Wanneer het komt tot een keuze maken tussen een chromebook of laptop weten veel mensen niet wat het verschil is. Beide lijken veel op elkaar maar de prijs is wel heel verschillend. 

Het verschil tussen een chromebook en een laptop is de besturingssysteem en de applicaties die je erop kunt installeren. Een chromebook is beperkt in de applicaties die je erop kunt gebruiken. 

Wat maakt de ene beter dan de andere en wat zijn de gebruiksdoelen van een chromebook en een laptop. Het is belangrijk dat je van te voren al weet wat elk van deze laptops goed voor is, voor dat je er een kies. 

Verschil tussen chromebook en laptop

Een chromebook of een laptop, beide zijn laptops maar komen met verschillende besturingssystemen. Deze besturingssystemen maken het mogelijk dat elke laptop kan communiceren met verschillende programma’s. 

Zowel chromebook als laptop lijken op elkaar maar de prijs verschil is meestal groot. 

Dit maakt de Chromebook laptops uitstekend zijn voor mensen die alleen dagelijkse taken willen uitvoeren zoals internetten, series kijken, films kijken, Office pakket gebruiken enzovoort. 

De Windows en Mac laptops zijn meer bedoeld voor mensen die graag zeer zware windows of mac programma’s willen gebruiken die exclusief zijn zoals Adobe Premiere Pro, Photoshop, After effects, zware games enzovoort. 

Kosten verschil van chromebook en laptops

De kosten verschil van een chromebook vergeleken met een laptop is heel hoog. De meeste chromebooks zijn rond de 350 euro terwijl de laptops gemiddeld 650 euro zijn.  

Het is daarom belangrijk om te weten wat je gaat doen met een laptop. Als je juist basistaken gaat uitvoeren dan is een chromebook een goede keus. Als je juist zware programma’s gaat gebruiken voor werk of school dan is een laptop een goede keuze. 

Verschil in besturingssysteem

De besturingssysteem van een laptop is wat zorgt dat er programma’s op de laptop kunnen gebruikt worden. 

Elke besturingssysteem communiceert anders en daarom zie je vaak dat een macOS laptop niet alle Windows programma’s kan draaien. 

De besturingssystemen die ik ga bespreken zijn natuurlijk de MacOS, Windows en de Chrome OS omdat deze de meest gebruikte zijn.

ChromeOS

De chromeOS is een geweldige besturingssysteem voor mensen die een laptop gebruiken voor dagelijkse taken. 

Deze besturingssyteem is perfect voor als je niet zware programma’s wilt gaan gebruiken. Dit is de perfecte keuze voor mensen die alleen een laptop willen voor basistaken en documenten maken. 

Denk aan het bewerken van documenten, presentaties maken, films/series kijken, internetten enzovoort. De applicaties die op de chromebook kunnen worden geïnstalleerd komen van de google store en Linux. 

Windows OS

De windows besturingssysteem is een van de meest gebruikte besturingssysteem die er is. 

De windows besturingssysteem is de meest gekozen besturingssysteem omdat het makkelijk te gebruiken is en bijna elke applicatie is ervoor bedoeld. 

Gamers zijn een goede voorbeeld van een doelgroep die altijd gebruikt maakt van Windows. 

Dit komt omdat bijna elke game voor windows gemaakt is waardoor gamers zonder enige probleem van de meeste games kunnen genieten. 

Dit is belangrijk om te weten omdat je met de andere besturingssystemen meer beperkt bent. Je kunt niet alle programma’s die er zijn ermee gebruiken. Veel games en applicaties kunnen niet op andere besturingssystemen gebruikt worden als ze er niet voor gecodeerd zijn. 

MacOS 

MacOS is de besturingssysteem die door Macbook laptops gebruikt wordt. Dit is een prima besturingssysteem en veel bedrijven proberen hun applicaties ook beschikbaar te maken voor MacOS. 

MacOS laptops zijn zeer sterke laptops en worden gemaakt door Apple. De laptops zijn een van de meest gekozen laptops wanneer het komt tot werken met kleuren zoals fotobewerking en videobewerking omdat de beeldkwaliteit super is. 

Chromebook vs laptop in opslag

Een heel belangrijke punt dat maakt de Chromebook beter of misschien wel slechter hang af wat je ervan vindt is de opslag.

De opslag van een Chromebook wordt niet lokaal opgeslagen zoals de Windows laptops waar je gebruikt maakt van een harde schijf of een SSD. De opslag van een chromebook wordt in de cloud opgeslagen en ook beveiligd door Chrome zelf waardoor je zelf geen zorgen hoeft te maken over het beveiligen van je gegevens. 

Wat ook heel belangrijk is aan dit, is dat je zelf geen gebruikt hoeft te maken van antivirussen en veel meer veiligheid programma’s. De Chromebook laptops zijn bedoeld voor online werken en kunnen meestal niet gebruikt worden zonder internet. 

Dit is ook iets dat je goed op moet letten. Dus ben je vaak onderweg en werk je offline om je werk vervolgens online op te slaan dan wil je een Windows laptop kopen of een sterke Chromebook die wel offline gebruikt kan worden met een opslag schijf. 

Accuduur

De accuduur van een Chromebook laptop is ook heel erg beter dan een Windows laptop. 

De reden hiervoor is dat Google ervoor heeft gezorgd dat veel van de programma’s die normaal op een windows laptop draaien niet op de Chromebook hoeven te draaien waardoor de accuduur heel wat langer is. 

Alles is online en de chromebook communiceert met je gegevens die in de cloud zitten. Een heel simpele en ook sterke methode om een goedkope laptop te kunnen bieden aan gebruikers. 

Chromebook vs laptops Apps 

Zoals ik eerder heb aangegeven, met een Chromebook ben je beperkt tot de aantal programma’s die je kunt gebruiken. 

Dit betekent niet dat je bijna niets erop kunt doen want programma’s die je dagelijks zou gebruiken voor school of thuis zoals Office pakket, fotobewerking programma’s en games die ervoor bedoeld zijn. 

Wat ook heel cool is om te weten over de Chromebooks is dat je ook Linux OS programma’s erop kunt gebruiken. 

De reden hiervoor is omdat de ChromeOS zelf is gecodeerd via Linux waardoor gebruikers van een ChromeOS nog wel Linux OS programma’s kunnen gebruiken. 

Veiligheid 

Wanneer het komt tot veiligheid is de Chromebook zeker beter. Je hoeft geen honderde euro’s uit te geven aan een antivirus omdat al je gegevens niet op de Chromebook zitten maar juist op de cloud. 

De gegevens in je cloud worden beveiligd door Google zelf. Wat ook heel handig is aan dit is dat de laptop alles van de internet moet nemen waardoor de drukte op de laptop niet zo erg is als op een windows laptop. 

Wat kan wel of niet met een chromebook

Een chromebook is zeker beter dan een laptop in bepaalde taken. Als je een laptop wilt voor internetten, dagelijkse taken, series/films kijken en documenten maken dan is de chromebook zeker een perfecte keus. 

Maar, als je zware programma’s moet gebruiken van je werk omdat je bijvoorbeeld films moet bewerken of foto’s moet bewerken voor een bedrijf dan is een windows of Macbook laptop een betere keus. 

Voordelen van Chromebook

De voordelen van een chromebook is dat het zeer goedkoop is en ook snel vergeleken  met windows laptops. Een chromebook beschikt over de ChromeOS die heel energiezuinig is en ook sneller is met goedkopere componenten. 

Omdat alle bestanden in de cloud zitten kan de chromebook ook sneller werken. De chromebook is continu verbonden aan de internet en alle bestanden die worden gebruikt zitten ook in de cloud. 

Nadelen van Chromebook

Tot nu toe heb ik wel veel voordelen van een Chromebook genoemd zoals de veiligheid, kosten en snelheid vergeleken met andere laptop modellen. Maar wat zijn de nadelen van een Chromebook en wat maakt deze laptops niet zo een goede keus. 

Een van de grootste nadelen van een Chromebook is dat je niet alle programma’s erop kunt gebruiken die wel op Windows en MacOS gebruikt kunnen worden. 

Chromebook of laptop voor school en studie

Als je graag wilt weten wat weten is tussen een chromebook of laptop voor school en je studie dan is een laptop je beste keuze.

Een laptop kies je voor school, middelbare school en als je een opleiding gaat volgen op MBO, HBO en Universiteit.

Voor een opleiding waar je zware programma’s moet gebruiken voor je studie is een laptop een betere keus. Een laptop geef je de mogelijkheid om alle programma’s te draaien die er zijn zonder enige beperking. 

Met een chromebook heb je meer beperkingen omdat je alleen programma’s kunt downloaden die van de Google Store komen of die gemaakt zijn voor de Linux besturingssysteem.  

Chromebook of laptop voor werk/zakelijk gebruik

Wat is nou beter voor werk en zakelijk gebruik, een chromebook of een laptop. Ik zou zeker aan iedereen die een laptop zoekt voor werk/zakelijk gebruik om een windows/MacOS laptop te nemen

Deze laptops maken het makkelijker voor je om specifieke programma’s te gebruiken die je misschien nodig zal hebben  bij je werk. Daarnaast heb je veel vrijheid met een windows laptop omdat je de meeste applicaties zonder zorgen kan gebruiken. 

Met een chromebook ben je beperkt in wat je kan downloaden omdat de programma’s die je mag gebruiken van de Google play store komen of van Linux. Het is daarom handiger om een windows/Macbook laptop te nemen voor werk of zakelijk gebruik. 

Keuze tussen Chromebook of Laptop

Een laptop geef je de mogelijkheid om veel meer programma’s te gebruiken die noodzakelijk zijn om je studie goed te kunnen volgen. 

Je wilt dus niet een chromebook kiezen als je belangrijke taken moet uitvoeren die specifieke programma’s nodig hebben zoals op school, werk en zakelijke meetings. 

Als je voor werk of school programma’s moet gebruiken zoals Adobe Photoshop, Premiere pro en After effects dan wil je zeker een laptop en niet een chromebook. Chromebook kunnen alleen programma’s draaien van de Chrome web store of van Linux. 

Een chromebook kies je wanneer je thuis moet werken met simpele programma’s zoals Office pakket of via het internet. Een chromebook is ook heel handig voor als je niet veel wilt uitgeven aan een laptop die je gaat gebruiken voor dagelijkse taken. 

Gerelateerde vragen

Kan je op een Chromebook spelletjes spelen? Op een chromebook kun je wel spelletjes spelen die in de Chrome web store zitten. Je kan niet zware spelletjes spelen zoals Call of duty, Overwatch of ander spelletjes die voor windows/macbook zijn bedoeld.

Is een chromebook handig voor school? Een chromebook is niet handig voor school als je zware programma’s moet gebruiken zoals Adobe programma’s. Je kunt wel een chromebook gebruiken voor office pakket als je presentaties en documenten moet maken op word. 

Is een chromebook hetzelfde als een laptop? Een chromebook is een laptop met een andere besturingssysteem dan macbook laptops en windows laptop. Chromebook is een laptop die programma’s gebruikt van de Chrome web store. Je kunt wel nog je dagelijkse taken erop uitvoeren.