Een laptop voor fotobewerking is heel belangrijk en een kopen is niet makkelijk. Als je nou voor werk of je hobby een laptop nodig hebt is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. In dit artikel ga ik over alle belangrijke informatie dat je moet hebben om een laptop voor fotobewerking te kopen. 

Onze Top 10 beste fotobewerking laptops – Koopgids

  • Dynabook Satellite Pro C50 – Fotobewerking en videobewerking
  • Lenovo IdeaPad 5 – Prijs en kwaliteit 
  • HP Pavilion 15 – Budget/betaalbaar/goedkoop 
  • HP Envy 13 – Klein en onderweg 
  • Acer Spin 5 SP513 – 2 in 1 laptop Quad HD
  • Lenovo Yoga 9 14ITL5 – Professionele fotobewerking 
  • HP Envy 17 – 17 inch laptop 4K beeldscherm
  • Microsoft Surface Book 3 – Beste Windows laptop 
  • Apple Macbook Pro 16 (2021) – Beste Macbook Laptop 
  • MSI GL66 Pulse – Fotobewerking en gamen

Omdat laptops blijven veranderen is het natuurlijk belangrijk om de beste op het moment te vinden. Hieronder zal ik de links gefilterd klaarzetten zodat je meteen de beste laptops voor fotobewerking kunt bekijken en kiezen in je favoriete webwinkels. 

Een laptop voor fotobewerking kopen? Bekijk de beste deals

Omdat de specificaties van een fotobewerking laptop anders zijn moet je zeker zijn dat je de juiste neemt. Hier zal ik ze gefilterd voor je klaar zeggen voor zowel bol.com als Coolblue, twee van de meest gebruikte webwinkels voor laptops. 

Coolblue Vector Logo - Download Free SVG Icon | WorldvectorlogoOnline verkopen van je boek | bij Probook
Bekijk de beste fotobewerkings laptops via deze webwinkels

Een laptop voor fotobewerking kopen stappenplan

Tijdens het kopen van een laptop voor fotobewerking zijn er een aantal stappen die je moet volgen. Als je precies wil weten welke de beste bij je passen wil je zeker zijn dat je elke stap goed volgt. 

Eerste stap 

Als eerst wil je natuurlijk zeker zijn dat je de filters goed hebt bijgewerkt. Deze gaan ervoor zorgen dat je meteen de beste laptops ziet voor fotobewerking. 

Laptop voor fotobewerking filter gebruiken

Om dit sneller te doen kun je makkelijk op een van de twee webwinkels hierboven klikken. Deze hebben de filters al op zich zodat je alleen hoef te klikken en door de laptops zoeken. 

Je budget

Nadat je alle laptops voor fotobewerking voor je hebt wil je kijken naar je maximale budget. Hoeveel wil je nou gaan uitgeven voor deze laptop en wat wil je later allemaal gaan doen. 

Je budget zal bepalen als je een high end laptop of low end laptop neemt voor fotobewerking. Als je denk dat je later gaat werken in het gebied van fotobewerking, design of je gaat professioneel foto’s bewerken dan is het handig om wat meer uit te geven. 

Doe je fotobewerking als een hobby? Dan is een low end fotobewerking laptop een prima keuze. Je budget zal ook bepalen hoelang deze laptop mee zal gaan en hoe snel je zware programma’s zal kunnen draaien. 

Het is daarom belangrijk om een prima budget te nemen voor deze laptop. Ik zal zeggen dat rond de 600-800 euro het een prima budget is. Als je op 4K foto’s wilt gaan bewerken dan is rond de 1500 euro een prima budget omdat je dan met veel meer pixels moet gaan werken. 

Je doelen 

Zo, wat zijn je doelen en welke dingen wil je allemaal doen met de laptop. Denk je in de toekomst ook video’s te gaan bewerken of juist designen. 

Het is belangrijk om vooruit te kijken naar wat je allemaal wilt gaan doen. Je wilt dus niet een goedkope fotobewerking laptop nemen die je vervolgens binnen 2 jaar moet vervangen. 

Denk goed na over je carrière en als je een student bent wat wil je later gaan doen. Als je alleen aan fotobewerking wilt gaan werken dan is een budget laptop met een i5 of i7 processor prima. 

Maar, Als je ook video’s wilt gaan bewerken dan is een i5 processor en een geïntegreerde videokaart niet zo handig.  

Ik zal hieronder je meer uitleggen over wat nou belangrijk is en wat niet zodat je meer geïnformeerd bent als je een laptop gaat kiezen. Voor nu zal ik je niet teveel stressen :).

4K fotobewerking of niet?

Ben je van plan om in de toekomst op 4K foto’s te gaan bewerken voor je werk? Dan wil je een laptop kiezen met een 4K resolutie (3840 x 2160 pixels) Dit is de meest gebruikte 4K resolutie. 

Voor een 4K resolutie is het ook verstandig om een wat sterke videokaart te nemen. Een dedicated videokaart met 4GB vram is prima omdat de videokaart zorgt voor meer smoothheid voor zoveel pixels. 

Je kan ook bij de filters 4K aanvinken en kijken naar de laptops die ze hebben voor 4K fotobewerking. Kijk wel goed naar de videokaart en neem een met een dedicated videokaart. 

Deze zal je ook helpen met als je video’s wilt gaan bewerken of sneller rendering in Photoshop. 

Benodigdheden voor 4K fotobewerking zijn de volgende: 

ResolutieUHD – 4K – (3840 x 2160) pixels
PaneelIPS paneel altijd belangrijk
ProcessorI7 quad core met 4.5 Ghz of hoger
Werkgeheugen16GB ram of meer
VideokaartBelangrijk alleen als je video’s gaat bewerken en meer smoothheid wilt. 2GB vram of hoger handig

Multitasken en onderzoek tijdens werk?

Als je denk dat je naast fotobewerking ook veel wilt gaan multitasken dan wil je zeker meer dan 8GB. Normaal is 8GB werkgeheugen prima voor fotobewerking maar 16GB geef je meer ruimte voor multitasken en onderzoek doen. 

Aan de hand van je budget neem je de hoeveelheid ram die het beste bij je past. Als je niet veel wilt uitgeven dan kan je met 8GB werkgeheugen blijven. 

Photoshop of Lightroom?

Ben je van plan om fotobewerkingsprogramma’s zoals Photoshop en Lightroom te gebruiken? Ik raad je dan aan om een processor te nemen die wat sterker is zoals de i7 processor of AMD ryzen 7. 

The best laptops for Photoshop in 2021 | Creative Bloq
Laptop voor fotobewerking in Photoshop

Deze programma’s zijn heel zwaar en de meer effecten je gebruiken hoe harder de programma’s moeten werken. Lees verder over de beste laptops voor Photoshop en Lightroom

Wil je naast fotobewerking ook video’s bewerken?

Denk je dat je in de toekomst ook met videobewerking zal bezig zijn dan zijn de benodigdheden wat anders. Voor fotobewerking is naast de i7 processor ook een videokaart voor nodig. Het is niet altijd zo dat je een videokaart nodig hebt maar het maakt wel je leven makkelijker tijdens het renderen. 

Als je Adobe programma’s gebruikt dan zal je zeker Premiere Pro gebruiken. Deze programma maakt gebruikt van dedicated videokaarten om sneller projecten te renderen. 

Als je denkt dan je later ook video’s zal moeten bewerken voor je werk of studie dan is een laptop met een dedicated videokaart heel handig. Dit kun je terugvinden in de beschrijving van een laptop bij videokaart. Vaak zie je meteen ook de hoeveelheid VRAM. je wilt tenminste 4GB vram hebben. 

img

Vaak onderweg of juist thuiswerken

Naast de componenten om je werk goed te kunnen uitvoeren, moet je ook kijken naar de formaat. Ben je vaak onderweg naar school of werk dan wil je een kleine laptop die niet veel weegt. Een laptop van 14 of 13 inch is perfect voor snelheid en draagbaarheid. 

Als je juist veel thuis werkt dan is een 15 inch of 17 inch laptop beter omdat je dan veel meer op de scherm kunt zien. Vaak is het zo dat laptop gebruikers die designen, foto’s bewerken of video’s bewerken een externe monitor moeten kopen omdat de laptop scherm te klein is. 

Dit is alleen zo als je elke dag naar werk moet gaan met openbaar vervoer omdat een 13 inch en 14 inch laptop niet zoveel wegen. Als je juist niet zoveel wilt uitgeven dan is een 15 of 17 inch laptop een betere keuze. Je krijgt voldoende scherm ruimte en zal makkelijk alles kunnen zien. 

Je hebt nu in het kort een beetje het idee van wat belangrijk is voor een laptop voor fotobewerking. We gaan nu meer in depth bespreken waar je naar moet kijken als je er een gaat kopen. 

Waarop letten bij een laptop voor fotobewerking

Nu gaan we af over elke punt dat belangrijk is bij het kopen van een laptop voor fotobewerking. We zullen van top tot teen de lijst af gaan. Je zal ook merken dat je deze punten terug kan vinden in de webwinkels waar je een laptop kan kopen. 

Design 

Als eerst hebben we de design van een laptop. Denk aan een 2 in 1 design, normale design en zelfs Touchscreen. Als je gaat foto’s bewerken is vaak de design niet belangrijk maar het kunnen wel handig zijn. 

Denk aan hoe makkelijker dingen kunnen worden als je met touchscreen door alles kunt browsen of als je de laptop als een tablet kunt gebruiken. 

Afmeting 

Verder hebben we de afmeting van een laptop. Dit is zeker belangrijk en we hadden al een beetje erover gepraat. De afmeting is belangrijk omdat je wilt zeker zijn dat je de laptop dagelijks kunt gebruiken. 

Als een student of als je veel onderweg bent met openbaar vervoer is een 13 inch of 14 inch laptop een goede keus. Soms kun je ook nog gaan voor de 15 inch laptops die een betere videokaart hebben maar niet voor de 17 inch laptops. 

Voor thuiswerkers is de 15 inch en 17 inch laptops voor foto editen een betere keus. Je krijgt meer schermruimte en je kan ook veel meer zien zonder dat je steeds naar het scherm moet leunen. 

Resolutie 

Resolutie van een laptop hangt veel af van wat je wilt gaan doen. Voor professionele fotobewerking is het altijd belangrijk om te gaan voor 4K resolutie UHD (3840 x 2160 pixels). 

Dit komt omdat we steeds weg gaan van Full HD en meer naar 4K proberen te gaan. Als je alvast op 4K resolutie zit zal je niet voor een zeer lange tijd een nieuwe laptop hoeven te kopen. 

Als je juist voor kleine projecten foto’s gaat bewerken of als je een student bent dan is Full HD of Quad HD een prima keuze. Je kan ook vaak een externe monitor gebruiken later voor 4K. 

Voor een goed budget laptop is Full HD resolutie prima. Deze wordt ook veel gebruikt omdat laptops sneller zijn op deze resolutie. 

Paneel 

De paneel die je bij de scherm altijd moet kiezen is de IPS paneel. Deze paneel is de meest gekozen voor kleurweergave en kwaliteit. De andere VA en TN panelen zijn niet zo goed en worden meer gekozen bij zeer goedkope laptops. 

Processor

Nu komen we op de meest belangrijke component voor fotobewerking, de processor. De processor van een laptop voor fotobewerking moet een i5/Ryzen 5 of een i7/Ryzen 7 zijn of hoger. 

Voor een lage budget is een i5/Ryzen 5 prima maar als je veel effecten wilt gaan gebruiken en zwaardere programma’s wilt draaien dan is een i7/Ryzen 7 of hoger beter. 

Denk eraan dat je voor 4K fotobewerking juist hoger wilt zitten. Voor 4K fotobewerking wil je een i7/Ryzen 7 of hoger. 

Ram

De werkgeheugen of terwijl ram van een laptop is vaak 8GB of 16GB. Voor fotobewerking is 8GB prima maar als je ook daarnaast wilt multitasken dan is 16GB een betere keuze. Denk als je onderzoek moet doen naar de onderweg waar je over zit te bewerken enzovoort. 

Als je ook video’s wilt gaan bewerken dan wil je zeker zijn dat je kiest voor 16GB. 

Videokaart 

Bij fotobewerking is de videokaart niet zo belangrijk omdat Photoshop niet zo zwaar is. Het is wel zo dat als je ook naast fotobewerking ook video’s wilt bewerken dan je een dedicated videokaart wilt nemen. 

Als je foto’s en video’s wilt bewerken dan wil je een laptop nemen met een dedicated videokaart met 4GB vram of meer. Dit zal zorgen voor snelle rendering en smoothheid. 

Besturingssysteem

De besturingssysteem van een laptop voor fotobewerking is altijd Windows of MacOS. Er zijn geen andere besturingssystemen die zo goed zijn als deze en je wilt altijd bij deze twee blijven. 

Aansluitingen 

Denk je dat je veel zal moeten presenteren voor je klas of op werk? Dan neem een laptop met een Hdmi poort. Een laptop met een hdmi poort maakt het makkelijker voor je om te presenteren zonder dat je een usb c hub hoeft te kopen. 

Heb je veel usb’s die je zelf gebruikt dan wil je een laptop met usb A en C bij elkaar. Vaak vergeten mensen dit maar het is soms wel belangrijk als je niet meer geld wilt uitgeven aan usb c hubs voor je usbs en als je gaat presenteren. 

Batterijduur 

De batterijduur van een laptop is ook heel belangrijk als je vaak onderweg wilt werken. Dit komt goed in combinatie met een draagbare laptop die je onderweg wilt gebruiken. Als je nou in de trein wilt werken of juist in een lokaal waar je niet wilt opladen. 

Een goede batterijduur is 6 uur of hoger. Laptops met minder batterijduur dan dat zullen niet een een aantal uren kunnen werken op hoge intensiteit voor dat ze uitgaan. 

Een laptop of desktop voor fotobewerking

Zo wat is nou beter om te kopen een laptop of desktop voor fotobewerking?. Als je veel onderweg bent is een laptop altijd een betere keuze en zeker als je naar werk, school of klanten moet reizen. 

Een laptop komt ook met alle essentiële componenten die je zal moeten kopen bij een desktop. Denk aan de muis, beeldscherm, toetsenbord, camera, luidspreker en microfoon. 

Een laptop komt uiteindelijk goedkoper uit dan een desktop. Je wilt een desktop alleen nemen als je ook zware video’s wilt gaan bewerken of op een kantoor een werkplek voor je werknemers wilt zetten. 

Laptop voor fotobewerking in Photoshop en Lightroom 

Als je van plan bent om een laptop te gebruiken voor fotobewerking in Photoshop en Lightroom dan zijn de volgende laptops geweldige keuzes. Deze laptops beschikken over de beste componenten om op topsnelheid foto’s te bewerken in Photoshop en Lightroom en veel meer. 

Denk hierbij aan snelle processor, werkgeheugen, beeldkwaliteit en videokaart. De laptops kunnen ook gebruikt worden voor videobewerking dankzij de top snelheid. 

ConceptD 3 Ezel CC314

Apple Macbook Pro 16 

Acer Nitro 5

Beste 17 inch laptop voor fotobewerking

Voor gebruikers die een wat grotere scherm willen zoals een 17 inch laptop is de beste 17 inch laptop voor fotobewerking de MSI Creator 17 B11UG

De MSI Creator 17 B11UG komt met een 4K resolutie waarmee je zowel video’s als foto’s kunt bewerken. De processor van de laptop is de intel core i7 processor en deze heeft een topsnelheid omdat he 8 cores heeft. Deze octa core(8) processor heeft een snelheid van 4.6Ghz. 

Naast de processor is de werkgeheugen van de laptop 32GB wat meer dan genoeg is voor de meeste taken. Zeker als je veel gaat multitasken en ook meerdere foto’s tegelijk wilt gaan bewerken en ook onderzoek doen. 

De opslag van de laptop is een SSD van 1 TB en dit is voldoende voor zo een laptop. De laptop is ook heel handig voor als je naast je werk ook gaat gamen. 

De videokaart van de laptop is de Nvidia GeForce RTX 3070 Max-Q en deze heeft 8GB vram. Het is een zeer snelle videokaart en is ook handig voor video’s renderen op Premiere Pro enzovoort. 

Beste 15 inch laptop voor fotobewerking

Als je een snelle laptop wilt voor fotobewerking met een wat grotere scherm maar niet te groot dan is de ConceptD 7 Pro CN715 een prima keuze. 

Deze laptop heeft een meer professionele look en heeft sterke componenten waarmee je elke zware taak aan kan pakken naast fotobewerking. 

Dankzij de intel core i7 processor de 32GB ram en de Nvidia RTX 3000 videokaart is deze laptop een beest. 

Elke zware taak kan makkelijk afgehandeld worden en dankzij de 4K resolutie kun je ook op de beste kwaliteit die er nu is je foto’s en projecten maken. 

Een laptop voor fotobewerking en videobewerking 

Voor gebruikers die een wat meer professionele laptop willen voor fotobewerking en ook videobewerking is de Asus Zenbook Pro Duo een top keuze. 

Natuurlijk kan je de vorige laptops ook gebruiken maar deze laptop heeft een unieke punt. Deze unieke punt is dat het komt met twee schermen waarmee je kunt werken en ook onderzoek doen. 

Het is een zeer unieke laptop en heeft een design dat we niet veel zien. De laptop heeft een 4K resolutie bij de main grote scherm en Full HD bij de kleine scherm als ik het goed heb. 

Wat deze laptop zo handig maakt is dat je niet een externe monitor hoeft te gebruiken voor meer ruimte. Je kan de kleine scherm gebruiken voor je tools in fotobewerking programma’s en de grote scherm voor je edits. 

Professionele fotobewerking laptop 

Als je wat meer professioneel aan het werk wilt gaan dan is de ConCeptD 7 CN715 een top keuze. Dit is een perfecte keuze voor een professionele fotobewerking laptop waarmee je op 4K Ultra HD foto’s kunt bewerken. 

Laptop voor fotobewerking in 4K.

De laptop komt met alle benodigde componenten zoals een sterke processor, ram en videokaart en natuurlijk ook top kwaliteit scherm. De laptop is 15 inch en dat geef jou genoeg ruimte om te werken en voor als je veel onderweg bent. 

Het is natuurlijk belangrijk om een wat grotere scherm laptop te nemen zodat je niet een externe hoeft te kopen. Hiervoor is 15.6 inch scherm een prima keuze en dat beschikt deze laptop. 

Verder dan dat heeft de laptop een Octa core i7 processor met een snelheid van 5.1Ghz en een videokaart van Nvidia de RTX 3000 met 6GB vram waarmee je video’s en foto’s in Adobe sneller render. 

Beste fotobewerkingsprogramma’s 

Naast een laptop voor fotobewerking wil je ook weten welke de beste programma’s zijn ervoor. Een van de meest gebruikte programma’s voor fotobewerking zijn de volgende. 

Photoshop

Natuurlijk moet je wel Photoshop kennen als een fotograaf of als je als een hobby foto’s wilt gaan bewerken. Deze programma is de meest gebruikte door professionals omdat het zoveel mogelijkheid geeft om je foto’s te bewerken. 

Photoshop is een betaalde programma en je moet elke maand rond de 29 euro betalen om het te kunnen gebruiken. Natuurlijk kun je ook een alternatief programma gebruiken die gratis zijn en die bespreken we hieronder. 

Lightroom

Naast Photoshop is Lightroom ook een geweldige keuze en deze wordt vaak naast Photoshop gebruikt. Lightroom is ook van Adobe maar het geeft jou een andere aspect van foto’s waarbij Photoshop dat niet geeft. 

Lightroom is meer bedoeld om je foto’s te organiseren en te processen terwijl Photoshop heel dieper gaat in het bewerken van foto’s. Lightroom is meer een wat snellere manier van veel foto’s organiseren en bewerken. 

Adobe Photoshop Elements

Adobe Photoshop Elements is voor de mensen die niet veel tijd hebben. Dit is een Ai programma die foto’s sneller voor je bewerkt zodat je niet veel hoeft te doen. Vaak wordt dit gebruikt door mensen die net begonnen zijn of die niet veel ervaring hebben met fotobewerking. 

DxO Photolab

Voor meer efficiëntie en om sneller te werken is Dx0 Photolab een top keuze. Je kan met deze programma een foto bewerken en de instellingen en effects die je hebt toegepast kun je doorgeven aan andere foto’s. 

Dit maakt het heel simpeler om veel foto’s in een keer te gaan bewerken en om sneller en efficiënter te werken. Deze programma maakt ook gebruikt van AI om je te helpen. 

Beste fotobewerkingsprogramma’s gratis

Voor gebruikers die een gratis programma willen gebruiken omdat ze nieuw zijn of niet extra geld willen uitgeven zijn de volgende je beste keuzes. 

Gimp

Gimp is de eerste en meest gekozen omdat het veel mogelijkheid heeft zoals Photoshop. Zelf gebruikte ik Gimp voordat ik Photoshop en Canva begon te gebruiken. 

Het geeft je veel mogelijkheid en je kan bijna alles doen wat basic is. Denk aan background remove, effecten en kleuren aanpassen, resolutie veranderen en veel meer. Natuurlijk werk ik niet aan grote projecten maar dat kan Gimp nog wel aan. 

Pixlr Photo

Pixlr Photo is een van de meest gebruikte online fotobewerkingsprogramma omdat je niets op je computer hoeft te installeren. Het is een simpel en straight forward programma zoals Canva. 

Photoshop Express

Voor als je op je mobiele telefoon foto’s wilt gaan bewerken is Photoshop Express een prima keuze. Het is simpel, snel en makkelijk te begrijpen. De app is geschikt voor iOS, Android en Windows telefoons en tablets. 

Photopea

De laatste is Photopea en dit is ook een online fotobewerking programma die gratis is en heel simpel is. De programma komt met je basis effecten en simpele functies om je foto’s snel te kunnen bewerken.