Als je veel bezig bent met grafisch werk of je gaat een grafische opleiding volgen dan wil je zeker een laptop die goed is voor grafisch ontwerpen.

De laptops die ik ga bespreken zijn goede laptops voor grafisch design. Deze laptops zijn gekozen aan de hand van de sterke componenten die het mogelijk maken om programma’s zoals Photoshop, Lightroom, Premiere Pro, Illustrator en SketchUp te draaien. 

Grafisch werk houdt in dat je veel met verschillende media gaat werken. Dat kan zowel foto’s zijn als video’s zijn maar ook 3D modellen. Het is daarom verstandig om een goede laptop te nemen die aankan wat je precies wilt gaan doen. 

Het concept grafisch ontwerpen wordt vaak gebruikt wanneer iemand zich bezig houdt met het vormgeving van grafische beelden. Dit kan zijn in het entertaiment, web design, administratie, journalistiek en advententies niches en veel andere. 

Zo wat zijn de beste laptops voor grafisch werk:

 • Apple Macbook Pro 16 inch (2019)
 • Macbook Pro 13 (2020) 
 • Acer ConceptD 3 Ezel 
 • Apple Macbook Air (2020) Budget
 • HP Victus 16

Deze laptops zijn ideaal voor grafisch vormgeving dankzij de beeldkwaliteit en de geweldige componenten. Deze componenten maken het makkelijk om zware programma’s te draaien van Adobe en andere zware programma’s. 

Waar moet je opletten bij een laptop voor grafisch werk en designen?

Wanneer je een laptop voor grafisch deisgn gaat kiezen wil je goed op verschillende punten letten. Dingen zoals formaat, resolutie, processor, werkgeheugen en zelfs videokaart zijn heel belangrijk. 

Je wilt zeker zijn dat de laptop sterk genoeg is voor wat je wilt gaan doen. Dit kan zijn kleine grafisch ontwerp projecten zoals fotobewerking of juist grotere projecten zoals videobewerking of zelfs 3D objecten maken in Blender of AutoCAD

Formaat en design 

Als eerst wil je kijken naar de formaat van de laptop en de design ervan. De formaat van laptops gaan van 13 inch tot 17 inch en dit is van klein naar groot. 

Als je veel onderweg bent voor je werk of als je studeert dan wil je zeker een laptop tussen 13 inch of 15 inch. Dit zijn prima laptops die klein zijn en niet veel wegen en makkelijk zijn om te vervoeren. Denk wel aan dat een 15 inch laptop vaak meer weegt dan 14 en 13 inch laptops omdat deze vaak betere en zwaardere componenten beschikt. 

Naast de formaat moet je ook kijken naar de design van een laptop. Wil je zelf gaan tekenen met een laptop of juist de laptop gebruiken als een tablet dan wil je een 2 in 1 laptop. 

2 in 1 laptops komen vaak met touchscreen en zijn geweldige keuzes voor als je een flexibele laptop wilt. Deze laptop kun je vouwen als een tablet en ook als een gebruiken. 

Naast de 2 in 1 design heb je ook de normale design. De normale design is prima maar je kan het niet flexibel gebruiken als een 2 in 1 laptop. 

Resolutie en paneel 

De resolutie en paneel van een laptop voor grafisch vormgeving is ook belangrijk. Meestal wil je juist voor Full HD resolutie gaan maar je kan ook kiezen voor 4K resolutie als je dat nodig hebt voor je werk. 

De beste resolutie is natuurlijk Full HD omdat deze niet zo zwaar is op je systeem om ermee te werken. Denk eraan dat hoe meer pixels er zijn hoe harder de laptop moet werken om alles te kunnen laten zien. 

Voor de paneeltype wil je altijd blijven op een IPS paneel. Een IPS paneel is ideaal voor kleurweergave en weergeeft de ware kleuren op het scherm. Je wilt natuurlijk bij grafisch designen de ware kleuren zien zodat je deze kunt aanpassen en beter maken tijdens fotobewerking.

Er zijn natuurlijk ook de VA en TN paneel maar deze zijn slechter voor kleurweergave en je wilt ze niet hebben alleen als er niets anders is. De VA paneel is niet zo ver achter de IPS paneel en deze is zeker beter dan de TN paneel voor grafisch design.

Het is wel zo dat IPS paneel je prioriteit moet zijn als je veel met kleuren gaat werken tijdens grafisch design op grafische opleiding. Je weet nooit wat je precies tijdens je opleiding gaat doen en vaak moet je van alles doen.

Processor en werkgeheugen 

Voor processor en werkgeheugen raad ik altijd aan om een Intel core i5/i7 of een AMD Ryzen 5/7 of hoger te nemen met 4 cores of of hoger op een snelheid van 3Ghz of meer. 

Een processor is heel belangrijk omdat deze is wat process alles wat je op de laptop doet. De processor is wat neemt alle data van je schijf en weergeeft het op de scherm. Deze moet snel zijn ook om zware programma’s te kunnen draaien. 

Voor de werkgeheugen is 8GB of 16GB prima. 8GB neem je als je niet veel taken tegelijk gaat uitvoeren en 16GB neem je als je dat wel gaat doen. Als je bijvoorbeeld ook zware programma’s moet draaien zoals AutoCAD, SketchUp of Premiere Pro dan is 16GB ram aan te raden.  

Videokaart en opslag 

De videokaart en opslag zijn punten waar je wel op moet letten alleen als je ze zeer specifiek nodig hebt. Bijvoorbeeld als je bezig zal zijn met zware videobewerking, 3D objecten maken of naast je werk gamen dan is een sterke videokaart wel handig. 

Een videokaart met 4GB vram of meer is een excellente keuze voor zowel zware taken als af en toe gamen op Full HD. Denk er wel aan dat de meeste laptops met sterke videokaart 14 tot 17 inch zijn. 

Dit is handig om te weten omdat als je veel onderweg bent wil je een 14 inch laptop of 15 inch laptop met een sterke videokaart. Kijk ook goed naar de gewicht van de laptop en zie of het niet boven de 2 kg is. 

Voor opslag is het ook alleen belangrijk als je veel nodig hebt. De meeste laptops komen al met 256GB of 512GB en dit is vaak genoeg. Als je meer nodig hebt dan kun je een andere laptop nemen of een externe HDD nemen met 1 tot 2TB extra opslag. 

Batterijduur en poorten 

Tenslotte heb je te maken met batterijduur en poorten. Batterijduur is heel belangrijk voor als je veel onderweg bent of zit te studeren omdat je veel moet bewegen. 

Voor batterijduur wil je tenminste 6 uur hebben op een laptop. Je wil dus niet in elke les of moment tijdens je werk moeten laden want dat wordt snel irritant. Met 6 uur batterijduur kun je nog lekker op batterij werken zonder op te laden. 

Zo wat zijn de beste laptops voor grafisch werk

Beste Macbook laptop voor grafisch werk - Macbook Pro 16 inch
Beste Macbook laptop voor grafisch werk – Macbook Pro 16 inch

Apple Macbook Pro 16 inch (2021) – Beste grafisch design laptop

Als eerst en zeker een van de beste laptops voor grafisch werk is de Apple Macbook Pro 16 (2021). Deze laptop wordt als eerst gekozen omdat het 16 inch is en is van Apple. 

De Macbook laptops zijn heel sterk maar omdat ze vaak 13 inch zijn hebben ze een klein scherm. Deze is 16 inch en is perfect om grafisch ermee te werken omdat je een grotere scherm krijgt waarbij je voldoende kunt zien zonder een extra scherm te hoeven kopen. 

 De laptop komt met de nieuwe M1 Pro processor van Apple. Deze processor is heel speciaal en werkt als processor en videokaart. De processor heeft 10 cores en werkt op een snelheid van 3.22 Ghz.

De laptop heeft ook een betere en grotere scherm waardoor het ideaal is voor vormgeving en grafisch werk. Je ziet meer en kan ook meer doen en sneller ook door de 120 Hz verversingssnelheid.

Specificaties:Apple Macbook Pro 16 (2021)
Beeldscherm16inch, Retina, IPS paneel, 120Hz, MiniLED, 1600 cd/m2
ProcessorApple M1 Pro, Deca core(10)
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartM1 Pro
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur21 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C, Thunderbolt aansluiting, Hdmi poort, Hoofdtelefoon
Gewicht2.1 kg

De laptop is ideaal voor grafisch vormgeving dankzij de grote van het scherm. Een grote scherm geef je de ruimte om meer te zien en beter te designen. Je wilt niet steeds met je gezich in het scherm omdat je niet precies kunt zien wat je aan het doen bent.

Dit is de beste Macbook laptop voor grafisch designen en zeker ook voor 3D tekenen. De laptop komt met een sterke i7 processor en een AMD videokaart met 4GB vram. Zeker ideaal voor grafisch ontwerpers en 3D tekenaars.

Wie moet deze laptop kiezen?

 • Iemand die zware programma’s moet draaien van Adobe en ook zware projecten gaat maken
 • Zware videobewerking met veel effecten 
 • Als je niet veel onderweg bent en hebt een sterke laptop nodig voor werk
 • Als je een zakelijke laptop nodig hebt die van alles kan 

Beste laptop voor grafisch werk en onderweg - 13 inch Macbook Pro 13(2020).
Beste laptop voor grafisch opleiding, werk en onderweg – 13 inch Macbook Pro 13(2020).

Macbook Pro 13 (2020) – Onderweg, zakelijk en foto/videobewerking

Een andere geweldige laptop voor als je een grafische opleiding gaat volgen of vaak onderweg bent is de Macbook Pro 13 van 2020

Deze nieuwe laptops van Apple beschikken over een bijzondere processor die ontzettend sterk is voor zware design programma’s op werk, videobewerking en grafisch vormgeving. 

De nieuwe processor van Apple is de M1-Chip en deze chip is een octa core(8) processor met een snelheid van 3.2 Ghz waardoor het 1.5x sneller is dan andere processors zoals de i7 met 4 cores. 

Maar dit is niet wat maakt deze processor zo bijzonder. Wat deze processor zo bijzonder maakt is dat je het als een videokaart kunt gebruiken.

De processor komt met een speciale technologie waarmee het processor ook als videokaart werkt waardoor je in programma’s zoals Premiere Pro alsnog snel projecten kunt renderen. 

Dit is heel handig voor als je sneller video’s wilt renderen in Premiere Pro. De laptop is wel 13 inch en vaak kan het lastig zijn om alles op zo een kleine scherm te kunnen zien. Dit is een ideale keuze voor grafische opleiding studenten die vaak onderweg zijn of voor werk waar je vaak onderweg bent.

Specificaties:Macbook Pro 13 (2020)
Beeldscherm13 inch, Retina, IPS paneel
ProcessorM1-Chip Octa core(8), 3.2 Ghz
Werkgeheugen16GB
Opslag2TB SSD
VideokaartApple M1-Chip
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur20 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C
Gewicht1.4kg

Voor wie is deze laptop geschikt?

 • Geweldige laptop voor Photoshop en Premiere Pro
 • Geschikt voor grafisch 3D ontwerpen door de M1-Chip
 • Onderweg en als je veel moet reizen 
 • Top keuze voor zakelijk gebruik 

Beste laptop voor grafisch werk en zware programma's - ConceptD 3 Ezel Pro
Beste laptop voor grafisch werk en zware programma’s – ConceptD 3 Ezel Pro

ConceptD 3 Ezel Pro CC315 – 3D tekenen en zware grafische programma’s

Als je juist een windows laptop wilt die supersterk is en die alles aankan wat je tegen aan gooit dan is de ConceptD 3 Ezel Pro CC315 je beste keuze. Het is een 15.6 inch laptop wat best wel ietsjes groot is maar geef je wel de ruimte om je werk goed te kunnen zien. 

De laptop komt met een i7 processor en een 4GB vram videokaart waarmee je naast zware werk ook kunt gamen op Full HD. De laptop is zeer geschikt voor alle zware taken dat je maar zou willen uitvoeren en heeft een 2 in 1 design met touchscreen die makkelijk te gebruiken is. 

Verder dan dat is de laptop wel wat zwaar en kan het lastig zijn als je veel onderweg bent met openbaar vervoer. Als je eigen auto hebt en niet de laptop continue in je rugzak moet nemen dan is het wel een top keuze of als je veel thuis zit te werken. 

Dit is een ideale laptop voor 3D tekenen en zware grafisch design programma’s zoals Sketchup en AutoCAD. De laptop komt met een 2 in 1 design en touchscreen waardoor je op de laptop ook kunt designen

Specificaties:ConceptD 3 Ezel Pro CC315
Beeldscherm15.6inch, Full HD, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorIntel core i7, Hexa core(6), 4.2Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag1TB SSD
VideokaartNvidia Quadro T1000 – 4GB vram
BesturingssysteemWindows 10 Pro
Batterijduur12 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort, Displayport, Thunderbolt
Gewicht2kg

Voor wie is deze laptop geschikt?

 • Zeer zware programma’s zoals Architectuur, Bouwkunde en fashion programma’s etc
 • Zeer zwaar videobewerking met veel effecten – videokaart handig voor sneller rendertijd
 • Thuiswerken of zelfs zakelijk met eigen auto 
 • Gebruikers die een high end laptop willen voor studeren en later voor werk 

Beste budget laptop voor grafisch ontwerpen - Apple Macbook Air (2020)
Beste budget laptop voor grafisch ontwerpen – Apple Macbook Air (2020)

Apple Macbook Air (2020) Budget – Grafische opleiding

Als je niet veel wilt uitgeven en ook niet veel zware taken uitvooer voor grafisch ontwerpen dan alleen foto’s bewerken dan is de Apple Macbook Air (2020) een top keuze. Deze laptop komt nog steeds met de M1-Chip die nieuw is van Apple en die 8 cores heeft. 

Wat deze laptop goedkoper maakt is de model en dat het de mogelijkheid heeft om met lagere werkgeheugen en opslag te komen. De model die rond goedkoop is komt met 8GB ram en een opslag van 256GB. 

Het is een geweldige keuze voor een budget laptop die nog wel sterk is voor zowel fotobewerking als klein schaal videobewerking. Dit is een uitstekende laptop voor studenten die een grafische opleiding gaan volgen. De laptop is klein, compact, sterk en kost niet zoveel als de andere macbook laptops.

Specificaties:Apple Macbook Air (2020)
Beeldscherm13.3inch, Retina, IPS paneel
ProcessorApple M1-chip
Werkgeheugen8GB
Opslag256GB SSD
VideokaartApple M1-Chip
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur18 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C
Gewicht1.29kg

Voor wie is de laptop geschikt?

 • Geweldige keuze voor studenten die grafisch moeten werken 
 • Handig voor fotobewerking 
 • Geweldige keuze voor onderweg – 13 inch en 18 uren batterijduur
 • Als jij een budget macbook laptop wilt

Beste laptop voor grafisch ontwerpen en gamen - HP Victus 16 inch
Beste laptop voor grafisch ontwerpen en gamen – HP Victus 16 inch

HP Victus 16 – Videobewerking, gamen en zware 3D programma’s

Voor gebruikers die een wat sterkere videokaart willen omdat ze misschien naast grafisch werk ook willen gamen is de HP Victus 16 de perfecte keus. Deze laptop is 16 inch wat groot is en handig is voor als je meer ruimte wilt om mee te werken. 

De laptop heeft een Full HD resolutie met daarbij ook 144 hertz verversingssnelheid  en dit is heel handig voor als je gaat gamen maar ook om een betere gevoel te krijgen van je laptop want alles gaat sneller. 

De laptop komt met alles wat je nodig zal hebben om grafisch te werken maar ook om te gamen. Zo kun je zware programma’s draaien met de Ryzen 7 processor en lekker gamen en video’s renderen met de RTX 3060 videokaart

Het is een top laptop en het ziet er zeer cool uit. De gewicht is 2.46 kg en kan wel lastig worden om deze te vervoeren met openbaar vervoer. Kies alleen voor deze laptop als je thuis werkt of als je eigen auto hebt om naar werk te rijden. 

Specificaties:HP Victus 16
Beeldscherm16.1 inch, Full HD, 144Hz, IPS paneel
ProcessorAMD Ryzen 7, Octa core(8), 4.4Ghz
Werkgeheugen16GB
Opslag1TB SSD
VideokaartNVIDIA GeForce RTX 3060 – 6GB vram
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur8 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht2.46 kg 

Gerelateerde vragen?

Wat is de beste laptop voor grafisch design? De beste laptop voor grafisch design zou de ConceptD 3 Ezel Pro zijn of de Macbook Pro 13

Welke macbook voor grafisch werk is de beste? De beste macbook voor grafisch werk is de Macbook Pro 16 inch. Voldoende scherm ruimte om te werken. 

Beste laptop voor grafische opleiding? Omdat je vaak onderweg bent is een 13 inch laptop goed. De Macbook Pro 13 (2020) is een top keuze voor een grafische opleiding. 

Categorized in: