Als je nou een laptop gaat kiezen voor Adobe Illustrator of 3D ontwerpen is het belangrijk dat jij weet waar je naar moet kijken. Een laptop komt met verschillende componenten en elke component is meer bedoeld voor iets anders. 

Het is bijvoorbeeld zo dat je een sterke processor en ram meer nodig hebt voor als je zware programma’s gaat draaien zoals Adobe Illustrator, Photoshop en Premiere Pro. Voor gamen en 3D ontwerpen en 3D modellen maken heb je ook naast de sterke processor ook een sterke videokaart nodig. 

Het is daarom zo dat het moeilijk kan zijn om de juiste laptop te kiezen. Dit komt omdat naast de componenten heb je ook te maken met formaat, resolutie, batterijduur en besturingssysteem van de laptop. 

Ik ga je daarom meer vertellen over de beste laptops voor Adobe Illustrator en 3D ontwerpen en hoe jij zelf een kan vinden. Denk eraan dat deze zijn mijn keuzes die ik heb gemaakt aan de hand van mijn onderzoek. 

Tijdens mijn onderzoek kijk ik goed naar de reviews, componenten, formaat, batterijduur en functionaliteit zoals flexibiliteit en touchscreen. 

De beste laptops voor Adobe Illustrator en 3D ontwerpen zijn:

  • Apple Macbook Pro 13 (2020) 
  • HP 15s
  • Lenovo IdeaPad 5 Pro
  • HP Victus 16
  • ConceptD 7 Ezel CC715

5 – Beste Laptops voor Adobe Illustrator en 3D Ontwerpen

Wanneer het komt tot grafisch werk met Illustrator of 3D ontwerpen is het belangrijk dat de laptop niet gaat laggen of vastlopen. Dit kan veel problemen veroorzaken tijdens je werk en dat wil je zeker vermijden. 

Om zeker te zijn dat jij het beste uit een laptop kan halen en dat een laptop goed genoeg presteer voor je taken wil je een sterke laptop nemen. Voor Adobe Illustrator en de snelheid van een processor belangrijker dan de cores en daarom zijn de intel processors altijd een betere keuze. 

Daarom ga ik de beste laptops voor Adobe Illustrator en 3D ontwerpen hieronder bespreken. Deze zijn mijn 5 top keuzes en zeker geweldige laptops die ook voor andere doelen gebruikt kunnen worden. 

1. Apple Macbook Pro 13(2020)

Apple MacBook Pro 13" (2020) Beste laptops voor Illustrator - Apple Macbook Pro 13
Beste laptops voor Illustrator – Apple Macbook Pro 13

Als eerste en zeker een van de beste laptops die er zijn is de Apple Macbook pro 13 (2020). Deze laptop is geweldig voor Adobe Illustrator en 3D ontwerpen dankzij de ingebouwde processor die ook werkt als videokaart. 

Een van de grote ontwikkeling van Apple is hun nieuwe processor de M1-Chip die zeer sterk is. Deze processor kan niet alleen maar gebruikt worden als processor maar ook als videokaart. 

Omdat een sterke videokaart is belangrijk voor videobewerking en 3D ontwerpen is de laptop een top keuze. De prijs van de laptop is best wel hoog van de Apple Macbook Pro 13 is een van de meest gekozen laptops. 

Dit is een laptop die je graag wilt kiezen als je veel jaren ermee wilt gaan. De laptop is zo sterk dat je zeker meer dan 10-15 jaar ermee kan doorgaan. 

Een andere geweldige punt van de Apple Macbook Pro 13 van 2020 is dat het een zeer lange batterijduur heeft. De laptop heeft 20 uur batterijduur wat zeer handig is voor onderweg en als je niet veel wilt opladen. 

De besturingssysteem van de macbook Pro 13 is MacOS waardoor deze lastig kan zijn voor windows gebruikers. De laptop is verder dan dat wel zeer goed en ook de meest gekozen laptop die er is. 

Specificaties:Apple Macbook Pro 13(2020)
Prijs1.679,-
Beeldscherm13.3inch, Retina, IPS Paneel
ProcessorApple M1-Chip Octa core(8)
Werkgeheugen16GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartApple M1-Chip
BesturingssysteemMacOS – Apple
Batterijduur20 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C
Gewicht1.4 kg

De Apple Macbook 13 is een geweldige 13 inch laptop met een gewicht van 1.4 kg. De laptop is lichtgewicht en kan makkelijk vervoerd worden naar werk, school, onderweg of op reis.  

2. HP 15s

HP 15s-fq2980nd Main Image
HP 15s – Goedkope laptop voor Adobe Illustrator

De volgende laptop is de HP 15s, een geweldige laptop voor Illustrator en Photoshop. Als je nou foto’s of video’s wilt gaan bewerken of dingen wilt ontwerpen in Illustrator is de HP 15s een geweldige keuze. 

De laptop beschikt over een i7 processor met een snelheid van 4.7Ghz wat zeer snel is. Deze processor is zeker handig voor zowel fotobewerking als videobewerking. Programma’s zoals Adobe illustrator zijn ook makkelijk te draaien dankzij de processor. 

De laptop is wel zeer goedkoper vergeleken met andere laptops. De laptop is ook 15 inch en is groter waardoor je meer ruimte voor nodig zal hebben. Ook is een 15 inch laptop moeilijk om mee te nemen onderweg. 

De werkgeheugen van de laptop is 8GB en dit is genoeg voor de meeste taken. Alleen als je veel gaat multitasken wil je 16GB ram hebben in een laptop. 

Natuurlijk heb je voor Adobe Illustrator maar 8GB nodig om het te kunnen draaien zonder vertraging. Je kan ook ernaar internet browsen maar niet veel meer dan dat want anders zal de laptop langzaam worden. 

Specificaties:HP 15s
Prijs819,-
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS Paneel
ProcessorIntel core i7, Quad core(4), 4.7GHz 
Werkgeheugen8GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur7.25 uren
Verlichte toetsenbordNee
PoortenUsb A, USb C, Hdmi poort
Gewicht1.69 kg

3. Lenovo IdeaPad 5 Pro

Lenovo IdeaPad 5 Pro - Beste Laptop voor Illustrator en 3D ontweropen
Beste Laptop voor Illustrator en 3D ontwerpen

Je hebt altijd laptops die perfect zijn in prijs en kwaliteit. In dit geval is de Lenovo IdeaPad 5 Pro de beste laptop in prijs en kwaliteit voor Adobe Illustrator en 3D ontwerpen. 

De laptop komt met top processor, kwaliteit en zelfs ook videokaart. De laptop is wel 16 inch waardoor het wat groot kan zijn voor  sommige, maar de resolutie QHD maakt het een goede keuze. 

Ook heeft de laptop verlichte toetsenbord en kan je makkelijk doorwerken als het avond is. De laptop is een geweldige keuze voor gebruikers die niet veel onderweg zijn omdat het 16 inch is. De laptop weegt maar 1.9 kg en kan wel rond genomen worden maar niet zo makkelijk als een 13 inch. 

Specificaties:Lenovo IdeaPad 5 Pro 
Prijs1.199,-
Beeldscherm16inch, Wide QXGA, IPS paneel
ProcessorIntel core i7, Quad core(4), 4.8GHz
Werkgeheugen16GB ram
OpslagSSD 1TB(1000GB)
VideokaartNvidia GeForce MX450 – 2GB Vram
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur10 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht1.9 kg

4. HP Victus 16

HP VICTUS 16 - HP Victus 16 - Een van de beste laptops voor Illustrator en 3D ontwerpen
HP Victus 16 – Een van de beste laptops voor Illustrator en 3D ontwerpen

Een andere geweldige keuze voor een laptop voor Illustrator en 3D ontwerpen dankzij de sterke videokaart is de HP Victus 16. Dit is een zeer dunne laptop van 16 inch met een van de nieuwste videokaarten waarmee je kunt gamen en 3D modellen maken 

De laptop is zeer geschikt voor zware taken zoals fotobewerking, videobewerking, 3D ontwerpen en zelfs bouwkunde en andere professionele programma’s. De laptop heeft wel een AMD ryzen 7 processor maar de snelheid is prima genoeg voor de meeste zware programma’s zoals Adobe Illustrator, Sketchup, Blender en andere 3D ontwerpprogramma’s. 

De videokaart van de laptop is ook supersterk en kan gebruikt worden ook voor 3D ontwerpen, gamen en videobewerking. Een zeer sterke laptop van 16 inch die weegt 2.46 kg. 

De laptop is dun vergeleken met andere laptop in zijn formaat en is zeker handig voor als je niet veel hoeft te reizen. Zeker een geweldige keuze voor alles wat je met een laptop zou willen doen. 

Specificaties:HP Victus 16
Prijs1.399,-
Beeldscherm16.1inch, Full HD, 144Hz, IPS Paneel
ProcessorAMD Ryzen 7, Octa core(8), 4.4Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 3060 – 6GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur8 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht2.46 kg

5. ConceptD 7 Ezel CC715

ConceptD 7 Ezel CC715 - beste laptop voor Adobe Illustrator en 3D ontwerpen
ConceptD 7 Ezel CC715 – beste laptop voor Adobe Illustrator en 3D ontwerpen

De beste laptop die je kunt kiezen voor 3D ontwerpen in zware programma’s zoals AutoCAD is de ConceptD 7 Ezel CC715 je beste keuze. De laptop is ook geschikt voor Adobe Illustrator en kan het makkelijk en zonder probleem draaien. 

Deze laptop is heel flexibel en beschikt over een 4K resolutie waarin je veel meer ziet dan op een normale Full HD scherm. De laptop beschikt ook over touchscreen en is 15.6 inch waardoor het groot genoeg is voor de meeste taken. 

De laptop heeft een witte kleur wat heel goed uitziet en je kan de laptop vouwen voor betere gebruik. Het is een uitstekende laptop voor allround gebruik en kan makkelijk Adobe Illustrator en 3D ontwerpen programma’s aan. 

Specificaties:ConceptD 7 Ezel CC715
Prijs2.999,-
Beeldscherm15.6inch, 4K, Touchscreen, IPS Paneel
ProcessorIntel core i7, Hexa core(6), 5Ghz
Werkgeheugen32GB ram
Opslag1TB SSD (1000GB)
VideokaartNvidia Quadro RTX 3000 – 6GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Pro
Batterijduur7 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht2.54 kg

Hoe kies je een laptop voor Adobe illustrator en 3D ontwerpen

Adobe zelf heeft een minimale benodigdheden lijst gemaakt van waar je naar moet kijken. Ze geven aan dat de minimale benodigdheden zijn de volgende. 

  • 2 GB ram of hoger
  • Processor Pentium 4 of hoger 
  • Een Intel, AMD of Nvidia video adapter videokaart met 2GB VRAM of hoger
  • Een resolutie van 1024 x 768 pixels of hoger. 

Maar natuurlijk wil je een laptop die sterk genoeg is om hoger dan dit te zijn en daar gaan we het over hebben. De reden dat ik je meer moet uitleggen is omdat deze benodigdheden niet waar zijn en als je zo een laptop zou nemen zal je echt snel hoofdpijn krijgen van de vertraging. 

Processor

Als eerst hebben we de processor. De processor is een van de belangrijkste componenten om Adobe illustrator en 3D ontwerpprogramma’s te kunnen draaien. Voor een processor wil je zeker zijn dat je een i7 of Ryzen 7 processor neemt met 4 cores die draaien op een snelheid van 4.5Ghz of hoger. 

In sommige gevallen kun je ook Adobe Illustrator draaien met een i5 of Ryzen 5 processor maar dat zou ik niet aanraden. Als je de snelste wilt dan is een Intel core i7 of AMD Ryzen 7 je beste keuzes. 

Werkgeheugen

Voor werkgeheugen is vaak 8GB voldoende maar 16GB neem je als je veel gaat multitasken. Aangezien je naast Illustrator ook onderzoek wilt gaan doen dan is 16GB een top keuze. Met 8GB kun je wel multitasken maar niet zoveel als met 16GB. 

Videokaart 

Wanneer het komt tot videokaart is het alleen belangrijk als je zeer zware en complexe projecten gaat uitvoeren in Adobe Illustrator. Voor 3D ontwerpen is het altijd belangrijk om  een goede videokaart te nemen met 2GB vram of meer. 

Een dedicated videokaart helpt erg veel met snelheid van de programma’s en als je dingen gaat renderen in 3D modellen programma’s. 

Opslag

Voor opslag is het belangrijk dat deze een SSD is. Een SSD is heel sneller dan andere opslag types en zorgt ook dat de laptop binnen enkele seconden opstart. Naast de snelle opstart kunnen programma’s ook sneller met bestanden werken in een SSD. Voor totale opslag wil je 256GB of meer. Als je veel projecten gaat opslaan dan wil je 512GB of meer. 

Beeldscherm 

Voor de beeldscherm is het altijd belangrijk om Full HD resolutie te nemen of hoger. Full HD resolutie is de meest gebruikte resolutie voor kwaliteit en prestaties en daarom wil jij deze nemen of hoger. 

Met Adobe Illustrator maak je vaak Vector bestanden waardoor ze op elke resolutie goed uit zullen zien. Maar je wilt ze wel zelf goed kunnen zien voordat je ze gaat exporteren en daarom is Full HD of hoger een top resolutie voor je. 

Verder wil je kijken voor touchscreen en als je deze graag wilt hebben. Soms is touchscreen heel handig om sneller te kunnen werken. 

TN of IPS Paneel

Voor de paneel van de beeldscherm wil je altijd voor IPS paneel kiezen. TN panelen zijn meer bedoeld voor snelheid en worden vaker gebruikt voor gamen. Voor kwaliteit wil je altijd een IPS Paneel omdat deze altijd de ware kleuren weergeeft op het scherm.