Een van de meest belangrijke dingen dat je moet doen als je een laptop hebt is leren om je laptop schoon te maken. Je laptop opschonen is heel belangrijk omdat jij je laptop altijd op topprestaties wilt hebben. 

Een laptop die niet continu wordt schoongemaakt zal langzamer worden en steeds meer kracht moeten gebruiken omdat het veel meer taken moet uitvoeren die niet nodig zijn. Het is daarom dat ik je graag wilt leren hoe jij zelf je laptop kunt schoonmaken en schoonhouden met een stap voor stap plan en een aantal tips. 

Laptop opschonen en sneller maken

Hieronder zal ik de beste manieren bespreken voor het opschonen van je laptop. Deze manieren gebruik ik zelf om mijn laptop op topprestatie te houden. Je kan beslissen om te doen welke het beste bij je past maar het is zeker aan te raden om ze allemaal te doen voor beste prestaties. 

Oude programma’s verwijderen 

Als eerst hebben we oude programma’s verwijderen. Voor laptop opschonen wil je eerst oude programma’s verwijderen die je niet gebruikt. Om deze programma’s te vinden wil je eerst Rechte klik drukken op de startknop en drukken op Apps and features. 

Apps and Features

Hier wil je programma’s vinden die je ken en die oud zijn en je niet meer gebruik. Het is wel belangrijk dat je weet welke programma je verwijderd voordat jij dat doet omdat je hier ook belangrijke drivers per ongeluk kunt verwijderen. 

Apps and Features - Apps verwijderen

Een goede tip is om eerst te Googlen wat de programma is die je wilt verwijderen voordat jij dat doet. Zo weet je precies wat jij aan het verwijderen bent. Verwijder alleen programma’s die je niet meer gebruik zodat je alleen je belangrijke programma’s behoud. 

Opstartprogramma’s uitschakelen 

Een andere belangrijke punt om je laptop op te schonen is opstartprogramma’s uitschakelen. Opstart programma’s zijn wat zorgt dat je laptop langzamer draait bij opstart. 

Om deze opstartprogramma’s uit te schakelen wil je eerst de task manager openen. De task manager kun je openen door de de taskbar rechte klik te drukken en de task manager te openen zoals in deze voorbeeld. 

Task manager - Startup programs

Je wilt vervolgens naar de startup tab gaan en daar wil je programma’s uitschakelen die je ken en niet gebruik. Dit zijn programma’s die aan het begin van opstart aan gaan. Het is aan jou om te beslissen welke programma’s je wilt uitschakelen bij opstart zoals hier op deze voorbeeld. 

Maak gebruik van een SSD of verander naar een SSD

Een heel belangrijke punt voor een schone en snelle laptop is het gebruik maken van een SSD. Een SSD is heel belangrijk voor zowel snelheid als het opschonen van je laptop omdat het sneller is. Als je nou snel bestanden wilt gebruiken zorgt een SSD dat het ook sneller gaat. 

Als je nog geen SSD hebt op je laptop dan raad ik je zeker aan om deze zo snel erop te laten installeren bij een laptop winkel. 

CCleaner Gratis

Een programma die je kunt gebruiken om je laptop te schonen is CCleaner. Deze programma is gratis en is zeer makkelijk te gebruiken op je laptop om deze te schonen. 

CCleaner - Laptop opschonen met ccleaner

CCleaner is heel makkelijk, je kan naar custom clean gaan en daar kun jij je browser, explorer, systeem en meer schoonmaken. Het is heel makkelijk om te gebruiken en daarom ga ik er niet veel op in. Je drukt op Analyse en daarna run jij de cleaner. 

Naast de Custom clean wil je ook Registry scannen en repareren. Dit is ook heel makkelijk om te doen je scan eerst en vervolgens ga je ze reviewen en fixen. 

Advanced systemcare Gratis

Een andere geweldige programma om je laptop te schonen is Advanced systemcare gratis. Deze programma is geweldig voor zowel het schonen van je laptop als het versnellen van je laptop. 

Door je laptop te scannen kun je later je laptop opschonen en ook versnellen bij Speed Up. Je kan bij Speed Up aangeven waarvoor jij je laptop wilt versnellen en wat je wilt optimaliseren. Een zeer straight forward programma die makkelijk te gebruiken is. 

Schijfopruiming

Na dat jij ccleaner en advanced system care hebt gebruik wil jij je schijf opruimen. Met schijfopruiming kun je makkelijk nog meer je laptop opschonen. Door naar start te gaan kun je schijfopruiming type of juist disk cleanup. 

Schijfopruiming in laptop - Laptop opschonen

Nadat je op de disk cleanup drukt kom je op een scherm waarin je files kan verwijderen zoals je downloads, Language files, oude windows, prullenbak en veel meer. Je moet kiezen wat je zou willen verwijderen zoals temporary files en downloads. 

Download folder schoonmaken

Een andere punt om je laptop te schonen is door de download folder op te ruimen. Je wilt oude setups en bestanden die je niet gebruikt verwijderen. Dit is de folder waarin je de meeste bestanden komen die je opslaat. Het is daarom belangrijk dat je deze bestanden gaat verwijderen om je laptop te schonen en zo ook te houden. 

Defragging 

Als jij een SSD hebt dan kun je deze optimaliseren met de windows defrag programma. Door defrag te typen om start kun je meteen de defragment vinden om je schijven de defraggen en te optimaliseren. 

SSD kan je alleen optimaliseren en HDD kun je wel defraggen. Je wilt kiezen voor wat het beste bij je past. Hier is een voorbeeld van hoe dat eruit ziet. 

Defragging van je hardeschijf laptop

Temp folder schoonmaken

Een andere voor laptop opschonen is de temp folder te schonen. Om deze te doen wil je windows knop + R ingedrukt houden en daarna temp intypen. 

Temp folder schoonmaken en bestanden verwijderen

Je wilt alle bestanden die  je kan verwijderen in deze folder omdat dit zijn tijdelijke bestanden. Er zullen bestanden zijn die je niet kunt verwijderen en deze wil je gewoon skippen. Deze bestanden worden dus gebruikt door je systeem. 

Prullenbak leegmaken

Een andere manier om je laptop te opschonen is de prullenbak maandelijk leeg te maken. Bestanden die je verwijderd worden in je prullenbak gezet en niet direct voor altijd verwijderd. Het is daarom dat jij je prullenbak wilt leegmaken om al die bestanden te verwijderen en meer ruimte vrij te maken op je laptop. 

Browser opschonen

Een andere tip voor laptop opschonen is de cache van je browser te legen. Elke website die je bezoek zal meestal een cache, cookie en history op je browser achterlaten. Deze gegevens worden allemaal op je computer opgeslagen. 

Het is handig om je browser af en toe te schonen door deze cache te legen. Dit kun je doen door in Chrome Ctrl + H ingedrukt te houden. Dit zal je brengen naar de history van je browser waarin je clear browsing 

Browser cache schoonmaken - laptop opschonen

Je wilt de basic clear browsing data doen waarin jij alleen de history verwijderd, cookies van sites en cache. Dit zal wel je history verwijderen maar je kan die ook uitvinken. Het is wel handig om dit te doen om je browser en laptop schoon te maken. 

Laptop sneller maken tips en meer

Hieronder zal ik verder een aantal tips bespreken om je laptop sneller te maken en deze ook zo te houden. 

Power setting 

Als eerste hebben we power setting die je zelf kan instellen. Dit zal je de vrijheid geven om aan te geven of je meer prestatie wilt of juist zuinig wilt zijn met de energie in je laptop. 

Je wilt eerst windows knop + R drukken om de run scherm te openen. In de run wil je de command “powercfg. cpl” typen waarmee je direct naar de power options wordt verzonden. Hierin wil je kiezen welke power optie het beste bij je past. 

Power setting van je laptop - laptop sneller maken

Gebalanceerd is zeer goed voor als je zowel prestaties wilt als energie besparing. Daarnaast heb je energie besparing en ultieme prestaties. Het is aan je de keuze wat het beste bij je past en als je meer prestaties wilt of juist energie besparen.

Laptop standaard voor koeling

Een andere coole ding dat je kunt kopen om je laptop sneller te maken en voor betere ventilatie is een laptop standaard. 

Een laptopstandaard helpt je laptop voor ventilatie maar ook om sneller te werken omdat de componenten niet zo warm worden. Naast de componenten die heet worden helpt de standaard ook voor een ergonomische houding tijdens je werk. 

Firefox of Chrome voor snelheid

Als je meer snelheid wilt tijdens het browsen van het internet dan zou ik je zeker aanraden om Firefox te gebruiken. Firefox gebruikt namelijk minder je ram dan Chrome doet. Als je veel extensies nodig hebt in je browser dan is Chrome wel een betere keus. Maar voor pure snelheid is de Firefox een betere keus. 

Laptop gebruiken met voedingskabel 

Een andere geweldige tip voor snelheid in je laptop is om de laptop te gebruiken met de voedingskabel erin. Een laptop met de voedingskabel erin kan harder werken en sneller omdat het meer energie kan gebruiken. 

Minimaliseer de aantal taken dat je tegelijk doet

Een geweldige tip is om je taken zo mogelijk te minimaliseren. Als je veel tabs open houdt in je browser of veel programma’s open laat dan zal je laptop langzaam worden. 

Voor meer tips om je laptop sneller te maken lees onze artikel laptop is erg traag hoe kan ik deze sneller maken.