Een laptop voor werk en studie, wat moet deze kunnen en welke zijn de beste keuzes. Wat heel handig is aan zo een laptop is dat je meteen na je studie deze kan gebruiken voor je werk.

Beste laptops voor werk en studeren – Top 5 keuzes:

  1. Macbook Pro 16 (2023)
  2. Macbook Pro 14 (2023)
  3. HP 14s
  4. HP Envy x360
  5. Lenovo IdeaPad 5

Met deze laptops voor studie zal je niet een nieuwe laptop moeten kopen voor werk. Je laptop zal al sterk genoeg zijn voor werk taken zoals Adobe programma’s draaien, Office pakket, mail software en 3D modellen maken en meer.

In dit artikel ga ik over de beste laptops voor werk en studie die je kunt kiezen. Deze laptops zijn sterk genoeg om zware programma’s te draaien zoals Adobe

Een laptop voor werk en studie | Top 5 keuze

1. Macbook Pro 16 (2023)

De MacbooK Pro 16(2023) Beste laptop voor werk en studie met grote scherm
De MacbooK Pro 16(2023) Beste laptop voor werk en studie met grote scherm

Nou de eerste en zeker de beste laptop voor werk en studie dit jaar is de Macbook Pro 16(2023). Zelf kom ik altijd terug op de MacBook laptops wanneer het gaat om werk en studie.

Deze laptops zijn de beste in het gebied van werken en studie omdat ze zo krachtig zijn dat ze de meeste applicaties aankunnen zonder vertraging.

Wat deze laptop zo geweldig maakt in 2023 en verder is de sterke processor die het beschikt. Deze kan namelijk programma’s zoals Adobe Photoshop, Premiere Pro en Illustrator draaien zonder moeite.

Een van de andere geweldige punten van deze laptop is de batterijduur. Als je op school zit wil je namelijk een laptop die lang op batterij kan duren. Continu moeten laden is niet iets dat je wilt zitten doen.

Deze laptop kan namelijk tot 22 uur op batterij draaien waardoor je niet steeds hoeft te laden als jij aan het werkt ben.

De scherm van de laptop is ook heel mooi en dat kun je zeker weten als je eerder een macbook hebt gehad. De nieuwe Macbook pro 16 heft een nog betere scherm met nog hogere kwaliteit.

Het is natuurlijk handig om een wat grotere scherm te hebben als je op school of op werk zit. Vaak kun je niet gebruik maken van een externe scherm op school en daarom is 16 inch laptop een goede keus.

Specificaties:Macbook Pro 16 (2023)
Beeldscherm (FHD)16.2inch, Liquid Retina XDR, 120Hz, MiniLED
Processor (CPU)Apple M2 Pro 12 cores
Werkgeheugen (RAM)16GB
Opslag (SSD)512GB
Videokaart (GPU)Apple M2-Chip
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur22 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C, Thunderbolt, Hdmi poort
Gewicht (KG)2.5 kg

2. Macbook Pro 14 (2023)

Beste Macbook Pro voor werken en studeren (Macbook Pro 14 2023
Beste Macbook Pro voor werken en studeren (Macbook Pro 14 2023

Een andere geweldige Macbook keuze is de Macbook Pro 14(2023) welke ook de nieuwe versie is van 2023 met een nieuwe sterke processor en videokaart.

We vinden dat de Macbook pro 14 is een betere keuze dan de 13 dankzij de HDMI poort en de wat grotere scherm.

De wat grotere scherm zorgt ervoor dat je programma’s zoals Photoshop en Illustrator beter kunt gebruiken omdat ze dan meer ruimte hebben.

De Macbook Pro 14 van 2023 heeft ook de nieuwe processor van Apple en komt ook met alles wat je nodig zal hebben voor je werk en je studie.

Programma’s om te bewerken, coderen of zelfs designen zijn allemaal te gebruiken op de macbook laptops.

De batterijduur van de laptop is ook een heel belangrijke punt. Als je op school zit of onderweg wil je zeker van je laptop gebruik maken.

Met een batterijduur van 18 uur zal je niet continu aan de lader hoeven te zitten. Je kan lekker thuis opladen en dan de hele dag bijna op batterij zitten werken.

Tenslotte heb je ook 16GB ram en de Apple m2 Pro videokaart waardoor dingen in Adobe renderen heel makkelijk gaat en moeiteloos.

Zeker een aanrader voor mensen die graag een sterke laptop willen dan langdurig mee zal gaan en niet binnen een aantal jaren geupgrade zal moeten worden.

Specificaties:Macbook Pro 14 (2023)
Beeldscherm (FHD)14.2 inch, Liquid Retina XDR, 120Hz, MiniLED
Processor (CPU)Apple M2 Pro 10 cores
Werkgeheugen (RAM)16GB
Opslag (SSD)1GB
Videokaart (GPU)Apple M2 Pro
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur18 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C, Thunderbolt, Hdmi poort
Gewicht (KG)1.6 kg

3. HP 14s

HP 14s - Goedkope laptop voor werk en studie
Goedkope laptop voor werk en studie

We beginnen als eerst met de goedkoopste laptop voor werk en studie, De HP 14s. Deze 14 inch laptop is sterk genoeg om foto’s ermee te kunnen bewerken en ook studeren. 

De laptop is prima maar niet uitstekend voor als je zware taken gaat uitvoeren zoals videobewerking of zware programma’s gaat gebruiken. Dit is een ideale laptop voor als je een opleiding volgt waarin je af en toe een kleine foto of video moet bewerken. 

De laptop is meer bedoeld voor taken zoals informatie onderzoeken, documenten maken, fotobewerking enzovoort. Zwaardere taken die je zal moeten uitvoeren in opleidingen zoals bouwkunde, grafisch design en ICT heb je wel een sterkere laptop nodig zoals de volgende. 

De laptop is 14 inch en weegt maar 1.46 kg en is perfect voor onderweg. Als je veel met de trein moet reizen dan is deze laptop een goede keuze voor de prijs.  

De laptop heeft ook een batterijduur van 7.15 uren. Dit is perfect voor een student die niet continu aan de oplader wilt zitten. Handig voor als je steeds van lokaal of werkplek moet veranderen. 

SpecificatiesPrijs: 629,-
CPU: intel core i5, quad core 4 cores, 4.2Ghz
GPU:  Intel Iris Xe Graphics
RAM:  8GB 
Opslag: 512GB SSD
Scherm: 14inch, Full HD, IPS paneel
Gewicht: 1.46 kg
Waarom kopen Kleine laptop onder de 700 euro ideaal voor gewone taken zoals fotobewerking en office pakket. 
Waarom niet kopenNiet geschikt voor videobewerking of zware applicaties. 

4. HP Envy x360

HP ENVY 13 - Beste laptop voor werk en studie in prijs en kwaliteit
Beste laptop voor werk en studie in prijs en kwaliteit

Als ik een nieuwe laptop zou moeten komen voor studie en werk dan zou ik zeker voor de HP Envy x360 gaan. Er is geen andere laptop dat ik zou zeggen is beter dan deze in prijs en kwaliteit. 

De HP Envy x360 is een 13 inch laptop die beschikt over zijn eigen dedicated videokaart. Niet veel laptops onder de 15 inch beschikken over deze en dat maakt deze laptop zelfs nog uitstekend. 

De laptop heeft een sterke processor, ram en zelfs een prima videokaart waardoor je makkelijk de meeste programma’s kunt draaien. Taken zoals videobewerking is mogelijk dankzij de i7 processor en de Nvidia videokaart om te renderen. 

De HP Envy 13 is de  ideale laptop voor studenten die veel onderweg zijn naar hun studie en naar werk. Perfecte laptop die  ook heel snel is voor zijn prijs. 

SpecificatiesPrijs: 1199,-
CPU: Intel core i7, Quad core(4), 4.7Ghz
GPU:  Nvidia GeForce MX450 – 2GB vram
RAM:  16GB 
Opslag: 512GB SSD
Scherm: 13.3inch, Full HD, IPS paneel
Gewicht: 1.3 kg 
Waarom kopen Klein, compact en heel sterk 1.3 kg makkelijk te vervoerenI7 processor handig voor zware programma’s
Waarom niet kopenBeeldscherm is Full HD, als je hogere resolutie nodig hebt dan kun je beter andere laptop nemen

5. Lenovo IdeaPad Slim 5

De Lenovo IdeaPad 5 – Goedkope laptop voor werk en studie

Voor de jongeren die een wat goedkopere laptop willen voor werk en studie is de Lenovo IdeaPad 5 de juiste keuze.

Dit is een wat goedkopere laptop voor werk en studie die onder de 1000 euro is. Deze heeft een prima AMD ryzen 7 processor en is 14 inch waardoor het niet te groot is.

De processor is prima en zeker te gebruiken voor zware taken. Het is daarom een ideale budget laptop voor studenten die ook moeten werken op een laptop.

Lenovo is een van de beste merken wanneer het komt tot prijs en kwaliteit. De Lenovo IdeaPad 5 is altijd een geweldige keuze voor de prijs die het heeft.

Specificaties:Lenovo IdeaPad 5
Beeldscherm (FHD)14inch, Full HD, IPS paneel
Processor (CPU)AMD Ryzen 7, Octa core(8), 4.3Ghz
Werkgeheugen (RAM)16GB
Opslag (SSD)512GB
Videokaart (GPU)AMD Radeon Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Batterijduur8.3 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht (KG)1.38 kg

Waar op letten bij een laptop voor werk en studie

Een laptop kiezen is niet makkelijk, er zijn veel punten waar je naar moet kijken naast hoe ze eruit zien.

Een laptop kan er heel mooie uitzien maar als de componenten niet goed zijn dan gaan ze niet ver.

Ik zal je daarom een aantal tips geven waar je op moet letten en ook 3 verschillende keuzes geven van goedkoop tot beste laptop voor werk en studie. 

Deze laptops zijn de beste keuzes voor werk en studie dankzij de prijs, kwaliteit en formaat van de laptops.

Als je een student of als je gaat naar werk ben je vaak onderweg en het is handig om een kleine laptop te nemen van 13 of 14 inch. 

Zo wat zijn de belangrijke punten die je moet checken voordat je een laptop neem. Een laptop heeft veel componenten en punten waar je naar moet kijken. 

Hieronder zal ik ze bespreken in details zodat je weet wat belangrijk is als je een laptop voor werk en studie wilt kopen. 

Budget, doel en prijs

 Wanneer het komt tot het kopen van een laptop voor werk en studie wil je eerst weten wat je budget is. Door te weten wat je budget is kun je zien welke laptops je kunt nemen en wat je met de laptop kunt done. 

Wat ik je alvast wel kan zeggen is dat als je een laptop voor werk en studie gaat kiezen dat je rond de 650 tot 2000 euro nodig zal hebben. Dit komt omdat de meeste sterke laptops rond de 650 tot 2000 euro zijn. 

Een andere belangrijke punt is wat je doelen zijn met de laptop. Weet je al wat je wilt gaan doen tijdens je werk en studie dan wordt het makkelijk. De laptops die ik hier ga bespreken zijn laptops die sterk genoeg zijn voor fotobewerking, videobewerking, dagelijks documenten maken in Office pakket, web designing en andere zware taken zoals bouwkunde in architectuur. 

Formaat en batterijduur

De formaat en de batterijduur is heel belangrijk. Als een student of als je gaat naar werk wil je zeker zijn dat je niet een zware laptop neemt. Dit kan lastig zijn om de laptop rond te nemen en daarom is het belangrijk om een 13 inch tot 15 inch laptop te gebruiken voor je studie of je baan. 

Voor batterijduur wil je zeker 8 uur of langer. Je bent veel onderweg van lokaal naar lokaal of van meeting naar meeting. Voor werk of studie ben je veel onderweg en een laptop met voldoende batterijduur is zeker heel belangrijk. Je wilt toch niet continu je laptop moeten opladen na elke les of na elke uur werk. 

Beeldscherm en paneel 

Wanneer het komt tot beeldscherm wil je altijd een Full HD resolutie als je niet voor professionele doelen foto’s of video’s moet bewerken. 

Als je voor professionele doelen foto’s en video’s moet bewerken dan is een 4K laptop voor videobewerking een top keuze. Een laptop voor videobewerking is ook te gebruiken voor fotobewerking. 

Voor een laptop paneel voor werk en studie wil je altijd een IPS paneel. Een IPS paneel weergeeft de ware kleuren op een beeldscherm en daarom is het belangrijk om deze te nemen. 

Processor en werkgeheugen

Wanneer het komt tot de processor en werkgeheugen is het belangrijk om goed te kiezen. De processor en werkgeheugen zijn wat zorgen voor een smooth ervaring in je laptop. De processor en werkgeheugen zorgen ook dat je zware programma’s zoals Adobe Photoshop, Premiere en codeer programma’s kunt draaien.

Als een processor wil je altijd een i5/Ryzen 5 of i7/Ryzen 7 processor of hoger. Deze processors zijn voldoende voor zware programma’s die je voor je studie en werk zal moeten gebruiken. Voor de ram geheugen kun je 8GB of 16GB nemen. Ik zou wel aanraden om 16GB te nemen omdat je meer kan multitasken en onderzoek doen tijdens je werk. 

Videokaart en opslag

Voor videokaart is het belangrijk om eerst te weten of je met 3D/2D modellen gaat werken. Als je programma’s voor bouwkunde opleiding/werk, videobewerking, Sketchup enzovoort gaat gebruiken dan is een dedicated videokaart nodig. 

Dedicated videokaarten zijn videokaarten die niet bij de ram horen en die zelf hun eigen memory. Een goede videokaart moet 4GB vram hebben of hoger zodat je voldoende kracht hebt om zware 3D modellen in projecten te kunnen renderen. 

Voor opslag kun je voor 500GB gaan of meer. Denk er wel aan dat als je video’s gaat bewerken dat je 1TB neemt of  meer. Dit is belangrijk omdat videobewerking projecten vaak heel groot zijn en meer opslag hebben is heel handig. 

Besturingssysteem

Tenslotte heb je de besturingssysteem van een laptop. Dit is de systeem die met de componenten communiceert om jou beeld te kunnen geven en zodat je programma’s kunt gebruiken zoals de internet. 

Voor een besturingssysteem voor een laptop voor werk en studie wil je altijd Windows of MacOS nemen. Deze zijn de twee beste keuzes voor professioneel gebruik en worden ook door veel andere gekozen. 

Deze twee zijn de beste besturingssysteem wanneer het komt tot werk, school en professionele zaken. De andere besturingssystemen zijn meer bedoeld voor budget laptops en specifieke groepen. 

Gerelateerde vragen?

Welke laptop is goed voor studie? De beste laptop voor je studie is de HP Envy 13. Dit is een 13 inch laptop die makkelijk te vervoeren is en die heel sterk is. 

Welke laptop is geschikt voor middelbare school? Een laptop is geschikt is voor middelbare school is de Acer Chromebook Spin 11. Deze is zeer goedkoop en je kan presentaties en verslagen maken erop. 

Welke laptop voor mbo? Een prima laptop voor mbo is de Acer Aspire 5 A515. Dit is een sterke 15 inch laptop met een prima processor. Als je veel onderweg bent dan is de HP envy 13 ook een goede keus.