Bij het kopen van een laptop in 2021 is het heel belangrijk dat je precies weet wat je met deze laptop wilt bereiken. Als je nou een opleiding gaat volgen, wilt gamen of juist de laptop gaat gebruiken voor werk, het is belangrijk dat je weet wat de eisen zijn. 

Als je niet weet welke laptop je moet kopen in 2021 dan zal je zeker blij zijn met de informatie in dit artikel. Het was altijd moeilijk voor me geweest om een laptop te kopen voordat ik mijn ICT opleiding was begonnen. Er zijn teveel modellen, types en componenten om de perfecte laptop te kiezen zonder kennis. Veel mensen weten niet welke ze moeten kiezen en vaak kiezen ze laptops die niet goed genoeg zijn waardoor ze na een aantal jaren weer opnieuwe een laptop moeten kopen. 

Bij het kopen van een laptop is het belangrijk dat je snap dat laptops gemaakt zijn voor verschillende doelen. Zeker nog in 2021 waar er zoveel nieuwe laptops zijn met verschillende modellen. Er zijn laptops die bedoeld zijn voor fotobewerking, videobewerking, gamen, school en ook zakelijk gebruik. Sommige laptops zijn ook handig voor meerdere doelen voor als je dat nodig zou hebben zoals foto en videobewerking of gamen en videobewerking. 

Er zijn veel laptops opties en modellen waaruit je kunt kiezen die vaak op elkaar lijken maar veel verschillende type componenten hebben. Ik ga je precies uitleggen welke componenten nou belangrijk zijn en voor welke doelen deze bedoeld zijn. Ik ga je ook uitleggen hoe je deze kunt kiezen en waar je naar moet kijken. 

Voordat ik je ga uitleggen hoe je componenten kies, ga ik eerst de beste laptops van 2021 bespreken die je kunt kopen. Ik ga het hebben over de componenten van de laptop, waarom de laptop goed is en zo heb je al een idee van wat belangrijk is. 

Beste laptops in 2021 voor verschillende gebruikers

Beste laptop voor zakelijk gebruik 

Wanneer het komt tot een laptop kopen voor zakelijk gebruik is het belangrijk dat je goed op de formaat van de laptop let. Voor je zakelijke meetings zal je veel onderweg zijn in de auto of openbaar vervoer, daarom wil je een laptop die klein is. 

Een laptop met een formaat van 13 inch of 14 inch zullen perfect voor je zijn. Deze laptops zijn een van de kleinste laptops en zijn zeker makkelijk om overal mee te nemen. 

Wat ook heel belangrijk is, is weten wat je zakelijke doelen zijn. Is dat coderen of websites maken voor bedrijven, foto’s bewerken voor klanten of juist videos bewerken. Naast de formaat is het ook belangrijk om te weten wat je zakelijke functie is. 

Om het niet moeilijk te maken heb ik twee geweldige laptops uitgekozen die zeker handig zijn voor u. Een van deze laptop is uitstekend voor coderen en fotobewerking en de andere is perfect voor videobewerking. 

Er zijn ook laptops die handig zijn voor fotobewerking en videobewerking en deze kun je ook hieronder vinden. Je kan ook die laptop gebruiken voor zakelijk gebruik maar de twee die ik ga bespreken hebben altijd een mooie uitstraling dat perfect is voor zakelijke meetings. 

Zakelijke laptop voor ICT/Fotobewerking

Lenovo Thinkbook 13s is zeker de beste keus wanneer het komt tot een zakelijke laptop die gebruikt kan worden voor coderen, fotobewerking en veel andere taken zoals videobewerking op kleine schaal. 

Lenovo Thinkbook 13s - Zakelijke laptop voor ICT en fotobewerking - Laptop kopen in 2021

Wat maakt deze laptop een perfecte keus voor zakelijk gebruik is de kleine formaat die het heeft van 13.3 inch en de sterke i7 processor met 4.9Ghz. 

De toetsenbord van de laptop is zeer comfortabel om erop te schrijven. Verder is de laptop compact en weegt maar 1,32 kg. De laptop is heel sterk en stevig waardoor je niet bang hoeft te zijn dat het snel kapot gaat. 

Tenslotte wat maakt deze laptop zo geweldig is de lage prijs vergeleken met veel andere laptops. Veel andere laptops zullen je veel meer kosten dan deze en zullen ook zelfs nog groter zijn. Ik vind dit een perfecte keus in prijs/kwaliteit verhouding. 

Specificaties

Beeldscherm: De beeldscherm van dit laptop is 13.3 inch met een Full HD resolutie. De paneel ervan is IPS paneel en dit zorgt ervoor dat je de kleuren perfect kunt zien. 

Processor: De processor van de laptop is de Intel core i7 processor met 4 cores die werken op een snelheid van 1.8ghz tot 4.9Ghz. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen van de laptop is 16GB en dit is zeker meer dan genoeg. Met 16GB kun je makkelijke multitasken en meerdere vensters open hebben in je browser met andere programma’s. 

Opslag: De opslag van de laptop is 512GB van type SSD en dit is zeker goed genoeg voor de meeste gebruikers. Je zal zeker niet meer nodig hebben als je niet grote projecten gaat opslaan.

Zakelijke laptop voor videobewerking

Lenovo Thinkpad P15 G1  is een perfecte keus voor als je een laptop wilt voor videobewerking en zakelijk gebruik. De laptop beschikt over een potentiële processor en videokaart waardoor het renderen van video’s in Adobe Premiere Pro zeer makkelijk wordt. 

Top laptop kopen 2021 Zakelijke laptop voor videobewerking Lenovo Thinkpad P15 G1

Deze laptop is zeker een top laptop die zelfs gebruikt kan worden voor gamen dankzij de videokaart. De reden dat je een sterke videokaart wilt is voor hardware rendering in programma’s zoals premiere pro. Op deze manier gaan je video’s sneller renderen en hoef je niet uren lang te wachten tot de rendering klaar is. 

Specificaties:Lenovo Thinkpad P15 G1
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 50Hz, IPS paneel
ProcessorIntel core i7 Hexa core (6) 2.6Ghz tot 5Ghz snelheid
Werkgeheugen16GB ram
VideokaartNvidia Quadro T1000 4GB VRAM
OpslagSSD van 512GB – laptop start binnen 15 seconden

Beste laptop voor foto en videobewerking 

Lenovo Yoga C940 is de perfecte keuze voor een foto en videobewerking laptop in 2021. Als je een laptop wilt kopen voor foto of videobewerking dan is deze je beste keus. 

Beste laptop voor zakelijk gebruik en videobewerking kopen in 2021 - Lenovo Yoga C940

Maar ja, wat maakt dit zo een perfecte keus zou je jezelf afvragen. Wat me heel erg aanspreekt aan deze laptop is de eenvoudige manier van gebruiken en van vervoeren die het heeft. De laptop is maar 14 inch en is zeer flexibel waardoor je deze makkelijk kan vouwen alsof het een tablet is. 

Dankzij de flexibiliteit kun je dingen doen zoals tijdlijnen in je edits makkelijk dragen en ook bijna vergeten, de laptop heeft ook touchscreen. Dus wil je snel door je tijdlijn, bestanden of paginas zoeken dan kun je dat makkelijk. 

De beeldschermresolutie van de laptop is 4k en dit is ook heel handig voor als je op topkwaliteit video’s of foto’s wilt gaan bewerken. Al deze redenen bij elkaar geven mij een goed gevoel dat dit de perfecte laptop is voor deze taken. Verder is de prijs ook niet veels te hoog zoals andere laptops en de reviews zijn zeer goed. 

Wat wel heel belangrijk is om te weten, is dat de batterijduur niet super goed is maar wel degelijk. Je wilt dus niet op batterijduur programma’s die heel zwaar zijn gaan gebruiken.

De laptop komt ook met 1 jaar gratis antivirus en een camera schuifje zodat niemand je kan bespieden :). 

Specificaties:Lenovo Yoga C940
Beeldscherm14 inch, 4K resolutie, 50Hz, IPS paneel
ProcessorIntel core i7 Quad core (4) 1.3Ghz tot 3.9Ghz snelheid
Werkgeheugen16GB ram
VideokaartIntel Iris Graphics
OpslagSSD van 1TB (1000GB) – laptop start binnen 15 seconden

Laptop voor studenten

Voor een studenten laptop in 2021 is het heel belangrijk dat de batterijduur lang is, processor moet sterk zijn en de laptop moet klein zijn. 

Tijdens hoorcolleges moet je heel veel notities maken en je hebt geen tijd om je laptop op te laden. Niet alleen dat maar ook tijdens de lessen is het moeilijk om een stopcontact te vinden die je kunt gebruiken bij je tafel. 

Acer Swift 5 Pro Laptop voor studenten kopen in 2021

De Acer Swift 5 Pro kan tot wel 17 uren lang op batterij en heeft 3 batterijcellen. De laptop is heel sterk en compact waardoor je helemaal geen kracht hoeft te zetten als je deze gaat vervoeren naar school. 

Dit is altijd belangrijk, als een student ben je constant onderweg en vaak moet je heel lang reizen. Je wilt dus zeker zijn dat de laptop die je neemt niet zwaar is en zeker niet groot. 

De Acer Swift 5 pro is maar een 14 inch laptop die weegt 1,05 kg en dit maakt het een perfecte keus voor studenten. De laptop heeft een professionele uitstraling en beschikt over de belangrijke componenten die studenten nodig hebben zoals een sterke processor, genoeg opslag, mooie beeldkwaliteit, USB poorten, HDMI poort voor presentaties en touchscreen. 

Als een student mijzelf vind ik wel dat touchscreen heel belangrijk is. Veel studenten vinden het niet maar zelf denk ik wel dat het heel handig kan zijn om door alle pdf’s die je krijgt te kunnen surfen. Het is erg vervelend als je continue in hoorcolleges of in de les met je laptop muis door alles moet surfen. 

Met touchscreen is dit heel makkelijker en deze laptop heeft deze functie wat maakt het makkelijker voor je om onderzoek te doen en door het internet te browsen. 

Naast de touchscreen scherm is de HDMI poort ook heel belangrijk. Het was altijd een gekkenhuis wanneer studenten geen HDMI poorten hadden bij presentaties. Er werds constant gevraagd of iemand een hub had om HDMI te veranderen naar de nieuwe USB C. 

Een laptop met een HDMI poort geef je de ruimte om geld te besparen omdat je niet geld moet besteden aan een hub voor je laptop. 

Specificaties:Acer Swift 5 Pro
Beeldscherm14 inch, Full HD, 60Hz, IPS paneel
ProcessorIntel core i7 Quad core (4) 2.8Ghz tot 4.7Ghz snelheid
Werkgeheugen16GB ram
VideokaartIntel Iris Xe Graphics shared
OpslagSSD van 1TB (1000GB) – laptop start binnen 15 seconden

Laptop voor gamen in 2021

Als de beste gaming laptop die je kunt kopen in 2021 is de Lenovo Legion 5 wel de beste keus in mijn mening. Deze laptop is maar 15 inch groot maar heeft zoveel kracht om je favoriete games te draaien dat je niet eens een beetje lag zal vinden. 

Laptop online bestellen Laptop voor gamen - Lenovo Legion 5

De laptop is niet super duur dat jouw bankrekening er kapot van zal gaan maar het is wel zeer goed voor zijn prijs. Omdat de beeldscherm maar Full HD is heeft de laptop ook niet een te supersterke videokaart nodig om de nieuwste games te kunnen draaien. 

Daarnaast heeft de laptop verlichte toetsenbord dat heel handig is voor s avond en heeft ook 120Hz wat maakt het geweldig voor games zoals, League en Csgo voor snelle reacties. 

Bij gamen is verversingssnelheid heel belangrijk. Normale laptop beeldschermen hebben meestal 50 tot 60Hz. Dit is namelijk de snelheid van hoe vaak de beeldscherm wordt ververst met nieuwe pixels. Door 120Hz te hebben zie je dubbel zoveel dan andere gamers met 60Hz. 

De laptop is maar 15 inch en weegt 2.46 kg waardoor je wel wat moeite zal hebben met het vervoeren van de laptop maar niet zo erg als veel 17 inch laptops. Je moet wel aan denken dat het een gaming laptop is en dat de videokaart zeker zwaar is. 

Na het kijken naar de laptop heb ik wel gemerkt dat de cooling aan de onderkant heel groot is en dit is zeker handig. Gaming laptops worden heel snel heet en door een grote cooling te hebben kan deze makkelijker lucht circuleren en minder snel heet worden. 

Wat ook heel belangrijk is om te weten is dat deze laptop ook gebruikt kan worden voor fotobewerking, videobewerking en andere taken. Het enige probleem is dat het wat groter is dan andere laptops en ook zwaarder door de sterke GPU. 

Specificaties:Lenovo Legion 5
Beeldscherm15.6 inch, Full HD, 120Hz, IPS paneel
ProcessorIntel core i7 Hexa core (6) 2.6Ghz tot 5Ghz snelheid
Werkgeheugen16GB ram
VideokaartNvidia GeForce RTX 2060 6GB VRAM
OpslagSSD van 512GB – laptop start binnen 15 seconden

Laptop voor dagelijks gebruik 

Lenovo IdeaPad 5 is de laptop die je zeker wilt hebben als je alleen dagelijkse taken wilt uitvoeren en af en toe wel wat sterke programma’s wilt gaan gebruiken als photoshop.

Laptop voor dagelijkse gebruik in 2021 - Lenovo IdeaPad 5 15.6

De laptop beschikt over basiscomponenten die maken het snel genoeg om lichte programma’s te draaien zoals microsoft office en Google chrome. 

Deze laptop is alles wat je nodig zal hebben als je veel internet zoekt en veel schrijft. De toetsenbord van de laptop geeft licht als het donker is en is zeker handig voor als je s avond verslagen moet schrijven of onderzoek moet doen. 

Dit is een basis laptop die je kunt kopen voor dagelijkse taken in 2021 en er is niet veel over te vertellen zoals de andere. Wat wel nog goed is om te weten is de webcam schuifje die beschermt jou tegen hackers die je kunnen bespioneren. 

Specificaties:Lenovo IdeaPad 5
Beeldscherm15.6 inch, Full HD, 60Hz, IPS paneel
ProcessorAMD Ryzen 5 Hexa core (6) 2.3 tot 4 Ghz snelheid
Werkgeheugen8GB ram
VideokaartAMD Radeon 520 Shared
OpslagSSD van 256GB – laptop start binnen 15 seconden

Bij het kopen van een laptop in 2021 zijn er zeker veel belangrijke punten waar je naar moet kijken. Hieronder zal ik meer vertellen over waar je naar kunt kijken bij het kiezen van een laptop en waarom. 

Een laptop kopen belangrijke punten 

Laptop formaat: 

Bij het kopen van een laptop is het belangrijk dat je weet welke formaat de laptop is. De formaat van de laptop is heel belangrijk omdat het geeft aan hoeveel ruimte deze gaat nemen in je tas. Vaak is het ook zo dat grotere laptops ook zwaarder zijn. 

Daarnaast is het ook zo dat hoe groter de laptop hoe goedkoper het is omdat de componenten niet moeilijk zijn om te maken. Dus hoe groter de laptop hoe beter de prijs en hoe kleiner hoe duurder met minder sterke componenten. 

17 inch:

De grootste formaat voor een laptop is 17 inch. Deze wordt meestal gekozen voor gaming laptops en laptops die niet veel worden bewogen. 

Omdat de laptop formaat zo groot is zal de laptop ook veel zwaarder wegen en zal de prijs ook goedkoper zijn dan kleinere formaten. Je wilt dus daarom alleen een 17 inch laptop nemen als je niet veel onderweg bent maar wel soms naar familieleden gaat en als je een gamer bent die soms naar vrienden gaat om te gamen. 

15 inch:

Een andere geweldige formaat laptop is de 15 inch laptops. 15 inch laptops zijn perfect omdat deze genoeg ruimte hebben voor componenten die sterk zijn en de laptop is niet zo zwaar als 17 inch laptops. Verder dan dat zijn de prijzen van 15 inch laptops ook zeer gunstig omdat het nog een ietsje grote formaat is. 

15 inch laptops hebben ook een geweldige prijs vergeleken met de kleinere 14/13 inch laptops. Ook zijn 15 inch laptops handig voor studenten die houden van gamen. De laptops zijn in het midden van klein naar groot en komen ook met goede videokaarten. 

14/13 inch:

De laptop formaat 14/13 inch zijn perfect voor studenten en voor zakelijk gebruik. Als een student en voor zaken ben je veel onderweg en daarom wil je zeker zijn dat je een laptop neemt die niet zwaar is. De 14 en 13 inch laptops zijn perfect voor deze doelen. 

Het is wel zo dat 14/13 inch laptops zeer duur zijn als je ze sterk wilt hebben. Zelf heb ik de XPS 13 met een 4k beeldscherm en moest ik rond de 1400 euro betalen. Je zal dus goed moeten kijken naar je budget en je doelen voordat je kies. 

Laptop componenten en doelen

Bij het kopen van een laptop zijn er veel verschillende componenten waar je naar moet kijken. Elke component van een laptop is bedoeld voor een bepaalde doel en daar ga ik meer over vertellen. 

Processor:

Als eerst hebben we de processor. De processor is een van de meest belangrijke componenten van een laptop. De processor is wat zorgt dat de informatie van de computer op de monitor wordt weergegeven en ook dat data wordt gelezen en geleverd aan andere componenten zoals de videokaart. 

Een sterke processor wil je zeker hebben wanneer je programma’s zoals Photoshop en Adobe Premiere pro gaat gebruiken. Dit zijn programma’s die zeer veel informatie moeten laden en daarom is een sterke processor nodig. 

Maar hoe kies je een goede processor? 

Als je een laptop aan het kiezen bent dan heb je altijd filters die je kunt gebruiken voor wat je wilt gaan doen. Het is altijd belangrijk dat je eerst gaat filteren en dan een aantal laptops gaat bekijken. 

De minimale benodigdheden voor een processor die goed is voor foto en videobewerking is een Intel core i7 met 4 cores op een snelheid van 3.5Ghz turbo snelheid. 

Dit kun je bekijken bij de specificaties van de laptop waar je altijd naar moet kijken. Het is belangrijk dat je weet wat de laptop beschikt voordat je deze koopt. 

Videokaart:

De volgende component die ook belangrijk is, is de videokaart. De videokaart is de belangrijkste component voor gamers omdat het zorgt dat beelden in programma’s zoals games er goed worden gerenderd. Videokaarten worden ook gebruikt wanneer videos in programma’s zoals After effect en Premiere pro worden gerenderd. 

Als je video’s gaat bewerken dan moet je deze renderen voordat je ze naar een mp4 file veranderd. Met een goede videokaart kun je dit versnellen en daarom is een laptop met een goede videokaart handig voor videobewerking en gamen. 

Ram:

Ram is ook heel belangrijk omdat hier tijdelijke informatie wordt opgeslagen om gebruikt te worden door de CPU. Met 8GB ram of meer ben je goed, je hoeft niet veel alleen als je een gaming laptop gaat kopen dan raad ik wel 16GB. 

Opslag: 

De opslag van een laptop is alleen belangrijk voor gebruikers die veel bestanden willen opslaan. Als je video’s gaat bewerken dan wil je zeker zijn dat je laptop een grote opslag heeft om je projecten op te slaan. 

Het is ook zo dat je altijd een externe hdd kunt nemen om je projecten op te slaan. Dan heb jij je applicaties op de laptop en je grote projecten op de externe schijf. 

Accuduur 

Accuduur is ook heel belangrijk voor gebruikers zoals studenten en zakelijk gebruik. Je wilt niet tijdens je les steeds moeten opladen of tijdens je zakelijke meeting. Het is daarom belangrijk dat je ook kijkt naar de accuduur van de laptop die je gaat kopen voor dat je die kies. 

Beeldscherm

De beeldscherm van een laptop is ook heel belangrijk voor vele gebruikers. Als je nou videos of fotos wilt gaan bewerken op 4K of juist alleen snelheid wilt op een laptop voor je dagelijkse taken. De kwaliteit van een beeldscherm kan zorgen dat je dingen beter of slechter beleefd op de laptop. 

Resolutie:

Als eerst hebben we de resolutie van een beeldscherm. De resolutie is de aantal pixels die op de beeldscherm zitten en dit is breedte x hoogte in pixels. Er zijn een aantal resoluties die veel worden gebruik en dat zijn Full HD, Quad HD en 4K. Dit zijn de meest gebruikt resolutie en hoe hoger je gaat hoe zwaarder het is voor de laptop om sneller te werken omdat er meer pixels zijn. 

Full HD is geweldig voor de meeste gebruikers die goedkoop willen blijven en die goed genoeg kwaliteit willen. 

Quad HD is een perfecte keus als je prestaties wilt en ook snelheid. De pixels zijn niet zoveel als 4k maar ook niet zo weinig als Full HD en de snelheid is zeer goed. Veel gamers nemen Quad HD resolutie omdat het goed is voor de videokaart om nog snel te kunnen renderen. 

4K is een perfecte keus voor gebruikers die op 4K projecten willen maken. Als je nou professionele foto’s wilt gaan bewerken of video’s dan wil je zeker een 4K beeldscherm met een super sterke processor. 

Paneel:

De paneel van een beeldscherm is ook iets waar je goed moet opletten. Een paneel is wat zorgt dat je de beeldscherm van verschillende hoeken kunt zien en dat de kleurweergave goed is. Er zijn een aantal panelen die veel worden gebruikt en dat zijn IPS, TN, en VA paneel. 

De beste paneel die ik je zou aanraden om te kiezen is de IPS paneel omdat deze zorgt dat je de laptop van de hoeken nog goed kunt zien en dat de kleuren perfect worden weergegeven. 

Verversingssnelheid:

Verversingssnelheid geeft aan hoeveel keren per seconden de beeldscherm wordt ververst. Voor de meeste gebruikers is dit niet belangrijk maar voor gamers die competitief games spelen zoals League of legends, Cs Go, Overwatch enzovoort is het wel belangrijk. 

Hoeveel meer de keren dat de beeldscherm wordt ververst hoe meer beelden je kunt zien in veel minder tijd. Dit betekend dat tijdens het gamen je veel meer gaat kunnen zien op een 144Hz monitor dan op een 60Hz omdat het veel meer keren wordt ververst per seconden. 

Laptop kopen tips in 2021

Hier zal ik een aantal tips benoemen die heel handig zijn voor als je een laptop gaat kopen in 2021. 

  • Bij het filteren van doelen wil je ook naar verschillende laptops kijken en zien de verschil, vaak zijn de prijzen heel verschillend en zijn de componenten bijna hetzelfde. 
  • Als je een student bent dan wil je goed opletten dat de gewicht van de laptop niet te veel is. Ook al is de laptop 14 inch de gewicht kan misschien alsnog hoger zijn dan een 15 inch. 
  • Voordat je een laptop kies, bekijk de reviews van andere gebruikers. Andere gebruikers hebben de laptop al en dit zijn echte consumenten, wie kan je nou beter vertellen of een laptop goed is of slecht dan een persoon die het nu gebruikt. 
  • Wil je meer flexibiliteit in een laptop, kijk of de laptop wel of niet opvouwbaar is. Dit is heel handig voor veel mensen die veel moeten presenteren of dingen moeten laten zien. Er zijn laptops die worden 2 in 1 genoemd en dit zijn laptops die als tablet gebruikt kunnen worden. 
  • Neem de juiste operating systeem voor je laptop. De meeste gebruikers vinden misschien windows meer makkelijk te gebruiken maar misschien ben jij wel een IOS gebruikers. 
  • Het is altijd belangrijk om te weten wat de batterijduur is van de laptop. Je wilt niet een laptop die heel snel leeg gaat tijdens gebruik. Kies de juiste laptop met een batterijduur die je fijn vindt. 

Categorized in: