Wat is een processor, uitleg en hoe kies je een processor. Computer en laptop processor zijn heel verschillend van elkaar en dit is belangrijk om te weten als jij een laptop wilt kopen.

Met laptop processoren zijn er veel meer punten waar je op moet letten en dat willen we hier bespreken.

Wat is een processor?

Laptop processor, ook wel CPU genoemd, is het brein van een computer of laptop. Deze zorgt voor het processen van inputs, opgeslagen data en weergeeft de output op het scherm.

De CPU is welke continu computer programma’s is aan het processen en daarom dat je een sterke CPU hebt om sterke programma’s te kunnen draaien.

CPU afkorting (Wat is een CPU)

CPU staat voor Central Processing Unit of wel Centrale Verwerkingseenheid. De CPU is het brein van de computer en deze vertelt alle andere componenten wat ze moeten doen.

Alles wat je intypt, klikt of taken van programma’s worden geproces door de CPU. Dus bijvoorbeeld in een game vertelt de CPU alle informatie aan de GPU om games te kunnen renderen.

Het is daarom belangrijk om altijd een sterke CPU te kiezen voor zware taken zoals fotobewerking, videobewerking, gamen, 2D/3D tekenen.

Beste laptop processor merken

Op dit moment zijn er maar twee heel goede keuzes in laptop processor merken. Deze merken zijn de top Dogs in de markt en je zult geen andere beter vinden. Deze zijn Intel en AMD.

Intel processoren

Intel beschikt over een van de meest bekendste laptop processoren op de markt voor een heel lange tijd.

Deze processoren gaan van Intel core i3 tot intel core i9 op dit moment en daar tussen zitten i5 en i7 die gemiddelde prestaties hebben.

Deze zijn allemaal uniek en worden verkocht in verschillende laptop ranges. Voor goedkope laptops kun je vaker intel core i3 en i5 vinden, terwijl voor duurdere laptops worden Intel core i5, i7 en i9 gebruikt.

Meeste van de tijd komt dit omdat hoe hoger het nummer, hoe meer kracht ze hebben. Het is dus zo dat hogere processoren meer bedoeld zijn voor zware taken zoals fotobewerking, videobewering en gamen.

Bestelaptops.nl Intel core processoren. Laptop processor uitleg intel core.

AMD Processoren

AMD processoren zijn ook een andere top keuze voor laptop processoren. Deze worden wel minder gekozen dan Intel processor maar zijn nog steeds een heel goede keuze.

Een van de grootste verschil is dat je met AMD processoren beter kunt overklokken naar hogere snelheden. Deze zijn soms wel minder efficiënt volgens andere mensen omdat ze oververhit raken.

Kenmerken van een CPU

Cores

Een processor heeft een aantal hoeveelheid cores en cores gaan van 2 tot wel 64 cores. Elke van de core van een processor doet een bepaalde taak.

Het is ook daarom dat hoe duurder de processor hoeveel meer cores het heeft om meer opdrachten tegelijk te kunnen doen.

Naast de core is ook snelheid belangrijk, want hoe sneller een core kan werken, hoe sneller deze de taak kan afmaken en naar een andere gaan.

Threads

Threads is simpelweg het aantal nummer processen dat een processor(CPU) tegelijk aankan. Een goed voorbeeld is multithreading dat laat een core twee processen threads maken.

Meer threads betekent dus dat een processor meer kan presteren en ook tegelijkertijd. Hyper-Threading(HT) Technology is dus superhandig voor snelheid bij een processor.

Snelheid Ghz

De snelheid van een processor wordt berekend met Gigahertz of wel GHz. Dit is een het aantal klokcyclus die een processor in een seconden doet.

Een processor komt met twee verschillende snelheden. Dit is zijn normale snelheid(kloksnelheid) en zijn turbosnelheid.

De turbosnelheid van een processor is de maximale snelheid die het kan bereiken. Hier zie je een voorbeeld van de snelheid van een processor, deze wordt ook kloksnelheid genoemd.

Laptop processor types (Suffix)

Natuurlijk zijn er naast de processor merken ook types processoren en dat kon je al zien op de afbeeldingen hierboven.

Met type processor geven we aan de letter type aan het einde want je kunt een intel core i7 processor hebben van een heel andere type dan een ander i7 processor.

H. Hoogste Prestaties. Dit is een processor die gemaakt is om de hoogste prestaties te uiten. Dit zijn de beste processor voor superzware werk en waar heel veel kracht voor nodig is.

K. Hoge Prestaties (ontgrendeld) Dit is een processor met wat hogere prestaties die ontgrendeld zijn. Vaak zijn dit processoren die wat extra kracht kunnen tonen dan normaal en kunnen overclockt worden.

S. Speciale Editie – Processor die speciaal zijn en niet vaak voorkomen omdat het van een speciale editie zijn. Kijk bij deze processor meer naar de ruwe snelheid.

T. Optimaliseert om efficiënt te zijn – Dit is een prima keuze voor een thuis laptop door de efficiëntie.

X. Hoge eind processor met veel cores en prijs – Deze zie je meer op superdure laptops met processoren die high-end zijn en prijzig zijn. Deze zijn heel snel en hebben veel cores.

HX. Net zoals H, hoge prestaties en alle SKU’s ontgrendeld – Een zeer sterke processor die naast de hoge prestaties ook alle SKU’s ontgrendeld heeft.

HK. Hoge prestaties en geoptimaliseerd voor overclocking – Een hoge prestaties processor die geoptimaliseerd is voor overclocking en hogere snelheid.

P. Prestaties – Dit is een processor die gemaakt is voor prestaties in high-end laptops die klein zijn. Vaak zijn dit laptops die klein zijn en heel krachtig zijn. De processor heeft dan meer koeling en kracht dan de u.

U. Ultra lage energie verbruik – De ideale processor type voor als je veel onderweg bent en juist batterijduur belangrijk vindt. Deze processoren zijn niet de sterkste maar juist handig voor onderweg.

Y. Extreme lage energie verbruik – Is energie het enige wat je belangrijk vindt dan is de Y processoren de keuze. Deze zijn extremistisch voor lange batterijduur omdat ze bijna geen energie verbruiken.

G1. Grafische Integratie Laag Dit is een processor met een lage grafische integratie. Dit betekent dat de grafische level van de processor laag is.

G7. Grafische Integratie Hoog – Dit is een processor met een hoge grafische integratie. Dit betekent dat de grafische level van de processor hoog is.

E. Embedded – Dit is een processor die gebruikt kan worden door embedded systemen.

Welke laptop processor kiezen?

Het kiezen van een processor is lastig en zeker als je niet weet welke goed is voor jou. Dus kijk eerst naar wat je met een laptop wilt gaan doen.

Intel Core i3 of AMD Ryzen 3

De Intel core i3 en AMD Ryzen 3 zijn alleen goed voor laptops die gebruikt worden voor basistaken. Taken zoals internetten, video’s kijken, YouTube, Netflixen enzovoort.

Het is geen sterke processor en komt alleen vaak voor op zeer goedkope laptops voor basis gebruik.

Intel Core i5 of AMD Ryzen 5

De intel core i5 of AMD Ryzen 5 processoren zijn ideaal voor dagelijkse leven en wat zware taken. Taken zoals fotobewerking, lage schaal, videobewerking, office pakket en simpele taken.

De type 5 processor zijn niet te krachtig en ook niet daarvoor bedoeld en daarom zijn ze goedkoper dan de andere in de markt.

Intel Core i7 of AMD Ryzen 7

De intel core i7 en de AMD Ryzen 7 is een wat meer praktische processor voor zware taken en lichte taken. Deze processoren zijn ideaal voor taken zoals videobewerking, fotobewerking, gamen, 3D renderen en 2D/3D tekenen op beperkte schaal.

Intel Core i9 of AMD Ryzen 9

De intel core i9 en de AMD ryzen 9 zijn meer bedoeld voor industrieel taken en superzware taken. Deze processoren zijn meer handig voor industrieel ontwerpen in CAD of AutoCAD, 3D tekenen en designen, superzware, nieuwe games op hoge FPS enzovoort.

Kun je een laptop processor vervangen?

Nee, de nieuwe laptop processoren worden in de socket gesoldeerd. Dit is heel irritant, maar wel te begrijpen want dat doet Apple ook met nieuwe telefoons.

Dit betekent dat als je laptop kapot is of defect dat je een bedrijf zal moeten betalen om dit te fiksen. Bedrijven willen consumenten minder vrijheid geven, zodat ze meer geld moeten uitgeven.

Welke processor heeft mijn laptop?

Om te weten welke processor je laptop heeft, kun je gebruik maken van “Run”. Deze kun je opnemen via start of met windows Key + R.

In run wil je msinfo32 intypen en enter drukken. Je zult een venster openen waarop je alle informatie over je computer kunt aflezen.

Welke processor heeft mijn laptop - Laptop specs inzien. Welke componenten heeft mijn laptop

Hierin kun je precies zien welke processor je hebt en ook veel andere belangrijke informatie over je laptop.

Laptop processor temperatuur checken

Een andere belangrijke ding dat je altijd wilt weten over je processor is de temperatuur. Meeste laptops die oververhit raken komt, doordat de temperatuur van een laptop te hoog is.

Om te weten wat de temperatuur is van je processor kun je gebruik maken van een applicatie zoals CPUz.

Laptop Processor Benchmark Lijst

Als je graag wil weten wat de benchmark is van de laptop processoren dat wil je zeker kijken naar Cinebench R23.

Hier kun je precies zien welke processor allemaal beschikbaar zijn op dit moment. Je kan ook meteen zien wat de kracht is van de processor vergeleken met andere.

Dit is handig voor wanneer je een aantal laptops hebt en niet weet welke de beste keuze is. Met dit kun je dus altijd de ideale en sterste processor kiezen voor je laptop.

Processor benchmark lijst Benchmark Socres Cinebench R23.

Gerelateerde vragen?

Wat is beter een i5 of i7? – Een intel core i7 is altijd beter dan een intel core i5. Het is een hogere niveau processor met meer cores en hogere snelheid.

Wat is beter AMD of Intel processor? – Beide zijn goed maar veel kiezen beter voor Intel processoren door de snelheid, zuinigheid en gemak.

Heb ik een i5 of i7 nodig? – I5 processor is handig voor licht zware taken zoals fotobewerking en de i7 processor beter voor videobewerking, gamen en andere zware taken.

Conclusie?

Een processor kiezen is niet makkelijk. Naast dat je een bepaalde Intel of AMD-processor moet kiezen moet je ook kijken naar het suffix letter en wat het doet.

Sommige processoren zijn meer ideaal voor zware kracht, andere voor onderweg. Het is echt iets wat je zelf eerst moet bepalen en dan de processor moet kiezen aan de hand van wat je gaat doen met de laptop.