Als een leerkracht wil je graag een laptop die je flexibel kunt gebruiken terwijl je les geeft. Als je een laptop gaat kopen als een leerkracht of docent dan wil je een flexibele laptop met een 2 in 1 behuizing die compact is en klein. 

Tijdens dit artikel ga ik de beste laptops voor leerkrachten en docenten bespreken. Deze laptops zijn flexibel en beschikken over een 2 in 1 design waardoor je ze als tablets kunt gebruiken. Dit samen met een touchscreen scherm kan je makkelijker de laptop gebruiken en ook rond lopen in een lokaal terwijl jij je laptop gebruikt. 

Een andere geweldige laptop keuze voor leraren zijn Chromebook laptops. Dit zijn goedkope laptops van Google die ideaal zijn voor kleine taken zoals internet gebruiken, emailen, Office pakket en series/films kijken. 

Als een leraar ben je vaak bezig met basistaken zoals opdrachten nachecken en verslagen bekijken. Er zijn natuurlijk ook docenten aan het hoger onderwijs die meer zware taken moeten nakijken zoals bij MBO, HBO of Universiteit. Voor hogere onderwijs heb ik ook een aantal laptop keuzes. 

Beste laptops voor leraren/docenten:

 • Acer Chromebook Spin 514 CP514
 • HP Envy x360 13
 • Asus Zenbook Flip 5
 • Macbook Pro 13 (2020)
 • ConceptD 3 Ezel Pro CC315

Deze laptops zijn uitstekend voor leerkrachten die zowel makkelijke taken moeten uitvoeren zoals verslagen nakijken, huiswerk enzovoort ook zware taken zoals programmeren, 3D modellen en Adobe programma’s draaien op hoger onderwijs. 

Hoe kies je een laptop voor leerkrachten en docenten 

Als je een laptop gaat kiezen voor leerkrachten/docenten dan is het heel belangrijk dat je kijk naar de volgende punten. Een laptop kiezen kan makkelijk zijn als je precies weet wat je nodig hebt maar moeilijk als je dat niet weet. 

Een laptop voor een leraar moet flexibel zijn. Je geef les en je wilt een laptop die niet zwaar is, moeilijk te gebruiken is of die te veel plek neemt. Een kleine, flexibele laptop is juist daarentegen een top keuze en zeker als je deze als een tablet kunt gebruiken met touchscreen. 

Een 2 in 1 laptop met touchscreen is perfect voor leraren omdat ze ook makkelijker dingen kunnen presenteren aan leerlingen. Niet alleen dat, maar rondlopen in het lokaal en van student naar de andere gaan met je laptop wordt ook een stuk makkelijker. 

Deze laptops kunnen ook natuurlijk gebruikt worden door studenten. Beide leraren en studenten hebben vaak zelfde type laptops nodig omdat ze dezelfde programma’s moeten draaien.

Formaat en design 

Als eerst wil je kijken naar de formaat en design van een laptop. Dit is heel belangrijk omdat je niet een te grote laptop wilt nemen en je wilt een nemen die makkelijk te gebruiken is. 

Een zeer goede formaat voor als je een leerkracht bent is een 13 inch tot 15 inch laptop. Deze zijn makkelijk rond te nemen en vaak zijn ze niet te zwaar. 

Naast de formaat is de design ook belangrijk. Er zijn laptops die komen met een 2 in 1 design en dit zijn laptops die je kunt gebruiken als tablet. 

Als een leerkracht ben je vaak onderweg en moet je veel bewegen in een lokaal als je les geeft. Een 2 in 1 laptop die je kunt klappen als een tablet is een fantastische keuze voor flexibiliteit. 

Besturingssysteem en doelen

Verder heb je ook de besturingssysteem en je doelen. Wat wil je nou met de laptop gaan doen. Ga je kleine taken uitvoeren zoals opdrachten nakijken, verslagen nakijken en Office pakket gebruiken?

Of… Ga je juist zware programma’s gebruiken voor hogere onderwijs zoals Fotobewerking, videobewerkingsprogramma’s of zelfs 3D programma’s voor bouwkunde. Het is belangrijk om dit te weten als je een laptop gaat kopen. 

De beste besturingssysteem voor docenten zijn ChromeOS voor basistaken, Windows en MacOS voor wat zware taken tot zeer zware taken. ChromeOS is meer bedoeld voor internetten, emailen, Office pakket enzovoort, zeer lichte taken.  

Resolutie en paneel 

Voor resolutie en paneel op een laptop voor leerkrachten is Full HD en IPS paneel perfect. Een hogere resolutie zal je niet nodig hebben omdat het maar meer geld gaat kosten en je laptop zal ook trager van  worden. 

De perfecte combinatie is een Full HD resolutie met een IPS paneel waarop je alles op prima kwaliteit kunt beleven. Je kan natuurlijk ook kiezen voor andere resoluties maar denk er wel aan dat je meer zal moeten betalen. 

Processor en werkgeheugen 

Verder hebben we de processor en werkgeheugen. Dit zijn de meest belangrijke componenten voor docenten omdat dit zijn de componenten die zorgen dat je programma’s kunt draaien. 

Voor leraren is voor een processor een Intel core i3/Ryzen 3 of hoger een prima keuze met 2 of meer cores. 

Voor taken zoals fotobewerking is een Ryzen 5 / Intel core i5 een prima keuze. Als je zwaardere taken moet kunnen verrichten zoals videobewerking/3D modellen renderen dan is een i7/Ryzen 7 een betere keuze voor dat. 

Voor ram of wel werkgeheugen is 8GB ram of 16GB ram top. Voor veel multitasken is 16GB beter maar vaak is 8GB ram voldoende. 

Videokaart en batterijduur 

Natuurlijk heb je ook te maken met videokaart als je 3D modellen moet renderen. Denk aan taken zoals architect, interieurarchitect, bouwkunde of andere zware taken zoals deze. Als je een leerkracht bent in deze gebieden dan is een videokaart best wel handig om 3D modellen sneller te kunnen renderen. 

Daarnaast heb je ook batterijduur en dit is heel belangrijk als een docent. Je wilt natuurlijk niet continue je laptop moeten opladen. 

De volgende laptops die ik ga bespreken hebben tenminste 6 uur batterijduur of hoger. Dit is heel handig om je laptop te kunnen gebruiken zonder dat je elke moment aan de lader moet zitten. 

Beste laptops voor leraren en school

Goedkope laptop voor leerkrachten – Chromebook Spin 514

Acer Chromebook Spin 514 CP514

Als een van de goedkoopste laptops voor leerkrachten is de Acer Chromebook Spin 514 een top keuze. Dit is een ideale laptop voor als je als docent alleen basis taken moet uitvoeren zoals verslagen, opdrachten en emails moet checken. 

Denk eraan dat je niet alle programma’s mag installeren die je wilt zoals op een Windows laptop. De programma’s van ChromeOS komen van de Google store en hier kan je wel de meeste basis programma’s installeren. 

Programma’s zoals Office pakket, Gmail, Chrome enzovoort kunnen wel makkelijk geïnstalleerd worden. Programma’s die specifiek zijn van school kunnen heel waarschijnlijk niet geïnstalleerd worden en dit is heel belangrijk om te weten. 

De laptop is verder wel ideaal voor als je alles via de internet doet als docent. Als alles op de internet zit dan is een Chromebook laptop zoals deze een goede keus voor de goedkope prijs. 

Specificaties:Acer Chromebook Spin 514 CP514
Prijs649,-
Beeldscherm14inch, Full HD, Touchscreen, IPS Paneel
ProcessorAMD Ryzen 5, Quad core(4), 3.7Ghz
Werkgeheugen8GB 
OpslagFlash 128GB
VideokaartAMD Radeon Graphics
BesturingssysteemGoogle Chrome OS
Batterijduur10 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort voor presentaties
Gewicht1.55 kg

Wat kan je met deze laptop doen?

 • Dagelijkse taken
 • Fotobewerking
 • Office pakket
 • Onderweg nemen

13 inch laptop flexibel voor docenten – HP Envy x360

HP Envy x360 13

Als je een wat sterke laptop nodig hebt als docent dan is de HP Envy x360 13 een top keuze. Het is een 13 inch laptop die heel klein is en die bijna niets weegt. De laptop is heel sterk voor de prijs en komt met een uitstekende processor en werkgeheugen. 

De laptop kan gebruikt worden voor zowel lichte taken als zware taken zoals foto en videobewerking. Als jij een docent bent die veel moet werken met Adobe programma’s en andere zware programma’s moet draaien dan is dit een top keuze. 

De laptop kan ook gebruikt worden buiten school voor je eigen hobby’s en is heel sterk en compact. De batterijduur van de laptop is 13 uur en kan makkelijk rond genomen worden om bij vrienden of familieleden gebruikt te kunnen worden. 

Specificaties:HP Envy x360 13
Prijs1.049,-
Beeldscherm13.3inch, Full HD, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorAMD Ryzen 7, Ocrta core(8), 4.1GHz
Werkgeheugen16GB
Opslag512GB SSD
VideokaartAMD Radeon Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur13 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C
Gewicht1.32 kg

Wat kan je met deze laptop doen?

 • Foto en videobewerking
 • Designen en tekenen – Touchscreen
 • Dagelijkse taken uitvoeren
 • Onderweg nemen 1.32 kg en 2 in 1 design

Laptop onder 1000 euro voor leerkrachten – Sterk en flexibel

Asus Zenbook Flip 15

Een andere geweldige laptop voor leerkrachten die niet boven de 1000 euro willen uitgeven is de Asus ZenBook Flip 15. Dit is een 15 inch laptop met een octa core processor van AMD die ontzettend sterk is voor zware taken zoals foto, videobewerking en veel andere vergelijkbare taken. 

De laptop is 15 inch en heeft ook een flexibele behuizing waardoor je het kan gebruiken als een tablet. De laptop is heel eenvoudig om te gebruiken dankzij de touchscreen scherm en heeft ook 16GB ram waardoor je makkelijk kunt multitasken. 

De batterijduur van de laptop is 6 uur en dit is voldoende voor zo een laptop. Je zal de laptop wel meer moeten opladen dan andere die 10 uur hebben maar omdat de videokaart van deze laptop sterker is, is de batterijduur ook lager. 

Specificaties:Asus Zenbook Flip 15
Prijs949,-
Beeldscherm15.6inch, Full HD, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorAMD Ryzen 7, Octa Core(8), 4.1 Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartAMD Radeon R7
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur6 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort voor presentaties
Gewicht1.9 kg

Wat kan je met deze laptop doen?

 • Foto en videobewerking
 • Kleine games spelen
 • Rond lopen met de laptop 2 in 1 design
 • Tekenen en designen – touchscreen
 • Dagelijkse taken

Macbook Pro 13 (2020) beste laptop voor leerkrachten en zware taken

Macbook Pro 13 (2020)

En natuurlijk kunnen we niet vergeten over de Macbook laptops. Voor leerkrachten die al bekend zijn met macbook laptops is de Macbook Pro 13 (2020) een top keuze. De laptop is ideaal voor zware taken en voor designers dankzij de sterke componenten. 

Als je nou een leerkracht bent op HBO of Universiteit waarbij je vaak te maken hebt met zware programma’s moet werken is dit een prima laptop. 

De laptop is ideaal voor designers omdat de laptop een perfect beeldkwaliteit heeft van Retina. De laptop heeft verder ook een nieuwe M1-Chip processor van Apple die werkt als een videokaart. Dit betekent dat het ook handig is voor videobewerking en renderen. 

De laptop is heel handig in gebruik maar beschikt niet over een 2 in 1 behuizing of touchscreen. Dit betekent dat deze laptop als een normale laptop gebruikt moet worden op een bureau en dat het lastiger is om ermee in een lokaal te lopen. 

Specificaties:Macbook Pro 13 (2020)
Prijs1.909,-
Beeldscherm13.3inch, Retina, IPS paneel
ProcessorApple M1-Chip, Octa core(8)
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartApple M1-Chip
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur20 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C
Gewicht1.4 kg

Wat kan je met deze laptop doen?

 • Zware programma’s draaien
 • Foto en videobewerking
 • Dagelijkse taken
 • Onderweg nemen 1.4 kg en 20 uur batterijduur
 • Zware programma’s draaien

Beste windows laptop voor leerkrachten die zware taken moeten uitvoeren. ConceptD 3 Ezel Pro

ConceptD 3 Ezel Pro CC315

Voor leerkrachten die werken in de bouwkunde, Architect, interieurarchitect en vergelijkbare niches is de ConceptD 3 Ezel Pro CC315 een goede keuze. Deze laptop beschikt over alles wat je nodig zal hebben om je werk zonder vertraging te kunnen verrichten. 

De laptop beschikt over een sterke processor, werkgeheugen en videokaart. Daarnaast is de batterijduur van de laptop ook zeer sterk en dat is 12 uur. De laptop is ideaal voor zware taken en beschikt over een 2 in 1 behuizing met touchscreen die flexibel is en makkelijk te gebruiken is. 

De laptop is ideaal voor zware taken dat een sterke videokaart nodig hebben. Dit kan zijn videobewerking voor sneller renderen of 3D modellen designen zoals voor game development of zelfs bouwkunde of architect. 

Specificaties:ConceptD 3 Ezel Pro CC315
Prijs1.939,-
Beeldscherm15.6inch, Full HD, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorIntel core i7, Hexa core(6), 4.2Ghz
Werkgeheugen16GB
Opslag1TB SSD
VideokaartNvidia Quadro T1000 – 4GB vram
BesturingssysteemWindows 10 Pro
Batterijduur12 uren
Verlichte toetsenbordJa, ook morsbestendig
PoortenUsb a, Usb c, hdmi poort, displayport
Gewicht2 kg

Wat kan je met deze laptop doen?

 • Foto en videobewerking
 • Gamen
 • Dagelijkse taken
 • 3D modellen renderen
 • Architect werk
 • Zware programma’s draaien
 • Onderweg nemen 12 uur batterijduur
 • Touchscreen – Designen en tekenen

Gerelateerde vragen

Wat is een goede laptop? Een goede laptop voor zijn prijs is de Lenovo ideapad 5 15ALC05. Dit is een goedkope laptop die sterk genoeg is voor foto en zelfs videobewerking op kleine schaal. 

Kleine laptop voor school? De beste kleine laptop voor school is de Macbook Pro 13 (2020). Je kan deze laptop zelfs gebruiken voor als je later gaat werken omdat het zo sterk is. 

Goedkoopste laptop voor studenten? Een goedkope laptop voor studenten is de Macbook Air 2020. Voor maar 1000 euro krijg je een top laptop met een van de sterkste componenten die er zijn.