Wat zijn de beste laptops voor slechtzienden en wat is belangrijk als je een gaat kopen. Een laptop voor slechtzienden moet altijd een IPS paneel bevatten omdat deze rustiger is voor de ogen. 

Het is heel belangrijk omdat je niet een slechte paneel wilt kiezen waarop je niet goed kan zien of oogpijn krijgt omdat je veel moeite moet doen om te zien. 

Naast de paneel wil je ook een laptop die grote letters heeft en toetsenbord. Een van de beste keuzes voor slechtzienden zijn de Macbook laptops omdat deze grote toetsen hebben en hebben een heldere scherm. 

Beste laptops voor slechtzienden:

  • Macbook pro 13 (2020)
  • Macbook Air (2020) 
  • Lenovo IdeaPad Flex 5
  • HP 17
  • Chromebook x360

Deze laptops zijn de beste keuzes voor slechtzienden dankzij de grote letters op het scherm en toetsenbord. Verder dan dat hebben deze laptops een IPS paneel waardoor het rustiger is voor je ogen. 

Deze laptops gaan van klein tot grotere laptops en en goedkopere laptops als je niet veel wilt doen. Het is handig om te kijken welke laptop het beste bij je past aan de hand van wat je met de laptop wilt gaan doen. 

Wat ga je doen met de laptop?

Als je een laptop gaat kiezen is het belangrijk om te weten wat je met de laptop gaat doen. Ga je nou de laptop gebruiken voor zware taken zoals videobewerking op Premiere Pro of juist lichte taken zoals internetten. 

Weten wat je met een laptop gaat doen voordat je deze gaat kopen is heel belangrijk. Het is handig om te weten wat je wilt gaan doen met de laptop en kiezen welke bedoeld is voor je taak. 

Laptop nemen met een IPS Paneel

Tijdens het kiezen van een laptop voor slechtzienden is het heel belangrijk dat de laptop een IPS paneel heeft. 

Een IPS paneel is heel belangrijk voor kleurweergave en zijn ook rustiger voor je ogen. Je hoeft niet veel moeite te doen om goed te kunnen zien zoals bij andere panelen. 

Beste laptops voor slechtzienden

Beste laptops voor slechtzienden - Macbook Pro 13(2020)
Beste laptops voor slechtzienden – Macbook Pro 13(2020)

Macbook pro 13 (2020)

Als eerst hebben we de Macbook Pro 13(2020) versie. Deze laptop is uitstekende en zeker een van de beste laptops voor slechtzienden dankzij de lettergrootte en de toetsenbord. 

De laptop is 13 inch en is heel sterk waardoor je zelfs zware taken kan uitvoeren zoals videobewerking, fotobewerking en Designen. 

De laptop is ook lichtgewicht en weegt maar 1.4 kg waardoor je deze makkelijk rond kunt nemen. Dit is heel belangrijk voor als je veel moet bewegen en af en toe moet reizen. 

De laptop heeft een professionele design en dankzij de design kun je deze overall gebruiken. De laptop komt met de MacOS besturingssysteem wat heel anders is dan je normale windows besturingssysteem. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van de laptop is 13.3inch en beschikt over een Retina scherpte. De Retina scherpte is heel handig voor top kwaliteit en betere letters weergave dan windows laptops. 

Processor: De processor van de laptop is de Apple M1-Chip en dit is de nieuwe Apple processor chip die heel sterk is. Deze processor beschikt over 8 cores en deze cores werken op een snelheid van 3.2Ghz wat heel snel is voor een octa core processor. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen van de macbook laptop voor slechtzienden is 8GB of 16GB. Bij deze laptop mag je zelf bepalen hoeveel werkgeheugen je krijgt. Denk er wel aan dat hoe meer werkgeheugen hoe meer je kunt multitasken. 

Opslag: De opslag van de laptop is een SSD en hier ook kun je bepalen hoeveel je krijgt. Je kunt kiezen tussen 256GB, 512GB, 1TB en 2TB. 

Videokaart: Wat heel ideaal is aan deze laptop is dat de processor ook werkt als de videokaart. De videokaart is de M1-Chip en deze is prima voor programma’s waarbij een videokaart nodig is. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem van de laptop is de MacOS. Deze besturingssyteem is van Apple en is zeer eenvoudig te leren gebruiken. 

Batterijduur: Voor batterijduur heeft de Macbook 13 Pro de beste die er is. De batterijduur van de laptop is 20 uren en dit is ontzettend veel vergeleken met andere laptops. 

Extra: wat heel belangrijk is om te weten is dat de laptop alleen Usb C poorten heeft. De videokaart en processor zijn hetzelfde component. 

Apple MacBook Air (November, 2020) - Goedkope Macbook laptop - Laptop voor slechtzienden
Goedkope Macbook laptop – Laptop voor slechtzienden

Macbook Air (2020) 

Een andere geweldige keuze als je niet veel wilt uitgeven voor een Macbook laptop is de Macbook Air (2020). Deze Macbook Air komt ook met de nieuwe sterke M1-Chip die heel snel is voor de prijs. 

De Macbook Air is ook een 13 inch laptop met een Retina scherpte. De laptop is heel simpel en lijkt veel op de Pro, maar de prijs ervan is zeer lager dan de Pro. De Macbook Air is een ideale keuze voor als je niet zware taken wilt uitvoeren zoals videobewerking maar wel wat taken wilt uitvoeren zoals fotobewerking. 

Specificaties:Macbook Air (2020)
Prijs1.039,-
Beeldscherm13.3inch, Retina, IPS Paneel
ProcessorM1-Chip Octa core(8), 3.2Ghz
Werkgeheugen8GB
Opslag256GB
VideokaartM1-Chip
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur18 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C
Gewicht1.29 kg
Beste 2 in 1 laptop voor slechtzienden - IdeaPad Flex 5
Beste 2 in 1 laptop voor slechtzienden – IdeaPad Flex 5

Lenovo IdeaPad Flex 5

Voor als je een laptops wilt gebruiken als een tablet is de Lenovo IdeaPad Flex 5 de beste keuze voor slechtzienden. De laptop heeft een 2 in 1 design met touchscreen waarmee je makkelijk de laptop kunt gebruiken. Daarnaast is touchscreen heel handig voor als je ergens moet inzoomen. 

De lenovo IdeaPad flex 5 heeft verder sterke componenten die heel goed zijn voor zware taken. De laptop is 14 inch en heeft een Full HD resolutie wat prima is voor letterweergave door de 100% scaling van windows. 

De processor en werkgeheugen van de laptop zijn super snel en kunnen makkelijk zware taken uitvoeren. Videobewerking, fotobewerking en dagelijkse taken zijn makkelijk uit te voeren met deze laptop. 

Specificaties:Lenovo IdeaPad Flex 5
Prijs849,-
Beeldscherm14inch, Full HD, IPS Paneel
ProcessorAMD Ryzen 7, Octa core(8), 4.3Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartAMD Radeon Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur12 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht1.5 kg
17 inch laptop voor slechtzienden - HP 17
17 inch laptop voor slechtzienden – HP 17

HP 17

Als jij juist een grotere laptop nodig hebt of wilt gebruiken dan is de HP 17 een top keuze. Een 17 inch laptop is zeer handig voor als je een grote scherm wilt waarop je alles kunt zien.

Een 17 inch laptop voor slechtzienden is handig voor als je de laptop alleen thuis gaat gebruiken. Dit komt omdat de laptop zwaar kan zijn omdat het zo groot is. 

De laptop heeft een i7 processor met een werkgeheugen van 16GB dat voldoende is voor zware taken. Taken zoals videobewerking, fotobewerking, dagelijkse taken enzovoort kun je makkelijk uitvoeren. 

Specificaties:HP 17
Prijs1.049,-
Beeldscherm17.3inch, Full HD, IPS paneel
ProcessorIntel core i7, Quad core(4), 4.7Ghz
Werkgeheugen16GB
OpslagSSD 1TB (1000GB)
VideokaartNvidia GeForce MX450 – 2GB vram
BesturingssysteemWindows 10 home
Batterijduur8.25 uren
Verlichte toetsenbordNee
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht2.17kg
HP Chromebook x360 14a-ca0501nd Main Image
Chromebook voor slechtzienden – Full HD Chromebook x360

Chromebook x360

Als jij alleen een laptop wilt gebruiken voor dagelijkse taken en geen zware taken wilt uitvoeren dan is de Chromebook x360 je beste keuze. Dit is een chromebook laptop met een 2 in 1 design waardoor de laptop als een tablet gebruikt kan worden. 

De laptop beschikt verder over touchscreen waardoor je de laptop gemakkelijker kunt besturen en gebruiken. De laptop is maar 14 inch en kan dus ook makkelijk naar andere plekken genomen worden. 

De Chromebook x360 is heel anders dan Macbook laptops of windows laptops omdat de besturingssysteem van Google is. De Chrome besturingssysteem lijkt veel op een tablet omdat je programma’s alleen van de Google store kunt downloaden. 

De Chromebook x360 is een simpele laptop voor basistaken en dagelijkse taken. De laptop heeft een simpele design en is zeer handig voor senioren en slechtzienden. 

Specificaties:Chromebook x360
Prijs349,-
Beeldscherm14inch, Full HD, Touchscreen, IPS Paneel
ProcessorIntel Celeron, Dual core(2), 2.8Ghz
Werkgeheugen4GB ram
Opslag64GB Flash
VideokaartIntel UHD Graphics 600
BesturingssysteemGoogle Chrome OS
Batterijduur12 uur
Verlichte toetsenbordNee
PoortenUsb A, Usb C
Gewicht1.49 kg

Macbook laptops zijn betere keuzes

Als je een laptop wilt kiezen die perfect is voor slechtziende dan zijn de macbook laptops je beste keuzes. 

Deze laptops hebben een ontzettend goede scherpte waarmee de letters op de besturingssysteem ook worden vergroot. Op een windows besturingssysteem gebeurd dit niet en moet je scaling gebruiken wat soms niet goed uitziet. 

De Macbook laptops hebben ook grotere toetsen op de toetsenbord waardoor je deze beter kunt gebruiken. De kwaliteit in het algemeen ziet beter op een Macbook laptop en dat is waarom veel andere slechtzienden het ook kiezen. 

Scaling op windows 

Bij windows laptops wordt er vaak gebruikt gemaakt van scaling. Scaling wordt vaak gebruikt bij hogere resoluties en wordt niet gebruikt bij Full HD. Dit is goed om te weten omdat je dan een Full HD resolutie kunt nemen waarbij de letters nog goed worden weergegeven. 

Touchscreen voor inzoomen 

Een goede functie in een  laptop voor slechtzienden is touchscreen. Touchscreen is heel handig voor als je even iets sneller wilt bekijken of wilt inzoomen op een text. 

Touchscreen is zeer handig want het helpt ook om sneller door veel dingen heen te kunnen gaan. Een laptop met touchscreen is af en toe handig voor slechtzienden omdat ze ook op kleine teksten kunnen inzoomen als dat nodig is. 

Grote toetsen op toetsenbord 

 Een andere belangrijke punt voor een laptop voor slechtzienden is de toetsenbord. Niet elke laptop komt met grote toetsen op de toetsenbord en daarom is het handig om goed naar de laptop te kijken. 

Wat ik wel weet is dat de Macbook laptops wel grote toetsen hebben op de toetsenbord en daarom worden ze zoveel gekozen. Als een slechtzienden is het handig dat je de toetsen goed kunt zien zodat je weet wat jij aan het typen bent. 

Apps voor slechtzienden 

Wat ook heel handig is voor slechtzienden zijn apps die je helpen. Apps zoals Screen reader en Daisy player zijn uitstekend om beter een laptop te gebruiken als je slechtzienden bent of blind. 

Screen reader

Als eerst heb je screen reader een programma die helpt blinde en slechtzienden gebruikers om teksten te lezen. De screen reader programma lees de tekst voor je op zodat je weet welke informatie op een pagina zit. 

Daisy Player 

Daisy Player is ook een uitstekende app voor slechtzienden. Daisy staat voor Digital Accessible Information System en dit wordt meestal gebruikt om audio books te spelen op een betere manier dan oude systemen. 

Categorized in: