

Als je vindt dat je een Chromebook wilt kiezen dan raad ik aan om te kijken naar de beste Chromebook laptops. Hier praten we meer over de beste chromebooks op dit moment en ze zijn allemaal geshikt voor slechtziende zoals je hier kunt zien.

Kunnen blinden of Slechtziende gebruik maken van een Chromebook?

Scaling op Windows 

Bij windows laptops wordt er vaak gebruikt gemaakt van scaling. Scaling wordt vaak gebruikt bij hogere resoluties en wordt niet gebruikt bij Full HD. Dit is goed om te weten omdat je dan een Full HD resolutie kunt nemen waarbij de letters nog goed worden weergegeven

Hier is een voorbeeld dat laat zien precies hoe scaling werkt en waarom het zo belangrijk is voor hogere resolutie laptops en computers.

Grote toetsen op toetsenbord 

 Een andere belangrijke punt voor een laptop voor slechtzienden is de toetsenbord. Niet elke laptop komt met grote toetsen op de toetsenbord en daarom is het handig om goed naar de laptop te kijken. 

Wat ik wel weet is dat de Macbook laptops wel grote toetsen hebben op de toetsenbord en daarom worden ze zoveel gekozen. Als een slechtzienden is het handig dat je de toetsen goed kunt zien zodat je weet wat jij aan het typen bent. 

Er zijn natuurlijk ook een aantal Windows laptops met grote toetsen en deze zitten ook in de lijst hierboven.

Touchscreen voor inzoomen 

Een goede functie in een  laptop voor slechtzienden is touchscreen. Touchscreen is heel handig voor als je sneller wilt werken, je kan sneller scrollen, inzoomen, uitzoomen, onderzoek doen en veel meer.

Touchscreen is zeer handig want het helpt ook om sneller door veel dingen heen te kunnen gaan. Een laptop met touchscreen is af en toe handig voor slechtzienden omdat ze ook op kleine teksten kunnen inzoomen als dat nodig is. 

Ook is dit super goed als je continu de muis cursor kwijt raakt omdat deze te klein is. Je kan dus met de touchscreen sneller klikken en hoeft niet een touchpad te gebruiken wat soms irritant is.

Muis Cursor vergroten

Een andere belangrijke punt is de muis cursor van een laptop. Deze is vaak te klein en zelfs ik kan die kwijt raken. Het is daarom verstandig om deze zo groot mogelijk te maken zodat je altijd kunt zien.

Inzoomen op laptop zonder touchscreen

Op een laptop die alleen beschikt over touchpad en niet touchscreen is het moeilijk om ergens in te zoomen als je niet weet hoe. Inzoomen is natuurlijk heel belangrijk voor slechtziende want vaak zijn teksten heel klein. Hier is een voorbeeld van hoe jij kunt inzoomen met een touchpad.

Apps voor slechtzienden 

Wat ook heel handig is voor slechtzienden zijn apps die je helpen. Apps zoals Screen reader en Daisy player zijn uitstekend om beter een laptop te gebruiken als je slechtzienden bent of blind. 

Magnifier

Magnifier komt al ingebouwd in de meeste besturingssystemen zoals Windows, Chromebook en Macbook. Dit is een belangrijke functie om als slechtziende teksten beter en groter te maken zodat je deze kunt lezen.

Op windows kun je gebruik maken van Windows Key en de Plus knop tegerlijkertijd en dat zal de Magnifier automatisch openen. Hier zie je een voorbeeld van hoe dat eruit ziet.

Screen reader

Als eerst heb je screen reader een programma die helpt blinde en slechtzienden gebruikers om teksten te lezen. De screen reader programma lees de tekst voor je op zodat je weet welke informatie op een pagina zit. 

Een van de betere screen readers op dit moment is de Speechify. Deze is ook in Nederlands te gebruiken waardoor je niet steeds alles in Engels hoeft te zoeken of horen.

Daisy Player 

Daisy Player is ook een uitstekende app voor slechtzienden. Daisy staat voor Digital Accessible Information System en dit wordt meestal gebruikt om audio books te spelen op een betere manier dan oude systemen. 

Microsoft Edge Browser

Een ding dat ik net heb gevonden tijdens het gebruik maken van Microsoft Edge is dat het een functie heeft om voor je te lezen.

Door (Crtl + Shift + U) te drukken activeer je gratis zonder te betalen een functie die voor jou een pagina op de browser leest.

Dit is geweldig omdat je dan niet zal hoeven te betalen voor een betaalde programma om voor je te lezen. Ook kan deze functie op sommige website een Nederlandse of Belgische talige AI gebruiken om voor je te lezen.

Ik zou je wel aanraden om dit te testen omdat ik zelf het super gaaf vond dat het gratis is.