Mijn laptop doet niets meer. Een laptop die helemaal niets meer doet is moeilijk om uit te vinden wat de probleem kan zijn. De oorzaak is moeilijk te vinden en kan aan veel dingen liggen. Om erachter te komen moet je eerst een aantal diagnostiek uitvoeren om te zien wat de laptop namelijk doet.
Het is natuurlijk belangrijk om van te voren te weten wat de laptop wel of niet doet. Gaat ie bijvoorbeeld aan of knipperen de lichtjes als je de laptop aan doet, draaien de ventilators, krijg jij het begin scherm, is het probleem een blue screen of gaat laptop helemaal niet aan en lichten knipperen niet.
Diagnostiek en mogelijke oplossingen
Als eerst wil je zeker zijn dat je laptop niet helemaal kapot is. Hiervoor moet je een diagnostiek voor doen. Ik zal je een aantal punten geven over wat je moet doen om dit te checken.
#1 – Laptop doet niets meer, gaat hij tenminste aan?
Laptop doet niets meer is een vage term. Je wilt precies weten wat de laptop nou weergeeft en doet als je het aan doet. Gaan de laptop uberhaupt aan?, laat de laptop iets zien als die aan gaat en wat gebeurd erna? gaat de laptop aan en weer uit of krijgt ie juist een blue screen.
Als je laptop uberhaupt aan gaat dan kan de probleem aan iets anders liggen. Het kan zijn dat de windows/bestanden corrupt zijn en dan je deze moet veranderen. Het kan ook zijn dat de windows gerepareerd moet worden.
Kijk goed naar wat de laptop doet als je op de powerknop drukt zodat we een betere beeld krijgen. Je wilt dus niet meteen iemand gaan betalen om een kleine probleem bij je laptop te fixen.
#2 – gaan er lichtjes aan?
Als de laptop niet aan gaat dan is het natuurlijk handig om te zien of er lichtjes aan gaan met de voedingskabel. Sommige laptops hebben een indicator een deze kunnen je een betere indicatie geven als de laptop wel aan is of niet.
Er zijn soms problemen voorgekomen waar de laptop wel aan gaat maar dat de beeldscherm niets weergeeft. Je wilt ook toetsen gaan intypen en zien of je een geluid hoort of niet. Dit kan dan het probleem meer zichbaar maken en laat zien dat het aan de beeldscherm ligt.
Power Indicator | The power indicator lights up when the Notebook PC is turned on and blinks slowly when the Notebook PC is in sleep mode. |
Two-color Battery Charge indicator | The two-color LED provides a visual indication of the battery’s charge status.Refer to the following for details: Solid White : The Notebook PC is plugged to a power source and the battery power is between 95% and 100%. Solid Orange : The Notebook PC is plugged to a power source,charging its battery,and the battery power is less than 95%. Blinking Orange : The Notebook PC is running on battery mode and the battery power is less than 10%. Lights off : The Notebook PC is running on battery mode and the battery power is between 10% to 100%. Note: When the battery level is lower than 5%, be sure to plug in the power to charge your notebook. Prevent the battery and device from being turned off due to low battery power, so that you cannot save data and lose it. |
Hard disk access indicator | The blinking indicates that the hard disk drive/disc drive is accessing the data. |
Bluetooth/Wireless network indicator | This indicator lights up when the notebook’s Bluetooth or wireless network is on. |
Niet elke laptop beschikt over deze indicators maar die van jou misschien wel. Dit is bedoeld voor de gebruikers die het wel beschikken. Als jij deze niet hebt maak je geen zorgen want we gaan andere mogelijke oplossingen bespreken.
#3 – Heb je een andere voedingskabel geprobeerd?
Als je laptop helemaal niets laat zien dat kan het zijn dat het geen voeding krijgt. Probeer is om een andere voedings adapter te gebruiken van een friend of familielied. Dit kan je veel geld besparen als je erachter kan komen of de adapter het probleem is.
Als je niet van een vriend een adapter kunt lenen of deze past niet bij je laptop dan raad ik je aan om een te kopen. Deze zijn niet zo duur en zijn ook handig voor als je een thuis wilt hebben en een in je tas voor onderweg.
Als de adapter niet het probleem is dan wil je dieper gaan. We willen alle informatie vinden over het probleem in je laptop.
#4 – Heb jij al onderzoek gedaan in forums/website van laptop merk of contact genomen met bedrijf?
Natuurlijk ben jij niet de enige die dit probleem heeft of gehad. Er zijn vele andere mensen over de jaren heen die deze problemen ook hebben tegengekomen. Het is daarom handig om even op google te zoeken naar wat er met je laptop is.
#1 – Als je laptop niet aan gaat dan Google jij “naam laptop” wont boot and black screen.
#2 – Als je laptop alleen aan gaat met voedingskabel dan google jij “laptop only boots with power cable”.
Je wilt dus precies googlen wat de probleem is met je laptop in een goed uitgebreide zin.
De beste tip is om contact te nemen met de bedrijf die de laptop van is. Als je een HP laptop hebt dan wil je eens contact opnemen met HP. Er zijn zeker andere klanten die dit al hebben gehad en zij hebben hiermee al eerder moeten omgaan. Zij kunnen jou het beste helpen.
Mogelijke oplossingen die je kunt proberen
Laptop doet niets meer maar ik wil zelf een aantal dingen proberen voordat ik het laat repareren. Hier zijn een aantal dingen die je kunt proberen aan de hand van wat je laptop doet bij opstart of als die niets doet.
#1 – Laptop gaat en restart zichzelf
Als je laptop aan gaat en weer uit dan kan het zijn dat de windows corrupt is. Er is een manier om dit te probleren op te lossen en wat je moet doen is de laptop aan doen en weer uit 3x achter elkaar.
Doe de laptop aan en wanneer die uit gaat, doe het weer aan. Je wilt dit 3x achter elkaar doen en je zal een menu krijgen zoals dit.
- Continue
- Use a device
- Troubleshoot
- Turn off your pc
Als je in dit menu bent wil je een aantal dingen proberen. Je wilt eerst proberen Continue te drukken en kijken of je in je laptop kan komen. Als dat niet werkt wil je opnieuw 3x restarten en dan troubleshoot proberen.
- System Restore
- Startup Repair
- Uninstall Updates
- Command Prompt
- System Image Recovery
- UEFI Firmware Settings
Hier zal je meer opties zien en je kan een aantal proberen. Als eerst wil je startup repair proberen. Dit zal je startup problemen proberen te fixen. Wat ook heel handig is, is om updates te verwijderen die je hebt geinstalleerd en dat is de Uninstall updates.
Elke keer dat je een van deze opties doet wil je testen of je laptop wel of niet opstart. Wel belangrijk om meteen te testen.
Daarna heb je de system restore die je laptop naar een oudere save point brengt. Als de andere niet werken dat wil je dit wel testen.
Als niets werkt dan wil je wel een nieuwe windows installeren. Je kan Windows 10 besturingssysteem kopen om deze in je laptop te installeren.
#3 – Laptop gaat aan en krijgt blue screen
Bij bluescreen wil je ook de stappen die we hierboven hebben besproken proberen. Er zijn namelijk veel problemen dat kunnen voorkomen dat bluescreen veroorzaken zoals hardware die niet goed werken.
Eerst wil je wel testen of de recovery enviroment het kan fixen of niet. Een nieuwe windows installeren zal ook de meeste problemen fixen zonder probleem. Als je nog steeds bluescreen krijgt dan kan het zijn dat je ram kapot is.
Bekijk ook: Laptop opschonen en sneller maken – stap voor stap
Je kan deze dan laten checken bij een professionele winkel of als je garantie hebt kun jij je laptop sturen voor reparatie.
#4 – laptop gaat helemaal niet aan en geeft niets aan
Een andere ding dat je kunt proberen wanneer je laptop niets doet en geeft niets aan is om de cmos te clearen. Eerst wil je de batterij en de voedingskabel eruithalen.
Als je dit hebt gedaan wil je de powerknop ingedrukt houden voor 5-20 seconden. Dit zal achtergebleven energie weghalen zodat de laptop van 0 weer begint.
probeer dan de laptop aan te doen en kijken of deze wel aan gaat of niet. Als deze niet aan gaat dan zijn de problemen wel wat erger en misschien is de moederboord kapot.
#5 – Laptop laten checken door een professional
Als geen een van de vorige mogelijke oplossingen heeft gewerkt dan wil jij je laptop laten fixen. Dit kun je doen via een website zoals Fixers of via de website waar je de laptop hebt gekocht.
Denk eraan dat je dit alleen wilt doen als jij geen garantie hebt. Als jij garantie hebt wil je gewoon je laptop opgeven voor reparatie en dit doen ze gratis.
#6 – Laptop doet het alleen met oplader
Een andere probleem dat ik vaak zie voorkomen is dat een laptop alleen doet met de oplader in zich. Dit is vaak het probleem wanneer de batterij van de laptop beschadigd is. Om dit te fixen wil je een nieuwe batterij voor je laptop kopen.
Je kunt makkelijk via google even zoeken voor een batterij replacement voor je laptop model.
#7 – CMOS batterij eruit halen 2 – 5 minuten
Tenslotte is de laatste fix als je laptop niets doen en ook niet aan gaat is om de CMOS te clearen met de batterij. Voor dit zal je wel de laptop moeten openen en het is belangrijk om te weten dat als jij geen verstand hebt van laptops om dit niet te doen.
Ook is het belangrijk om te weten dat als jij garantie hebt en jij aan de hardware komt dat je garantie vervalt. Doe dit alleen als jij geen garantie hebt en even wilt testen of de cmos dit kan fixen.
Wat je wilt doen is de laptop openen aan de onderkant en de batterij van de cmos eruit te halen voor 2 tot 5 minuten. Je wilt de batterij daarna weer erin doen en de laptop proberen aan te doen om te kijken of die aan gaat of niet.
Garantie
Als je laptop niets meer doet en je hebt garantie dan wil je deze zeker laten fixen. Normaal krijg je bij websites zoals Bol.com en Coolblue 2 jaar lang garantie. Dit is heel belangrijk omdat als je zelf geen verstand hebt van laptops is dit namelijk heel handig.