Wat is nu de beste laptop voor data analyse en welke moet je kiezen. Een van de belangrijkste punten bij het kiezen van een laptop om data te analyseren is dat de laptop geschikt moet zijn voor je werk en doelen. 

Een sterke videokaart is niet noodzakelijk, maar is wel handig voor machine learning, parallel processing en hoge workflow door de hoge memory bandwidth.

Sommige mensen gebruiken Excel om data te analyseren en hiervoor zijn budget laptops een betere keuze, maar voor serieuze data analyse is het anders.

Voor serieuze data analyse wil je juist een laptop met sterke processor en videokaart. Dit is belangrijk bij hoge hoeveelheid data en codes die je moet draaien.

Beste laptops voor data analyse – Top 5:

 • HP Victus 15
 • Apple Macbook Air 15 (2023)
 • Asus Tuf Gaming A15
 • HP Pavilion 15
 • Acer Aspire 5 A515

Zonder te weten welk type data of hoeveel data je gaat analyseren is het moeilijk om meteen te zeggen welke laptop nu de beste zijn voor jou data analyse

Het is wel zo dat als je met zware data analyse programma’s gaat werken die je zelf hebt gemaakt of door het bedrijf waarvoor je werkt.

Vaak moet je zelf gaan coderen om bepaalde data af te kunnen lezen en presenteren en hiervoor is een sterke processor wel voor nodig.

Voor een processor is een Intel core i7 quad core processor of hoger een goede keuze en voor videokaart wil je een met 4GB vram of hoger. 

De grafische kaart is alleen heel belangrijk als je met Machine learning, Parallel Processing en met hoge workflow moet gaan werken.

De beste laptops voor data analyse – Tips

Als je een laptop zoekt voor data analyse dan is het omdat je heel waarschijnlijk met zware programma’s gaat werken en codeer programma’s voor data analyse. 

Het is zo dat je voor data analyse vaak een sterke videokaart nodig hebt en dit komt, omdat je vaak met neural network of NN parallel computing moet werken. Zelfs voor machine learning data analyse heb je een sterke videokaart nodig

Als je nu gaat werken of een data analyse opleiding gaat volgen. Het is nu al belangrijk om een top laptop te kiezen die een aantal jaren meegaat en die je in de toekomst nog voor andere dingen kunt gebruiken. 

Zo, wat is nu belangrijk voor data analyse en waar moet een goede data analyse laptop aan voldoen. Wel, een laptop voor data analyse moet ten eerste een top processor hebben zoals de Intel core i7 processor of de AMD Ryzen 7 processor

Naast de processor heb je ook de videokaart van de laptop. De videokaart van de laptop wordt gebruikt voor 3D modellen renderen en ook voor machine learning data analyse. Een prima videokaart hiervoor is een met 4GB vram of meer

Zo, wat zijn nu de beste laptops voor data analyse?. Gaming laptops zijn een van de beste data analyse laptops en dit komt omdat deze met sterke componenten komen. Omdat gamen zo zwaar is op een laptop, moet een laptop met sterke processor, ram en videokaart komen en dit is precies wat je nodig hebt voor data analyse. 

De meeste gaming laptops worden ook aanbevolen voor data scientist om zware data analyse softwares te kunnen draaien. 

Een van de beste laptops voor data analyse is de HP Victus 15 zou ik zeggen. Dit is een gaming laptop die er professioneel uitziet en die een nieuwe videokaart beschikt van Nvidia. 

Deze videokaart kan gebruikt worden voor zowel data analyse, videobewerking en zelfs gamen als je soms niets te doen hebt. Het is een ideale 15.6inch laptop met een i7 processor en een RTX 3060 videokaart. 

Top 5 laptops voor data scientist – Data analyseren

1. HP Victus 15 – Gaming Laptop Voor Data Analyse/Machine Learning

Een geweldige budget gaming laptop met een professionele uitstraling. De HP Victus 15 is een ideale laptop voor data analyse door de gunstige prijs en sterke componenten.

HP Victus 15 - Budget Gaming Laptop Voor Data Analyse

De laptop heeft een 15.6inch formaat waarop je alles op top kwaliteit kunt zien met zijn Full HD resolutie.

Wat deze laptop zo geweldig maakt voor gebruikers is hoe soepel het is. Dankzij de 144Hertz beeldscherm met IPS paneel zie je snelle beelden beter en worden kleuren perfect weergegeven.

De laptop komt met een sterke intel core i7 processor. Dit is de 13700H processor met 14 cores. Het is een tetradeca core(14) processor met een turbosnelheid van 5Ghz.

De H in de processor naam staat voor hoge prestaties. Het is dus een sterke processor die bedoeld is voor zware taken. Deze zal ook daarom veel meer energie verbruiken dan andere processoren.

De videokaart van de laptop is de RTX 4050 en deze is meer dan voldoende voor data-analyse. Dankzij de CUDA-technologie en de 6 GB vram van deze videokaart kun je makkelijk zware taken aan waarbij een videokaart voor nodig is.

De laptop beschikt ook over een SSD opslag type. Deze is 512GB in totaal en is ideaal voor snelle opstart, afsluiting en ook zodat programma’s sneller kunnen werken.

De enige nadeel van de laptop is de lage batterijduur door de sterke componenten. Deze gebruiken dus veel meer energie dan andere laptops door de hoge kracht.

Specificaties

Specificaties:HP Victus 15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 144Hz, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorIntel Core i7 13700H, Tetradeca core(14), 2.4Ghz tot 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram 2x8GB
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 4050 – 6GB vram
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht2.29 kg
PoortenUsb A, C, HDMI Poort, Geheugenkaartlezer
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur8.5 uren
Geschikt voorInternetten, Gamen, Film/series, Data Analyse, Fotobewerking, Videobewerking

De laptop is geschikt voor bijna alle zware taken die er maar bestaan. De enige minpunt aan deze budget laptop voor gamen en zware taken is de batterijduur.

Als je veel onderweg bent en wilt ook onderweg werken dan is dit niet de juiste keuze.

Wel is het een ideale laptop voor studenten en werknemers die vaak op kantoor of in een zaal werken en kunnen opladen.

De laptop is te sterk en de batterijduur is niet hoog waardoor je na enkele uren zal moeten opladen als je zwaar zit te werken.

PluspuntenMinpunten
✅ Ziet er strak uit❌ Batterij is erg snel leeg
✅ Supersnel
✅ Goede videokaart
✅ Mooi design

Hier kun je zien wat andere gebruikers als pluspunt en minpunt achterlaten bij deze laptop. Je kunt meteen zien dat de enige minpunt is de lage batterijduur.

2. Apple Macbook Air 15 (2023) – MacBook Laptop Voor Data Analyse Professioneel

Moet je veel bewegen en ook data analyseren voor je werk of eigen onderneming dan is de Apple MacBook Air 15 de keuze.

Deze laptop komt met de nieuwe speciale processor van Apple die ideaal is voor lange accu en zwaar werk.

Apple MacBook Air 15 (2023)

De nieuwe M processoren van Apple werken als processor en videokaart tegelijkertijd. Deze processor zijn daarom ideaal voor gebruikers die vaak onderweg zijn en die op batterij willen werken.

De MacBook Air 15 beschikt over de M2 chip van Apple en deze is sterk genoeg voor zwaar data analyse en andere zware taken.

Deze processor is ideaal voor zware taken door hoe het gemaakt is. Het is bedoeld voor zware taken en om zuinig te zijn voor onderweg en batterijduur.

De laptop heeft een batterijduur van 18 uren en is daarom de beste keuze voor als je veel onderweg bent. Deze wil je zeker kiezen als je in de trein en onderweg wilt werken aan je projecten.

De Apple MacBook Air 15 is 15.3 inch laptop en heeft een zeer mooie beeldkwaliteit. Hierop kun je alles prima zien en heb je voldoende ruimte om je programma’s te gebruiken.

De laptop heeft verder 16GB ram en ook voldoende opslag voor je projecten. De SSD heeft 256GB en die is voldoende voor veel gebruikers. Als je veel data hebt dan kun je altijd kiezen voor hogere opslag.

Ook voor de formaat van de laptop weegt deze niet veel. De gewicht is 1.51 kg en dit is prima voor onderweg en zeker voor een 15 inch laptop waarop je alles netjes kunt zien.

Specificaties

Specificaties:Apple Macbook Air 15 (2023)
Beeldscherm15.3inch, Liquid Retina, IPS paneel
ProcessorApple M2-Chip, 8 Core CPU
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartApple M2-Chip, 10 Core GPU
BesturingssysteemMacOs
Gewicht1.51 kg
PoortenUsb C, Thunderbolt
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur18 uren
Geschikt voorInternetten, Film/series, fotobewerking, Videobewerking, Gamen, Data analyse

Zoals je kunt zien kan deze laptop veel dingen aan en ook zonder probleem. Het is zeker een van de sterkste laptops voor mensen die veel moeten reizen en vaak onderweg zijn.

De enige nadeel van deze laptop is dat het heel prijzig is en daar gaan we niet over liegen. MacBook laptops zijn een van de meest prijzige laptops in de markt maar dat komt door de gemak die ze brengen.

PluspuntenMinpunten
✅ Snelle processor❌ Prijzen upgrades
✅ Haarscherp 15 inch beeldscherm❌ Slechts 2 Usb C
✅ Licht en ideaal voor onderweg
✅ Mooi ruimtelijk geluid door 6 speakers
✅ Magnetische oplader

3. Asus Tuf Gaming A15 – Laptop Voor Data Analyse/Gaming

Gaming laptops hier en daar en dat is zeker met een reden. Gaming laptops zijn geweldige keuze voor prijs en kwaliteit.

De Asus Tuf Gaming A15 is ook een goede voorbeeld hiervan, een gaming laptop met sterke componenten voor werk en zware taken.

Asus Tuf Gaming A15 - Gaming Laptop Voor Data Analyse en Gamen

Dit is een alternatieve keuze voor als je de HP Victus 15 niets vindt. Deze is ietjes sterker maar ook ietjes prijziger.

De laptop heeft een betere videokaart waardoor het ook handiger is voor als je met Machine learning en AI gaat werken.

De laptop draaid wel een AMD processor en niet een Intel core processor. Dit is wel een prima processor en zeker voor zware taken met data analyse AI programma’s en zware code die je wilt draaien.

Deze laptop is een betere keuze voor als jij een gamer bent en ook af en toe wilt gamen. De laptop heeft wel lagere batterijduur dan de HP Victus 15 omdat de componenten nog sterker zijn.

De processor van de laptop is de AMD Ryzen 7 7735HS Octa core(8), 4.75 Ghz. Dit is een prima processor van AMD maar is zeker is sterker dan die van de HP Victus 15.

Deze heeft minder cores en ook lagere snelheid maar is wel een prima processor voor data analyse en gamen.

Wel heeft de laptop een sterkere videokaart en dat is de RTX 4060 met 8GB vram. Deze is geweldig voor gamen en data analyse dankzij de hoeveelheid vram.

Specificaties

Specificaties:Asus Tuf Gaming A15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 144Hz, IPS paneel, Gsync, Anti reflecterend
ProcessorAMD Ryzen 7 7735HS, Octa core(8), 3.2Ghz tot 4.75Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 4060 – 8GB vram
BesturingssysteemWindows 11 home
Gewicht2.2 kg
PoortenUsb A, C, HDMI Poort
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur4 uren
Geschikt voorInternetten, fotobewerking, videobewerking, Streamen, Data analyse, thuiswerken

De laptop is heel sterk en komt ook met gsync voor gamers. Het is dus een prima keuze voor als jij in je vrij tijd wilt gamen met deze laptop naast werk of studie.

De enige grote nadeel van de laptop zoals de andere gaming laptops is de lage batterijduur. Deze laptop is bijna niet te gebruiken zonder aan de stopcontact te zitten.

Het is een prima keuze voor de prijs maar wel alleen voor gebruikers die thuiswerken, op kantoor of op school en niet onderweg.

PluspuntenMinpunten
✅ Goede ventilatie❌ Beetje prijzig
✅ Goede prestaties
✅ Met aura heb je erg veel controle over de prestaties
✅ Mooi
✅ Degelijk

Raar genoeg bespreek niemand over de batterijduur van deze laptops in de reviews. Ik zou wel eerst testen voordat je met deze blijft als je beslist om deze te kopen.

4. HP Pavilion 15 – Prijs/Kwaliteit Laptop Voor Data Analyse/Coderen

De beste laptop in de markt in prijs en kwaliteit voor data analyse en andere zware taken is de HP Pavilion 15. Deze laptop komt niet met een sterke videokaart maar wel andere sterke componenten.

HP Pavilion 15

Focus jij je meer op het coderen van data analyse code in pyhon of SQL. Je wilt dan een laptop met een sterkere processor en niet perse een videokaart.

Hiervoor is de HP Pavilion 15 een goede keus. De laptop is ideaal voor zware taken waarbij je geen dedicated videokaart voor nodig hebt.

Ook deze laptop is 15.6inch en dit is de beste formaat voor een laptop op dit moment. Dat komt omdat je voldoende scherm ruimte krijgt waarop je ideaal kunt werken en zeker met de Full HD resolutie.

De processor van de laptop is de Intel Core i7 en deze is de 1255U processor. De processor heeft 10 cores en heeft een turbosnelheid van 4.7Ghz waardoor het heel snel is.

De U in de processor staat voor lage energie verbruik en dit is heel handig voor onderweg en batterijduur. De processor gebruik minder energie waardoor je langer kunt werken op batterij.

De werkgeheugen en opslag van de laptop zijn ook de standaard. Je krijgt 16GB werkgeheugen en 512GB SSD opslag en dit is voldoende voor de meeste gebruikers.

Specificaties

Specificaties:HP Pavilion 15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 60Hz, IPS paneel, Anti Reflecterend
ProcessorIntel Core i7 1255U, Deca Core(10), 1.7Ghz tot 4.7Ghz
Werkgeheugen16GB Ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht1.74 kg
PoortenUsb A, C, HDMI poort
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur7.5 uren
Geschikt voorInternetten, Film/series, fotobewerking, videobewerking, Data analyse, Coderen, Programmeren

Zoals je kunt zien is dit een ideale laptop voor als je veel gaat coderen voor data analyse. De laptop heeft ook een comfortabele toetsenbord waarop je langdurig kunt typen zonder moe of irritatie te krijgen.

PluspuntenMinpunten
✅ Strak design❌ MediaTek bluetooth adapter volgens mij kapot
✅ Batterij zit snel weer vol❌ Wordt snel warm
✅ Professionele kwaliteit
✅ Lichtgewicht
✅ Goed voor school en thuis

5. Acer Aspire 5 A515 – Budget Laptop Voor Data Analyse Coderen/Excel

Een goedkope laptop voor Data analyse in Excel en andere simpele programma’s. De Acer Aspire 5 A515 is een budget laptop die ideaal is voor basic data analyse.

De Acer Aspire 5 A515 is een goedkope laptop met een prima intel core i5 processor. Het is een Windows laptop dus je kan nog wel alles installeren wat je maar wilt zonder beperkingen zoals bij Chromebooks.

De laptop is 15.6 inch en heeft ook een Full HD resolutie. Dit is zeker belangrijk voor beeldkwaliteit en voldoende beeld ruimte.

De processor van de laptop is de Intel core i5 1335U processor. Het is een deca core(10) processor met een snelheid van 4.6Ghz. Best wel goed voor de prijs dat je betaald en ook snel.

De werkgeheugen van de laptop is ook voldoende en zeker voor als je gaat multitasken. Je krijgt 16GB werkgeheugen bij de laptop en dit is altijd de standaard hoeveelheid ram die je krijgt bij meeste laptops.

Voor opslag is 512GB meer dan voldoende en zeker als dit van type SSD is. Met een SSD start de laptop sneller op en kunnen programma’s ook sneller bij bestanden komen en sneller werken.

Specificaties

Specificaties:Acer Aspire 5
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorIntel Core i5 1335U, Deca core(10), 1.3Ghz tot 4.6Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel UHD Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht1.76 kg
PoortenUsb A, C, HDMI Poort, Thunderbolt
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur14 uren
Geschikt voorInternetten, Films/series, Fotobewerking, Thuis, Coderen

Zoals je kunt zien is dit een best wel goede laptop voor data analyse voor beginners. Dit is ook heel handig voor studenten die niet de sterkste laptop nodig hebben voor data analyse opleiding.

PluspuntenMinpunten
✅ Verlicht toetsenbord❌ Batterijduur rond de 8-10 uren
✅ Handig voor dagelijkse taken❌ Geen vingerafdrukscanner
✅ Lange accuduur
✅ Lekker toetsenbord
✅ Snel

Waarop letten bij het kopen van een laptop voor data analyse – Koopgids

Ram meest belangrijkst voor grote datasets. 16GB ram is ideaal, maar is niet vaak op elke laptop voor een goed budget. 

SSD – is tweede belangrijk component. Programma’s gaan sneller om met data 

CPU – processing kracht – Belangrijk om te gaan voor meer cores dan snelheid voor een goed budget AMD processors zijn fijn. 

GPU – Als je werk met deep neural network of NN parallel computing dan is een videokaart met zoveel als CUDA cores/Shaders is handig. AMD of Nvidia geen intel HD-cards. 

Thunderbolt poort handig – Sneller voor data transfer naar een externe schijf. 

Mac vs Windows vs Linux – Beter om een MacBook of windows laptop te nemen. Er zijn natuurlijk ook sommige laptops die ook Linux ondersteunen zoals de Dell xps, Lenovo Thinkpad en Macbook laptops. 

Studenten laptop voor data analyse 

Als een student zal je wel zware programma’s moeten draaien. Naast de zware programma’s is er veel variatie en je zult niet weten wat je precies zal moeten doen. Soms krijg je les over data-analyse en vaak moet je ook voor projecten dingen doen zoals video’s maken en bewerken voor project. 

Het is daarom verstandig om een laptop te nemen die sterk genoeg is voor de meeste taken. Een top keuze voor studenten die een data-analyse opleiding gaan volgen is de Apple Macbook Pro 16

Deze laptop heeft de benodigde componenten voor data analyse, zit er professioneel uit en kan gebruikt worden als je gaat werken later. 

Verder dankzij de AMD Radeon Pro 5500M met 4 GB vram kun je zwaardere programma’s draaien die een sterke videokaart nodig hebben. 

Een van de meest gebruikte programma’s van studenten kunnen ook gemakkelijk gedraaid worden door deze laptop. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de volgende. 

Meest gebruikte programma’s door studenten:

 • Python, 
 • SAS, 
 • SPSS, 
 • Stata, 
 • Tableu, 
 • RStudio, 
 • Rapid Miner 
 • MatLab. 

Als een student heb je wel lagere benodigdheden voor de meeste programma’s die je zal gebruiken. De reden dat we een wat duurdere laptop aanraden is omdat je niet later zal moeten upgraden als je gaat werken.  

Voor professionele gebruik is dat wel wat anders omdat je wel zwaardere programma’s zal draaien. Dit heeft uiteindelijk te maken met wat je precies gaat doen, ga je werken met volume, velocity of variety. Dus hoe ga je met data om is heel belangrijk en zeker wat voor data. 

Wat is data analyse en waarvoor wordt het gebruikt?

Data analyse staat voor data die eerst wordt opgenomen, dit kan zijn van een website, enquete, social media enzovoort. Vervolgens wordt deze data schoongemaakt en worden bijvoorbeeld duplicatie verwijderd. 

De schoongemaakte data wordt vervolgens geanalyseerd en daaruit kunnen belangrijke informatie worden uitgehaald. Een goede voorbeeld is welke links meer worden geklikt op een website, welke producten worden meer gekocht of juist welke niet. 

Er zijn 5 stappen die worden gebruikt bij data analyse en deze zal ik hieronder bespreken. 

Identificeren identificeren komt voor wanneer een bedrijf een vraag wilt beantwoorden. Welke probleem probeer het bedrijf op te lossen? Wat moet je meten en hoe ga je dat meten?

Verzamelen vervolgens kom je op verzamelen. Je moet data/gegevens verzamelen om te zien hoe je het gaan oplossen. Dit kan op je website zijn, enquetes, emails naar klanten sturen met links enzovoort of zelfs gegevens die het bedrijf al heeft. 

Schoonmaken Verder ga je deze verzamelde gegevens opschonen. Je wilt duplicaties verwijderen, spam eruit halen en alleen blijven met de belangrijk bruikbare informatie. 

Analyseren Je gaat deze verder analyseren en een plan bedenken van wat je ermee wilt gaan doen. Wat vertelt de data aan je over het probleem en wat voor oplossing ga je verzinnen. 

Interpreteren Interpreteren van data. Je gaat de data manipuleren en technieken gebruiken voor je oplossing. Denk aan trends, wat zijn de patroon in de data. Wat precies doen klanten en waarom etc.