Het kiezen van de beste laptop voor tekenprogramma’s is moeilijk omdat er zoveel tekenprogramma’s zijn. Dit kunnen zware 3D tekenprogramma’s zijn zoals Blender, SketchUp enzovoort of juist 2D tekenprogramma’s zoals Artweaver en Krita. 

Het is daarom lastig om alleen een laptop te bespreken die gebruikt kan worden voor tekenen. In dit artikel ga ik 5 van de beste laptops voor tekenprogramma’s bespreken. Deze laptops hebben voldoende kracht voor de programma’s die ik ga benoemen. Ik zal de laptops in 2 categorieën splitsen, deze zijn 2D tekenen en 3D tekenen. 

Top 5 beste laptops voor tekenprogramma’s – 2D en 3D tekenen:

 • HP Pavilion x360
 • Lenovo ThinkBook 14s Yoga
 • Lenovo IdeaPad Flex 5
 • Microsoft Surface Book 3
 • ConceptD 3 Ezel CC314

Top 5 beste laptops voor tekenprogramma’s – 2D en 3D tekenen

HP Pavilion x360 14 - HP Pavilion x360 - Goedkope laptop voor tekenprogramma's 2D - Beste laptops voor tekenprogramma
HP Pavilion x360 – Goedkope laptop voor tekenprogramma’s 2D

HP Pavilion x360

De HP pavilion x360 is de perfecte keuze voor als je gaat tekenen op 2D niveau. Denk hierbij dat je programma’s gaat gebruiken als Photoshop, Illustrator en Sketch. De laptop is zeer sterk en komt met een prima i7 processor die sterk genoeg is voor deze programma’s te kunnen draaien. 

De reden dat de HP pavilion x360 zo een goede keuze is voor tekenen is omdat het een 2 in 1 design heeft. 

De 2 in 1 design  van de laptop samen met touchscreen maakt het perfect voor tekenen. Je kan op de laptop tekenen en zelfs makkelijk door je tekening browsen in inzoomen dankzij de touchscreen. 

Het is een ideale laptop met een i7 processor. De laptop is 14 inch en heeft een batterijduur van 8.5 uren waardoor je ook onderweg lekker kunt tekenen en aan je projecten werken. 

Specificaties:HP Pavilion x360 – 2 in 1 laptop
Prijs899,-
Beeldscherm14 inch, Full HD, Touchscreen, IPS Paneel 
ProcessorIntel Core i7, Quad core(4), 4.7Ghz snelheid
Werkgeheugen8GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Home of Windows 11 Home
Batterijduur8.5 uren 
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht1.56 kg

Dit is zeker een top laptop voor 2D tekenen en voor als je ook foto’s wilt gaan bewerken er naast. De laptop is zeer goedkoop en heeft ook een IPS paneel voor perfecte kleurweergave. 

hinkBook 14s Yoga - Multitask laptop voor tekenprogramma's en tekenen op 2D
ThinkBook 14s Yoga – Multitask laptop voor tekenprogramma’s en tekenen op 2D

Lenovo ThinkBook 14s Yoga

Een wat sterkere laptop voor tekenen programma’s zoals Adobe Photoshop en Illustrator is de Lenovo ThinkBook 14s Yoga een goede keuze. Deze laptop komt met meer werkgeheugen dan de vorige laptop. 

Werkgeheugen is namelijk heel belangrijk als je veel gaat multitasken. Dit is zeker handig voor als je gaat tekenen omdat je ook onderzoek wilt doen naar ideeën die je kunt implementeren. 

Als je veel bowser tabs open gaat hebben dan kan dat niet makkelijk op 8GB ram. Met 16GB ram kun je makkelijk naast Adobe Photoshop of Illustrator ook internet browsen zonder probleem. 

Voor de rest is alles bijna hetzelfde als de vorige laptop behalve de besturingssysteem. De besturingssysteem van deze laptop is de Windows 10 Pro en deze is meer bedoeld voor zakelijke doeleinden. Zo kun je op afstand werken en heb je ook meer veiligheid. 

Specificaties:Lenovo ThinkBook 14s Yoga – 2 in 1 laptop
Prijs1.299,-
Beeldscherm14 inch, Full HD, Touchscreen, IPS Paneel 
ProcessorIntel Core i7, Quad core(4), 4.7Ghz snelheid
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Pro
Batterijduur8.5 uren 
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht1.5 kg

Dit is een prima laptop voor als je meer werkgeheugen nodig hebt. Als je deze niet nodig hebt dan raad ik het niet zo erg aan omdat het zeker duur is. Verder dan dat is de laptop ook geschikt voor 

Lenovo IdeaPad Flex 5 - Laptop voor zware tekenprogramma's - 3D en 2D tekenen
Laptop voor zware tekenprogramma’s – 3D en 2D tekenen

Lenovo IdeaPad Flex 5

Als je juist een laptop wilt die sterk genoeg is voor tekenprogramma’s zowel 2D als 3D dan is de Lenovo IdeaPad Flex 5 een goede keuze. 

De laptop beschikt over een i7 processor en een videokaart die komt met 2GB VRAM. De videokaart is een dedicated videokaart en is heel handig voor wanneer je 3D modellen gaat tekenen. 

De laptop heeft een van de beste prijs en kwaliteit verhouding dat ik ooit heb gezien. Het is zelfs goedkoper dan de vorige laptop en sterker. Niet alleen heeft de laptop een i7 processor en 16GB ram, het heeft ook een dedicated videokaart met 2GB vram waarmee je 3D modellen kunt tekenen en renderen. 

De design van de laptop is een 2 in 1 design en heeft ook touchscreen. Dit is heel handig voor wanneer je gaat tekenen en als je 3D modellen gaat tekenen. Je kan makkelijk met je hand alles bewegen en hoef je niet continue een muis te gebruiken. 

Specificaties:Lenovo IdeaPad Flex 5 – 2 in 1 design
Prijs999,-
Beeldscherm14inch, Full HD, Touchscreen, IPS Paneel
ProcessorIntel Core i7, Quad Core(4), 4.7Ghz snelheid
Werkgeheugen16GB Ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce MX450 – 2GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur10 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht1.5 kg

Wanneer je hoort wat is de beste laptop voor tekenprogramma’s in prijs en kwaliteit dan is de eerste keuze de Lenovo IdeaPad Flex 5. Voor maar 999 euro krijg je zoveel terug het is bijna niet te geloven. 

Microsoft Surface Book 3 - Beste laptop voor zware tekenprogramma's - 3D tekenen
Beste laptop voor zware tekenprogramma’s – 3D tekenen

Microsoft Surface Book 3

Ben jij veel onderweg met je werk of zit je veel te reizen dan is de Microsoft Surface Book 3 de perfecte keuze voor een laptop voor tekenprogramma’s. De laptop is geschikt voor 3D tekenen en ook zware teken programma’s. 

Dit is een soort van tablet die je kan samenvoegen met een toetsenbord om het een laptop te maken. De laptop is heel ideaal voor designers en tekenaars omdat je de  laptop kunt gebruiken om te tekenen dankzij de flexibiliteit. 

De laptop is wel duurder dan de andere maar is 13 inch en heeft een hogere resolutie. Dit betekent dat je meer zal kunnen zien en een kleine laptop gaat krijgen. Je wilt deze laptop alleen kiezen als je veel onderweg bent voor werk en projecten. 

De processor van de laptop is wat trager dan de andere maar de videokaart is wel sterker. Dit is daarom een betere keuze voor tekenprogramma’s die bedoeld zijn voor 3D modellen. 

Specificaties:Microsoft Surface Book 3 – 2 in 1 Laptop
Prijs2.099,-
Beeldscherm13.5 inch, Wide QXGA, Touchscreen, IPS Paneel
ProcessorIntel Core i7, Quad Core(4), 3.9Ghz snelheid
Werkgeheugen16GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartNvidia GeForce GTX 1650 MAX-Q – 4GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur11.5 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C
Gewicht1.53 kg

De Microsoft Surface Book 3 is een van de beste laptops voor tekenprogramma’s waarbij je 3D modellen moet maken. Ook is het geschikt voor 2D modellen dankzij de i7 processor. 

ConceptD 3 Ezel Pro CC315 - Beste laptop voor tekenprogramma's - ConceptD 3 Ezel CC315
Beste laptop voor tekenprogramma’s – ConceptD 3 Ezel CC315

ConceptD 3 Ezel CC315

De laatste laptop is de monster laptop die alles aankan zonder enige vertraging. De ConceptD 3 Ezel CC315  is de laptop die je wilt kiezen als je van alles wilt gaan doen met de laptop naast tekenprogramma’s in zowel 3D als 2D. 

Dit is zeker een van de beste laptops voor tekenprogramma dankzij de i7 processor die 6 cores heeft en de Nvidia videokaart met 4GB vram. De laptop is ook goedkoper dan de vorige en heeft een grotere scherm waardoor je meer ruimte hebt om te werken. 

De laptop heeft ook zoals de andere een 2 in 1 design met touchscreen om het makkelijk te maken voor je om te tekenen en te werken. De laptop komt met Windows 10 pro die beter is voor werk en weegt maar 2 kg. 

Specificaties:ConceptD 3 Ezel CC315 – 2 in 1 laptop
Prijs1.939,-
Beeldscherm15.6inch, Full HD, Touchscreen, IPS Paneel
ProcessorIntel Core i7, Hexa core(6), 4.2Ghz snelheid
Werkgeheugen16GB Ram
Opslag1TB SSD
VideokaartNvidia Quadro T1000 – 4GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Pro
Batterijduur12 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht2 kg

Laptop voor 3D en 2D tekenen

De beste laptop voor 3D tekenen moet beschikken over een sterke processor en videokaart. De reden dat een sterke videokaart nodig is, is omdat 3D tekenen is gebruikt voor het maken van 3D modellen. 3D modellen kunnen alleen goed worden gerenderd met een dedicated videokaart die sterk genoeg is hiervoor. Als je niet een dedicated videokaart gebruikt zal je snel merken dat je vertraging zal hebben in je projecten. 

Voor 2D tekenen of juist normaal tekenen op een scherm is alleen de processor heel belangrijk. Natuurlijk kan je ook een laptop nemen met een prima videokaart die 2GB vram heeft zodat de programma’s sneller draaien maar het is niet noodzakelijk. Het is wel zo dat een videokaart ook handig is voor als je Photoshop gebruikt om te tekenen want je kan sneller exporteren. 

Zo we hebben nu 2 verschillende groepen en dat is 3D tekenen en 2D tekenen. Voor 3D tekenen zoals voor architectuur, interieurarchitectuur en game designer kun je denken aan de volgende programma’s:

 • SketchUp 
 • Blender
 • Unreal Engine
 • Cinema 4D
 • Vectary 
 • BlocksCAD
 • AutoCAD

Voor 2D tekenen zoals voor web designer, grafisch designer en Fashion designers zijn de volgende programma’s te gebruiken:

 • Adobe Photoshop
 • Adobe Illustrator
 • Sketch
 • Procreate 
 • ArtRage

3D tekenen/ Zware tekenprogramma’s benodigdheden:

 • Full HD resolutie
 • I7 processor met 4 cores en een snelheid van 4Ghz of hoger
 • 16GB ram
 • Videokaart 2GB vram of hoger
 • 2 in 1 laptop design

2D tekenen/ Lichte tekenprogramma’s benodigdheden:

 • Full HD resolutie
 • i5 processor met 4 cores en een snelheid van 3.5Ghz of hoger
 • 8GB ram
 • Geïntegreerde videokaart of dedicated videokaart
 • 2 in 1 laptop design

Hoe kies je een laptop voor tekenprogramma’s – Koopgids

Laptop design – 2 in 1 laptops

De design van de laptop is heel belangrijk voor als je het gaat gebruiken voor tekenprogramma’s en tekenen in 3D en ook 2D. Je wilt een laptop die makkelijk te besturen is en die je makkelijk met je vingers kan besturen. 

Een 2 in 1 laptop is een heel goede keuze omdat deze laptop makkelijk te gebruiken zijn. Deze laptops kun je vouwen als een tablet en besturen met je hand dankzij de touchscreen scherm. 

Dit zijn altijd de beste keuzes voor designers en mensen die veel werken met tekenen en presentaties. 

3D tekenen of 2D tekenen

Je wilt ook weten waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Ga je nou 3D tekenen/ontwerpen of ben je meer bezig met tekenen op 2D formaat. 

Als je 3D modellen gaat maken dan wil je een laptop met een dedicated videokaart die 2GB vram heeft of meer. Als je juist op 2D formaat gaat tekenen dan wil je juist alleen een sterke i7 processor. 

Touchscreen

Touchscreen is heel belangrijk op een laptop voor tekenprogramma’s. Een laptop die je gaat gebruiken om te tekenen moet makkelijk te besturen zijn. Met touchscreen en een 2 in 1 design is een laptop ideaal voor tekenprogramma’s omdat je sneller zal kunnen werken en je werk analyseren.

Sterke processor

Natuurlijk is een sterke processor nodig op een laptop voor tekenprogramma’s. De processor is namelijk wat je nodig hebt om deze zware programma’s te kunnen draaien.

Voor een processor is het altijd belangrijk om een i7 processor te nemen met tenminste 4 cores. Deze cores moeten ook werken op een snelheid van 4 Ghz of hoger. Een processor kan langzamer zijn alleen als deze meer cores heeft omdat er dan meer units op die snelheid zullen werken. 

Lange batterijduur

Voor de batterijduur van een laptop voor tekenen wil je tenminste 7 uur of langer. Dit is handig voor wanneer je ergens moet gaan en onderweg wilt werken. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren en misschien wil je in de trein of in de auto werken als je op vakantie gaat. 

Batterijduur is heel belangrijk en het kan heel irritant zijn als je continue aan de steker moet zitten. Je wilt natuurlijk ook thuis rondlopen met je laptop om door blijven werken. 

Sterke videokaart voor 3D tekenen

De videokaart van een laptop voor tekenprogramma is belangrijk als je 3D modellen gaat tekenen. Denk aan programma’s zoals Blender, AutoCAD en SketchUp. Dit zijn zeer zware tekenprogramma’s en hiervoor heb je een dedicated videokaart met 2GB vram of meer zoals de ConceptD 3 Ezel. 

Resolutie

Voor de resolutie op een laptop wil je altijd echt serieus altijd Full HD of hoger. Full HD is wat het meest nu wordt gebruikt en je wilt niet lager dan dit. Full HD resolutie is 1920×1080 pixels en die is de beste resolutie voor prestaties en kwaliteit. 

IPS paneel

De paneel van de laptop is ook belangrijk. Dit is wat zorgt dat kleuren goed worden weergegeven en dat jij de ware kleuren kunt zien. Als je gaat tekenen ga je zeker ook kleuren. Als je dingen kleurt wil je ook zeker zijn dat jij de ware kleuren ziet. Het is ook daarom belangrijk dat jij altijd IPS paneel kiest en niet TN of VA paneel. 

Categorized in: