Een laptop voor werk en studie, wat moet deze kunnen en welke zijn de beste keuzes. Wat heel handig is aan zo een laptop is dat je meteen na je studie deze kan gebruiken voor je werk.

Beste laptops voor werk en studeren – Top 5 keuzes:

  1. Macbook Pro 16 (2021)
  2. Macbook Pro 13 (2022)
  3. HP 14s
  4. HP Envy x360
  5. Lenovo IdeaPad 5

Je zal dan niet een nieuwe laptop moeten kopen voor werk omdat je laptop al sterk genoeg is voor werk taken zoals Adobe programma’s draaien, Office pakket, mail software en 3D modellen maken.

In dit artikel ga ik over de beste laptops voor werk en studie die je kunt kiezen. Deze laptops zijn sterk genoeg om zware programma’s te draaien zoals Adobe

Een laptop voor werk en studie | Top 5 keuze

1. Macbook Pro 16 (2021)

Beste laptops voor werk en studie | Top 5 keuzes en Tips
De Macbook Pro 16 (2021) Beste laptop voor werk en studie

De eerste en zeker de beste laptop voor werk en als je moet studeren is de MacBook Pro 16 (2021).

Met een 16 inch formaat kun je voldoende zien en ook de meeste programma’s gebruiken zonder dat je met je hele gezicht in het scherm moet zitten.

Je zou misschien denken dat ik gek ben en dat de 13 beter is maar dat is zeker niet waar.

Meeste mensen klagen ook over de 13 inch omdat ze niet alles goed kunnen zien. In programma’s zoals Photoshop en Premiere Pro heb je veel tools die niet eens op het scherm komen wanneer je op een 13 inch zit.

Dit is ook de reden waarom je ziet dat veel 13 inch MacBook gebruikers een externe monitor gebruiken als ze deze applicaties moeten gebruiken voor werk.

Vaak is het ook zo dat de 14 inch een betere keuze is maar daar zie je ook niet veel.

De beste keuze is daarom de 16 inch die wat groter is en ook meer ruimte beschikt.

Vaak kiezen mensen niet voor een 16 inch laptop omdat ze denken dat deze veel zullen wegen. Maar gek genoeg weeg de Macbook Pro 16 maar 2.1 kg en dit is een perfecte gewicht voor onderweg.

Specificaties:Macbook Pro 16 (2022)
Beeldscherm (FHD)16inch, Liquid Retina XDR, 120Hz, MiniLED
Processor (CPU)Apple M1 Pro 10 cores
Werkgeheugen (RAM)16GB
Opslag (SSD)512GB
Videokaart (GPU)Apple M1-Chip 16 core
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur21 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Thunderbolt, Hdmi poort
Gewicht (KG)2.1 kg

2. Macbook Pro 13 (2022)

Apple MacBook Pro 13" (2020) 16GB/512GB Apple M1 - Beste laptop voor werk en studie - Professionele Look
Beste laptop voor werk en studie – Professionele Look

Als tweede hebben we de beste laptop op dit moment voor werk en studie en dat is de Macbook Pro (2022) editie. Deze laptop is geschikt voor alles wat je zou willen doen en zelfs ook gamen. 

De laptop is niet ideaal voor gamen maar kan wel een aantal games aan. Verder dan dat dankzij de nieuwe M1-Chip van Apple kan deze laptop zijn processor gebruiken als een videokaart en processor. 

Dit betekent dat je ook sneller video’s kunt renderen en  ook 3D modellen kunt renderen in programma’s waarbij dat nodig is. De laptop is heel sterk en is maar 13 inch waardoor je het makkelijk kunt vervoeren. 

De laptop heeft ook een van de meest unieke beeldschermen die er zijn en dat is de Retina scherpte. Dankzij de Retina scherpte worden pixels op top niveau weergegeven en soms wel zelfs beter dan  op 4K

De laptop heeft ook een lange batterijduur van 20 uur en heeft een gewicht van 1.4 kg. Al deze dingen maken deze laptop de beste voor werk en studie. En vergeet niet de professionele design die het heeft die iedereen ken. 

SpecificatiesPrijs: 1859,-
CPU: Apple M1-Chip, Octa core(8)
GPU: Apple M1-Chip, Octa core(8)
RAM:  16GB 
Opslag: 512GB SSD
Scherm: 13.3inch, Retina, IPS paneel
Gewicht: 1.4 kg
Waarom kopen Beste laptop voor professioneel gebruik. Goed voor werk en studieProcessor werkt ook als videokaartRetina scherpte
Waarom niet kopenIs MacOS en niet Windows.Is best wel duur maar je krijgt waarvoor je betaald.

3. HP 14s

HP 14s - Goedkope laptop voor werk en studie
Goedkope laptop voor werk en studie

We beginnen als eerst met de goedkoopste laptop voor werk en studie, De HP 14s. Deze 14 inch laptop is sterk genoeg om foto’s ermee te kunnen bewerken en ook studeren. 

De laptop is prima maar niet uitstekend voor als je zware taken gaat uitvoeren zoals videobewerking of zware programma’s gaat gebruiken. Dit is een ideale laptop voor als je een opleiding volgt waarin je af en toe een kleine foto of video moet bewerken. 

De laptop is meer bedoeld voor taken zoals informatie onderzoeken, documenten maken, fotobewerking enzovoort. Zwaardere taken die je zal moeten uitvoeren in opleidingen zoals bouwkunde, grafisch design en ICT heb je wel een sterkere laptop nodig zoals de volgende. 

De laptop is 14 inch en weegt maar 1.46 kg en is perfect voor onderweg. Als je veel met de trein moet reizen dan is deze laptop een goede keuze voor de prijs.  

De laptop heeft ook een batterijduur van 7.15 uren. Dit is perfect voor een student die niet continu aan de oplader wilt zitten. Handig voor als je steeds van lokaal of werkplek moet veranderen. 

SpecificatiesPrijs: 629,-
CPU: intel core i5, quad core 4 cores, 4.2Ghz
GPU:  Intel Iris Xe Graphics
RAM:  8GB 
Opslag: 512GB SSD
Scherm: 14inch, Full HD, IPS paneel
Gewicht: 1.46 kg
Waarom kopen Kleine laptop onder de 700 euro ideaal voor gewone taken zoals fotobewerking en office pakket. 
Waarom niet kopenNiet geschikt voor videobewerking of zware applicaties. 

4. HP Envy x360

HP ENVY 13 - Beste laptop voor werk en studie in prijs en kwaliteit
Beste laptop voor werk en studie in prijs en kwaliteit

Als ik een nieuwe laptop zou moeten komen voor studie en werk dan zou ik zeker voor de HP Envy x360 gaan. Er is geen andere laptop dat ik zou zeggen is beter dan deze in prijs en kwaliteit. 

De HP Envy x360 is een 13 inch laptop die beschikt over zijn eigen dedicated videokaart. Niet veel laptops onder de 15 inch beschikken over deze en dat maakt deze laptop zelfs nog uitstekend. 

De laptop heeft een sterke processor, ram en zelfs een prima videokaart waardoor je makkelijk de meeste programma’s kunt draaien. Taken zoals videobewerking is mogelijk dankzij de i7 processor en de Nvidia videokaart om te renderen. 

De HP Envy 13 is de  ideale laptop voor studenten die veel onderweg zijn naar hun studie en naar werk. Perfecte laptop die  ook heel snel is voor zijn prijs. 

SpecificatiesPrijs: 1199,-
CPU: Intel core i7, Quad core(4), 4.7Ghz
GPU:  Nvidia GeForce MX450 – 2GB vram
RAM:  16GB 
Opslag: 512GB SSD
Scherm: 13.3inch, Full HD, IPS paneel
Gewicht: 1.3 kg 
Waarom kopen Klein, compact en heel sterk 1.3 kg makkelijk te vervoerenI7 processor handig voor zware programma’s
Waarom niet kopenBeeldscherm is Full HD, als je hogere resolutie nodig hebt dan kun je beter andere laptop nemen

5. Lenovo IdeaPad 5

Beste laptops voor werk en studie | Top 5 keuzes en Tips
De Lenovo IdeaPad 5 – Goedkope laptop voor werk en studie

Voor de jongeren die een wat goedkopere laptop willen voor werk en studie is de Lenovo IdeaPad 5 de juiste keuze.

Dit is een wat goedkopere laptop voor werk en studie die onder de 1000 euro is. Deze heeft een prima AMD ryzen 7 processor en is 14 inch waardoor het niet te groot is.

De processor is prima en zeker te gebruiken voor zware taken. Het is daarom een ideale budget laptop voor studenten die ook moeten werken op een laptop.

Lenovo is een van de beste merken wanneer het komt tot prijs en kwaliteit. De Lenovo IdeaPad 5 is altijd een geweldige keuze voor de prijs die het heeft.

Specificaties:Lenovo IdeaPad 5
Beeldscherm (FHD)14inch, Full HD, IPS paneel
Processor (CPU)AMD Ryzen 7, Octa core(8), 4.3Ghz
Werkgeheugen (RAM)16GB
Opslag (SSD)512GB
Videokaart (GPU)AMD Radeon Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Batterijduur8.3 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht (KG)1.38 kg

Waar op letten bij een laptop voor werk en studie

Een laptop kiezen is niet makkelijk, er zijn veel punten waar je naar moet kijken naast hoe ze eruit zien.

Een laptop kan er heel mooie uitzien maar als de componenten niet goed zijn dan gaan ze niet ver.

Ik zal je daarom een aantal tips geven waar je op moet letten en ook 3 verschillende keuzes geven van goedkoop tot beste laptop voor werk en studie. 

Deze laptops zijn de beste keuzes voor werk en studie dankzij de prijs, kwaliteit en formaat van de laptops.

Als je een student of als je gaat naar werk ben je vaak onderweg en het is handig om een kleine laptop te nemen van 13 of 14 inch. 

Zo wat zijn de belangrijke punten die je moet checken voordat je een laptop neem. Een laptop heeft veel componenten en punten waar je naar moet kijken. 

Hieronder zal ik ze bespreken in details zodat je weet wat belangrijk is als je een laptop voor werk en studie wilt kopen. 

Budget, doel en prijs

 Wanneer het komt tot het kopen van een laptop voor werk en studie wil je eerst weten wat je budget is. Door te weten wat je budget is kun je zien welke laptops je kunt nemen en wat je met de laptop kunt done. 

Wat ik je alvast wel kan zeggen is dat als je een laptop voor werk en studie gaat kiezen dat je rond de 650 tot 2000 euro nodig zal hebben. Dit komt omdat de meeste sterke laptops rond de 650 tot 2000 euro zijn. 

Een andere belangrijke punt is wat je doelen zijn met de laptop. Weet je al wat je wilt gaan doen tijdens je werk en studie dan wordt het makkelijk. De laptops die ik hier ga bespreken zijn laptops die sterk genoeg zijn voor fotobewerking, videobewerking, dagelijks documenten maken in Office pakket, web designing en andere zware taken zoals bouwkunde in architectuur. 

Formaat en batterijduur

De formaat en de batterijduur is heel belangrijk. Als een student of als je gaat naar werk wil je zeker zijn dat je niet een zware laptop neemt. Dit kan lastig zijn om de laptop rond te nemen en daarom is het belangrijk om een 13 inch tot 15 inch laptop te gebruiken voor je studie of je baan. 

Voor batterijduur wil je zeker 8 uur of langer. Je bent veel onderweg van lokaal naar lokaal of van meeting naar meeting. Voor werk of studie ben je veel onderweg en een laptop met voldoende batterijduur is zeker heel belangrijk. Je wilt toch niet continu je laptop moeten opladen na elke les of na elke uur werk. 

Beeldscherm en paneel 

Wanneer het komt tot beeldscherm wil je altijd een Full HD resolutie als je niet voor professionele doelen foto’s of video’s moet bewerken. 

Als je voor professionele doelen foto’s en video’s moet bewerken dan is een 4K laptop voor videobewerking een top keuze. Een laptop voor videobewerking is ook te gebruiken voor fotobewerking. 

Voor een laptop paneel voor werk en studie wil je altijd een IPS paneel. Een IPS paneel weergeeft de ware kleuren op een beeldscherm en daarom is het belangrijk om deze te nemen. 

Processor en werkgeheugen

Wanneer het komt tot de processor en werkgeheugen is het belangrijk om goed te kiezen. De processor en werkgeheugen zijn wat zorgen voor een smooth ervaring in je laptop. De processor en werkgeheugen zorgen ook dat je zware programma’s zoals Adobe Photoshop, Premiere en codeer programma’s kunt draaien.

Als een processor wil je altijd een i5/Ryzen 5 of i7/Ryzen 7 processor of hoger. Deze processors zijn voldoende voor zware programma’s die je voor je studie en werk zal moeten gebruiken. Voor de ram geheugen kun je 8GB of 16GB nemen. Ik zou wel aanraden om 16GB te nemen omdat je meer kan multitasken en onderzoek doen tijdens je werk. 

Videokaart en opslag

Voor videokaart is het belangrijk om eerst te weten of je met 3D/2D modellen gaat werken. Als je programma’s voor bouwkunde opleiding/werk, videobewerking, Sketchup enzovoort gaat gebruiken dan is een dedicated videokaart nodig. 

Dedicated videokaarten zijn videokaarten die niet bij de ram horen en die zelf hun eigen memory. Een goede videokaart moet 4GB vram hebben of hoger zodat je voldoende kracht hebt om zware 3D modellen in projecten te kunnen renderen. 

Voor opslag kun je voor 500GB gaan of meer. Denk er wel aan dat als je video’s gaat bewerken dat je 1TB neemt of  meer. Dit is belangrijk omdat videobewerking projecten vaak heel groot zijn en meer opslag hebben is heel handig. 

Besturingssysteem

Tenslotte heb je de besturingssysteem van een laptop. Dit is de systeem die met de componenten communiceert om jou beeld te kunnen geven en zodat je programma’s kunt gebruiken zoals de internet. 

Voor een besturingssysteem voor een laptop voor werk en studie wil je altijd Windows of MacOS nemen. Deze zijn de twee beste keuzes voor professioneel gebruik en worden ook door veel andere gekozen. 

Deze twee zijn de beste besturingssysteem wanneer het komt tot werk, school en professionele zaken. De andere besturingssystemen zijn meer bedoeld voor budget laptops en specifieke groepen. 

Gerelateerde vragen?

Welke laptop is goed voor studie? De beste laptop voor je studie is de HP Envy 13. Dit is een 13 inch laptop die makkelijk te vervoeren is en die heel sterk is. 

Welke laptop is geschikt voor middelbare school? Een laptop is geschikt is voor middelbare school is de Acer Chromebook Spin 11. Deze is zeer goedkoop en je kan presentaties en verslagen maken erop. 

Welke laptop voor mbo? Een prima laptop voor mbo is de Acer Aspire 5 A515. Dit is een sterke 15 inch laptop met een prima processor. Als je veel onderweg bent dan is de HP envy 13 ook een goede keus. 

Categorized in: