Een laptop die erg traag is is niet een goede laptop. Je kan er geen gebruik van maken tot zijn volle vermogen waardoor je steeds geïrriteerd gaat worden ervan. Omdat ik zelf al ontzettend veel laptops heb gehad weet ik wel een aantal dingen die je kunt gaan doen om de laptop sneller te maken. Dit gaat je helpen om de laptop sneller te maken en ook om de laptop op topprestaties te houden. 

Laptop sneller maken manieren

  • Laptop schoonmaken, defrag, programma’s verwijderen 
  • Laptop visuals uitschakelen, programma’s uitschakelen, browser tabs uit doen 
  • Programma’s zoals ccleaner gebruiken 
  • Oudere download programma’s verwijderen
  • Bekijk de temperatuur van de laptop, fans schoonmaken met perslucht. 
  • Laptop blijven updaten voor nieuwe optimale functies

Dit zijn de meest belangrijke punten waar ik het over ga hebben om je laptop sneller te maken. Ik ben zelf een gamer en heb jarenlang computers en laptops gehad die zeer langzaam waren. Deze computers en laptops waren zeer langzaam en alleen door deze punten uit te voeren kon ik ze wat normaler gebruiken zonder dat ze om de 5 minuten vast liepen. 

De aanwijzing in deze artikel is bedoeld voor windows laptops. Zelf heb ik nog geen Mac laptop gehad omdat ik ze niet goed vind. Mac book laptop zijn zeer duur voor wat je krijgt en je kunt met een windows laptop meer programma’s gebruiken met meer vrijheid. 

Laptop schoonmaken, defraggen en programma’s verwijderen 

Laptop schoonmaken 

Je laptop schoonmaken is heel belangrijk bij een laptop die traag is. Het gaat niet om het schoonmaken van je fysieke laptop maar juist om wat er in de laptop zit.

Je wilt de prullenbak van je laptop constant leegmaken, oude bestanden blijven erin voor een heel lange tijd en als je veel bestanden in de prullenbak laat voor een lange tijd dan wordt je laptop er langzaam van. Deze bestanden zitten maar in de prullenbak maar zijn nog steeds niet verwijderd waardoor de laptop ze nog moet registreren in de schijf. 

Laptop is erg traag - Run temp

Een andere manier van je laptop sneller maken is door temporary bestanden te verwijderen. Door windows knop ingedrukt te houden en dan R drukken open jij een run tab. Hier wil je %temp% toetsen. 

Nou dit is een folder waar alle temporary bestanden worden bewaard. Deze bestanden gebruik je niet maar wel sommige. Je wilt alle bestanden in deze folder verwijderen. Je kunt makkelijk ctrl + a drukken om alles te selecteren en deze verwijderen. 

Er zullen bestanden zijn die niet verwijderd kunnen worden en dat komt omdat die gebruikt worden. Je wilt deze gewoon overslaan. 

Drives defragging

Een andere zeer goede methode om je trage laptop sneller te maken en af te komen van een laptop die erg traag is is door de harde schijf te defraggen.

Als jouw laptop niet een SSD heeft dan zal die zeker langzaam zijn en door te defraggen kun je dit ietsjes beter maken. Wat defraggen namelijk doet is files in de juiste plekken zetten waar ze horen. 

Je kunt makkelijk defraggen door de startknop te drukken en defrag te zoeken. Je zal defragment en optimize drives vinden. Je wilt deze programma open doen en je primaire drive analyseren en optimaliseren. 

laptop sneller maken - defraggen

Oude programma’s verwijderen

De laatste manier om je laptop die erg traag is sneller te maken van deze sectie is door programma’s de verwijderen die je niet gebruikt. Als je naar start gaat en zoek naar Add and remove programs kun je makkelijk alle programma’s die op je laptop zitten bekijken. 

Je wilt programma’s gaan verwijderen die je eerder hebt geïnstalleerd maar die je niet meer gebruikt. Denk eraan dat je programma’s verwijderd die je zeker weet dat je ze hebt geïnstalleerd. Sommige programma’s zijn drivers enzovoort en deze wil je niet verwijderen. Je kunt ook googlen wat een programma is voordat je deze verwijderd. 

Laptop sneller maken - programma's verwijderen

Laptop visuals uitschakelen, programma’s uitschakelen en browser tabs uit doen 

Visuele effecten uit doen

Laptop visuals zijn effecten die door windows zijn gemaakt om je ervaring met tabs te verbeteren enzovoort. Dit kan goed zijn maar het kan ook ervoor zorgen dat je laptop traag wordt en meer processorkracht gebruikt. 

Visuele effecten maken je laptop vaak heel erg traag en je wilt ze zeker uitschakelen als je niet een super sterke laptop hebt. Om je laptop sneller te maken wil je deze stappen volgen. 

Stappen

Om deze visuele effecten uit te schakelen om je trage laptop sneller te maken kun je makkelijk naar start gaan en this pc of deze computer zoeken.

Je wilt rechte klik drukken op deze pc en dan naar properties gaan. De laatste keuze in de menu. Dit zal je sturen naar system waarop je informatie over je laptop kunt zien. 

Aan de linkerkant boven of rechterkant zal je 4 – 6 keuzes zien je wilt klikken op de laatste die heet advanced system settings. Hier gaan we een aantal dingen uitschakelen. 

Laptop is erg traag - sneller maken This pc properties - laptop sneller maken

Nu wil je klikken op settings van performance. Als goed is zal je al in de Advanced tab zitten. Je hoeft nog alleen maar op settings klikken van performance. 

In de performance options wil je zoveel mogelijk visuele effecten uitschakelen. Ik heb zelf alles uitgeschakeld behalve de volgende. Hier kun je zien hoe ik mijne heb staan. 

Laptop is traag - sneller maken met My performance opties settings - laptop sneller maken en niet meer traag

Onnodige actieve programma’s uitzetten

Als je een laptop gebruikt dan zullen er vaak programma’s aan blijven. Deze programma’s zullen in de achtergrond door blijven draaien ook al je op de X drukt om ze uit te doen. Je kunt het beste kijken naar de taskbar van je laptop rechts. Daar zullen alle actieve programma’s worden weergegeven die aan zijn en die spanning zetten op de processor. 

Je wilt zo min mogelijk programma’s hier hebben. Ik zelf als ik aan het browsen bent wil ik zo min mogelijke programma’s aan hebben. Je wilt programma’s die niet gebruikt worden uit doen. Je kunt dit makkelijk doen door rechte klik op de icoon te drukken en uitschakelen drukken. 

Browser tabs uitzetten

Als je zit te internetten zal je zeker veel onderzoek doen en veel tabs open hebben. Elke van deze tab is meer spanning op de processor van je laptop. Door meer tabs open te hebben wordt je laptop langzamer.

Het is daarom verstandig om tabs uit te doen zodra je klaar bent. Door veel tabs open te houden of zelfs de browser open te houden terwijl je iets anders doet zal je langzaam heel erg langzaam maken. 

Het is belangrijk dat je focus op wat je doet en alle andere programma’s uitschakelen anders zal je laptop heel langzaam worden. Dit zal dan zorgen dat de laptop crash of super langzaam wordt. 

Programma’s gebruiken om de laptop schoon te houden

Een zeer goede programma die ik zelf van gebruik maakt die gratis is is CCLEANER GRATIS. Deze programma is zeer goed omdat het maakt je hele laptop schoon. Je verwijderd oudere bestanden die in de prullenbak zitten en zelfs ook oude bestanden die door de browser worden opgeslagen. 

Naast ccleaner zijn er veel andere programma’s die dit doen maar vaak moet je ervoor gaan betalen. Ccleaner is gratis en daarom dat ik deze aanraad. 

Oude bestanden van download verwijderen 

Een van de grote problemen dat ik zie bij veel laptops van familieleden en vrienden is dat ze de download folder helemaal vol hebben met oude setup programma’s en bestanden die ze hebben gedownload. Ze hebben niet alles goed georganiseerd waardoor alles in de download folder door elkaar zit. 

laptop schoonmaken en sneller - Download folder - Schoonmaken

Als je belangrijke bestanden download het is altijd belangrijk dat je deze in een goede folder hebt en niet in de download folder houdt. Daarnaast wil je ook de oude setups van je download folder gaan verwijderen. Dit zal meer ruimte in je SSD vrij maken waardoor je laptop sneller zal gaan en je meer geheugen zal hebben voor je projecten. 

Laptop temperatuur en fans schoonmaken 

Dit is de laatste stap die je kunt gebruiken om je laptop sneller te maken als de andere stappen niet genoeg voor je waren. Je wilt kijken naar de temperatuur van je laptop met een programma zoals HWmonitor.

Deze programma is gratis en het laat je zien de temperatuur van je laptop. Je wilt kijken wat de temperatuur van je laptop is. Als je ziet dat de temperatuur boven de 90 C is dan is het handig dat je de laptop hoger houd met een laptop cooler of dat je de fans schoon gaat maken met perslucht

Laptop blijven update

Het is altijd belangrijk dat jij je laptop blijft updaten. Updates worden gemaakt om de prestaties van windows altijd beter te maken. Naast windows updates hebben laptops ook soms updates van de makers zelfs.

Een heel goede voorbeeld is Dell met de Dell xps 13. Ik beschik over de Dell XPS 13 en vaak zie ik naast de windows updates ook updates van Dell die zorgen dat de laptop beter gaat werken en sneller wordt. 

Een laptop update is heel makkelijk. Ga naar start en zoek update. Je zal meteen check voor update zien en als je daarop klikt gaat de laptop zoeken naar updates en deze downloaden. De laptop zal je zelf vragen voor herstarten wanneer de nieuwe update klaar zijn voor toepassing.