Een gaming laptop kopen is heel lastig als je niets weet over de componenten en hoe ze werken. Er zijn veel gaming laptops met verschillende prijzen, videokaarten en grootte. Het kiezen van een als je geen verstand hebt is moeilijk en daarom zal ik je tijdens dit artikel helpen om te beslissen. 

Wanneer het komt tot een gaming laptop kopen wil je eerst nadenken over welke games je wilt spelen. Als je zware games wilt spelen zoals COD, Battlefield enzovoort dan zal je wel een zware en dure gaming laptop nodig hebben. Dit komt omdat laptops  niet zo sterk zijn als desktops om te gamen maar hebben wel genoeg voordelen om ze te kiezen zoals flexibiliteit, draagbaarheid enzovoort. 

Bij het kopen van een gaming laptop moet je goed letten op de videokaart, processor, ram en verversingssnelheid van de laptop. Dit zijn de meest belangrijkste componenten om games te draaien en ze ook smooth te spelen. Daarnaast wil je ook kijken naar de formaat van de laptop en de gewicht. Als je veel onderweg zal zijn dan wil je een 15 inch laptop met een gewicht onder de 2.5 kg. 

Een gaming laptop kopen – Tips en meer

Wanneer je een gaming laptop gaat kopen wil je goed weten wat de componenten zijn en doen. Elke component zorgt voor dat iets beter gaat dan het ander, daarom zie je vaak dat een laptop voor school of werk een heel sterke processor heeft en een prima videokaart. 

Wel, voor gamen is dat wat anders. Voor gamen wil je juist een zeer sterke videokaart en een prima processor omdat je veel 3D objecten moet renderen. Ik zal hieronder elke component bespreken en ook tips geven die je nodig zal hebben voor het kiezen van een laptop. 

Ik raad je om een gaming laptop te kopen via Coolblue omdat ze 30 dagen bedenktijd hebben. Daarnaast hebben ze ook heel veel laptop keuzes met top componenten. 

Gaming laptop resolutie - Full HD is beste

Resolutie

Voor gamen is de resolutie van je scherm een grote punt. Tijdens het kopen van een gaming laptop wil je zeker zijn dat de resolutie Full HD is. Dit komt omdat de beste resolutie voor gamen is Full HD dankzij de aantal pixels die het heeft.  

Omdat de aantal pixels niet zo hoog is als QHD en UHD is Full HD resolutie de perfecte resolutie voor laptop gamers. 

Op dit moment zelfs met de beste componenten die er zijn is het nog beetje moeilijk om op 4K resolutie te kunnen gamen zelfs op desktop. Omdat laptops wat trager zijn en niet zo sterk als een desktop kunnen worden wil je ook een resolutie die de laptop makkelijk aankan. 

Full HD resolutie is perfect voor prestaties en kwaliteit op laptops. Het is je beste keuze en je wilt zeker zijn dat de laptop die je kies ook Full HD resolutie heeft. 

Videokaart

Voor een gaming laptop is de videokaart de meest belangrijke component. Zonder een sterke videokaart zullen je games niet smooth draaien en kunnen de 3D modellen niet gerenderd worden. 

Het is daarom belangrijk om een videokaart te nemen met 4GB vram of hoger. Naast de aantal vram heb je ook te maken met snelheid van de videokaart. Meestal wordt dit niet uitgelegd in winkels maar je zal het zelf moeten googlen. 

Je zal de naam van de videokaart die je op een laptop ziet Googlen om te zien of deze je favoriete games aankan of niet. Het is wel zo dat de nieuwe RTX videokaarten sneller  zijn dan de oude GTX kaarten. Dit komt omdat ze betere snelheid hebben. 

Je wilt dus eerst Googlen de naam van de videokaart die je in een laptop ziet plus de game naam die je wilt spelen om te zien hoeveel Fps je zal krijgen. 

RTX vs GTX

Zo welke moet je namelijk kiezen en waarom. Wat is het verschil tussen RTX videokaarten en GTX videokaarten. Het is heel simpel, RTX videokaarten zijn zeer nieuwe en zijn daarom sneller en sterker dan de GTX videokaarten. 

De RTX videokaart waarvan R staat voor Raytracing zijn de nieuwe videokaarten van Nvidia met supersnelle clocksnelheid vergeleken met de oude modellen GTX. 

Het betekent niet dat de GTX videokaarten slecht zijn, het is maar zo dat de nieuwe RTX videokaarten een stuk sneller zijn en meestal ook voor hetzelfde prijs. Als je een laptop gaat kopen en er is een met RTX videokaart, dan zou ik zeker aanraden om de laptop te kiezen met RTX videokaart erin. 

Als je in een budget ziet dan wil je wel blijven op de GTX series. Deze zijn goedkoop en sterk genoeg om de meeste games te spelen. RTX zijn zeer sterk maar ook heel duur in meeste gevallen. 

Processor

Verder hebben we de processor ook al wel CPU genoemd. De processor is de tweede component die heel belangrijk is voor gamen. Een processor voor gamen moet tenminste een i5 of Ryzen 5 processor zijn op een low end gaming laptop. 

De processor moet verder tenminste 4 cores hebben met een kloksnelheid van 3.7Ghz of hoger turbo. De meeste gaming laptops hebben nu wel een i7 processor en deze zijn zeker je beste keuze voor gemiddeld en hoge instellingen in zware games. 

Ram

Verder hebben we de ram geheugen of ook werkgeheugen genoemd. In de werkgeheugen wordt data tijdelijk genomen die door de processor wordt gebruikt. Zonder genoeg ram zal je ook veel vertraging hebben bij multitasken en games omdat er veel data hier langs moet komen. 

Voor gamen wil je tenminste 8GB ram als je alleen kleine games gaat spelen. Als je weet dat je zware games gaat spelen en dat je ook andere programma’s zal gebruiken zoals de browser om muziek te luisteren dan wil je wel 16GB nemen. 

De perfecte werkgeheugen voor gamers is 16GB en meer dan dat zal je niet nodig hebben. Het is meer dan genoeg om te gamen en multitasken zonder enige probleem. 

Verversingssnelheid (Hertz-Hz)

Tenslotte hebben we de verversingssnelheid van een gaming laptop. Bij het kopen van een gaming laptop zie je vaak dat sommige gaming laptops met 144Hz kopen of juist 120Hz. 

Je zou misschien niet weten wat dat is maar het is heel belangrijk voor gamers. Wanneer het komt tot hoeveel Hertz per seconden worden weergegeven is het op normale laptops maar 60 Hertz. 

Dit betekent dat het scherm zich zelf maar 60 keer per seconden ververst waardoor je ook niet veel beelden ziet in games of wazigheid zal merken. 

Om meer beelden te zien in minder tijd nemen gamers vaak 144Hz(Hertz) schermen en monitoren zodat ze veel meer beelden in minder tijd kunnen zien om sneller te reageren. 

Denk aan FPS games waarin je heel snel moet reageren voor flick shots enzovoort. Een beeldscherm met 144Hz is zeer handig voor gamers die meer snelheid willen en smooth willen gamen. 

Welke gaming laptop kopen – Beste keuzes

Zo welke gaming laptops zijn het beste om te kopen op dit moment en waarom. Deze gaming laptops hieronder beschikken over de nieuwe RTX videokaarten en hebben een zeer goede prijs. De laptops  komen ook met hogere verversingssnelheid dan normale laptops waardoor je beter zal presteren in games. 

HP OMEN 15 - Welke gaming laptop kopen - Beste keuze laptop voor gamers

HP Omen 15

Als eerst hebben we de HP Omen 15-ek1900nd en dit is een van de meest gekozen laptops elke jaar. De HP Omen 15 laptops zijn altijd 15 inch groot waardoor je niet een te grote laptop krijgt. Verder heeft de laptop 144 Hertz verversingssnelheid voor snelle beelden en een Full HD resolutie wat heel belangrijk is op een laptop. 

De videokaart van deze laptop is de RTX 3060 en deze heeft 6GB Vram waardoor je elke  game op topkwaliteit kunt spelen. Verder heeft de laptop 16GB ram waarmee je kunt multitasken en een i7 processor met 6 cores die draaien op 5Ghz. 

De laptop heeft een mooie behuizing en RGB verlichting toetsenbord waardoor je meteen weet dat het een gaming laptop is. Verder is de laptop 2.45 kg en 15 inch waardoor je deze nog wel rond kunt nemen naar school of naar vrienden. 

De opslag van de laptop is een SSD van 512GB en dit is meestal genoeg voor als je een aantal games gaat spelen. Als je heel veel games wilt installeren dan raad ik je aan om een externe HDD te kopen

Wat vinden andere gamers van de laptop 

Krachtig

Voor gaming en 3D werk

Prima I/O

Batterijduur is erg kort

Geen numpad

Geschikt voor welke games?

League of Legends

Fortnite

Call of Duty: Modern Warfare

Red Dead Redemption 2

Assassin’s Creed Valhalla

Cyberpunk 2077

Asus TUF Gaming F15 - RTX gaming laptop kopen

Asus Tuf Gaming F15

De volgende laptop van welke gaming laptop je zou kunnen kopen is de Asus Tuf Gaming F15. Dit is de laptop die je zou moeten kopen als je veel FPS games speelt zoals Fortnite, Csgo, Apex Legends, Destiny 2 enzovoort. 

De laptop beschikt over 240 Hertz verversingssnelheid wat een van de hoogste verversingssnelheid is dat er bestaat op een beeldscherm. Dankzij deze verversingssnelheid kun je in veel FPS games beter presteren dan de andere waardoor je meteen een voorsprong hebt op iedereen. 

Als je dit combineer met je eigen skills kun je makkelijk FPS games en andere snelle games domineren en zal je sneller dan andere reageren of situaties. 

Verder is de laptop 15 inch en heeft een Full HD resolutie om games op hoge en ultra instellingen te kunnen draaien. Ook deze laptop beschikt over de RTX 3060 6GB Vram en deze kan makkelijk games op ultra draaien zonder enige probleem. 

De opslag van de laptop is ook 512GB SSD en dit is meestal genoeg voor als je tot 5 games gaat downloaden. De processor is wel sterker dan de vorige laptop en het is een i7 processor met 8 cores die draaien op 4.6ghz. 

Dankzij de sterke processor kun je niet alleen gamen op ultra instellingen maar je kan de laptop ook gebruiken voor videobewerking, fotobewerking en andere zware programma’s en taken.  Tenslotte is de werkgeheugen van de laptop 16GB en dit zal je verder helpen bij multitasken en veel meer. 

Wat vinden andere gamers van de laptop 

Goed scherm qua kleuren en verversingssnelheid

Start op in 7 seconden

Grafisch erg sterk

Goede prestaties door RTX 3060

Prestaties worden minder als je op batterij speelt

Backlight toetsenbord heeft maar 1 kleur

Welke games kan deze laptop aan

League of Legends

Fortnite

Call of Duty: Warzone

Red Dead Redemption 2

Assassin’s Creed Valhalla

Cyberpunk 2077

MSI GF65 - Gaming laptop kopen - welke moet je hebben

MSI GF65 10UE

Verder hebben we de MSI GF65 10UE een wat goedkopere high end laptop voor gamers. De laptop komt ook met een 15 inch behuizing, een Full HD resolutie en 144Hz verversingssnelheid voor gamers. 

Dankzij de Full HD resolutie kun je met deze laptop de meeste games op hoge en ultra instellingen spelen zonder probleem. Natuurlijk zal je ook beter en meer kunnen zien door de 144 hz verversingssnelheid. 

De videokaart van de laptop is ook de RTX 3060 6GB vram en deze is een populaire videokaart in gaming laptops. Niet alleen is de videokaart sterk maar het kan de meeste games aan zonder enige probleem. 

De processor van de laptop is de i7 processor met 6 cores die draaien op 5Ghz. Ook heeft deze laptop 16GB ram waardoor je naast je games ook muziek kan luisteren of op Discord gaan om te praten met je vrienden. 

Een top laptop van MSI voor een goede prijs. De andere zijn duurder en komen met bijna dezelfde componenten. Dit is een goede keus voor als je een extra 100 euro wilt besparen. De opslag van de laptop is wel meer en dat is 1TB SSD opslag om je favoriete games op te slaan. 

Lenovo Legion 5 - High end gaming laptop kopen voor goede prijs

Lenovo Legion 5 15IMH05H

Een andere keuze voor een nog goedkopere prijs is de Lenovo legion 5 15IMH05H. Dit is een prima gaming laptop om te kopen als je een wat goedkopere laptop wilt. De videokaart in deze laptop is ietsjes langzamer dan de RTX 3060 maar nog wel sterk genoeg voor de meeste games. 

Deze 15 inch  laptop beschikt over een Full HD resolutie zoals de meeste andere gaming laptops die je zal willen kopen. Full HD resolutie is geweldig voor prestaties in game laptops. Verder heeft deze laptop 120Hz en niet 144Hz waardoor het nog wel goed is maar niet top. 

De processor van de laptop is de I7 processor met 6 cores die werken op 5Ghz snelheid. Dit is een veel gekozen processor voor gaming laptops naast de 16GB ram die je bij de laptop krijgt. 

De opslag van de laptop is een SSD van 512GB. Een SSD is altijd handig voor snelle opstart en zodat je laptop sneller met bestanden om gaat. Natuurlijk kunnen we niet de videokaart vergeten en dat is de RTX 2060 met 6GB vram. Het is een sterke videokaart maar wel ietsjes langzamer dan de RTX 3060. 

Lenovo Legion 5 Pro - 16inch Gaming laptop QHD resolutie hoge FPS

Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H

Zoals de naam het al zegt, De Lenovo Legion 5 Pro is de ideale gaming laptop voor de professionals. De laptop beschikt over een wat hogere resolutie maar dat kan deze laptop zeker aan dankzij de videokaart en sterke processor. 

De laptop heeft een ongewone formaat die 16 inch is en ook een ongewone resolutie van 2560 x 1600 pixels. De laptop heeft verder 165 Hertz en G-sync waardoor je fps zo hoog mogelijk zullen blijven en je snelle beelden beter kunt zien. 

De processor van de laptop is de i7 processor met 8 cores die werken op een snelheid van 4.6Ghz. De werkgeheugen is 16GB en dit is meer dan genoeg voor zo een sterke laptop voor multitasken en gamen. 

De opslag is een SSD van 512GB wat genoeg is voor de meeste games. Natuurlijk als je veel meer games wilt zal je een externe HDD moeten nemen met meer opslag. 

Verder heeft de laptop een top videokaart en dat is de RTX 3070 met 8GB vram. Met deze hoeveelheid vram en snelheid kun je de meeste games spelen zonder enige probleem op een Quad HD resolutie hoger dan Full HD. 

Niet iedereen wilt dure gaming laptops kopen of juist zware games spelen. Daarom als jij een goedkope gaming laptop wilt dan kun je gaming laptops onder de 700, 1000, 1500 euro lezen. 

Conclusie

Een gaming laptop kopen kan lastig zijn maar het komt uiteindelijk op neer op wat je wilt gaan spelen. Als je zware games wilt spelen dan wil je een high end laptop zoals die we hierboven hebben besproken. Als je juist kleine games wilt spelen dan kun je de goedkope laptops bekijken die we een  link van hebben gezet de gaming laptops onder de 700-1000-1500 euro. 

Voor gamers is verversingssnelheid handig is altijd een pluspunt. Dus als je een gaming laptop kunt krijgen met 120+ Hz dan zou ik die zeker aanraden. Voor gamers is de videokaart de belangrijkste componenten en dan komt de beeldscherm, processor en ram. 

Categorized in: