Maakt je laptop veel lawaai en wil je hier wat aan doen. Als jouw laptop veel lawaai maakt dan is het zeker belangrijk om deze te fixen. Het kan heel irritant worden op je werkplek of zelfs op school en daarom zal ik in dit artikel je een aantal tips geven hoe jij dit kan fixen en wat je er tegen kan doen. 

Een laptop die veel lawaai maakt komt doordat de laptop zichzelf niet voldoende kan koelen. Laptop componenten die hard aan het werk zijn moeten zichzelf afkoelen door warme lucht naar buiten te blazen. Je wilt daarom geen zware taken doen, veel apps open hebben of de laptop hebben op een plek waar hij geen lucht kan krijgen.

In dit artikel ga ik deze punten bespreken en ook aangeven hoe je deze kan fixen. Het kan ook zijn dat je laptop heel rare geluiden maakt ook als jij alle andere punten al hebt gecheckt en dat kan het zijn dat je laptop fan kapot is of vol met stof. 

Laptop Maakt Veel Lawaai – Oorzaak en Oplossing

Er zijn natuurlijk veel redenen waarom je laptop lawaai maakt en deze moet je wel eerst checken voordat je naar de hardware gaat kijken.

Je wilt dus niet je laptop open gaan maken en checken of laten repareren als je zelf er wat aan kan doen.  

We gaan daarom eerst kijken of het komt door software dat je laptop zoveel lawaai maakt. Dit kan zijn door openstaande apps, games en zware apps, laptop staat niet op goede plek, ventilator app van de laptop merk of zelfs power instellingen die fout zijn.

Zware applicatie in gebruik 

Een van de meeste problemen wanneer het komt tot een laptop die lawaai maakt is zware programma’s die worden gebruikt. Als je zware programma’s gaat draaien zoals Adobe programma’s, Games enzovoort is het zo dat alle componenten in je laptop veel moeten werken. 

Om te zien welke programma’s heel zwaar zijn op je laptop kun jij makkelijk de task manager openen. Via de Task manager kun je zien welke programma’s je componenten het meest gebruiken.  

Door rechte  klik te drukken op de taskbar onderaan kun je daarna de  Task manager openen zoals in deze voorbeeld. 

Taskbar naar Task manager

Daarna kun je precies zien welke processes open zijn en welke veel kracht gebruiken van je processor (cpu), werkgeheugen (memory) en energie gebruik. 

Task manager - Processes

Openstaande applicaties 

Een andere belangrijke punt kan zijn dat je veel programma’s open laat. Meestal kan het zijn dat je programma’s sluit maar dat je ze niet volledig beëindigd. Dit kan zorgen dat je laptop nog steeds deze programma’s in de achterkant moet draaien. 

Deze programma’s  komen meestal in de  taskbar te staan helemaal rechts aan. Het is belangrijk dat je ze allemaal sluit door rechte klik te drukken en sluiten drukt. 

Openstaande programma's op computer

Je wilt dus niet veel programma’s in de achtergrond draaien omdat deze je laptop langzaam maken en ook zorgen dat je laptop meer lawaai gaat maken. 

Laptop maakt rare geluiden bij opstart

Het kan ook voorkomen dat je laptop alleen veel lawaai maakt als je die opstart. Dit kan betekenen dat je veel programma’s hebt die bij opstart moeten starten. Het is belangrijk om deze te identificeren en uit te schakelen. 

Om programma’s die bij opstart van je laptop aan gaan uit te schakelen moet je weer naar de taskbar -> rechte klik drukken -> task manager openen. 

In de task manager wil je gaan naar startup en daar wil je programma’s uitschakelen die je weet dat je niet gebruik. Ga niet belangrijke programma’s uitschakelen voor je geluid, en beeldscherm etc. 

Task manager - Startup programs

Vaak zijn programma’s die aan gaan belangrijk voor je laptop en deze wil je zeker niet uitschakelen. Zoek eerst op google wat de startup programma is voordat je de uitschakelt. 

Laptop wordt heet en heeft betere ventilatie nodig

Als je laptop heel heet wordt tijdens gebruikt dan moet de ventilator of terwijl fan harder werken om de componenten koel te houden. Dit is vaak het probleem bij grote gaming laptops en kleine laptops met kleine ventilator. 

Om dit te voorkomen en te zorgen dat je laptop betere luchtcirculatie heeft en dat kun jij doen met een laptopstandaard zoals de Portable laptopstandaard

Deze is zeer makkelijk om in je laptoptas te hebben en handig. Om deze manier kun jij ergonomische houding hebben en kan de laptop ook meer lucht binnen krijgen.

Geen Lucht ruimte

Een heel belangrijke gedeelte van laptops die lawaai maken komt, doordat ze niet voldoende warmte eruit kunnen krijgen. De ventilators gaan harder en harder draaien om zoveel mogelijk warme lucht eruit te spuiten.

Het is daarom ook belangrijk om de laptop te gebruiken op een tafel en even oppervlakte. Je kunt ook gebruik maken van een laptop standaard wat ook handig is voor je houding.

Laptop fan maakt rare geluiden 

Een ander probleem als je laptop lawaai maakt, is dat je ventilator kapot is, vies of schoongemaakt moet worden. Als je ventilator kapot is dan wil je die zeker vervangen en dat wil jij laten doen door iemand met kennis. 

Eerst ga ik het hebben over hoe jij de ventilator van je laptop makkelijk kunt schoonmaken met perslucht. Dit is een van de makkelijkste manieren om een fan schoon te maken van een laptop. 

Hoe kan ik de ventilator van me laptop schoonmaken

De ventilator van je laptop schoonmaken kun jij makkelijk doen met perslucht. Deze kun je krijgen in webwinkels zoals bij bol.com en wat je ermee wilt doen is de fan van de zijkant schieten ermee totdat de stof eruit komt. 

Bij sommige kleine laptops is dit wat moeilijk en daarom is het aan te raden om de laptop eerst te openen voordat je perslucht gebruikt. Op deze manier houdt de dop aan de onderkant niet alle stof tegen. 

Hier is een voorbeeld video over hoe jij zelf met perslucht je laptop ventilator kunt schoonmaken. 

Ventilator van laptop vervangen

Als je zeer harde geluid hoort van de ventilator en de vorige tips hebben niet gewerkt dan kan het zijn dat de ventilator kapot is. Het vervangen van de ventilator kan moeilijk zijn in sommige laptops en daarom is het aan te raden om deze te laten repareren door iemand met kennis. 

Je kunt makkelijk online kijken of naar je garantie kijken waar je meestal 2 jaar garantie hebt. Als je echt zelf wilt proberen om de ventilator van je laptop te vervangen dan kun je zelf deze video bekijken. Denk er wel aan dat jij zelf aansprakelijk bent voor je acties en als je zelf beslist om het te doen. 

Als je geen ervaring hebt met laptops open maken en componenten van laptops dan raad ik je aan om een laptop winkel te bezoeken en ze te vragen om je laptop ventilator te checken. Zij kunnen je dan precies vertellen of deze kapot is of niet en hoeveel het zal kosten om te repareren. 

Je laatste optie als je niet weet waar het lawaai van je laptop komt, is om deze te laten checken door een bedrijf. Er zijn veel bedrijven in Nederlands die computers checken en repareren en dit kun je makkelijk vinden op Google. 

Maatregelen voor laptop die lawaai maakt

Als je laptop weer goed is zijn er zeker een aantal maatregelen die je wilt nemen om je laptop schoon te houden. Je wilt niet dat je laptop weer in de toekomst lawaai gaat maken en dat die gaat over heaten. 

Laptop standaard gebruiken

Een van de meest belangrijke dingen dat je nodig hebt voor je laptop en ergonomie is een laptop standaard. Een ergonomische portable laptop standaard is namelijk heel belangrijk voor je postuur en ook voor je laptop om beter te kunnen ventileren. 

Je laptop neemt namelijk warme lucht van de componenten en probeer deze naar buiten te zetten. Als je laptop continu tegen een tafel aan zit dan is er geen ruimte om die warme lucht weg te blazen waardoor je laptop heet gaat worden aan de onderkant en harder moet werken om de warme lucht weg  te blazen.  

Een laptopstandaard helpt hierbij en zorgt ook voor dat jij een wat betere houding hebt tijdens je werk. 

Laptop schoon houden 

 Naast  dat jij je laptop hoog moet houden moet je ook deze schoon houden. Door veel programma’s te installeren kan je laptop langzaam worden. 

Het is zo dat naast dat jij je laptop buiten schoon wilt houden zoals met een scherm 2 in 1 cleaner wil je ook zeker zijn dat de laptop van binnen ook schoon is. Denk aan het defragmenteren van je drive, prullenbak leeg maken, oude programma’s verwijderen enzovoort. 

Niet veel programma’s open houden

Een andere punt waar je veel op moet letten tijdens het gebruik van je laptop is dat je niet veel programma’s open laat. Door veel programma’s open te laten kan je laptop meer lawaai gaan maken omdat het ook meer kracht moet gebruiken voor elke van deze programma’s. 

Een goede voorbeeld hiervan is je browser. Door veel tabs open te houden moet je processor en ram veel meer gaan werken  en dan zal je componenten heter worden en je ventilator ook harder werken. 

Laptop is erg traag en zorgt voor lawaai

Tenslotte kan het zijn dat je laptop gewoon heel erg traag is doordat de componenten niet zo sterk zijn voor de programma’s die je gebruik. Als je laptop heel erg traag is om je wilt je laptop sneller maken dan raad ik je zeker aan om de laptop is erg traag artikel te lezen voor meer tips.