Beste laptop voor professionele fotobewerking | Koopgids + Tips

Het is heel belangrijk dat je een goede laptop gebruikt als je professionele foto’s wilt gaan bewerken. Professionele fotobewerking is niet heel gemakkelijk en je hebt altijd een goede laptop voor nodig met sterke componenten. 

Tijdens deze artikel ga ik je precies vertellen welke laptops je beste keuzes zijn voor als je als een professional aan de slag wilt gaan met foto’s bewerken.

Laptop voor professionele fotobewerking

Als je aan de slag gaat met fotobewerking wil je graag een laptop die dit goed kan en dat je zonder enige vertraging je werk kunt uitvoeren.

Een laptop is heel belangrijk voor elke fotograaf. Dit komt omdat je graag thuis en ook in kantoor wilt gaan werken aan je projecten zodat je deze ook sneller kunt afmaken.

De belangrijke componenten in een laptop zijn de beeldscherm, processor, ram en opslag.

Belangrijke componenten voor fotobewerking laptop - fotograaf

Beeldscherm

De beeldscherm is een van de meest belangrijkste componenten in een laptop. Dit kan bepalen als je een foto goed of slecht zal bewerken en opslaan.

De redenen hiervan is dat er 3 verschillende beeldscherm types zijn waaruit je kunt kiezen.

De IPS paneel, TN paneel en VA paneel. Als je foto’s of video’s wilt bewerken moet je altijd voor een IPS paneel kiezen. Een IPS paneel zorgt ervoor dat je de ware kleuren van elke foto kunt zien.

Daarom is het heel belangrijk dat de laptop die je kiest een IPS paneel beschikt. Dit zal ervoor zorgen dat elke foto die je wilt bewerken in ware kleuren ziet zodat deze ook in elke andere paneel er goed uitziet.

Door een ips paneel te kiezen weet je zeker dat de kleuren die je ziet de ware zijn. Als je kleuren aanpassingen doet zullen deze er goed uitzien bij elke andere paneel die er is.

Naast de paneel heb je ook resolutie. De resolutie van de laptop moet de resolutie bevatten waarin jij wilt jou foto’s bewerken. Als een professioneel fotograaf wil jij zeker op 4K foto’s kunnen bewerken om op de nieuwste trend te zijn.

Omdat 4K steeds meer en meer wordt gebruikt wil je een 4K resolutie laptop nemen. Je zal met je camera 4K foto’s maken en deze met je laptop bewerken voor je klanten of om te verkopen.

Je kan ook een Full HD resolutie nemen of Quad HD als je niet zo serieus bent met resolutie. Het is wel zo dat als je professionele fotobewerking wilt doen dat je 4K resolutie zou moeten nemen.

Laptop voor fotografen - processor

Processor

Naast de beeldscherm is de processor ook een belangrijke component voor fotobewerking. Deze zorgt namelijk ervoor dat je alles smooth kan doen zonder dat iets vast loopt. Ook bij elke toepassing die je maakt wil je dat deze snel gaat zonder enige probleem.

Nadat je klaar bent met het bewerken van een foto moet je deze ook exporteren. Als je veel hebt bewerkt duurt het soms lang om een foto ook te exporteren. Daarom is een snelle processor belangrijk.

laptop voor fotobewerking processor - Fotograaf

Ram

De hoeveelheid ram dat in een laptop ziet zal ervoor zorgen dat je meerdere taken kan uitvoeren. Als je bijvoorbeeld Photoshop aan wilt hebben en ook daarnaast andere programma’s of de browser zal je wel 8GB ram moeten beschikken of meer.

Denk eraan dat 8GB het minimum is wat je zal moeten hebben om te kunnen bewerken. Een laptop voor professionele fotobewerking moet aan veel eisen voldoen en deze is er ook een van.  

Laptop voor fotograaf opslag - SSD voor snelle opstart

Opslag

Een andere belangrijke component is de opslag van de laptop. De opslag van de laptop is waarin jij je fotobewerking projecten zal opslaan. Als opslag wil je altijd een SSD opslag omdat het zorgt voor snelle opstart en ook snelle bestanden beheer. Je laptop zal sneller met bestanden omgaan en ook opslaan.

Voor opslag wil je 256GB of hoger omdat fotobewerking projecten van fotografen niet zo groot zijn. Alleen als je op 4K resolutie foto’s wilt gaan bewerken dan wil je wel 500GB of meer als opslag.

Laptop poorten voor fotobewerking - professionele fotobewerking als fotograaf

Laptop poorten

Voor professionele fotobewerking wil je ook kijken naar de laptop poorten. Moet je veel presenteren voor bedrijven of klanten, dan wil je een hdmi poort hebben. Dit is heel handig voor als je niet een usb c hub wilt kopen om rond te nemen.

Veel van de nieuwste laptops beschikken veel over de usb c poorten. Er zijn wel een aantal die nog hdmi poort hebben en we zullen een aantal top laptops voor professionele fotografen bespreken.

laptop voor fotograaf - besturingssysteem

Besturingssysteem

Natuurlijk kan ik niet vergeten over de besturingssysteem. Voor fotobewerking als een profesional wil je windows 10 of macOs als besturingssysteem nemen. Deze zijn geweldig om programma’s zoals Photoshop, gimp of Affinity Photo.

Laptop voor professioneel fotobewerking - Batterijduur

Batterijduur

Hoe zit het nou met batterijduur voor een professionele fotobewerking laptop. Als een fotograaf die profesioneel bezig is ben je veel onderweg. Je wilt zeker zijn dat jij je laptop niet elke aantal uren moet gaan opladen omdat de batterijduur te laag is. Een prima batterijduur voor profesionele fotobewerking moet rond de 10 uur tot 20 uur zijn of hoger.

Laptop schermformaat 13, 14, 15, 17 inch

Formaat

Naast de batterijduur wil je ook kijken naar de formaat van de fotobewerking laptop die je kies. Je bent veel onderweg en wil niet een zware laptop rond nemen. Voor professionele fotobewerking wil je een 13 of 14 inch laptop voor onderweg.

Welke laptop voor professionele fotobewerking

Apple MacBook Pro 13" (2020) - Beste laptop voor professionele fotobewerking als fotograaf
Beste professionele fotobewerking laptop

Apple Macbook Pro 13 (2020)

Natuurlijk is de eerste laptop voor professionele fotobewerking de Apple Macbook Pro 13 (2020). Dit is de laptop dat de meeste professionele fotografen gebruiken met een externe monitor om laptops op top kwaliteit te bewerken.

De laptop is 13 inch en heeft een retina scherpte die heel hoog is in kwaliteit. De paneel is de IPS paneel en dit is natuurlijk belangrijk voor kleurweergave en je projecten.

De processor en de videokaart zijn een in deze macbook laptop. De nieuwe Apple M1-chip werkt als processor en videokaart waardoor je met de laptop foto’s en video’s kunt bewerken. De processor heeft 8 cores en kan zware programma’s makkelijk aan.

De werkgeheugen is 16GB en de opslag is een ssd met 512GB wat voldoende is voor de meeste projecten die je zal maken. De apple Macbook Pro 13 is zeker een geweldige keuze voor onderweg en om op kantoor te werken.

HP Spectre x360 13 - 4K laptop voor professionele fotobewerking
HP laptop voor fotobewerking 4K

HP Spectre x360 13

Als je liever van windows laptops houdt voor fotobewerking dan is de HP Spectre x360 13 een goede keus. De laptop is een 2 in 1 laptop met een touchscreen waardoor je makkelijker de laptop kunt gebruiken.

De laptop is 13 inch en heeft een 4K resolutie waardoor je op 4K foto’s kunt bewerken. Naast de resolutie heeft de laptop ook touchscreen om makkelijker te laptop te kunnen besturen. De paneel van de laptpo is niet IPS maar OLED en deze is ook zeer goed voor professionele fotobewerking.

De processor is de intel core i7 en deze heeft 4 cores die werken op een snelheid van 4.7ghz. De werkgeheugen is 16GB en de opslag is 1TB SSD wat meer dan genoeg is voor fotobewerking en foto projecten.

Asus ZenBook Flip S 13 - Laptop voor fotograaf
Asus professionele laptop voor fotobewerking

Asus ZenBook Flip S 13

Een andere geweldige keuze voor professionele fotobewerking op 4K is de Asus ZenBook Flip S 13. Deze 13 inch laptop voor fotobewerking komt met een 4K resolutie, touchscreen en heeft top kwaliteit scherm. 

Daarnaast zijn de componenten zeer sterk want zo heeft de laptop een i7 processor, 16GB ram, 1TB SSD en een flexibele behuizing. De laptop is heel makkelijk om te gebruiken en zeer goed voor onderweg. 

De batterijduur van de laptop is ook prima en dat is 9 uur. Niet 10 uur maar het is nog wel goed voor onderweg en als je bij een klant iets moet doen. 

HP EliteBook X360 - 4K laptop voor fotobewerking
Windows laptop voor fotobewerking met lange batterijduur

HP EliteBook x360

Als je meer een fan bent van HP laptops voor fotobewerking dan is de HP EliteBook x360 je keuze. Deze laptop heeft ook een zeer lange batterijduur van 16 uur en 30 minuten wat super goed is voor onderweg. 

De laptop is 13 inch zoals alle andere en beschikt ook over de sterke componenten die je nodig zal hebben voor fotobewerking. Het enige verschil is dat de paneel UWVA (ultra wide viewing angle) is. Na een beetje onderzoek kwan ik achter dat deze paneel hetzelfde is als een IPS paneel. 

De processor is natuurlijk een i7 processor en de ram is 16GB. De opslag is wel ietjes klein en dat is 256GB. Denk eraan dat je altijd een externe hdd kunt nemen voor je grote projecten. Dit is een geweldige laptop voor langere batterijduur. 

Acer Spin 5 SP513 - Laptop voor fotograaf
Acer Quad HD voor professionele fotobewerking laptop

Acer Spin 5 SP513

Op laatste keuze hebben we een laptop die niet 4K is maar juist Quad HD De Acer Spin 5 SP513. Als je het niet belangrijk vindt om op 4K resolutie te werken dan raad ik je aan om voor een Quad HD te gaan. Deze zijn ietjes eronder maar nog wel hoger dan je normale Full HD. 

Ook deze laptop is geschikt voor professionele fotobewerking dankzij de processor en ram. De laptop is ook goed voor onderweg want het kan tot 15 uur op batterijduur en is maar 13.5 inch groot. 

De laptop is van Acer en heeft ook een flexibele behuizing die je kan vouwen en gebruiken als een tablet. Dit samen met de touchscreen functie kan je naast professioneel fotobewerking ook de laptop makkelijk gebruiken tijdens presentaties. 

Professionele fotobewerkingsprogramma

Deze zijn de professionele fotobewerkingsprogramma die er zijn en die veel worden gebruikt. Photoshop wordt door iedereen door de hele wereld gebruikt omdat het zo makkelijk is om te begrijpen en het beschikt over alle functionaliteit die je nodig hebt om een mooie foto te bewerken/maken.

Adobe Photoshop

Lightroom

Affinity Photo

Capture One Pro

DxO Nik Collection 

Gratis fotobewerking programma

Dit zijn de gratis fotobewerkingsprogramma die er op dit moment zijn.

Gimp: zeer handig om te gebruiken en wordt door bijna iedereen gekozen die gratis wilt doen wat je ook met photoshop kan doen. Het is wel even wennen in het begin.

Deze andere drie worden ook door velen gekozen. Zelf heb ik ze nog niet geprobeerd maar ik laat een link in de naam zodat je deze kunt bekijken.

Photo Pos Pro

Paint.Net

Pixlr Editor

Laptop voor fotobewerking in photoshop

Wil je graag een laptop voor fotobewerking in photoshop. Hiervoor heb ik apart een hele artikel geschreven met laptops die hiervoor zeer goed zijn. Deze laptop beschikken over de componenten die je nodig zal hebben om goed te kunnen bewerken zonder enige zorgen.

Bekijk hier: Beste laptop voor fotografen en photoshop