Een laptop die steeds heel heet wordt is niet zeer goed om te zien. Dit kan heel veel problemen veroorzaken voor je componenten waar je veel geld in hebt besteed. Als je laptop niet koel is dan gaan je componenten sneller kapot en zal je een nieuwe laptop moeten kopen. In dit artikel ga ik over een aantal dingen waarom je laptop heet wordt en hoe je deze kunt afkoelen. 

Een laptop die heel heet wordt kan makkelijker slecht worden over de tijd. Om dit te voorkomen is het handig om de laptop wat hoger te hebben waardoor de koeling beter lucht kan opnemen daarnaast kun je ook een lap desk gebruiken. Wat ook kan helpen is een externe laptop koeling voor beter koeling tijdens gaming en zware programma’s. 

Het is heel belangrijk dat een laptop goed afgekoeld wordt zodat je zware programma’s zoals Photoshop, Premiere pro en games kan gebruiken. In dit artikel ga ik je een aantal tips geven om je laptop beter te koelen en problemen die veroorzaakt worden door slechte koeling te verbeteren. 

Laptop wordt heet 

Een zijn een aantal oorzaken waardoor een laptop heet wordt. Een laptop die heet wordt is niet een goede laptop omdat de componenten die erin zitten sneller kapot zullen gaan. Om te zien dat je laptop echt internal heet wordt is het handig om een programma te gebruiken om de aantal celsius te zien van de componenten. 

Een heel goede programma die je kunt gebruiken om te zien of je componenten heet worden is HWmonitor. Deze programma laat je zien hoe het zit met de CPU en de andere componenten in je laptop. 

Als de temperatuur van de componenten hoger is dan 80 C dan is het zeker handig om je laptop zo snel mogelijk beter te koelen. 

Top redenen waarom een laptop heet wordt

 • Stof in de koelers

Dit kan zijn omdat de koelers van de laptop vol zitten met stof waardoor ze niet makkelijk kunnen draaien. Dit is vaak de grootste probleem bij laptops die al lang worden gebruikt en niet constant worden schoongemaakt. 

Om dit te fixen kun je makkelijk een airduster kopen dit is een perslucht die makkelijk te gebruiken is om de stof van de koelers weg te halen. Dit is heel handig om een keer in de 6 maanden te doen om je laptop koelers schoon te houden. 

 • Veel programma’s open

Een andere veel voorkomen probleem zijn gebruikers die niet tabs sluiten als ze ermee klaar zijn. Omdat de processor al deze tabs moet processen worden de componenten meer en meer gebruikt bij elke nieuwe tab. Dit zorgt voor meer druk op de processor en zorgt dat de koelers ook harder moeten werken om de processor afgekoeld te houden. 

Veel programma's open

Het is belangrijk dat als je klaar bent met een programma dat je die sluit zodat de processor deze programma niet meer hoeft te processen. 

 • Geen ruimte voor koelers om te ademen

Een andere probleem dat veel mensen maken met een laptop is dat ze de onderkant van de laptop geen ruimte geven om te ademen. Als de laptop tegen iets zit dan het geen ruimte geeft om goede lucht te circuleren dan gaat de laptop zeker heel snel heet worden. 

Laptop op tabel geen ruimte voor lucht circulatie - Laptop wordt heet

Om dit te voorkomen is het handig om een laptop koeler te gebruiken die aan de onderkant van de laptop wordt gezet om het extra frisse lucht te geven. 

 • Zware games spelen 

Iets dat heel veel voorkomt is dat de koelers heel luid worden en de laptop heet wordt tijdens het gamen. Vaak is dit heel normaal en dat komt omdat games heel zwaar zijn zelfs voor desktop computers. 

Een laptop is heel klein en kan zeker niet zo goed gekoeld blijven als een desktop waardoor de koelers van een laptop extra hard moeten werken om de laptop koel te houden. Als een gamer moet je goed kijken naar de temperatuur van je componenten als je zit te gamen. 

Als je zit dat de temperatuur van je processor boven de 80 C gaat dan is het handig om een externe laptop koeler te gebruiken of je laptop  op een betere positie te zetten zodat de warme lucht sneller eruit wordt gezet. 

Tijdens het gamen is het heel normaal dat de laptop heet wordt en vaak gebruiken grote merken zoals MSI en Lenovo laptops een ingebouwde programma om de koelers supersnel te laten gaan om de laptop iets koeler te houden. 

 • Hete ruimte 

De laatste en zeker de punt waar niet veel op wordt gelet is de ruimte waarin je zit. Tijdens de zomer is het zeker heet en een laptop wordt zeker heet. Hete ruimtes zijn zeker niet goed voor een laptop omdat er geen koude lucht is om de componenten te koelen. 

Als je een laptop gebruikt wil je dit doen naast een raam waar koele lucht binnen komt of op een plekje waar het niet heet is voor je laptop. 

Laptop wordt heet tijdens gamen

Een vaak voorkomen vraag door gamers is, waarom wordt mijn laptop heet tijdens het gamen. Dit is een normale ding bij gaming laptops. 

Deze laptops hebben niet de ruimte zoals een grote gaming desktop om de lucht goed te circuleren. Het is daarom belangrijk voor een laptop om de kleine koelers zo hard mogelijk te laten draaien om de componenten koel te houden. 

Voor mensen die echt serieus willen gamen is het altijd belangrijk om een gaming desktop te nemen. Deze zijn makkelijk te onderhouden, goedkoper, makkelijk te upgraden en worden vaak niet zo heet als een laptop. 

Laptops zijn meestal bedoeld voor mensen die vaak op reis moeten zijn naar werk, school of naar familieleden. Je gaat zeker geen zware games op deze laptops spelen want deze zware games zijn wat zorgen dat de laptop zo  heet wordt. 

Als je games zoals league of legends, browser games en eenvoudige games gaat spelen dan is een laptop wel een goede keus. Maar als je games zoals call of duty, Battlefield 5 enzo wilt gaan spelen dan moet je wel een desktop nemen imo. 

Als je wel een laptop wilt gebruiken om te gamen en je wilt zware games erop spelen dan kan je gebruik maken van een portable laptop standaard. Een laptop standaard geeft de laptop meer ruimte om lucht te kunnen circuleren.

Laptop wordt heet aan onderkant

Zonder ruimte onder de laptop is het altijd zo dat een laptop heel heet gaat worden. Dit komt omdat de koeler geen ruimte heeft om goed te ademen. De warme lucht van de componenten in de laptop gaan naar de koeler en als de koeler deze lucht niet goed eruit kunt krijgen dan zullen de componenten en de laptop heel heet worden. 

Daarnaast omdat de warme lucht niet goed eruit gaat wordt deze onder de laptop gehouden en wordt de onderkant van de laptop heel heet. Om dit te voorkomen wil je de laptop ietsjes hoger houden van de laptop of plek waar je deze gebruikt.

Ergonomische laptop standaard - Laptop koel houden - Laptop wordt heet maatregelen

Een laptop standaard is heel belangrijk voor een laptop en voor jezelf. Niet alleen zorgt een laptop standaard voor betere lucht circulatie meer het helpt je ook om een ergonomische houding te houden.

Laptop wordt heet en valt uit

Als je een laptop hebt die uitvalt nadat het heel heet wordt dan is het zeker een probleem. Een laptop die heet wordt en uitvalt is om je aan te geven dat de laptop schade oploopt. 

Dit is een reden ook om de laptop zo snel mogelijk schoon te maken omdat de laptop te heet wordt. Wanneer een laptop te heet wordt, wordt deze vaak zelf uitgeschakeld om schade te voorkomen bij de componenten die erin zitten. 

De laptop gaat vanzelf uit omdat het weet dat de processor en andere componenten schade oplopen doordat de temperatuur te hoog is. 

Een heel makkelijke oplossing voor dit probleem is de koelers van de laptop schoon te maken. Je kan een airduster kopen om de koelers schoon te maken of je kunt zelf proberen te laptop open te maken en de stof te verwijderen. 

Een andere manier om deze probleem op te lossen is door de koelers van de laptop te vervangen voor betere koelers die beter presteren. Het is eerst zeker aan te raden om de laptop eerst bij een monteur te laten checken, iemand de verstand van heeft voordat je zelf deze open gaat maken zonder kennis. 

De makkelijkste manier is de airduster gebruiken om stof van de koelers weg te halen. Als dit niet werkt dan raad ik aan de laptop bij een winkel te brengen zodat ze je hierbij beter kunnen helpen zonder dat je zelf de laptop kapot maakt or erger maakt. 

Laptop afkoelen tips

 • Hou de laptop in een koele kamer
 • Gebruik een externe koeler voor onder de laptop.
 • Sluit programma’s die je niet gebruikt om minder druk te zetten bij de processor.
 • Hou de laptop koeler schoon, doe dit elke 3-6 maanden. 
 • Gebruik een lap desk om de laptop hoger te houden .
 • Controleer de snelheid van de fans en de temperatuur van de componenten met HWmonitor.  
 • Vermijd programma’s die heel zwaar zijn voor de laptop zoals Premiere pro, games en Photoshop als je deze niet gebruikt.
 • Hou je laptop schoon en gebruik een antivirus programma om je laptop veilig te houden. 

Laptop oververhit en gaat niet meer aan

Als een laptop oververhit en gaat uit en niet meer aan dan is het zo dat de laptop misschien nog te heet is waardoor het nog moet afkoelen voordat ie aan gaat. Geef de laptop 30 minuten of een uur en probeer opnieuw. 

Een andere manier om de laptop weer aan te krijgen is door de batterij van de laptop eruit te zetten, de power kabel eruit te zetten en de aan knop in te drukken voor 15 tot 30 seconden om achter gelaten energie uit de laptop te krijgen. 

Zet daarna alle kabels en batterij weer in en probeer de laptop weer aan te krijgen. Als de laptop niet aangaat dan is er misschien meer aan de probleem. 

Een andere ding waar je naar moet kijken is of de laptop wel aan het opladen is of niet. Het kan misschien zo zijn dat de laptop geen energie krijgt omdat de power kabel kapot is. Probeer is met een andere adapter of te zien of de laptop wel aangaat. 

Laatste ding dat je kan proberen om te zien of het aan de batterij zit is om de laptop aan te doen zonder batterij erin. Zet de power kabel in de laptop zonder batterij en probeer de laptop aan te doen zonder batterij en kijk als ie aangaat of niet.