Als een student wil je zeker niet veel geld uitgeven. Je gaat studeren en geld is zeer hard om te krijgen. Daarom heb ik de top 5 goedkope laptops voor studenten bij elkaar gebracht. 

Dit zijn uitstekende laptops voor een lage prijs waardoor je voldoende kracht zal hebben voor je taken. Daarnaast zijn ze sterk voor specifieke programma’s die je tijdens je studie zal moeten gebruiken. 

Een laptop voor studenten hoeft niet perse een high end laptop te zijn. Elke student gebruikt een laptop voor iets anders en het is belangrijk dat jij weet voor wat je de laptop gaat gebruiken. 

De top 5 goedkope laptops voor studenten zijn:

  • Lenovo idea Flex 5 
  • Apple Macbook Air (2020)
  • Lenovo IdeaPad 5 15ALC05
  • HP Pavilion 15
  • Lenovo IdeaPad 3 15ADA05

Dit zijn de beste voordelige laptops voor studenten op dit moment. De meeste van deze laptops zijn van Lenovo en dat komt omdat Lenovo de beste goedkope laptops beschikt. 

De prijzen van Lenovo laptops zijn zeer laag en de componenten die ze hebben zijn uitstekend en een van de beste. Als je een van de beste prijs en kwaliteit laptop wilt voor studeren dan zijn Lenovo laptops een top keuze. 

Wat is nou belangrijk in een goedkope laptop voor studenten?

Als een student zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten in een laptop. Ga je de laptop gebruiken voor zware taken zoals fotobewerking, videobewerking of 3D modellen designen dan wil je een sterke processor en zelfs videokaart. 

Voor lichte taken zoals internetten, Office pakket gebruiken of zelfs verslagen maken dan heb je niet zo een sterke laptop nodig. Het is wel zo dat je altijd een laptop wilt die sterk genoeg is om je taken goed uit te kunnen voeren. 

De belangrijkste componenten voor een student op een budget laptop is de processor en de werkgeheugen. Naast deze twee componenten wil je kijken naar de batterijduur en de beeldkwaliteit. 

Bij een voordelige laptop wil je altijd een Full HD resolutie. Deze is ideaal voor kwaliteit en prestaties dankzij de aantal pixels 1920 x 1080 pixels. Voor batterijduur is 6 uur of meer altijd handig. Je wilt natuurlijk niet op elke moment moeten opladen omdat je laptop niet op batterij kan draaien.

Natuurlijk is het standaard om naar de formaat van de laptop te kijken en altijd te blijven tussen 13 en 15 inch. Een grotere laptop dan dit zal je zeker lastig worden om rond te nemen van lokaal naar lokaal. 

Voor een processor voor goedkope laptops voor studenten is een i5/Ryzen 5 of i7/Ryzen 7 processor een goede keuze. De i5/Ryzen 5 zijn goed voor fotobewerking terwijl de i7/Ryzen 7 is goed voor videobewerking en andere zware taken zoals ontwerpen, 3D ontwerpen enzovoort. 

Je kan een i3/Ryzen 3 processor nemen als je niet taken zoals fotobewerking of videobewerking gaat uitvoeren. Een i3/Ryzen 3 is een goede keuze voor als je basis taken gaat uitvoeren zoals alleen internetten, office pakket en je mail lezen. 

Naast de processor is werkgeheugen ook een grote punt. Voor studenten die niet veel willen uitgeven is 8GB ram voldoende. Als je denk dat je veel taken tegelijk zal moeten uitvoeren dan is 16GB betere keuze. 

We zullen zo meer vertellen over componenten die naast de processor en werkgeheugen belangrijk zijn. Maar eerst ga ik de top 5 goedkope laptops voor studenten bespreken.

Top 5 voordelige laptops voor studenten 

Beste goedkope laptop voor studenten - Lage budget IdeaPad Flex 5
Beste goedkope laptop voor studenten – Lage budget IdeaPad Flex 5

Lenovo ideaPad Flex 5 

Als een van de beste goedkope laptops voor studenten is de Lenovo IdeaPad Flex 5 een top keuze met een eerlijke prijs. Deze laptop beschikt over top componenten en zelfs over een 2 in 1 design met touchscreen waardoor je de laptop beter kunt gebruiken. 

De laptop is 14 inch en heeft een geweldige design waardoor je deze makkelijk kunt gebruiken. Dit naast touchscreen maakt het een perfecte laptop voor onderweg. 

De laptop heeft een Ryzen 7 processor met zeer goede snelheid. Wat nog heel bijzonder is, is dat de laptop ook komt met 16GB ram wat heel abnormaal is voor zo een budget laptop. 

Ook de opslag is best wel hoog voor zijn prijs. De laptop is zeker een aanrader voor als je een snelle goedkope laptop voor om te studeren en voor school. 

Componenten 

Beeldscherm: Als eerst heb je de beeldscherm van de laptop. De beeldscherm is 14 inch en heeft een Full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels. De scherm is ook touchscreen en heeft een IPS paneel waarmee je kleuren beter worden weergegeven dan de meeste panelen. 

Processor: De processor van de laptop is de AMD Ryzen 7 en dit is een top processor waarmee je zware programma’s kunt draaien. Programma’s zoals Adobe, programmeren programma’s en veel meer kunnen makkelijk gedraaid worden. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen van de laptop is 16GB en dit is vaak meer dan genoeg. Dit is perfect voor als je veel gaat multitasken en naast je school werk ook muziek en gesprekken wilt voeren op discord. 

Opslag: De opslag van de laptop is een SSD van 512GB. Een SSD is altijd belangrijk voor zowel snelheid als snellere programma’s. Programma’s kunnen sneller werken omdat ze data sneller uit de SSD kunnen halen. 

Videokaart: De videokaart van de laptop is de AMD Radeon Graphics en dit is een basis geïntegreerde videokaart. Dit is meer om de laptop te helpen bij sommige taken en is niet bedoeld voor zware games. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem van de laptop is de Windows 10 Home. Dit is een van de meest gebruikte besturingssystemen op dit moment. 

Batterijduur: De batterijduur van de laptop is 12 uur en dit is super goed voor studenten. Je wilt toch niet continu naast een stekker moeten zitten en opladen omdat je laptop niet lang kan zonder opladen. Met 12 uur kun je makkelijk in hoorcolleges en in lokalen zonder op te laden werken. 

Extra: De laptop komt ook met verlichte toetsenbord wat heel belangrijk is voor als je s avond huiswerk moet maken. Naast dat heeft de laptop ook zijn eigen HDMI poort waardoor je niet extra moet uitgeven voor een Usb C hub. Presenteren wordt ook meteen een stuk makkelijker omdat je niet continue aan een usb C moet denken. 

Beste goedkope laptops voor studenten - Macbook Air (2020)
Beste goedkope laptops voor studenten – Macbook Air (2020)

Apple Macbook Air (2020)

Als jij een fan bent van de macbook laptops en je wilt graag een die wat goedkoper is dan is de Macbook Air (2020) een goede keuze. Dit is een van de goedkope laptops voor studenten die vaak zware programma’s moeten draaien. 

De laptop beschikt wel nog steeds over de nieuwe sterke M1-Chip van Apple maar komt met minder werkgeheugen en minder opslag. Het is een ideale keuze voor als je niet veel wilt uitgeven en ook niet veel opslag nodig hebt. 

De laptop is maar 13 inch dus het is handig voor studenten die veel onderweg zijn. Deze kleine laptop voor school is zeker een van de beste goedkope laptops voor studenten dankzij de snelheid, prijs en batterijduur.

Denk eraan dat je ook later een externe HDD kunt nemen op al je school projecten op te slaan. Daarnaast zijn de macbook laptops uitstekend omdat ze een van de langste batterijduur hebben meestal boven de 12 uur. 

De laptop is heel fijn om te gebruiken en wordt ook veel gekozen omdat het zo goedkoop is vergeleken met alle andere macbook laptops de beschikbaar zijn op dit moment. 

Componenten 

Beeldscherm:  De beeldscherm van de Macbook Air is 13.3inch en heeft een Retina scherpte met een IPS paneel. De IPS paneel is handig noodzakelijk om met kleuren te werken en om ware kleuren te kunnen zien. 

Processor: De processor is natuurlijk de nieuwe M1-Chip van Apple met 8 cores die supersnel is. De snelheid van deze processor is 3.2Ghz per core dus dat zijn 8 cores die draaien op die snelheid. De processor is geweldig voor zware programma’s en het heeft een extra functionaliteit die het ontzettend goed maakt. De processor werkt ook als een videokaart voor de laptop. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen is wel wat lager en dit is 8GB ram. Dit is prima voor de meeste gebruikers maar als je veel taken tegelijk wilt uitvoeren dan zal dit wel lastig worden. Je kan natuurlijk ook kiezen voor meer werkgeheugen als je de laptop gaat kopen maar dat zal wel meer geld kosten. 

Opslag: De opslag is ook middelmatig en dat is een SSD van 256GB. Dit is voldoende voor een aantal programma’s en projecten maar niet als je veel projecten gaat opslaan. Denk eraan dat als je met video materiaal gaat werken dat het snel vol kan raken. Ik raad je dus zeker aan om een externe HDD te checken. 

Videokaart: De videokaart van de laptop is ook de M1-Chip. Deze processor werkt als een videokaart waardoor je ook projecten in Adobe sneller kunt renderen en ook andere programma’s kunt draaien die een videokaart nodig hebben. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem van de laptop is de MacOS natuurlijk van Apple. Dit is een heel ander besturingssysteem van Windows dus als je Windows gebruikt zal je wel eraan moeten wennen. 

Batterijduur: De batterijduur van macbook laptops zijn altijd uitstekend. Dit is een van de reden dat deze laptop in de top 5 goedkope laptops voor studenten komt. Het heeft een batterijduur van 18 uur waardoor je continu kunt werken zonder dat je opnieuw hoeft op te laden. 

Extra: wat heel belangrijk is om te weten over deze laptop is dat het geen normale usb poorten heeft naast dat Usb C. Dit is goed om te weten als een student omdat je een usb C hub nodig zal hebben als je wilt presenteren. Dus hdmi poort heb je niet of normale usb A poorten. 

Lees ook: Top 10 studenten laptops van 2021 en verder

Top budget laptop voor studenten - Lenovo IdeaPad 5 15ALC05
Top budget laptop voor studenten – Lenovo IdeaPad 5 15ALC05

Lenovo IdeaPad 5 15ALC05

Een andere keuze voor budget laptops voor studenten is de Lenovo IdeaPad 5 15ALC05. Dit is zeker ook een van de favoriete keuze omdat het gewoon zo goedkoop is voor de uitstekende componenten die je krijgt.

Dit is een van de laptops waar ik veel over praat in deze blog omdat de laptop zo sterk is en de prijs is zo goed. 

De laptop is maar 15.6 inch en heeft een Full HD resolutie. Je zou denken dat de laptop veel zal wegen maar dat is niet zo. De laptop weegt maar 1.66 kg en kan tot 14 uur op batterij wat super goed is voor een student die veel onderweg is. 

De laptop is onder de 800 euro en heeft uitstekende componenten die het een van de beste keuzes maken voor school, onderweg en studeren. De laptop heeft een Ryzen 7 processor, 16GB ram en ontzettend veel opslag waarin je meer krijgt dan wat je nodig zal hebben. 

Zelf als ik een nieuwe laptop zou moeten kopen dan is deze wel op een van mijn eerste keuzes. De prijs is ontzettend goed en de componenten zijn uitstekend en heel sterk. 

Componenten 

Beeldscherm: Als eerst hebben we de beeldscherm van deze goedkope laptop voor studenten. De beeldscherm is 15.6 inch met een Full HD resolutie. De paneel van de laptop is een IPS paneel en verder is er niets veel meer aan het scherm. 

Processor: Waar deze budget laptop voor studenten nou echt sterk is, is bij de processor en andere componenten. De processor van de laptop is de AMD Ryzen 7 met 8 cores die draaien op een snelheid van 4.3 Ghz. 

Werkgeheugen: Naast de processor heb je ook meer dan voldoende werkgeheugen om je werk te kunnen doen. De laptop komt met 16GB ram werkgeheugen en dit is uitstekend voor zowel zware taken als multittasken. 

Opslag: De opslag van de laptop is heel raar op deze laptop is zeker voor de prijs. De laptop komt met een combinatie van SSD en HDD wat je vaak niet ziet op een goedkope laptop. De totale opslag is 1256GB en dit is een SSD van 256GB waarin jij je programma’s hebt die snelheid nodig hebben en daarnaast 1TB HDD waarin jij projecten kunt opslaan. 

Videokaart: De videokaart van de laptop is ook prima. Het is een geïntegreerde videokaart de AMD Radeon Graphics die voldoende is voor taken waarin de laptop een videokaart voor nodig heeft. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem van de laptop is Windows 10 Home en deze wordt door bijna iedereen gebruikt. Het is heel simpel om te gebruiken en straight forward zonder enige probleem. 

Batterijduur: De batterijduur van de laptop is 14 uur en dit is zeker belangrijk op een budget laptop voor studenten. Je wilt dus niet continu je laptop moeten opladen omdat de batterij niet sterk genoeg is. 

Extra: De laptop beschikt over verlichte toetsenbord, Hdmi poort voor presentaties, Usb A voor je normale usbs, weegt 1.66 kg en is zeker handig voor zware taken zoals video en fotobewerking. 

Goedkope studenten laptop 15.6inch - Budget laptops
Goedkope studenten laptop 15.6inch – Budget laptops

HP Pavilion 15

Als je juist een laptop nodig hebt voor basistaken zoals emailen, presentaties maken, Office pakket gebruiken, internetten en fotobewerking dan is de HP Pavilion 15 een prima keuze. 

Dit is een van de budget laptops voor studenten die niet teveel zware programma’s gaan draaien maar die wel een sterke laptop willen. 

De laptop is 15.6 inch zoals de vorige laptop en heeft ook een lichte gewicht van 1.75 kg. De laptop heeft een batterijduur van 9 uur en de laptop is ideaal voor taken zoals internetten, mailen, fotobewerking en kleinschalig videobewerking. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van de laptop is 15.6inch en heeft een Full HD resolutie waarop je alles op goede kwaliteit kunt zien. De paneel van de laptop is een IPS paneel en deze is altijd handig om de ware kleuren te zien. Zeker handig voor als je foto’s gaat bewerken en ware kleuren wilt zien om ze te bewerken. 

Processor: De processor van de laptop is de AMD Ryzen 5 processor met 6 cores. Deze hexa core processor heeft een snelheid van 4Ghz. De processor is zeer handig voor fotobewerking en ook videobewerking op kleine schaal. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen van deze laptop is 8GB en dit is voldoende voor de meeste taken. Als je nou veel wilt multitasken dan is het beter om te gaan voor 16GB ram. 

Opslag: De opslag van de laptop is een SSD van 256GB en dit is voldoende voor een student. Als je veel gaat werken met grote en zware projecten dan wil je een externe HDD nemen. 

Videokaart: De videokaart van de laptop is geen bijzondere videokaart het is de AMD Radeon Graphics. Dit is een integrated videokaart die bedoeld is om de laptop te helpen bij taken waar het nodig is. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem van de laptop is Windows 10 Home of Windows 11 home. Omdat windows 11 al uit is kun je deze upgrade naar de versie. Windows wordt meestal gebruikt en je zal zeker deze snel leren gebruiken. 

Batterijduur:  De batterijduur van de laptop is 9 uur en dit is meer dan voldoende voor een budget laptop voor studenten. Als een student ben je niet langer dan 7 uur op school en meestal kun je ook op school af en toe opladen. Op batterijduur werken is vaak belangrijk als je gaat naar hoorcollege of als je niet in een lokaal kan opladen. 

Extra: De laptop komt met verlichte toetsenbord, Numeriek toetsenblok en weegt maar 1.75 kg waardoor je deze ook rond kunt nemen. De laptop is niet zo zwaar als andere gaming laptops die 2+ kg zijn. 

14 inch budget laptop voor studenten - Goedkoopste studenten laptop
14 inch budget laptop voor studenten – Goedkoopste studenten laptop

Lenovo IdeaPad 3 15ADA05

De laatste keuze voor een van de goedkoopste laptops voor studenten is de Lenovo IdeaPad 3 15ADA05. Dit is een andere geweldige keuze voor een goedkope laptop om te studeren. 

De laptop is maar 14 inch en heeft een Full HD resolutie. Naast de compacte formaat van de laptop is de gewicht van de laptop maar 1.6 kg en deze is makkelijker rond te nemen dan andere vergelijkbare laptops in zijn prijs. 

De laptop heeft een Ryzen 7 processor die heel sterk is voor zowel fotobewerking als videobewerking en verder is de opslag 512GB SSD. Wat heel belangrijk is om te weten is dat de paneel van de laptop een TN paneel is en deze is minder goed om met kleuren te werken als je foto’s gaat bewerken. 

De TN paneel is meer bedoeld voor mensen die een goedkopere laptop willen en die niet perfecte kleuren hoeven te zien. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van de laptop is 14 inch en heeft een full hd resolutie. De paneel van de laptop is een TN paneel en dit is een prima paneel maar zeker niet de beste. 

Processor: De procesor van e laptop is de AMD Ryzen 7 en deze heeft 4 cores. Deze 4 cores werken op een snelheid van 4 Ghz en dit is prima voor fotobewerking en videobewerking op kleine schaal. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen van de laptop is 8GB en dit is voldoende voor studenten niet niet veel willen uitgeven. Het is wel zo dat veel multitasken lastig zal zijn omdat de laptop traag zal worden. 

Opslag: De opslag van de laptop is een SSD van 512GB waardoor je voldoende ruimte hebt voor je bestanden en programma’s. Je kan altijd een externe HDD nemen als je meer ruimte nodig hebt. 

Videokaart:  De videokaart van de laptop is de AMD Radeon Vega 10. Dit is een geïntegreerde videokaart en is niet bedoeld om te gamen of zulke zware dingen maar meer om de laptop te helpen waar het nodig is. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem van de laptop is de Windows 10 Home. Dit is een van de meest gebruikte besturingssysteem en is zeker makkelijk om te gebruiken. 

Batterijduur: De batterijduur van de laptop is 7.5 uur en dit is prima voor een student die een zeer goedkope laptop wilt om te studeren zoals deze. 

Extra: De laptop heeft een gewicht van 1.6 kg en dit is prima voor een student. Verder dat dat heeft de laptop ook een hdmi poort zodat je sneller kan presenteren en beschikt niet over verlichte toetsenbord omdat de prijs zo laag is. 

Hoe kies je een goedkope laptop voor studeren 

Prijs en formaat

Wanneer je een goedkope laptop om te studeren gaat kiezen wil je altijd kijken naar de prijs van de laptop en de formaat ervan. De prijs wil je zeker onder je budget hebben maar je moet ook kijken naar wat je met de laptop wilt gaan doen. 

Een laptop onder de 1000 euro is een goede keuze en vaak zijn ze goed. Als je ermee wilt gamen en ook video’s bewerken dan wordt het lastig en zal je meer moeten uitgeven. De componenten die je nodig hebt voor zware taken kosten best wel wat. 

De laptops die ik had genoemd hierboven zijn allemaal rond de 1000 euro of eronder waardoor de meeste studenten het kunnen betalen. De laptops hebben ook uitstekende processor kracht en voldoende werkgeheugen om je studenten opdrachten te kunnen maken. 

Voor de formaat van een laptop wil je altijd 15.6 inch of lager nemen. Hoe lager hoe beter omdat je dan niet een grote laptop rond hoeft te nemen. Denk er wel aan dat een kleinere laptop wel duurder is en vaak minder krachtig. 

Voor lage budget laptop voor studenten is een 14 inch of 15 inch de perfecte keus. Deze kosten niet zoveel als de 13 inch en hebben nog prima componenten in zich en lage prijs. 

Processor en werkgeheugen 

Verder heb je de processor en werkgeheugen van een budget laptop voor studenten. Bij een studenten laptop wil je altijd een i5/Ryzen 5 of i7/Ryzen 7 processor omdat deze sterk genoeg zijn. 

Voor programma’s zoals Adobe en andere zware programma’s is een i5/Ryzen 5 of i7/Ryzen 7 Je beste keuzes. Deze moeten ook 4 cores hebben of meer op een snelheid van 3Ghz of hoger. 

Voor werkgeheugen is 8GB of 16GG prima. Denk eraan dat 16GB meer bedoeld is voor als je meerdere taken tegelijk wilt gaan uitvoeren. Als je meestal maar 1 of 2 programma’s tegelijk gebruikt dan is 8GB prima keuze. 

Videokaart

De videokaart in een laptop is belangrijk alleen als je programma’s gaat gebruiken die dat nodig hebben. 

Vaak neem je een dedicated videokaart met 4GB vram of meer als je programma’s gaat gebruiken zoals Premiere Pro, Architectuur programma’s en 3D programma’s gaat gebruiken zoals blender. 

Een videokaart is alleen goed voor programma’s die dat nodig hebben. Denk aan games waarbij er veel 3D voorwerpen zijn, game ontwerpers en zelfs architectuur programma’s. 

Poorten 

De poorten van een laptop worden vaak vergeten of helemaal niet naar gekeken. Het is wel belangrijk om te weten welke poorten een laptop heeft zodat je weet wat je kan gebruiken. 

Als een student ga je vaak presenteren en als je laptop alleen Usb C heeft dan zal je meer geld moeten uitgeven voor een usb C hub. Daarnaast wil je ook weten of een laptop hdmi poort heeft zodat je sneller kan presenteren en niet een Usb C hoeft te kopen. 

Verlichte toetsenbord 

Een andere punt waar je naar wilt kijken is als je goedkope studenten laptop wel of niet verlichte toetsenbord heeft. Denk eraan, als een student ben je  continu aan het werken en vaak kom je laat thuis en moet je huiswerk maken. 

Het is vaak daarom handig om een laptop te nemen met verlichte toetsenbord als je s avond je huiswerk gaat maken. Denk er wel aan dat veel goedkope laptops voor studenten dat niet beschikken en daarom moet je goed de beschrijving van de laptop lezen. 

Batterijduur

Voor batterijduur op goedkope laptops voor scholieren wil je tenminste 6 uur hebben of meer. Dit is voldoende voor studenten die af en toe niet in een lokaal zitten met stekker. 

Besturingssysteem 

De besturingssysteem is wat zorgt dat een laptop met de componenten kan communiceren. Voor studenten is de MacOs of Windows besturingssysteem je beste keuzes. Dit zijn ook de meest gebruikte en meest ondersteunde besturingssystemen die er zijn. 

Gerelateerde vragen

Wat is de beste kleine laptop voor school? De beste kleine laptop voor school is de Macbook Pro 13 (2020). Deze laptop weegt bijna niets en heeft 20 uur batterijduur met sterke componenten. 

Wat is de beste laptop voor middelbare school? De beste laptop voor middelbare school is de Lenovo IdeaPad Flex 5. Deze is goedkoop, flexibel en makkelijk te gebruiken voor scholieren. 

Beste laptop voor studenten? De beste laptop voor studenten is wel de Macbook Pro 13 (2020). Je kan met deze laptop de meeste programma’s aan zonder enige probleem. De Dell XPS 13 is ook een uitstekende keuze voor een kleine windows laptop. 

Categorized in: