Beste laptop voor fotografen en fotobewerking in photoshop

Als een fotograaf zijn er een aantal dingen die zeer cruciaal voor je zijn.  Je camera moet goede foto kunnen maken en deze wil je zeker ook nog mooier kunnen maken door ze te bewerken.

Als je nou dit op 4K wilt doen of juist op Quad HD. Een goede camera en een goede laptop voor fotobewerking zijn heel belangrijk. 

Het is dus heel belangrijk dat je over een uitstekende laptop beschikt die dit waar kan maken. Een laptop waarop je uitstekende foto’s kunt bewerken naast je camera. 

Ik heb een lijst met de beste laptops voor fotobewerking samengesteld voor fotografen waaruit ze kunnen kiezen. Deze laptops zijn uitstekend om Photoshop te gebruiken en om moeiteloos Photoshop te gebruiken.

De beste laptops voor fotografen en fotobewerking in Photoshop of Lightroom

 • Apple Macbook Pro (2020)
 • ConceptD 5 Pro CN517
 • Lenovo Yoga 9 15IMH5
 • HP Pavilion 15
 • Apple Macbook Air (2020)
 • Acer Aspire 5 A515
 • MSI GF65
 • HP Pavilion x360
 • Apple Macbook Pro 16 Touch bar
 • Lenovo Legion Y540

Het is niet zo dat elke laptop geschikt is om photoshop te draaien. Om photoshop te kunnen gebruiken is het belangrijk dat je een laptop beschikt met een sterke processor en genoeg ram. 

Je wilt niet een laptop die vast zal lopen als je bezig bent met een project. Dit kan voor veel problemen zorgen en zelfs je projecten kwijt raken waardoor je helemaal opnieuw zal moeten beginnen. 

Het is daarom belangrijk dat je de juiste laptop kiest want je wilt zeker niet je harde werk en tijd kwijtraken.

Als  je goed photoshop wilt gaan gebruiken zal je een laptop moeten gebruiken met een i5 of i7 processor die sterk genoeg zijn om foto’s sneller te renderen. Hoe sneller een laptop is hoe sneller jij aan je projecten kan werken en ook effecten kan toepassen zonder dat de laptop vast loopt.

Dit is de reden dat een goede laptop belangrijk is voor je als fotograaf. Het is beter om genoeg uit te geven voor een laptop die het werk perfect doet dan een laptop die het werk okey doet en dat je later opnieuw een nieuwe moet kopen waardoor je zelfs nog meer geld zal uitgeven.

Belangrijke dingen om op te letten

Als alleen de processor het werk zou doen dan zou het heel gemakkelijk zijn om een laptop te kiezen. Er zijn vele meer punten waar je moet kijken als je echt het beste uit een laptop wilt halen voor fotobewerking.

Naast de processor is het heel handig dat je naar de schijf kijk van de laptop. Tegenwoordig wordt er gebruikt gemaakt van de SSD (Solid State Drive) schijf omdat deze supersnel is en ook sneller is dan de HDD. 

Maar omdat het sneller is zal je wel meer uit moeten geven voor zelfs minder opslagruimte. Daarom is het belangrijk dat je een laptop kies die beide beschikt waardoor je snelheid zal hebben en ook genoeg opslagruimte om je projecten op te slaan.

Meestal is een SSD genoeg omdat foto’s niet zoveel ruimte nemen. Als je weet dat je veel projecten gaat opslaan op je laptop dan wil je zeker een combinatie van SSD en HDD

De resolutie van een laptop is ook heel belangrijk. Door de jaren heen was Full HD een van de meest gekozen resolutie maar dat is langzaam aan het veranderen. Nu in het jaar 2021 wordt 4K resolutie meer en meer ondersteund en daarom is het handig dat jij hierop gaat stappen als je dit als professioneel werk doet. 

Een videokaart is meestal niet zeer belangrijk voor fotobewerking maar wel voor videobewerking. Als je denk dat je later wel video’s gaat moeten bewerken op je werk of naast werk dan wil je een laptop met een prima videokaart. 

Bij veel fotografen geven de MacBook merk een voorkeur en dat is niet zonder een reden. De MacBook laptops hebben uitstekende componenten en ontzettend mooie beelden waardoor elke fotograaf zijn werk goed kan doen. Maar er zijn ook nog andere laptops die dit goed kunnen doen en deze ga ik nu met je bespreken.

Apple Macbook Pro (2020)

MacBook Pro 2020 - Beste Macbook laptop voor fotografen en fotobewerking. Makkelijk te vervoeren

Als eerst hebben we de Apple Macbook Pro van het jaar 2020. Dit is een nieuwe design met nieuwe componenten die je zeker zullen helpen voor de komende jaren. 

Iedereen kent ze wel, de macbook laptops zijn de meest gekozen laptops over de hele wereld dankzij de kracht die ze hebben. 

Elke twee tot drie jaren worden de Apple Macbook laptops verbeterd zodat mensen die ze kopen nog voor vele jaren er gebruikt van kunnen maken zonder dat de laptop super traag wordt. 

In het jaar 2020 kwam Apple met een nieuwe model die beschikt over een super sterke processor waarmee je niet alleen elke programma kunt draaien maar zelfs ook kunt gamen. 

De M1 Chip is de nieuwe tech van Apple en is zeker geweldig omdat het gebruikt kan worden als een CPU maar ook wel als een GPU voor games. 

Specificaties:Apple Macbook Pro 2020
Beeldscherm13,3inch, Retina, 60Hz, IPS Paneel, 500cd/m2
ProcessorApple M1-Chip
Werkgeheugen16GB Ram
OpslagSSD 512GB genoeg voor fotobewerking
VideokaartApple M1-Chip
BesturingssysteemMacOS, Meerdere talen in te stellen

Zeker is dit een prima macbook laptop die je kunt gebruiken voor 5 of meer jaren. De laptop is sterk genoeg om Photoshop te draaien en games zoals Brawlhalla en veel andere kleine spelen. 

ConceptD 5 Pro CN517

Acer ConceptD 5 Pro - Beste laptop voor fotobewerking als fotograaf

Voor fotobewerking en design is de ConceptD 5 Pro CN517 een uitstekende keus als je meer van Windows houdt

De laptop beschikt over een i7 processor die zeer krachtig is voor je fotobewerking programma’s zoals Adobe Photoshop

Daarnaast beschikt het ook over een uitstekende videokaart en dat is de Nvidia Quadro 3000 die zeer handig is voor als je video’s wilt gaan renderen of als je modellen in programma’s zoals AutoCAD wilt maken. 

De grootste reden waardoor ik deze laptop heb gekozen is omdat de beeldscherm 4K is. Als je in 2021 en verder foto’s wilt gaan bewerken dan wil je zeker een 4K resolutie. 

4K resolutie wordt steeds meer en meer gebruikt en dit is wat de nieuwe norm gaat worden. Steeds wordt 4K gebruikt bij films, foto’s, camera’s en designs en veel meer en daarom is het handig dat jij op deze resolutie foto’s kunt bewerken. 

Specificaties:ConceptD 5 Pro CN517
Beeldscherm15.6inch, 4K UHD, 60Hz, IPS Paneel
ProcessorIntel Core i7 Hexa core(6) 2.6Ghz tot 4.5Ghz Turbo
Werkgeheugen32GB Meer dan genoeg voor multitasken
OpslagSSD 1000GB(1TB) genoeg voor veel projecten
VideokaartNvidia Quadro RTX 3000 6GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Pro, Meerdere talen in te stellen

Zeker een van de beste keuzes voor als je een top laptop wilt voor fotobewerking en zelfs als je nog video’s wilt gaan bewerken. De kwaliteit en de prijs van deze laptop zijn een van de beste die ik heb gezien. 

Lenovo Yoga 9 15IMH5

Lenovo Yoga 9 15IMH5 - Laptop voor fotobewerking 4K resolutie voor fotograaf - Vouwbare laptop

Voor een flexibele laptop om foto’s te kunnen werken is de Lenovo Yoga 9 15IMH5 een top keuze. De laptop is flexibel waardoor je deze makkelijk kan vouwen en kunt gebruiken als een tablet om te tekenen of je designs rond te slepen. 

Naast dat de laptop zo comfortabel is om te gebruiken is het ook een 4K laptop. Dankzij de 4K resolutie van dit laptop kun je makkelijker je foto’s bewerken voor klanten die juist de hoogste kwaliteit willen die nu veel gebruikt wordt. 

4K wordt steeds meer en meer gebruikt en als je dit als professioneel werk doet dan wil je ook op de hoogste resolutie mogelijk je foto’s moeten kunnen bewerken. Denk eraan dat je ook een camera nodig zal hebben die 4K foto’s kan maken zodat je deze kan bewerken.

De laptop heeft ook een prima videokaart waarmee je ook video’s kunt renderen en spelletjes kunt spelen wanneer je even iets anders wilt gaan doen. Dit is heel handig voor als je in de toekomst wilt overstappen naar videobewerking naast fotobewerking. 

Specificaties:Lenovo Yoga 9 15IMH5
Beeldscherm15.6inch, 4K UHD, 60Hz, IPS Paneel, 500 Cd/M2
ProcessorIntel core i7 Hexa core(6) 2.6Ghz tot 5Ghz
Werkgeheugen16GB Ram
OpslagSSD 1000GB(1TB) Genoeg opslag voor je projecten
VideokaartNvidia GeForce GTX 1650 Ti
BesturingssysteemWindows 10 Home, Meerdere talen in te stellen

Dit is een top laptop voor gebruikers die een wat flexibele laptop willen. Als je een laptop wilt die je kunt gebruiken als een tablet en die je overal zal kunnen meenemen dan is deze laptop een goede keus. 

HP Pavilion 15

HP Pavilion 15-eh0948nd - betaalbare laptop voor fotobewerking. Goede laptop voor fotograaf

Als jij een wat goedkopere laptop wilt voor fotobewerking en je wilt niet veel uitgeven dan is de HP Pavilion 15 een uitstekende keus. Deze laptop heeft over 535 reviews en het scoort een 8.8 uit de 10 van alle reviews. 

De laptop is een zeer eenvoudig en het beschikt over de belangrijke componenten die je nodig zal hebben om je foto’s te kunnen bewerken. 

De processor van de laptop is iets wat anders dan de meest voorkomende en dat is een AMD Ryzen 5 Quad core processor. De AMD processors zijn altijd goedkoper dan de intel processor en daarom is de laptop te verkrijgen voor zo een goedkope prijs. 

Voor de rest is alles zeer goed zoals de werkgeheugen en de opslag van 512GB SSD. Er is verder niets dat veel aandacht nodig heeft en de videokaart is een Shared chipset van de laptop die alleen gebruikt wordt om de CPU te steunen. 

Specificaties:HP Pavilion 15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 60Hz, IPS Paneel, 220 cd/m2
ProcessorAMD Ryzen 5, Quad Core(4) 2.1Ghz tot 3.7Ghz
Werkgeheugen16GB Ram genoeg voor multitasken ook naast fotobewerking
OpslagSSD van 512GB genoeg voor de meeste projecten
VideokaartAMD Radeon Vega 8 Shared niet goed voor videobewerking
BesturingssysteemWindows 10 Home

Voor de prijs is deze laptop zeker een aanrader. De laptop beschikt over voldoende kracht om foto’s te bewerken op Full HD. Daarnaast heeft het genoeg ram om te multitasken en opslag voor je belangrijke projecten en programma’s. 

Apple Macbook Air (2020)

MacBook Air (2020) - Alternative laptop voor macbook fotobewerking laptop voor fotografen.

Naast de Apple Macbook Pro hebben we ook de Apple Macbook Air 2020 die ook zeer sterk is voor fotobewerking als fotograaf. Voor velen is de Apple macbook air 2020 een betere keuze dan de Macbook pro en daarom is het op deze top 10 laptops voor fotobewerking lijst. 

Ook deze Macbook Air wordt steeds bijgewerkt elke twee tot drie jaar zodat klanten altijd de nieuwe tech krijgen. Ook deze Apple Macbook Air beschikt over de nieuwe CPU M1 chipset die heeft 8 cores die werken op een top snelheid. 

De M1 Chipset wordt ook gebruikt als een videokaart waarmee je ook kleine spelletjes op kunt spelen zoals de Macbook pro. Beide lijken veel op elkaar maar uit een test blijkt dat de Apple Macbook Air is ietsjes sneller dan de Pro. 

Daarnaast is de grote verschil tussen beide is een Fan, Ja een fan. De fan zit in de Apple Macbook Air en niet in de apple macbook Pro. 

Hier kun je meer lezen over het verschil tussen de Apple Macbook Air en Pro

Specificaties:HP Pavilion 15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 60Hz, IPS Paneel, 220 cd/m2
ProcessorAMD Ryzen 5, Quad Core(4) 2.1Ghz tot 3.7Ghz
Werkgeheugen16GB Ram genoeg voor multitasken ook naast fotobewerking
OpslagSSD van 512GB genoeg voor de meeste projecten
VideokaartAMD Radeon Vega 8 Shared niet goed voor videobewerking
BesturingssysteemWindows 10 Home

Deze macbook laptop is een andere top keuze als je niet van de design van de Apple Macbook Pro houdt. Zeer sterk met de nieuwe Mac processor en de scherm is top kwaliteit. 

Acer Aspire 5 A515

Acer Aspire 5 (2019) - Acer laptop voor fotobewerking

Voor gebruikers die een laptop willen die perfect is in prijs en kwaliteit dan is de Acer Aspire 5 A515 een top keuze voor deze gebruikers. De laptop heeft geweldige componenten voor zijn prijs en zelfs ook een prima videokaart die gebruikt kan worden om video’s te renderen en games te spelen. 

De laptop is prima voor fotobewerking en zelfs ook videobewerking maar wel op kleine schaal. Wanneer je grote projecten wilt gaan maken dan zal je wel moeite met deze laptop hebben omdat de processor een i5 is. 

De videokaart van de laptop heeft 2GB vram en dit is heel handig voor als je kleine spelletjes wilt spelen zoals League of legends, Minecraft, The Sims enzovoort. Zeker een goede laptop voor kleine projecten als fotograaf en als je pas net begonnen bent. 

Specificaties:Acer Aspire 5 A515
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS Paneel, 200 Cd/m2
ProcessorIntel core i5, Quad core(4), 1Ghz tot 3.6Ghz Turbo
Werkgeheugen8GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce MX350 2GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home

Een prima laptop voor fotografen die net nieuw zijn en die graag willen starten met fotobewerking op kleine schaal. Als je nog moet leren over Photoshop en kleine projecten wilt maken dan is dit een perfecte goedkope laptop voor fotobewerking

MSI GF65

MSI GF65 Thin - Laptop voor fotobewerking en gamen voor fotografen

 

Voor fotografen die ook willen gamen en de een betere reactie op hun laptop willen is de MSI GF65 een top keuze. Dankzij de 144 Hertz is de monitor zeer snel en zie je ook sneller wat er aan de hand is. Dingen zoals muisbeweging kun je sneller zien en ook als je gaat gamen zie je beelden meer accuraat. 

De laptop is een 15.6 inch laptop waardoor het niet te groot is en ook niet te klein. Handig om genoeg te kunnen zien op het scherm. De resolutie is een standaard Full HD resolutie en is goed genoeg voor de meeste fotografen die niet op 4K hoeven te bewerken. 

De videokaart van de laptop is de Nvidia GeForce 1660 Ti en deze kun je gebruiken om games zoals Call of Duty Warzone te spelen en veel andere sterke games die zwaar zijn. Zeker een uitstekende laptop voor fotografen die ook houden van gamen :). 

Specificaties:MSI GF65
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 144Hz, IPS Paneel, 250Cd/m2
ProcessorIntel Core i7, Hexa core(6) 2.6Ghz tot 5Ghz turbo
Werkgeheugen16GB RAM
OpslagSSD 1000 GB(1TB)
VideokaartNvidia GeForce GTX 1660 Ti 6GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home

Top laptop voor fotografen die naast fotobewerking ook willen gamen. Het is altijd leuk om even een game te kunnen spelen wanneer je niets te doen hebt. Deze laptop maakt dat mogelijk en veel meer omdat je deze ook kunt gebruiken voor videobewerking. 

HP Pavilion x360

HP Pavilion x360 15 - Flexibele laptop voor fotobewerking en fotografen

Voor een flexibele laptop die ook touchscreen is, is de HP Pavilion x360 een uitstekende keuze. De laptop heeft een Full HD resolutie dus niet 4K waardoor je nog op een prima resolutie kunt bewerken. 

De laptop is touchscreen en is handig voor als je zelf wilt gaan tekenen of foto’s wilt dragen naar je project. Daarnaast kun je de laptop tot 360 graden draaien en kun je het gebruiken als een tablet. Dit is altijd handig voor als je niet de toetsenbord in je weg wilt hebben. 

Zoals andere laptop in zijn prijs range is deze laptop niet geschikt voor grote projecten. Als je grote projecten wilt gaan maken dan zal je een sterkere laptop moeten nemen met een i7 processor of de M1 chip van Mac. 

Deze laptop heeft een i5 processor en is bedoeld voor fotografen die niet veel willen uitgeven maar die wel nog foto’s willen bewerken. Zeker een aanrader voor beginners die nog moeten leren en die kleine projecten willen maken. 

Specificaties:HP Pavilion x360
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 60Hz, Touchscreen, IPS Paneel, 250 cd/m2
ProcessorIntel Core i5, Quad Core(4), 1.6Ghz tot 4.2Ghz
Werkgeheugen16GB
Opslag512GB SSD
VideokaartAMd Radeon 535 2GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home

Geweldige keuze voor fotografen en mensen die niet grote projecten gaan bewerken maar die juist kleinere projecten willen maken met fotobewerking. Als je veel layers gaat gebruiken dan zal dit heel zwaar op de laptop zijn en daarom is deze laptop meer bedoeld voor kleine schaal fotobewerking. 

Apple Macbook Pro 16 Touch bar

MacBook Pro 16-inch: Bye-bye butterfly keyboard - CNET

Voor Macbook gebruikers die niet de nieuwe M1 Chipset willen is er zeker een andere alternative laptop. De Apple Macbook Pro 16 met Touch bar is een perfecte keus voor deze gebruikers. 

Deze macbook laptop voor fotografen en fotobewerking beschikt over de Intel core i7 processor waardoor je nog steeds lekker kunt genieten van een snelle processor in je laptop. 

Een van de grote redenen waarom je voor een Apple Macbook Pro 16 touch bar zou kiezen is door de beeldscherm. De beeldscherm van de Pro 16 is groter dan de andere waardoor jij als een fotograaf veel meer kunt zien dan op de 13 inch scherm van de andere Macbook laptops. 

Naast de sterke processor heeft de laptop ook een sterke videokaart met 4GB Vram die je kunt gebruiken als je video’s gaat bewerken. De laptop is zeer goed en beschikt over alles wat je nodig zal hebben voor fotobewerking en videobewerking

Specificaties:HP Pavilion x360
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 60Hz, Touchscreen, IPS Paneel, 250 cd/m2
ProcessorIntel Core i5, Quad Core(4), 1.6Ghz tot 4.2Ghz
Werkgeheugen16GB
Opslag512GB SSD
VideokaartAMd Radeon 535 2GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home

Een geweldige Macbook laptop voor fotografen die een wat grotere scherm willen. De laptop is 16 inch in plaats van 13 inch zoals de Air en de Pro. 

Lenovo Legion Y540

Lenovo Legion Y540 - Beste laptop voor fotobewerking en zware games - Top laptop voor fotografen met grote scherm.

Als laatste hebben we de Lenovo Legion Y540. Dit is een gaming laptop die ook gebruikt kan worden voor fotobewerking met een 17.3 inch  scherm. Als je een laptop wilt met grotere scherm, betere kwaliteit en die ook gebruikt kan worden voor gamen dan is deze een top keuze. 

De processor en alle andere componenten van deze laptop zijn een van de beste die er zijn. De laptop kan van alles aan en het enige minpunt is dat het wat groter is, 17 inch dus. 

Als je nou wilt gaan gamen, VR spelen of juist foto’s en video’s gaan bewerken deze laptop kan het. Zeker een aanrader voor mensen die van alles willen doen en niet veel onderweg zijn met een laptop. 

Veel mensen vinden dit juist fijner omdat ze een grotere scherm hebben en veel andere vinden het juist slecht omdat het veel ruimte neemt. 

Het is dus aan jou of jij het wat voor je vindt of niet of dat je juist een kleine laptop wilt gebruiken zoals de Apple Macbook Pro of de Air. 

Specificaties:Lenovo Legion Y540 
Beeldscherm17.3inch, Full HD, 144Hz, IPS Paneel
ProcessorIntel Core I7, Hexa Core(6), 2.6Ghz tot 4.5Ghz
Werkgeheugen16GB Ram
OpslagSSD 1000GB(1TB)
VideokaartNvidia GeForce RTX 2060 6GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home

 

1 gedachte over “Beste laptop voor fotografen en fotobewerking in photoshop”

 1. Photoshop is een heel zwaar programma voor laptop en voor mij werkt de Dell XPS 15 zeer goed.

Reacties zijn gesloten.