Een laptop schoonmaken kan in verschillende manieren. Je kan denken aan de binnenkant, buitenkant, toetsenbord, scherm of zelfs de schijf.

In dit artikel ga ik over de meest simpele manieren om je laptop schoon te maken. Ik zal meer vertellen over hoe je verschillende plekken kan schoonmaken en wat je daarvoor nodig zal hebben.

Iedereen gebruikt tegenwoordig een laptop en deze wil je natuurlijk goed houden. Door je laptop schoon te maken zal je ervoor zorgen dat deze langer mee gaat en dat het niet snel langzaam wordt.

Laptop schoonmaken – Buitenkant

De eerste en meest makkelijke manier om je laptop schoon te maken is aan de buitenkant. Denk hierbij aan de scherm, toetsenbord en behuizing.

Deze zijn niet de meest moeilijke plekken om te beginnen en deze gaan we ook als eerst bespreken.

Laptop toetsenbord schoonmaken

Laptop schoonmaken toetsenbord.

De toetsenbord van de meeste laptops zijn niet zo als die van desktop toetsenborden. Een laptop toetsenbord zit vaak goed in de behuizing en dus kan je deze niet zo makkelijk eruit halen.

voor het schoonmaken van je laptop toetsenbord raad ik je aan om gebruik te maken van een tandenborstel, kwast, waterstaafje of een airduster als jij die hebt.

Je wilt dus een van deze 3 gebruiken om de stof van onder de toetsen zorgvuldig weg te halen. Dit kan je doen door steeds elke zijkant van een toets te wegen met de kwast of tandenborstel.

Als je thuis waterstaafjes hebt dan kan je ook deze gebruiken om tussen de toetsen schoon te maken. Deze zijn makkelijk en simpel om je toetsenbord schoon te maken.

Met een airduster kun je makkelijker luchtspray onder de toetsen spuiten en deze zal de stof makkelijk weg blasen.

Een airduster is zelfs beter dan perslucht want je kan deze continu hergebruiken als je het oplaad. Het is een ideale product voor laptop en desktop owners.

Na dat je alle stof van onder de toetsen hebt weggeveegd wil je de toetsen nog schoonmaken met een vochtige doekje. Deze wil je gebruiken om de vet afdruk van de toetsen weg te krijgen.

Ga voorzichtig over alle toetsen en zorgt ervoor dat je niet teveel kracht zet als je kan makkelijk toetsen kapot maken als je te snel gaat naar links en rechts.

Laptop scherm schoonmaken

Laptop schoonmaken buitenkant, scherm en toetsenbord

De laptop scherm is een van de meeste belangrijkste dingen die je continu wilt schoonhouden. Deze raakt heel makkelijk vies door stof en vingerafdruk als het touchscreen is.

Vochtige doekje

Een van de meest makkelijke manier om je laptop scherm schoon te maken is met een vochtige doekje. Zorgt ervoor dat deze helemaal geen water druppelt en dat het vochtig is.

Ga rustig over het scherm tot dat je geen vieze vlekken meer ziet. Je wilt natuurlijk dit een paar keer doen zodat alle stoffen weg kunnen beweegt worden.

Je wilt nooit water direct spuiten op je scherm. Maak eerst een doekje vochtig voor dat je deze op je beeldscherm gaat gebruiken.

Screen cleaner

Screen cleaner met bijvulling

Een andere geweldige product die ik vaak zie voorkomen is een screen cleaner all in one. Dit is een geweldige 2 in 1 cleaner voor laptop, telefoon en computer schermen.

Deze product beschikt over een spuitje en een microfiber behuizing die je rond kan nemen om je scherm op elke moment van de dag schoon te maken.

Laptop usb-c poorten schoonmaken

Een ding dat veel mensen vergeten schoon te maken zijn de usb poorten van een laptop. Deze grijpen vaak niet je aandacht maar je wilt ze wel schoon houden zodat ze niet stoppen met werken.

Een van de meest makkelijke manier om je usb poorten c schoon te maken is met een tanden ragers die je goedkoop kunt kopen.

Omdat deze gemaakt zijn voor kleine gaatjes passen deze heel goed tussen je usb poorten en andere gaten op je laptop.

Dus, gebruik deze om stof uit je usb poorten te halen en om deze ook schoon te houden. Zorgt ervoor dat ze niet nat zijn als je ze gaat gebruiken want deze usb poorten mogen niet nat worden.

Laptop schoonmaken – binnenkant

Je laptop schoonmaken aan de binnenkant is niet zo makkelijk en hiervoor zal ik je alvast waarschuwen. Je zal de onderkant moeten open maken om de stof die vast zit aan je componenten weg te krijgen.

Een prima video die je hierbij kan helpen is deze. Hier zie jij hoe deze persoon het doet en wat hij allemaal gebruikt om de laptop schoon te maken.

Laptop schoonmaken

Ventilator en stof verwijderen

Een van de grootste oorzaak van langzame laptop is de hoeveelheid stof die vastzit in de ventilator/coolers. Deze stof zorgt ervoor dat de componenten meer heet worden omdat de ventilator de hitte niet uit kan halen.

Het is daarom belangrijk om deze ventilator schoon te maken en schoon te houden. De beste manier om dit te doen is door de laptop open te maken van de onderkant.

Wat heel belangrijk is, is dat je de batterij uit de laptop haalt en dat deze niet aan de stekker zit. Je kan dan vervolgens de laptop voorzichtig openen en met de perslucht de stof weg blazen.

Let heel goed op dat je geen kabels kapot maakt tijdens dat je dit doet. Als je geen verstand hebt en niets wilt kapot maken dan kun je perslucht gebruiken zonder teveel dingen eruit te halen van de laptop.

Coole accessoires om laptop schoon te houden

Natuurlijk wil jij deze probleem niet steeds krijgen en daarom zijn er een aantal producten die je kunne helpen.

Deze producten zijn handig om je laptop altijd schoon te houden en op top prestaties.

Laptop standaard

Als eerst hebben we de laptop standaarden die je laptop kunnen helpen om beter lucht te circuleren en ergonomische houding.

De laptop standaarden zijn niet duur en deze kun jij krijgen voor onder de 20 euro. Deze zorgen ervoor dat jij een betere houding hebt als je werkt en ook zodat je laptop beter lucht circulatie heeft.

Het is een ideale koopje voor mensen die vaak achter de computer zitten. Deze zorgt ervoor dat jij goed kunt zitten en dat je laptop beter lucht kan circuleren.

Screen Cleaner

Een andere geweldige product die vaak wordt gekozen voor onderweg en met touchscreen laptops is de screen cleaners.

Deze producten zorgen ervoor dat jij op elke moment je laptop scherm kan schoon maken en ook schoonhouden.

De screen cleaner zijn heel klein en kunnen makkelijk overall meegenomen worden. je kan deze gebruiken voor je telefoon, laptop en andere producten.

Airduster

Een air duster is niet per se heel belangrijk maar kan goed zijn als je ook een desktop computer hebt.

Deze kan namelijk lucht blazen en kan makkelijk stof uit je laptop halen wanneer dat nodig is.

Cleaning doekjes

De laatste en iets dat altijd handig is zijn cleaning doekjes. Dit zijn doekjes die je kan gebruiken om je laptop behuizing schoon te houden.

Deze zijn niet per se bedoeld voor de scherm maar meer voor het schoonmaken van producten. Deze zijn handig voor je toetsenbord en behuizing reiniging.