Een laptop voor grafisch werk is een lastige keuze, aangezien je er zoveel dingen mee moet kunnen doen. Bij grafisch ontwerpen is het van belang dat je grafische programma’s kunt draaien zoals Illustrator, Photoshop, InDesign enzovoort. 

Als je niet veel tijd hebt en je wilt graag weten welke de beste laptop voor grafisch werk is dan wil je kijken naar de Apple MacBook Air 15 (2023). Dit is een gunstige MacBook laptop met grote mooi scherm, sterke componenten en lange batterijduur.

Deze programma’s gebruik je om je werk te kunnen verrichten als een grafisch ontwerper. Ik zal in dit artikel bespreken wat de beste laptops zijn voor grafisch werk en waar je op moet letten. 

Ook voor studenten die een grafische opleiding volgen. Hier kun je een laptop vinden die ideaal is voor jou. We bespreken laptops die handig zijn voor onderweg, zwaar werk, goedkoop zijn en veel meer.

Wat Houdt Grafisch Werk In?

Dus, wat houdt grafisch werk in en wie doen deze werk. Grafisch werk, design, vormgeving en ontwerpen, het heeft zoveel namen, maar het betekent allemaal hetzelfde.

Grafisch werk houdt, is dat je bezig bent met het maken van digitale producten of het ontwerpen ervan. Dit gaat vaak om logo’s, brochures, advertenties, foto’s bewerken, video’s maken voor advertentie, simpele websites maken, apps enzovoort.

Zoals je kunt zien is het veel wat je moet kunnen doen bij grafisch design en je wilt daarom een sterke laptop die dat allemaal aankan. Om al deze taken te kunnen doen gebruik je ook specifieke programma’s en deze zijn meestal wel van Adobe.

Dit zijn zware programma’s die sterke componenten vereisen van een laptop. Denk aan Intel Core i7 processoren, 16 GB werkgeheugen en voldoende opslag voor de projecten die je gaat maken.

Met grafisch vormgeving ben je voornamelijk bezig met 2D objecten en designs. Dit zijn dus platte tekeningen die je zelf gaat maken. Het is mogelijk dit te doen met behulp van een tekentablet of een muis.

Welke Programma’s Gebruiken Grafisch Ontwerpers?

Welke programma’s gebruiken grafisch vormgevers om hun werk te kunnen verrichten. Hier is een lijst van de meest gebruikte programma’s voor vormgeving.

De meeste programma’s die gebruikt worden door grafisch ontwerpers komen in het pakket van Adobe Creative Cloud. Het is daarom handig om een laptop te nemen die Adobe programma’s aankan.

  • Photoshop
  • Illustrator
  • InDesign
  • Affinity Designer
  • Gimp (Gratis)

De meeste van deze programma’s moet je voor betalen. Als je nieuw bent en je wilt graag iets gratis dan zou ik wel GIMP proberen.

Waar moet je opletten bij een laptop voor grafisch werk en Ontwerpen?

Dus wat is belangrijk in een laptop voor grafisch ontwerpen. Je moet goed weten wat je doelen zijn en wat je gaat doen.

Want je kunt een laptop kiezen die heel sterk is, maar die weinig batterijduur heeft of je kunt een laptop kiezen die niet zo sterk is, maar die juist hoge batterijduur heeft voor onderweg.

Je doel is heel belangrijk en ik zal je ook vertellen wie welke laptop het beste kan kiezen na deze sectie.

Formaat en design 

Het formaat van de laptop heeft vaak ook te maken met het beeldscherm en gewicht.

De formaten van laptops gaan van 13 tot 17 inch en hoe hoger het formaat hoe zwaarder, sterker en efficiënt de laptop wordt.

Het is daarom handig om een balans te houden tussen formaat en kracht. De beste keuzes voor een grafisch design laptop gaan van 14 inch tot 16 inch.

Deze hebben nog een prima scherm waarop Adobeprogramma’s volledig kunnen worden weergegeven. Het is wel zo dat op een 13 inch laptop veel Adobe programma’s niet goed worden weergegeven.

Design is ook heel belangrijk voor een laptop. Als je een laptop koopt voor grafisch werk of een opleiding dan wil je iets wat straal professionaliteit.

Resolutie en paneel 

Resolutie en het paneel van de laptop zijn ook heel belangrijk voor zowel snelheid als kwaliteit.

Voor resolutie wil je altijd blijven tussen Full HD (1920 x 1080) en Quad HD (2560×1400) pixels. Deze geven je de beste prestaties en kwaliteit. Zelf beschik ik over een UHD Laptop, maar deze voelt erg traag door de hoeveelheid pixels die het heeft.

Het paneel van de laptop is ook belangrijk en dat heeft te maken met kleurweergaven. De beste paneel voor grafisch ontwerpers is de IPS paneel omdat deze altijd de ware kleuren en contrasten weergeeft.

Processor en werkgeheugen 

De processor van een laptop voor grafisch vormgeving is wat lastiger. Dit komt doordat processoren heel moeilijk zijn om te kiezen.

Niet alleen is het merk van de processor belangrijk, je moet ook kijken naar het model, snelheid, generatie en ook wat voor type processor het is.

Het meest belangrijkste om te weten bij een processor is dat je wilt blijven tussen de Intel Core i5/AMD Ryzen 5 en de Intel Core i7 of AMD Ryzen 7. Je kunt ook hogere processoren kiezen zoals de Intel Core i9 of Ryzen 9, maar deze zijn duurder en niet per se nodig.

Voor de snelheid van de processor wil je tenminste een turbosnelheid van 4 GHz. Dit zal voor zorgen dat je soepel kunt werken samen met de 16 GB werkgeheugen die je altijd moet kiezen.

16 GB werkgeheugen is optimaal voor een grafisch ontwerper. Je zult vaak veel op internet moeten zitten voor onderzoek en inspiratie voor je projecten. Daarom wil je zoveel mogelijk werkgeheugen om te kunnen multitasken.

Videokaart en opslag 

De videokaart van een laptop is alleen noodzakelijk als je 3D objecten moet renderen zoals voor 3D-modellering, videobewerking en gamen.

Een grafische kaart voor grafisch ontwerper is niet nodig en zeker als je niet veel met video’s gaat werken. Wel is het handig als jij een gamer bent die af en toe een spelletje wilt spelen.

Voor opslag wil je tenminste 256 GB opslag voor je laptop. Dit is voor sommige heel weinig, maar aangezien je niet met supergrote bestanden gaat werken is dit prima.

Batterijduur en poorten 

Batterijduur is alleen heel belangrijk als je veel onderweg bent. Als je een laptop koopt voor werk op kantoor dan kun je een wat sterkere laptop nemen met hoge kracht.

Werk je juist voor klanten en moet je vaak reizen, dan wil je juist een laptop zoals de MacBooks. Deze zijn nog best wel sterk en hebben superlange batterijduur.

Ook studenten die een grafische opleiding gaan volgen kunnen gaan voor een laptop met lange accuduur. Deze zullen we ook hieronder bespreken.

Poorten is natuurlijk ook belangrijk, want hieraan kun je belangrijke dingen aansluiten zoals een externe HDD, muis, tekentablet enzovoort.

Windows laptops komen vaak met Usb A, C en HDMI-poorten terwijl MacBook laptops vaak alleen komen met Usb C poorten. Dit is niet zo erg, want je kunt het fiksen door een Dongle te gebruiken.

Beste Laptops Voor Grafisch Design – Top 3 Keuzes

De laptops voor grafisch design die ik ga bespreken nu zijn maar 3. Deze 3 laptops zijn de beste voor de prijs die ze hebben.

Op onze andere artikel kun je meer en betere laptops vinden voor grafisch design omdat het gaat om de beste laptops voor Adobe en grafisch vormgeving.

Dit is meer een allround informatie voor grafisch vormgeving en hoe jij de beste laptop kunt vinden.

1. Apple MacBook Air 15 (2023) – Beste MacBook Laptop Voor Grafisch Werk

De eerste en zeker de beste keuze op dit moment voor een laptop voor grafisch werk is de Apple MacBook Air 15 (2023). Deze komt met alle belangrijke functies van MacBook, maar zonder die ontzettend dure prijzen.

Beste Macbook laptop voor grafisch werk en ontwerpen. Gunstige MacBook Laptop voor desginers.

De Apple MacBook Air 15 komt met een 15.3 inch scherm formaat waarbij je alles prima kunt zien. Dit samen met de IPS paneel zorgt ervoor dat je de beste kwaliteit en kleuren ziet tijdens je werk.

De laptop komt met de bekende nieuwe Apple processor de M2 en deze is zo geweldig omdat het werkt als processor en als videokaart.

Je kunt dus deze laptop gebruiken voor verschillende doeleinde zonder dat het teveel gaat kosten of ten koste van andere componenten.

De laptop weegt maar 1.51 kg en dit samen met de lange batterijduur van 18 uren kun je makkelijk bijna de hele dag werken zonder op te laden.

Dit is de ideale keuze voor studenten die een grafische opleiding gaan volgen en ook voor mensen die werken en vaak onderweg zijn.

Specificaties

Specificaties:Apple MacBook Air 15 (2023)
Beeldscherm15.3inch, Liquid Retina, IPS paneel
ProcessorApple M2-clip 8 Core CPU
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartApple M2-chip 10 Core GPU
BesturingssysteemMacOS
Gewicht1.51 kg
PoortenUsb C, Thunderbolt
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur18 uren
Geschikt voorInternetten, films/series, fotobewerking, videobewerking, 3D ontwerpen en renderen, Gamen, onderweg.

Zoals je kunt zien is dit een laptop die veel aankan. De enige minpunt is dat het geen HDMI-poort heeft en de 8 GB ram. Je kunt natuurlijk kiezen voor 16 GB als je een gaat kopen, maar de prijs zal wel stijgen.

Het is wel de meest gekozen MacBook laptop op dit moment, aangezien het continu is uitverkocht online. Check daarom altijd op deze nog op voorraad is als je interesse in hebt.

PluspuntenMinpunten
✅ Snelle processor❌ De prijs
✅ Haarscherp 15 inch beeldscherm
✅ Licht en ideaal voor onderweg
✅ M2 chip zeer snel en krachtig
✅ Perfecte accu

De enige minpunt volgens een gebruiker is de prijs van de laptop. Zelf vind ik het wel een gunstige laptop vergeleken met de andere opties van Apple MacBook laptops.

2. HP Pavilion 15 – Goedkope Laptop Voor Grafisch Vormgeving

Een andere top keuze voor als je budget rond de 700 euro is, is de HP Pavilion 15. Dit is een geweldige laptop voor grafisch werk waarbij je niet de zwaarste taken gaat uitvoeren.

HP Pavilion 15 - Goedkope laptop voor grafisch vormgeving en grafische opleiding.

Denk hierbij aan Adobe Photoshop en Illustrator waarbij je foto’s gaat bewerken, logo’s gaat maken, brochures enzovoort. Dit is een laptop die bijna alles aankan behalve video’s bewerken voor advertentie.

Dit is een van de beste laptop voor grafisch werk van Windows omdat het zo gunstig is. De componenten zijn sterk en vergeleken met andere keuzes komt deze met veel meer.

Ook deze laptop is 15 inch en komt ook met een IPS paneel. 15 inch geeft programma’s voldoende ruimte om volledig weergegeven te kunnen worden.

Daarnaast dankzij de IPS paneel worden kleuren ook perfect gepresenteerd. Als grafische vormgever werk je met digitale producten en moet je vaak ook met kleuren werken.

De processor van de laptop is de Intel core i5 1235U. Dit is een U processor en dat geeft aan dat het minder energie verbruik waardoor het niet super krachtig is.

Het is daarom een ideale processor voor onderweg en als je op batterij wilt werken. De snelheid van de processor is 4.4Ghz en dit is zeker prima voor de meeste grafische programma’s.

Specificaties

Specificaties:HP Pavilion 15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorIntel Core i5, 1235U, Deca core(10), 4.4Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht1.74 kg
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur7.5 uren
Geschikt voorInternetten, fotobewerking, videobewerking

Zoals je kunt zien is dit een prima laptop met de belangrijke benodigdheden voor grafisch werk. De laptop is daarom een van de beste keuzes voor een budget laptop voor grafisch design.

Ook weegt de laptop niet zoveel waardoor het nog wel prima is voor onderweg. Dit samen met de energie besparend processor en de batterijduur zul je geen last hebben van continu opladen.

Deze laptop is een prima keuze voor als je veel Adobe Photoshop gaat gebruiken. Photoshop is niet zo zwaar als illustrator aangezien je met illustrator superveel layers gebruikt om te designen.

PluspuntenMinpunten
✅ Strak design❌ Toetsenbord soms wat lastig af te lezen
✅ professionele kwaliteit
✅ Goed geluid uit de B&O Speakers
✅ Goede HP software voor diagnose en updates

3. Samsung Galaxy Book3 360 – Beste Windows Laptop Voor Grafisch Ontwerper

De beste Windows laptop voor grafisch vormgeving op dit moment is de Samsung Galaxy Book3 360. Dit is een ideale laptop voor grafisch vormgeving dankzij de geweldige beeldscherm en flexibele behuizing.

Samsung Galaxy Book3 360 - Beste Windows Laptop Voor Grafisch Ontwerper
Samsung Galaxy Book3 360 – Beste Windows Laptop Voor Grafisch Ontwerper

De reden dat ik deze laptop als een van de beste vind voor grafisch ontwerp is door de flexibele behuizing. Je kan namelijk de laptop gebruiken als een tablet en het komt ook met touchscreen voor meer gemak.

Dit betekent dat je dus geen tekentablet hoeft te kopen om je designs te kunnen maken. Als goed is komt de laptop ook inclusief een s pen waarmee je op het scherm kunt tekenen.

De laptop is 15.6 inch dus groot genoeg en met de Full HD resolutie zie je alles op ideale kwaliteit. De paneel van de laptop is wel de Super AMOLED en deze is soms beter dan IPS paneel.

Een andere zeer grote en belangrijke voordeel van de laptop is de processor. De processor van de laptop is de Intel Core i7 1360P processor. Dit is een 13de generatie processor met de letter P.

De letter P in een processor staat voor meer prestatie en koeling. Deze komt alleen voor op hogere budget laptops met een lage gewicht. De P staat boven de U waardoor het meer kracht heeft maar nog koel blijft en niet veel energie verbruikt.

De P processoren zijn dus de beste wanneer het gaat om kracht en batterijduur. De laptop heeft ook een van de hoogste batterijduur van Windows laptops met 22 uren.

Dit is wat meer informatie over processoren dat de meeste webwinkels niet aan je geven. Het is dus heel belangrijk om dit te weten voordat je een laptop gaat kiezen.

Als je precies wilt weten hoe een laptop processor werkt dan kun je onze artikel lezen over laptop processoren.

Specificaties

Specificaties:Samsung Galaxy Book3 360
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 60Hz, Touchscreen, 2 in 1 design, Super AMOLED
ProcessorIntel Core i7 1360P, Dodeca core(12), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512SSD ram
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht1.49 kg
PoortenUsb A, C, Hdmi, Thunderbolt
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur22 uren
Geschikt voorInternetten, fotobewerking, videobewerking, zakelijk, 2D tekenen, onderweg

Deze laptop is een van de beste keuzes voor Adobe programma’s zoals Illustrator waar je veel layers hebt. Met de touchscreen scherm kun je makkelijk dingen draggen en droppen.

PluspuntenMinpunten
✅ Dun en licht❌ Batterij sneller leeg bij zware taken
✅ Goede batterijduur voor normaal gebruik❌ Geen uitbreiding mogelijk ram en ssd
✅ Touchscreen
✅ Amoled scherm
✅ S pen

Gerelateerde Vragen?

Wat heb je nodig als grafisch ontwerper? Een laptop, Adobe software zoals Photoshop, Illustrator en InDesign. Een tekentablet kan ook handig zijn maar niet per se en kennis over het werk en sociaal media.

Welke laptop voor zware grafische toepassingen? Als je super zware projecten moet doen voor grafisch werk dan is de MacBook Pro 16 de beste keuze. Deze komt met alles wat nodig is voor elke zware programma in de markt.

Is er veel vraag naar grafisch vormgever? Ja en dat blijft zeker groeien zolang sociaal media en het internet blijft groeien. Bedrijven moeten continu hun image naar buiten brengen en grafisch vormgever helpen hierbij met logo’s, ads, meme’s, sociaal media posts en veel meer.

Conclusie

Mijn conclusie op dit artikel is dat een laptop voor grafisch design moet beschikken over een sterke processor en werkgeheugen. De videokaart hoeft niet super sterk te zijn omdat je niet veel met video’s gaat werken.

Voor Adobe programma’s is de processor en werkgeheugen meer belangrijk. Extra functies zoals touchscreen en flexibele behuizing zullen je leven ook makkelijker maken.

De beste keuze voor een professionele laptop voor grafisch design blijven wel altijd de Macbooks. Deze werden ook gebruikt tijdens mijn ICT stage door werknemers die grafisch vormgevers waren en ze konden veel doen in weinig tijd.