De beste laptops voor BIM, bouwkunde en 3D ontwerpen en modelleren, welke moet jij kiezen. Wanneer het komt tot een laptop voor bouwkunde of ontwerpen in applicaties zoals CAD of AutoCAD is het belangrijk om te weten dat je veel 3D en 2D modellen zal moeten modelleren.

Je zal veel moeten werken met programma’s om je BIM modellen te kunnen realiseren. Dit zijn programma’s zoals CAD, AutoCAD, Sketchup, Autodesk revit, Blender, Vectorworks Architect enzovoort. 

Een van de grote problemen dat veel bouwkunde en studenten maken is een kleine laptop nemen die niet sterk genoeg is. Omdat je veel 2D en 3D modellen zal moeten maken is het van belang dat de laptop die je neemt een sterke videokaart heeft. 

Een sterke videokaart is wat zorgt dat 2D en 3D modellen kunnen worden gerenderd en dat programma’s zoals AutoCAD, Premiere Pro en Blender deze modellen sneller kunnen renderen.

Het is daarom belangrijk dat de beste laptops voor bouwkunde en 3D modellering een sterke videokaart hebben met 4GB vram of meer. 

Top 5 Beste laptops voor bouwkunde en 3D modelleren:

  1. HP Victus 15
  2. HP Omen Transcend 16
  3. Lenovo IdeaPad Pro 5
  4. Asus Vivobook 16X
  5. MSI Thin GF63

Al deze laptops beschikken over een dedicated videokaart waardoor jij zonder enige probleem je werk zal kunnen verrichten. Een dedicated videokaart is heel belangrijk voor het renderen van modellen en dit is zeker iets dat je niet kunt vergeten. 

Een dedicated videokaart is namelijk een videokaart die niet geintergreerd is in de processor maar is apart en alleen. Deze heeft zijn eigen memory waardoor ze niet afhankelijk zijn van andere onderdelen.

De laptops die het meest een dedicated videokaart hebben zijn vaak gaming laptops en laptops van 14 tot 17 inch. Dit is ook waardoor de laptops die we hier gaan bespreken 14 inch zijn of 15 inch. 

Beste  laptops voor bouwkunde en BIM Ontwerpen

1. HP Victus 15 – Laptop Met Professionele Design Voor Bouwkunde

Als een van de meest gekozen laptops door gamers en andere gebruikers. De HP Victus 15 is een van de beste laptops op dit moment door de design, kracht en de comfortabiliteit die het bied.

HP Victus 15 - Elegante Laptop Met Professionele Design Voor Bouwkunde en BIM ontwerpers
HP Victus 15 – Elegante Laptop Met Professionele Design Voor Bouwkunde en 3D ontwerpen

De HP Victus 15 is een gaming laptop die beschikt over een elegante design. Deze design maakt het mogelijk om de laptop te gebruiken voor andere doel einde dan alleen gamen.

De laptop is heel handig voor zware taken dankzij de high end processor, werkgeheugen en de grafische kaart. Het is ook zeker handig voor opleidingen zoals bouwkunde of andere waar je moet ontwerpen met 3D en 2D modellen.

De formaat is 15.6 inch en dit is de perfecte formaat voor comfort en zichtbaarheid. De laptop heeft ook een professionele design waardoor het gebruikt kan worden voor bijna alle omstandingheden.

De laptop heeft een Full HD resolutie met IPS paneel en een anti reflecterend scherm. Dit is zo handig omdat je op Full HD kunt werken, series/films kijken maar ook buiten werken door de anti reflecterend scherm. Ook dankzij de verversingssnelheid kun je beter je games spelen en snelle beeldem beter zien.

Naast de sterke processor, werkgeheugen heeft de laptop ook een top videokaart. Deze is natuurlijk belangrijk voor zware taken die je zal moeten doen voor bouwkunde.

Specificaties

Specificaties:HP Victus 15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 144Hz, IPS paneel, Anti Reflecterend
ProcessorIntel Core i7, Tetradeca core(14), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 4050 – 6GB vram
BesturingssysteemWindows 11 home
Batterijduur8.5 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Extra’sNumeriek toetsenblok, Touchpad
Gewicht2.29 kg
Geschikt voorInternetten, fotobewerking, videobewerking, Gamen, Streamen, VR, 3D/2D ontwerpen
Laptop specificaties en meer info
PluspuntenMinpunten
✅ Ziet er strak uit❌ Batterij gaat erg snel leeg
✅ Goede videokaart
✅ Snelle processor
✅ Mooi design
Pluspunten en minpunten van gebruikers die de laptop al hebben

2. HP Omen Transcend 16 – Gaming Laptop Voor Bouwkunde

Een andere top keuze voor bouwkunde en 3D Designs is de HP Omen Transcend 16. Dit is een 16 inch laptop met top snelheid componenten die bedoeld is voor gamen maar ook gebruikt wordt voor andere zware taken.

De HP Omen Transcend 16 - Gaming laptop voor Bouwkunde met top componenten en design
De HP Omen Transcend 16 – Gaming laptop voor Bouwkunde met top componenten en design

De HP Omen Transcend 16 is een 16 inch laptop met een WUXGA resolutie. Dit is een resolutie ietjes breder dan je normale Full HD waardoor je ietjes meer ruimte zal krijgen op het scherm.

Naast de resolutie heeft de scherm ook een IPS paneel en Anti reflecterend scherm waardoor je ook buiten in de zon kan werken. Als je ook naast bouwkunde ook wilt gamen dan zal de G-sync functie zeker handig zijn voor stabiele FPS tijdens je gaming sessies.

De laptop komt met alle benodigde componenten voor bouwkunde en 3D design. Dankzij de intel core i7, de 16gb ram en de nieuwe RTX 4060 videokaart kun je makkelijk door zware taken zonder enige vertraging.

3D programma’s zoals blender, CAD, AutoCAD, SketchUp enzovoort kunnen zonder enige probleem gebruikt worden met deze laptop. Verder dan dat weegt de laptop maar 2.17 kg en deze kan ook best wel makkelijk meegenomen kunnen worden naar werk, school of familieleden.

De laptop heeft wel een wat lagere batterijduur van 8.5 uren. Deze wordt zelfs nog lager als je onderweg gaat werken omdat de videokaart en andere componenten zoveel energie nodig hebben om soepel te werken.

Het is daarom verstandig om alleen te werken wanneer je dichtbij een stopcontact bent. Op dit moment zijn er heel weinig laptop voor een gunstige prijs die zulke zware taken aankunnen zonder de batterij leeg te zuigen.

Specificaties

Specificaties:HP Omen Transcend 16
Beeldscherm16inch, WUXGA, 165Hz, IPS paneel, Anti Reflecterend, G-Sync
ProcessorIntel Core i7, Hexadeca core(16), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 4060 – 8GB vram
BesturingssysteemWindows 11 home
Batterijduur8.5 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Extra’sTouchpad
Gewicht2.17 kg
Geschikt voorInternetten, fotobewerking, videobewerking, Gamen, Streamen, VR, 3D/2D ontwerpen
Laptop specificaties en meer info
PluspuntenMinpunten
✅ Praktisch overal mee te nemen❌ Batterij gaat snel leeg
✅ Goede performance
✅ Stille fans
✅ Mooi duidelijk scherm
Pluspunten en minpunten van gebruikers die de laptop al hebben

3. Lenovo IdeaPad Pro 5 – Lichtgewicht Laptop Voor Bouwkunde Studenten

Als jij graag een wat meer professionele laptop wilt met een wat minder gamer design dan is de Lenovo Ideapad Pro 5 een goede keuze. Deze laptop is ook meer lichter en heeft een hogere resolutie dan de andere.

Lichtgewicht laptop voor bouwkunde studenten en BIM ontwerpen
De Lenovo IdeaPad Pro 5 – Lichtgewicht laptop voor bouwkunde studenten

Als je bouwkunde of 3D ontwerper doet voor werk en studie dan is misschien deze laptop de keuze voor jou.

Dit is een wat lichtere laptop die nog wel komt met alle sterke componenten die nodig zijn voor zware 2D/3D programma’s voor bouwkunde en BIM modellen.

De laptop is 16 inch en heeft een zeer hoge resolutie van 2560 x 1600 (2.5K). Het is een top scherm en deze komt nog met IPS paneel en anti reflecterend scherm.

De processor van de laptop is de intel core i7 met 14 cores en deze draaien op de snelste snelheid op dit moment en dat is 5Ghz. Dit samen met de 16GB werkgeheugen zorgt ervoor dat je zonder enige vertraging kunt werken en ook veel kan multitasken.

De videokaart van de laptop is de RTX 4050 en deze heeft 6GB vram. Dit is meer dan genoeg voor 3D programma’s zoals Revit, CAD, AutoCAD enzovoort.

Dit zijn natuurlijk de programma’s die je zal moeten gebruiken tijdens je bouwkunde werk of opleiding.

De laptop heeft verder een gewicht van 1.43 kg en dit is super licht vergeleken met de andere keuzes. Een top laptop voor bouwkunde en BIM en voor als je veel onderweg bent.

Specificaties

Specificaties:Lenovo IdeaPad Pro 5
Beeldscherm16inch, 2.5K, 120Hz, IPS paneel, Anti Reflecterend, G-sync
ProcessorIntel Core i7, Tetradeca core(14), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag1TB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 4050 – 6GB vram
BesturingssysteemWindows 11 home
Batterijduur8.5 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Extra’sThunderbolt, Geheugenkaartlezer
Gewicht1.49 kg
Geschikt voorInternetten, fotobewerking, videobewerking, Gamen, Industrieel ontwerpen, 3D/2D ontwerpen
Laptop specificaties en meer info
PluspuntenMinpunten
✅ Ziet er strak uit❌ Batterij gaat erg snel leeg
✅ Goede videokaart
✅ Snelle processor
✅ Mooi design
Pluspunten en minpunten van gebruikers die de laptop al hebben

4. Asus Vivobook 16X – Stevige Laptop Voor Bouwkunde & Onderweg

Een van de meest stevige laptops op de markt nu is de Asus Vivobook 16X. Dit is een uitstekende keuze voor als je langdurig met deze laptop wilt blijven en weet dat je soms wel tegen iets zal komen onderweg.

Asus Vivobook 16X - Meest stevige laptop voor bouwkunde en onderweg
Asus Vivobook 16X – Meest stevige laptop voor bouwkunde en onderweg

De laptop is door eem militair test gegaan om te testen of de laptop wel stevig genoeg is. De laptop is heel stevig en kan tegen stootjes aan.

Daarnaast is de laptop ook heel krachtig en kan dankzij de intel core i7, de 16GB werkgeheugen en de RTX 3050 makkelijk je bouwkunde programma’s aan.

Om zeker te zijn dat de RTX 3050 handig was voor bouwkunde deed ik wat onderzoek en kwam deze tekst tegen van iemand die het daarvoor ook gebruikt.

Ik heb een Lenovo Ideapad Gaming 3. RTX 3050 en 16 GB RAM. AutoCAD en Solidworks werken soepel. Ik had in het begin wat problemen met Ansys, maar nu lijkt het prima te werken. Over het algemeen zou je met de 3050 al je taken gemakkelijk kunnen voltooien, maar als je wilt, kun je een 3060 krijgen. Naar mijn mening zou je een 3050 moeten krijgen, die is prima.

Gebruiker van Reddit in r/cad sectie

De laptop is dus heel handig voor 3D render programma’s voor bouwkunde en BIM. De laptop is ook groot genoeg zodat je alles prima erop kunt zien.

De laptop is ook lichtgewicht en weegt niet boven de 2kg. Met een gewicht van 1.8 kg is dit een prima laptop voor onderweg, werk, studie of voor ZZPers.

Specificaties

Specificaties:Asus Vivobook 16X
Beeldscherm16inch, WQXGA, 120Hz, IPS Paneel, Anti Reflecterend
ProcessorIntel Core i7, Tetradeca core(14), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 3050 – 4GB vram
BesturingssysteemWindows 11 home
Batterijduur8.5 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Extra’sGeheugenkaartlezer, Touchpad
Gewicht1.8 kg
Geschikt voorInternetten, fotobewerking, videobewerking, Gamen, Industrieel ontwerpen, 3D/2D ontwerpen
Laptop specificaties en meer info
PluspuntenMinpunten
✅ Video’s renderen snel❌ Adapter is wat aan de grote kant
✅ Je speelt lichte games
✅ Handig verlicht toetsenbord
✅ Batterij houd het lang vol
Pluspunten en minpunten van gebruikers die de laptop al hebben

5. MSI Thin GF63 – Goedkope Gaming Laptop Voor Bouwkunde & BIM Ontwerpen

Als je graag een goedkope laptop wilt voor bouwkunde met alle sterke componenten erin dan is misschien de MSI Thin GF63 een goede keus.

MSI Thin GF63 - Goedkope gaming laptop voor bouwkunde & 3D Ontwerpen
MSI Thin GF63 – Goedkope gaming laptop voor bouwkunde & 3D/2D ontwerpen

De MSI Thin GF63 is een wonder van een laptop en deze heeft alle sterke componenten van dure laptops maar voor een lage prijs.

De reden van de lage prijs heeft te maken met de batterij van de laptop. De laptop komt met een zeer zwake batterij waardoor je deze bijna niet kan gebruiken zonder dat deze aangesloten is aan de stop contact.

Het is wel te gebruiken op batterij maar niet voor zware taken omdat het binnen enkele uren al vrij snel leeg zal zijn.

Dit is een van de meest aangeraden laptops voor studenten die niet een groot budget hebben. De laptop heeft een prijs rond de 799 euro en komt nog met de sterkste componentren zoals de intel core i7, 16GB ram en de sterke videokaarten van Nvidia.

Ook de beeldscherm van de laptop is van topkwaliteit. Deze heeft een Full HD resolutie, IPS paneel en anti reflecterend scherm waardoor je ook buiten kunt werken.

Specificaties

Specificaties:MSI Thin GF63
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 144Hz, IPS paneel, Anti Reflecterend
ProcessorIntel Core i7, Deca core(10), 4.7Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 3050 – 4GB vram
BesturingssysteemWindows 11 home
Batterijduur4 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Extra’sGeheugenkaartlezer, Touchpad
Gewicht1.86 kg
Geschikt voorInternetten, fotobewerking, videobewerking, Gamen, Industrieel ontwerpen, 3D/2D ontwerpen
Laptop specificaties en meer info
PluspuntenMinpunten
✅ Niet te groot of te zwaar om mee te nemen❌ Baterrij gaat vrij snel leeg
✅ Kan autocad goed runnen
✅ Ziet er goed uit
✅ Is echt snel
Pluspunten en minpunten van gebruikers die de laptop al hebben

Waar moet je opletten – Laptops voor bouwkunde en 3D Ontwerpen 

Zo waar moet je precies op letten als je een laptop gaat kopen voor bouwkunde en 3D modelleren.

Om het simpel te maken voor jou heb ik hieronder de onderdelen die je moet checken en waar je naar precies moet kijken. Elke van deze onderdelen is belangrijk in zijn eigen aspect en dat zal ik je uitleggen. 

Beeldscherm en paneel 

Beginnen met de beeldscherm en paneel. De beeldscherm van een bouwkunde en 3D/2D ontwerp laptop moet een Full HD resolutie hebben. Dit betekent dat de resolutie tenminste 1920 x 1080 pixels moet hebben. Een hogere resolutie zoals QHD of 4K is niet handig omdat het zwaarder zal worden op de videokaart. Je wilt de videokaart juist gebruiken voor je programma’s. 

We weten natuurlijk al dat de laptop 14 of 15 inch moet zijn en dat de resolutie Full HD moet zijn. Daarnaast moet de paneel van de beeldscherm een IPS paneel moeten zijn. Deze zijn heel belangrijk voor kleurweergave en ware kleuren te kunnen zien op het scherm. 

Processor en werkgeheugen 

Voor de processor wil je zeker zijn dat je een sterke processor neemt. Een sterke processor is wat zorgt dat zware programma’s op je laptop gedraaid kunnen worden. 

Denk aan videobewerking, fotobewerking, architectuur en BIM modellen. Programma’s die in deze vakken worden gebruikt zijn heel zwaar en hebben een sterke processor nodig om alle taken te kunnen processen. 

De beste processor om te kiezen voor al deze zware taken die je zal moeten richten met een laptop is de i7/Ryzen 7 processor of hoger. Je kunt ook een i5/Ryzen 5 nemen maar deze zijn niet zo sterk voor werk en studie. Je wilt wel zeker zijn dat jij je werk goed kan verrichten en daarom zijn de i7 en ryzen 7 je beste keuze. 

Denk eraan dat deze processor wel 4 cores moeten hebben met een snelheid van 4.5Ghz of hoger. Dit is genoeg snelheid om deze programma’s te kunnen draaien zonder enige vertraging. 

Voor werkgeheugen kun je zeker genoeg hebben aan 16GB. 16GB is meer dan voldoende voor de meeste taken en ook om te multitasken.  

Videokaart en opslag

Voor bouwkunde en grafisch werk heb je zeker een dedicated videokaart nodig. Voor een dedicated videokaart in een laptop wil je tenminste een met 2GB vram of hoger. De meeste gaming laptops hebben 4GB vram en zijn ook zeer goed tijdens gebruik voor werk en studie. 

Het enige nadeel is dat sommige van deze laptops wel lage batterijduur hebben. Het is een beetje lastig om een aantal te vinden met wat langere batterijduur en deze bespreek ik later onderaan. 

Voor opslag is het meer je eigen smaak. Je zal zeker veel projecten moeten opslaan van werk en studie en daarom wil je rond de 512GB SSD nemen. Een SSD is zeker belangrijk voor snelheid en zodat programma’s sneller met bestanden om gaan. Als je veel  meer opslag nodig hebt dan kun je een externe HDD nemen voor meer opslag. 

Batterijduur 

Batterijduur van een laptop voor bouwkunde en BIM designers is ook belangrijk. Je wilt tenminste 7 uur batterijduur op een laptop zodat je niet continu de laptop hoeft op te laden. 

Continu moeten opladen kan zeer irritant worden in sommige gevallen, zeker als je veel moet reizen en van plek veranderen. 

Besturingssysteem

Een besturingssysteem is de systeem die een laptop gebruikt om te communiceren met de componenten. De beste besturingssystemen voor studenten en werk zijn de Windows en de MacOS besturingssystemen. Deze wil je ook gebruiken als je  

Poorten 

Een van de dingen dat veel mensen vergeten als ze een laptop gaan kopen is de poorten. Poorten zijn heel belangrijk en als je veel moet presenteren wil je zeker een hdmi poort. Niet alle laptops komen met alle poorten en sommige hebben zelfs een usb C hub nodig. 

Let er goed op als je wel of niet veel moet presenteren en als je juist een laptop wilt met hdmi poort of dat je juist een usb c hub rond wilt nemen. 

Gerelateerde vragen

Heb je een laptop nodig op het hbo? Ja, voor de meeste opleidingen op hogeschool is een laptop nodig. Je zal veel online moeten werken en met klasgenomen aan projecten werken en presentaties.

Wat is de beste laptop voor grafisch design? Voor grafisch werk is de beste laptop de Lenovo IdeaPad Pro 5. Deze is snel, krachtig en heeft uitstekende beeldkwaliteit.  

Wat heb je nodig voor opleiding Bouwkunde? Voor bouwkunde is een sterke laptop heel cruciaal. De laptop moet beschikken over sterke processor, werkgeheugen en videokaart voor 2D en 3D modellen renderen.