Wat is nou de beste laptop voor data analyse en welke moet jij kiezen. Een van de belangrijkste punten bij het kiezen van een laptop om data te analyseren is dat de laptop een sterke videokaart moet hebben. 

Als je machine learning programma’s gaat gebruiken om data te analyseren dan wil je zeker een laptop met een sterke videokaart. 

Sommige mensen gebruiken excel om data te analyseren en hiervoor zijn budget laptops een goede keuze maar voor serieuze data analyse is het anders. 

Beste laptops voor data analyse – Top 5:

 • Asus TUF Dash F15
 • Apple Macbook Pro 16 (2021)
 • Lenovo IdeaPad Gaming 3
 • HP Pavilion 15
 • Acer Aspire 5 A515

Zonder te weten welke type data of hoeveel data je gaat analyseren is het moeilijk om meteen te zeggen welke laptop nou de beste zijn voor data analyse

Het is wel zo dat als je met zware data analyse programma’s gaat werken dat je wat sterke componenten wilt. Voor een processor is een i7 quad core processor of hoger een goede keuze en voor videokaart wil je een met 4GB vram of hoger. 

De beste laptops voor data analyse 

Als je een laptop zoekt voor data analyse dan is het omdat je heel waarschijnlijk met zware programma’s gaat werken en codeer programma’s. 

Het is zo dat je voor data analyse vaak een sterke videokaart nodig hebt en dit komt omdat je vaak met neural network of NN parallel computing moet werken. Zelfs voor machine learning data analyse heb je een sterke videokaart nodig. 

Als je nou gaat werken of een data analyse opleiding gaat volgen. Het is nu al belangrijk om een top laptop te kiezen die een aantal jaren meegaat en die je in de toekomst nog voor andere dingen kunt gebruiken. 

Zo wat is nou belangrijk voor data analyse en waar moet een goede data analyse laptop aan voldoen. Wel, een laptop voor data analyse moet ten eerste een top processor hebben zoals de Intel core i7 processor of de AMD Ryzen 7 processor. 

Naast de processor heb je ook de videokaart van de laptop. De videokaart van de laptop wordt gebruikt voor 3D modellen renderen en ook voor machine learning data analyse. Een prima videokaart hiervoor is een met 4GB vram of meer. 

Zo, wat zijn nou de beste laptops voor data analyse?. Gaming laptops zijn een van de beste data analyse laptops en dit komt omdat deze met sterke componenten komen. Omdat gamen zo zwaar is op een laptop, moet een laptop met sterke processor, ram en videokaart komen en dit is precies wat je nodig hebt voor data analyse. 

De meeste gaming laptops worden ook aanbevolen voor data scientist om zware data analyse softwares te kunnen draaien. 

Een van de beste laptops voor data analyse is de Asus TUF Dash F15 zou ik zeggen. Dit is een gaming laptop die er professioneel uitziet en die een nieuwe videokaart beschikt van Nvidia. 

Deze videokaart kan gebruikt worden voor zowel data analyse, videobewerking en zelfs gamen als je soms niets te doen hebt. Het is een ideale 15.6inch laptop met een i7 processor en een RTX 3060 videokaart. 

Top 5 laptops voor data scientist – Data analyseren

Beste laptops voor data analyse - Asus Tuf Dash F15
Beste laptops voor data analyse – Asus Tuf Dash F15

Asus TUF Dash F15

Als eerst is de Asus Tuf Dash F15 een top keuze voor data analyse. Deze laptop komt met een top nieuwe videokaart RTX en heeft een geweldige beeldkwaliteit. 

De laptop is 15.6 inch en heeft een full hd resolutie met 144 hertz waarmee je alles op je scherm snel en op topkwaliteit kunt beleven. De paneel van de scherm is ook een IPS paneel en deze zorgt dat je alles op hoge kwaliteit kunt zien. 

De laptop heeft een snelle processor, voldoende werkgeheugen, hoge opslag en topsnelheid videokaart voor zware programma’s. De videokaart kan ook gebruikt worden voor videobewerking en gamen. 

Specificaties:Asus TUF Dash F15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS paneel, 144 Hertz
ProcessorIntel Core i7, Quad core(4), 4.8Ghz
Werkgeheugen16GB
Opslag1TB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 3060 – 6GB vram
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterij76 Wh
Verlichte toetsenbordBlauwe verlichting
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht2 kg

Dit is een top keuze voor data analyse dankzij de videokaart en de sterke processor. Voor data analyse en zeker als je gaat machine learning en andere zware manieren gebruiken is het belangrijk. 

Apple MacBook Pro (Oktober, 2021) MK183N/A - 16 inch - Apple M1 Pro - 512 GB - Space Grey
Macbook laptop voor data analyse – Data scientist laptop

Apple Macbook Pro 16 (2021)

Als je juist een laptop wilt voor werk en zakelijke dingen dan is de Apple Macbook Pro 16(2021) wat je het beste kunt kiezen. 

Dit is de nieuwe model van de 16 inch macbook laptop van 2019. Deze komt met betere processor en videokaart. Verder dan dat is de laptop 4K en heeft zelf 120 hertz waardoor alles lekker smooth draait. 

De processor heeft 10 cores en deze zijn meer dan genoeg om zware programma’s te draaien en veel meer. Alles wat je met een laptop zou willen doen kan deze doen en nog meer. 

De laptop is wel wat duur en je zou het alleen moeten kopen als je een laptop wilt die veel jaren met je mee gaat. Denk aan 10+ jaar omdat de componenten zo sterk zijn. 

Specificaties:Apple Macbook Pro 16
Beeldscherm16inch, 3456 x 2234 Pixels, XDR, 120Hz
ProcessorApple M1 Pro – 10 cores
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartApple M1
BesturingssysteemMacOS
Batterij21 uur
Verlichte toetsenbordJa, Wit
PoortenUsb C, Hdmi poort
Gewicht2.15 kg
Prijs en kwaliteit laptop voor data analyse - Lenovo IdeaPad Gaming 3
Prijs en kwaliteit laptop voor data analyse – Lenovo IdeaPad Gaming 3

Lenovo IdeaPad Gaming 3

Een wat betere laptop voor data analyse in prijs en kwaliteit is de Lenovo IdeaPad Gaming 3. Deze laptop heeft een geweldige design, prijs, componenten en formaat om gerust ermee te werken. 

De laptop is 15 inch en heeft een sterke videokaart waarmee je zowel zware data kan analyseren als gamen. De laptop is wat zwaar en dat komt natuurlijk door de GTX 1650 videokaart die het heeft. 

De processor van de laptop is NIET een i7 maar is de AMD ryzen 5 en deze heeft 6 cores wat voldoende is voor basis data analyse. Deze is niet zo handig als je zeer zware machine learning of nn parallel computing gaat doen. 

Het is een basis laptop die gebruikt kan worden door een student die een data analyse opleiding gaat volgen. De laptop is wel wat zwaar maar de videokaart is het wel waard. 

Specificaties:Lenovo IdeaPad Gaming 3
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS paneel, 60Hz
ProcessorAMD Ryzen 5, 6 cores, 4.2Ghz
Werkgeheugen8GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce GTX 1650 – 4GB vram
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterij5 uur
Verlichte toetsenbordJa, wit
PoortenUsb A, Hdmi poort
Gewicht2.25 kg

De Lenovo ideaPad gaming 3 is een ideale laptop voor studenten die niet veel geld willen uitgeven. De laptop komt met prima componenten op elke aspect. De processor, videokaart, ram en beeldscherm zijn allemaal niet super goed maar prima. 

HP Pavilion 15-eg0700nd - Creator Laptop - 15.6 Inch - Zwart
HP Pavilion 15 – Windows laptop voor data analyse

HP Pavilion 15

Voor een wat professionele laptop voor data analyse is de HP Pavilion 15 een perfecte keuze. Dit is een laptop voor creatief gebruik maar ook voor taken zoals data analyse dankzij de i7 processor en MX450 videokaart. 

De laptop is ook 15.6 inch en heeft een gewicht van 1.75 kg waardoor je deze nog wel makkelijker kan vervoeren dan andere vergelijkbare laptops. 

De laptop is ideaal voor dagelijks gebruik en heeft een normale design wat goed uitziet op elke situatie. Deze kan je dus gebruiken voor school, werk en zelfs om te gamen. 

De batterijduur van de laptop is 8 uur en is perfect voor als je onderweg bent. Als je nou op school op batterij moet werken of juist buitenshuis je laptop wilt gebruiken. 

Specificaties:HP Pavilion 15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS paneel, 60Hz
ProcessorIntel core i7, Quad core(4), 4.7Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag1TB SSD (1000GB)
VideokaartNvidia GeForce MX450 – 2GB vram
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterij8 uur
Verlichte toetsenbordJa, Wit
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht1.75 kg 
Acer Aspire 5 A515-56G-74M0 - Laptop - 15.6 inch - Zilver
De Acer Aspire 5 A515 – Beste budget data analyse laptop

Acer Aspire 5 A515

Een alternatieve laptop als je niet de vorige wilt hebben is de Acer Aspire 5 A515. Deze is goedkoper en komt met bijna dezelfde componenten. Het enige verschil is dat de processor van deze ietsjes langzamer is. 

De laptop heeft een wat oudere look maar komt met de componenten die je nodig zal hebben voor data analyse. De laptop is ook ideaal voor als je onderweg bent zoals naar je data analyse opleiding of naar werk. 

De reden dat deze laptop handig is voor data analyse is door de i7 processor met 4 cores. Deze processor kan gebruikt worden om zware programma’s te draaien die je zal gebruiken op werk of op je school. 

Verder is de videokaart ook heel belangrijk in deze laptop. De MX450 heeft 2GB Vram en deze is voldoende voor als je wat zwaardere taken wilt uitvoeren waarbij een videokaart handig is. 

Het is een ideale laptop voor dagelijks gebruikt en het heeft een wat oudere design. De laptop heeft 8 uur batterijduur en dit wil je zeker hebben om niet continu te hoeven te laden. ae

Specificaties:Acer Aspire 5 A515
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS paneel, 60hz
ProcessorIntel core I7, 4 cores, 3.9Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag1TB SSD (1000GB)
VideokaartNvidia GeForce MX450 – 2GB vram
BesturingssysteemWindows 10
Batterij8 uur
Verlichte toetsenbordJa, Wit
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht1.8 Ghz

Waarop letten bij het kopen van een laptop voor data analyse 

Ram meest belangrijkst voor grote datasets. 16GB ram is ideaal maar is niet vaak op elke laptop voor een goed budget. 

SSD is tweede belangrijk component. Programma’s gaan sneller om met data 

CPU – processing kracht – Belangrijk om te gaan voor meer cores dan snelheid voor een goed budget AMD processors zijn fijn. 

GPU – Als je werk met deep neural network of NN parallel computing dan is een videokaart met zoveel als CUDA cores/Shaders is handig. AMD of NVidia geen intel HD cards. 

Thunderbolt poort handig – Sneller voor data transfer naar een externe schijf. 

Mac vs Windows vs Linux – Beter om een macbook of windows laptop te nemen. Er zijn natuurlijk ook sommige laptops die ook Linux ondersteunen zoals de Dell xps, Lenovo Thinkpad en Macbook laptops. 

Studenten laptop voor data analyse 

Als een student zal je wel zware programma’s moeten draaien. Naast de zware programma’s is er veel variatie en je zal niet weten wat je precies zal moeten doen. Soms krijg je les over data analyse en vaak moet je ook voor projecten dingen doen zoals video’s maken en bewerken voor project. 

Het is daarom verstandig om een laptop te nemen die sterk genoeg is voor de meeste taken. Een top keuze voor studenten die een data analyse opleiding gaan volgen is de Apple Macbook Pro 16

Deze laptop heeft de benodigde componenten voor data analyse, zit er professioneel uit en kan gebruikt worden als je gaat werken later. 

Verder dankzij de AMD Radeon Pro 5500M met 4GB vram kun je zwaardere programma’s draaien die een sterke videokaart nodig hebben. 

Een van de meest gebruikte programma’s van studenten kunnen ook gemakkelijk gedraaid worden door deze laptop. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de volgende. 

Meest gebruikte programma’s door studenten:

 • Python, 
 • SAS, 
 • SPSS, 
 • Stata, 
 • Tableu, 
 • RStudio, 
 • Rapid Miner 
 • MatLab. 

Als een student heb je wel lagere benodigdheden voor de meeste programma’s die je zal gebruiken. De reden dat we een wat duurdere laptop aanraden is omdat je niet later zal moeten upgraden als je gaat werken.  

Voor professionele gebruik is dat wel wat anders omdat je wel zwaardere programma’s zal draaien. Dit heeft uiteindelijk te maken met wat je precies gaat doen, ga je werken met volume, velocity of variety. Dus hoe ga je met data om is heel belangrijk en zeker wat voor data. 

Wat is data analyse en waarvoor wordt het gebruikt?

Data analyse staat voor data die eerst wordt opgenomen dit kan zijn van een website, enquete, social media enzovoort. Vervolgens wordt deze data schoongemaakt en worden bijvoorbeeld duplicatie verwijderd. 

De schoongemaakte data wordt vervolgens geanalyseerd en daaruit kunnen belangrijke informatie worden uitgehaald. Een goede voorbeeld is welke links meer worden geklikt op een website, welke producten worden meer gekocht of juist welke niet. 

Er zijn 5 stappen die worden gebruikt bij data analyse en deze zal ik hieronder bespreken. 

Identificeren identificeren komt voor wanneer een bedrijf een vraag wilt beantwoorden. Welke probleem probeer het bedrijf op te lossen? Wat moet je meten en hoe ga je dat meten?

Verzamelen vervolgens kom je op verzamelen. Je moet data/gegevens verzamelen om te zien hoe je het gaan oplossen. Dit kan op je website zijn, enquetes, emails naar klanten sturen met links enzovoort of zelfs gegevens die het bedrijf al heeft. 

Schoonmaken Verder ga je deze verzamelde gegevens opschonen. Je wilt duplicaties verwijderen, spam eruit halen en alleen blijven met de belangrijk bruikbare informatie. 

Analyseren Je gaat deze verder analyseren en een plan bedenken van wat je ermee wilt gaan doen. Wat vertelt de data aan je over het probleem en wat voor oplossing ga je verzinnen. 

Interpreteren Interpreteren van data. Je gaat de data manipuleren en technieken gebruiken voor je oplossing. Denk aan trends, wat zijn de patroon in de data. Wat precies doen klanten en waarom etc.