Een laptop of Chromebook – Welke moet jij kiezen?

Wanneer het komt tot een keuze maken tussen een laptop of een chromebook weten veel mensen niet wat het verschil is. Beide lijken veel op elkaar maar de prijs is wel heel verschillend. 

Een laptop en een chromebook zijn niet erg verschillend van elkaar. Het verschil van een laptop en een chromebook ligt bij de besturingssysteem en de mogelijke programma’s die je kunt gebruiken. Een laptop met windows/macOS kunnen programma’s draaien die ervoor gemaakt zijn terwijl Chromebook programma’s kan draaien die van de Chrome web store komen. 

Wat maakt de ene beter dan de andere en wat zijn de gebruiksdoelen van deze verschillende laptops. Het is belangrijk dat je van te voren al weet wat elk van deze laptop goed voor is, voor dat je er een kies. 

Belangrijke punten bij het kiezen van een laptop of een chromebook

Een laptop of een chromebook, beide zijn laptops maar komen met verschillende besturingssystemen. Deze besturingssystemen maken het mogelijk dat elke laptop kan communiceren met verschillende programma’s. 

Beide laptops lijken op elkaar maar de prijs verschil is meestal groot waardoor de Chromebook laptops uitstekend zijn voor mensen die alleen dagelijkse taken uitvoeren zoals internetten, series kijken, films kijken en Office pakket gebruiken. 

De Windows en Mac laptops zijn meer bedoeld voor mensen die graag zeer zware windows of mac programma’s willen gebruiken die exclusief zijn zoals Adobe Premiere Pro, Photoshop, After effects enzovoort. 

Besturingssysteem

De besturingssysteem van een laptop is wat zorgt dat er programma’s op de laptop kunnen gebruikt worden. Elke besturingssysteem communiceert anders en daarom zie je vaak dat een macOS laptop niet Windows programma’s kan draaien. 

De besturingssystemen die ik ga bespreken zijn natuurlijk de MacOS, Windows en de ChromeOS. 

Windows OS

De windows besturingssysteem is een van de meest gebruikte besturingssysteem die er is. Dit is de besturingssysteem die wordt gekozen voor de meeste laptops die gebruikt worden voor specifieke taken zoals videobewerking, zwaar gamen en wanneer je programma’s van Adobe enzovoort moet gebruiken. 

De windows OS is de meest gekozen besturingssysteem omdat het makkelijk te gebruiken is en bijna elke applicatie is ervoor bedoeld. 

Gamers zijn een goede voorbeeld van een doelgroep die altijd gebruikt maakt van Windows OS. Dit komt omdat bijna elke game voor windows gemaakt is waardoor gamers zonder enige probleem van de meeste games kunnen genieten. 

Dit is belangrijk om te weten omdat je met de andere besturingssystemen meer beperkt bent. Je kunt niet alle programma’s die er zijn gebruiken met de andere OS. Veel games en applicaties kunnen niet op andere OS gebruikt worden als ze er niet voor gecodeerd zijn. 

MacOS 

MacOS is de besturingssysteem die door Macbook laptops gebruikt wordt. Dit is een prima besturingssysteem en veel bedrijven proberen hun applicaties ook beschikbaar te maken voor MacOS. 

MacOS laptops zijn zeer sterke laptops en worden gemaakt door Apple. De laptops zijn een van de meest gekozen laptops wanneer het komt tot werken met kleuren zoals fotobewerking en videobewerking omdat de beeldkwaliteit super is. 

ChromeOS

De ChromeOS is een andere verhaal en die is de besturingssysteem die door Chromebook laptops worden gebruikt. De ChromeOS heeft wel applicaties die erop gebruikt kunnen worden maar dit zijn hetzelfde als op een telefoon. Je kunt alleen programma’s gebruiken die beschikbaar zijn op de Chrome web store. Dit betekend dat je niet alle applicaties die windows heeft kunt gebruiken. 

Dit betekent niet dat er veel beperking in zitten en dit komt omdat de meeste programma’s die dagelijks worden gebruikt wel in de chrome web store zitten. 

Programma’s zoals Office pakket zitten erin, games die niet zwaar zijn, programma’s  om foto’s te bewerken en veel meer. Chromebooks zijn nog steeds goede laptops maar zijn meer beperkt in het aantal programma’s die je mag gaan gebruiken. 

Opslag 

Een heel belangrijke punt dat maakt de Chromebook beter of misschien wel slechter hang af wat je ervan vindt is de opslag.

De opslag van een Chromebook wordt niet lokaal opgeslagen zoals de Windows laptops waar je gebruikt maakt van een harde schijf of een SSD. De opslag van een chromebook wordt in de cloud opgeslagen en ook beveiligd door Chrome zelf waardoor je zelf geen zorgen hoeft te maken over het beveiligen van je gegevens. 

Wat ook heel belangrijk is aan dit, is dat je zelf geen gebruikt hoeft te maken van antivirussen en veel meer veiligheid programma’s. De Chromebook laptops zijn bedoeld voor online werken en kunnen meestal niet gebruikt worden zonder internet. 

Dit is ook iets dat je goed op moet letten. Dus ben je vaak onderweg en werk je offline om je werk vervolgens online op te slaan dan wil je een Windows laptop kopen of een sterke Chromebook die wel offline gebruikt kan worden met een opslag schijf. 

Accuduur

De accuduur van een Chromebook laptop is ook heel erg beter dan een Windows laptop. De reden hiervoor is dat Google heeft ervoor gezorgd dat veel van de programma’s die normaal op een windows laptop draaien niet op de Chromebook hoeven te draaien waardoor de accuduur heel wat langer is. Alles is online en de computer communiceert met je gegevens die in de cloud zitten. Een heel simpele en ook sterke methode om een goedkope laptop te kunnen bieden aan gebruikers. 

Beperkt programma’s 

Zoals ik eerder heb aangegeven, met een Chromebook ben je beperkt tot de aantal programma’s die je kunt gebruiken. 

Dit betekent niet dat je bijna niets erop kunt doen want programma’s die je dagelijks zou gebruiken voor school of thuis zoals Office pakket, fotobewerking programma’s en games die ervoor bedoeld zijn. 

Wat ook heel cool is om te weten over de Chromebooks is dat je ook Linux OS programma’s erop kunt gebruiken. 

De reden hiervoor is omdat de ChromeOS zelf is gecodeerd via Linux waardoor gebruikers van een ChromeOS nog wel Linux OS programma’s kunnen gebruiken. 

Veiligheid 

Wanneer het komt tot veiligheid is de Chromebook zeker beter. Je hoeft geen honderde euro’s uit te geven aan een antivirus omdat al je gegevens niet op de Chromebook zitten maar juist op de cloud. 

De gegevens in je cloud worden beveiligd door Google zelf. Wat ook heel handig is aan dit is dat de laptop alles van de internet moet nemen waardoor de drukte op de laptop niet zo erg is als op een windows laptop. 

Is een chromebook beter dan een laptop

Een chromebook is zeker beter dan een laptop in bepaalde taken. Als je een laptop wilt voor internetten, dagelijkse taken, series/films kijken en documenten maken dan is de chromebook zeker een perfecte keus. 

Maar, als je zware programma’s moet gebruiken van je werk omdat je bijvoorbeeld films moet bewerken of foto’s moet bewerken voor een bedrijf dan is een windows of Macbook laptop een betere keus. 

Nadelen van Chromebook

Tot nu toe heb ik wel veel voordelen van een Chromebook genoemd zoals de veiligheid, kosten en snelheid vergeleken met andere laptop modellen. Maar wat zijn de nadelen van een Chromebook en wat maakt deze laptops niet zo een goede keus. 

Een van de grootste nadelen van een Chromebook is dat je niet alle programma’s erop kunt gebruiken die wel op Windows en MacOS gebruikt kunnen worden. 

Laptop of chromebook kiezen – Welke past bij mij

Een laptop kies je voor school, middelbare school en als je een opleiding gaat volgen op MBO, HBO en Universiteit

Een laptop geef je de mogelijkheid om veel meer programma’s te gebruiken die noodzakelijk zijn om je studie goed te kunnen volgen. 

Je wilt dus niet een chromebook kiezen als je belangrijke taken moet uitvoeren die specifieke programma’s nodig hebben zoals op werk, school en zakelijke meetings. 

Als je voor werk of school programma’s moet gebruiken zoals Adobe Photoshop, Premiere pro en After effects dan wil je zeker een laptop en niet een chromebook. Chromebook kunnen alleen programma’s draaien van de Chrome web store of van Linux

Een chromebook kies je wanneer je thuis moet werken met simpele programma’s zoals Office pakket of via het internet. Een chromebook is ook heel handig voor als je niet veel wilt uitgeven aan een laptop die je gaat gebruiken voor dagelijkse taken. 

Gerelateerde vragen

Kan je op een Chromebook spelletjes spelen? Op een chromebook kun je wel spelletjes spelen die in de Chrome web store zitten. Je kan niet zware spelletjes spelen zoals Call of duty, Overwatch of ander spelletjes die voor windows/macbook zijn bedoeld.

Is een chromebook handig voor school? Een chromebook is niet handig voor school als je zware programma’s moet gebruiken zoals Adobe programma’s. Je kunt wel een chromebook gebruiken voor office pakket als je presentaties en documenten moet maken op word. 

Is een chromebook hetzelfde als een laptop? Een chromebook is een laptop met een andere besturingssysteem dan macbook laptops en windows laptop. Chromebook is een laptop die programma’s gebruikt van de Chrome web store. Je kunt wel nog je dagelijkse taken erop uitvoeren. 

Plaats een reactie