Wat zijn de beste laptops voor illustrator en grafisch designers. Het kiezen van een laptop voor illustrator als een ontwerper kan lastig zijn door de hoeveelheid keuzes die er zijn.

Natuurlijk zijn er altijd wat betere en ideale keuzes voor verschillende situaties. Denk aan als je veel moet reizen, thuis werkt of juist als je een superkrachtige machine nodig hebt voor complex projecten.

In dit artikel ga ik het hebben over de beste laptops voor Adobe illustrator en ontwerpers die een laptop zoeken. Deze laptops zijn in totaal 5 en zijn allemaal verschillend en voor verschillende doelen.

Hoe kies je een laptop voor Adobe illustrator en Grafisch Ontwerper

Adobe zelf heeft een minimale benodigdheden lijst gemaakt van waar je naar moet kijken. Ze geven aan dat de minimale benodigdheden zijn de volgende. 

  • 2 GB ram of hoger
  • Processor Pentium 4 of hoger 
  • Een Intel, AMD of Nvidia-video adapter videokaart met 2 GB VRAM of hoger.
  • Een resolutie van 1024 x 768 pixels of hoger. 

Maar natuurlijk wil je een laptop die sterker is dan dit zodat je geen vertraging oploopt. De reden dat ik je meer moet uitleggen is, omdat deze benodigdheden niet waar zijn en als je zo een laptop zou nemen zal je echt snel hoofdpijn krijgen van de vertraging. 

Processor

De processor van een laptop is de belangrijkste component voor zowel illustrator als veel andere programma’s voor grafisch ontwerpers.

De processor is best wel lastig om te kiezen, omdat het niet alleen gaat om het nummer van de processor.

De processoren die ideaal zijn voor illustrator op dit moment zijn de Intel core i5/i7 of i9 of de AMD Ryzen 5/7 of 9.

Naast dat de nummers geven aan hoe sterk ze zijn moet je ook kijken naar de nummers en letters van de processor.

Hier kun je een voorbeeld zien van hoe een processor in elkaar zit en wat de letters aan het eind betekenen.

Ik zal natuurlijk bij elke laptop aangeven welke processor het heeft en waarom ik de laptop heb gekozen.

Bestelaptops.nl Laptop processor uitleg met afbeelding

De processoren die we gaan bespreken zullen zoals deze hierboven uitzien. Dus voor intel is dit de afbeelding van hoe de processoren eruit zien. AMD is bijna hetzelfde en je moet ook kijken naar de letter en wat ze betekenen.

Werkgeheugen

Voor werkgeheugen is er niets veel speciaal aan. Je wilt voor Adobe Illustrator altijd kiezen voor 16 GB ram.

Normaal gesproken is 8 GB ook prima, maar je zult wel snel vertraging oplopen als je ook internet gebruikt of andere applicaties.

Het is daarom dat ik het beste aanraad om te kiezen voor 16 GB ram en niet voor 8 GB ram.

Denk eraan dat hoe meer werkgeheugen je hebt, hoe makkelijk en soepeler je zult kunnen multitasken. Dus je kunt Adobe Illustrator gebruiken maar ook Chrome of andere applicaties.

Videokaart 

De videokaart van een laptop voor Illustrator moet minstens 2 GB vram hebben. Hier komt een beetje het probleem want niet alle laptops beschikken over een dedicated videokaart waar je dit kunt zien.

De meeste laptops hebben en geïntegreerde videokaart en deze gebruiken juist de ram of wel werkgeheugen. Daarom wil je een laptop met minimaal 16 GB werkgeheugen om ook Illustrator te kunnen gebruiken.

Videokaart voor Adobe Illustrator. Welke videokaart is de beste keus

Natuurlijk als je juist zeker wilt zijn dat alles soepel draait, kun je een dedicated videokaart nemen met 2 GB vram of meer. De meeste dedicated videokaart hebben 4 GB vram minimum tegenwoordig.

En zoals je kunt zien op de afbeelding zijn de dedicated videokaart aan de linkerkant makkelijker te begrijpen. Daarnaast zijn de Apple M processoren betere keuzes voor iGPUs.

Opslag

Voor opslag is het belangrijk dat deze een SSD is. Een SSD is heel sneller dan andere opslag types en zorgt ook dat de laptop binnen enkele seconden opstart. Naast de snelle opstart kunnen programma’s ook sneller met bestanden werken in een SSD. Voor totale opslag wil je 256 GB of meer. Als je veel projecten gaat opslaan dan wil je 512 GB of meer. 

Beeldscherm 

Voor het beeldscherm is het altijd belangrijk om Full HD-resolutie te nemen of hoger. Full HD resolutie is de meest gebruikte resolutie voor kwaliteit en prestaties en daarom wil je deze nemen of hoger. 

Met Adobe Illustrator maak je vaak Vector bestanden waardoor ze op elke resolutie goed uit zullen zien. Maar je wilt ze wel zelf goed kunnen zien voordat je ze gaat exporteren en daarom is Full HD of hoger een top resolutie voor je. 

Denk er wel aan dat hoe hoger de resolutie hoe trager de laptop zal zijn. Dit komt doordat er meer pixels op het scherm zullen zijn die gerenderd moeten worden.

Voor kwaliteit en prestaties raad ik je aan om te blijven tussen Full HD (1920×1080) en Quad HD (2560x1440p) pixels. Deze zijn nu de beste resoluties voor snelheid en kwaliteit.

Verder is het ook verstandig om te kijken naar extra punten zoals touchscreen, verversingssnelheid enzovoort als je deze belangrijk vindt.

TN of IPS Paneel

Voor het paneel van het beeldscherm wil je altijd voor IPS-paneel kiezen. TN-panelen zijn meer bedoeld voor snelheid en worden vaker gebruikt voor gamen. Voor kleur kwaliteit wil je altijd een IPS-paneel kiezen omdat deze altijd de ware kleuren weergeeft op het scherm. 

Top 5 Beste Laptops Voor Adobe Illustrator en Grafisch Ontwerpers

We besloten om een aantal keuzes voor je klaar te leggen. Deze laptops zijn ideaal voor Adobe illustrator, InDesign, Photoshop en andere programma’s die grafisch ontwerpers gebruiken.

1. Apple MacBook Pro 16 (2023) – Beste All Around Laptop Voor Ontwerpers

De eerste en beste keuze voor een laptop voor Adobe Illustrator en grafisch ontwerp is de Apple Macbook Pro 16 (2023). Deze laptop is de eerste keuze door de ideale processor van Apple.

Beste Laptop Voor Adobe Illustrator – Apple Macbook Pro 16 (2023)

De reden dat de Apple MacBook Pro 16 de beste laptop is voor Adobe Illustrator komt door de sterke processor van Apple, de lange batterijduur, geweldige schermkwaliteit en grote scherm.

Deze laptop is 16 inch en heeft een supermooi scherm waarop je kunt werken en ook andere dingen kan doen zoals video’s, films en series kijken.

Normaal gesproken zijn laptops met een sterke videokaart en processor niet handig voor onderweg. Dit komt doordat deze sterke componenten zwaar zijn en nemen veel energie.

Maar dit is heel anders met Apple MacBook laptops doordat de processor zo is ontworpen om te werken als processor en videokaart. Deze MacBook laptops gebruiken daarom niet zoveel energie, maar kunnen wel heel veel kracht uiten.

Deze laptops zijn wel heel duur en worden alleen gekozen door professionele ontwerpers die het ook gebruiken voor werk en voor onderneming.

Wel heeft deze laptop een van de mooiste schermen in de markt en sterke componenten voor Adobe programma’s en andere zware programma’s.

MacBook laptops gaan niet samen met Windows laptops wanneer het komt tot regels. Daar gaan we het nog even over hebben bij Windows laptops hieronder.

Dit is omdat Windows laptops juist heel verschillend zijn in wat je kunt en voor welke doeleinde de laptop geschikt zijn.

Specificaties

Specificaties:Apple Macbook Pro 16 (2023)
Beeldscherm16.2 inch, Liquid Retina XDR, 120Hz, MiniLED, Anti Reflecterend
ProcessorApple M3 Pro 12 core CPU
Werkgeheugen18GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartApple M3 Pro 18 core GPU
BesturingssysteemMacOS
Gewicht2.15 kg
PoortenUsb C, Hdmi, Thunderbolt
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur22 uren
Geschikt voorInternetten, fotobewerking, videobewerking, 3D-ontwerpen en renderen, Gamen, zakelijk gebruik, onderweg

De laptop is ook geschikt voor veel andere zware taken en heel handig voor als je 3D objecten wilt ontwerpen in programma’s zoals CAD, AutoCAD, SketchUP, enzovoort.

Ook de batterijduur ervan is gewoon ongewoon xD. De laptop heeft 22 uren batterijduur waardoor het ideaal is voor als je veel onderweg bent naar klanten, werk of voor eigen plezier.

PluspuntenMinpunten
✅ Groot, helder 600 nits beeldscherm❌ Geen internetaansluiting
✅ Processor is razendsnel❌ Minder geschikt voor onderweg
✅ Grote trackpad
✅ Zakelijk Machine
✅ Voldoende geheugen voor virtualisatie

Zoals je kunt zien zijn dit de pluspunten en minpunten die door andere gebruikers zijn gegeven. Ze vinden dat de laptop een groot en heldere scherm heeft met een razendsnelle processor en voldoende geheugen heeft voor virtualisatie.

Ze vinden het ook wel irritant dat de laptop geen internetaansluiting heeft en sommige vinden het een beetje minder geschikt voor onderweg door het formaat en het gewicht van 2.15 kg.

Zelf heb ik wel zwaardere laptops gebruikt voor school die zelfs bijna 3 kg waren. Ik kan je wel vertellen dat als je de kracht nodig hebt voor werk of studie dan is dit een prima keuze.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kleinere laptop, maar het scherm zal niet groot genoeg zijn voor illustrator en dat kan ik je nu al vertellen.

2. HP Victus 15 – Budget Laptop Met Sterke Componenten

Een wat meer gunstige laptop voor Adobe illustrator en andere Adobe programma’s is de HP Victus 15. Deze laptop kan ook gebruikt worden voor andere zware taken dankzij de sterke processor en videokaart.

De HP Victus 15 - Beste Goedkope Laptop voor Adobe Illustrator en Grafisch Werk
De HP Victus 15 – Beste Goedkope Laptop voor Adobe Illustrator en Grafisch Werk

De HP Victus 15 is een gaming laptop, maar met een professioneel design.

Dit wil zeggen dat de laptop sterk genoeg is voor zware games, maar kan ook gebruikt worden voor andere zware taken zoals grafisch design.

De HP Victus 15 is een 15.6 inch laptop met een Full HD resolutie waarop je alles op prima kwaliteit kunt zien.

Daarnaast komt de laptop ook met meer verversingssnelheid dan normale laptops omdat het voor gamers is bedoeld.

Dit is best wel handig voor meer soepelheid tijdens het gebruik van de laptop en als je ook zelf af en toe wilt gamen.

Hier komen we op de processor en ook de reden waarom ik zei dat Windows laptops meer worden gemaakt voor een doel.

Deze laptop komt met de Intel Core i7 processor. Dit is de Intel Core i7 13700H om meer precies te zijn en deze is een 13de generatie processor met een H. De H staat voor Hoge prestaties en het is dus bedoeld voor zware taken.

Dit is niet altijd ideaal omdat het ook betekent dat de laptop veel meer energie zal gebruiken. Het zijn dus minder handig voor onderweg en voor als je op batterij wilt werken.

Ook komt deze laptop met een sterke Nvidia grafisch kaart en dat is de RTX 4050. Deze heeft 6GB vram en dit is meer dan genoeg voor Adobe illustrator en andere zware programmas.

Specificaties

Specificaties:HP Victus 15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 144Hz, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorIntel Core i7, Tetradeca core(14), 5Ghz turbo
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 4050 – 6GB vram
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht2.29 kg
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur8.5 uren
Geschikt voorInternetten, fotobewerking, Videobewerking, VR, Streamen, Gamen, Grafisch design, Adobe
PluspuntenMinpunten
✅ Ziet er strak uit❌ Batterij gaat erg snel leeg
✅ Goede videokaart
✅ Snelle processor
✅ Mooi design
✅ Goede zakelijke laptop

Zoals je kunt zien zijn dit de plus en minpunten die andere gebruikers die de laptop al hebben aan de laptop geven.

We zien dat de enige minpunt is de batterij en daar haden we het al over. Omdat het zo een sterke machine is gebruikt het meer energie en zeker bij zware taken.

3. Apple MacBook Air 15 (2023) – Budget Laptop Voor Onderweg als Grafisch Ontwerper

Als jij een wat goedkopere laptop wilt voor onderweg en Adobe Illustrator dan is de Apple Macbook Air 15 (2023) de ideale keuze. Deze komt nog met de sterke processor/videokaart van Apple voor een gunstige prijs.

Apple Macbook Air 15(2023) Beste Budget Macbook Laptop Voor Adobe Illustrator en Grafisch Designers
Apple Macbook Air 15(2023) Beste Budget Macbook Laptop Voor Adobe Illustrator en Grafisch Designers

De Apple Macbook Air 15 komt met de nieuwe M2 Chip processor van APple. Deze processor is supersnel en kan ook heel makkelijk Adobe programma’s aan.

Een van de redenen dat Macbook laptops zo bekend zijn is omdat ze zo handig zijn voor grafisch werk. Dit komt door de profesisonele design, componenten, beeldkwaliteit en de lange batterijduur die ze hebben.

De laptop is heel handig voor de meeste Adobe programma’s en heeft een prima prijs vergeleken met andere Macbook laptops. Dit is daarom de beste Macbook laptop voor de prijs.

De processor van de laptop is de M2 chip en deze heeft 8 cores voor de CPU de 10 cores voor de GPU. CPU staat voor processor en GPU staat voor grafisch werk en dit klinkt misschien raar maar de processor werkt voor beide zowel cpu als gpu.

Dit is ook een grote reden waarom Macbook laptops nu beter zijn dan ooit. Ze zijn nog licht in gewicht en hebben ontzettend veel kracht met lange batterijduur.

Specificaties

Specificaties:Apple MacBook Air 15 (2023)
Beeldscherm15.3 inch, Liquid Retina, 60Hz, IPS Paneel, Glanzend
ProcessorApple M2 chip 8 Cores
Werkgeheugen16GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartApple M2 Chip 10 Cores
BesturingssysteemMacOS
Gewicht1.51 kg
PoortenUsb C, Thunderbolt
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur18 uren
Geschikt voorInternetten, Film/series, fotobewerking, videobewerking, 3D ontwerpen, Adobe

Zoals je kunt zien is de laptop wel geschikt voor de meeste zware taken. De enige minpunt dat ik kan vinden is dat het geen usb a heeft en ook niet grote opslag. Dit kun je wel makkelijk fixen met een externe hdd en een dongle.

PluspuntenMinpunten
✅ M2 chip zeer snel en krachtig❌ De prijs
✅ Lichtgewichte laptop
✅ Perfecte accu
✅ De stabiliteit
✅ Het design

Volgens andere gebruikers is dit een top laptop met geweldige accu en snelheid. De enige wat een gebruiker vindt is dat de prijs wel hoog is. Zelf vind ik deze nog wel gunstige met de andere Macbook laptops die wel over 2 duizend euro kosten.

4. Lenovo LOQ 16 – Sterke Laptop Voor Adobe Illustrator Thuis of Kantoor

We gaan weer terug naar Windows laptops en de volgende op de lijst is de Lenovo LOQ 16. Dit is een 16 inch laptop van Lenovo die ook heel handig is voor Adobe Illustrator en grafisch ontwerpen.

De Lenovo LOQ 16 - Sterke Laptop Voor Adobe Illustrator Thuis of Kantoor Workstation
De Lenovo LOQ 16 – Sterke Laptop Voor Adobe Illustrator Thuis of Kantoor Workstation

De laptop is wel zoals de HP Victus 15 een prima keuze voor als je thuis of op kantoor moet werken. Het is niet een goede keuze voor onderweg door de formaat, gewicht en energie verbruik.

De laptop komt wel met een WUXGA resolutie die ietjes grote is dan Full HD en met 144Hertz verversingssnelheid. Het is wel een laptop die bedoeld is voor gamers en komt ook met Gsync en een IPS paneel.

De IPS paneel is heel erg handig voor kleurweergave en is ook ideaal voor kwaliteit. Daarom dat deze laptop ook geschikt is voor als je met kleuren gaat werken.

De processor van de laptop is de Intel core i7 13620H. Een 13de generatie processor met de H van Hoge prestaties. Dit is dus een processor die veel energie zal verbruiken en die ideaal is voor zware taken.

Verder dan dat heeft de laptop 16GB ram, 512GB SSD opslag en een sterke videokaart de RTX 4050 met 6GB vram. Deze componenten samen zijn ideaal voor zowel Illustrator als andere zware programma’s.

Specificaties

Specificaties:Lenovo LOQ 16
Beeldscherm16inch, WUXGA, 144Hz, IPS paneel, G-Sync, Anti Reflecterend
ProcessorIntel Core i7 13620H, Deca core(10), 4.9Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 4050 – 6GB vram
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht2.6 kg
PoortenUsb A, C, Hdmi Poort
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur5.7 uren
Geschikt voorInternetten, Fotobewerking, Videobewerking, Gaming, VR, Streamen, Adobe
PluspuntenMinpunten
✅ Super snel❌ Bij het gamen gaan de fans erg hard
✅ Mooi design
✅ Gamen werkt nog beter dan verwacht

Het is natuurlijk een gaming laptop en deze zijn vaak gemaakt om super zware games aan te kunnen. De laptop zal zeker herrie maken als je super zware dingen gaat doen omdat de componenten koel willen blijven en niet kapot willen gaan.

De laptop is dus wel een workstation en is NIET bedoeld voor als je vaak onderweg bent.

5. Lenovo Yoga Pro 7 – Beste Windows Laptop Voor Ontwerpers

Een krachtige Windows laptop voor zowel Adobe illustrator, 2D grafisch ontwerp en 3D grafisch ontwerp. De Lenovo Yoga Pro 7 is een ideale keuze voor als je juist een Windows laptop wilt met sterke componenten en lange accu.

De Lenovo Yoga Pro 7 - Beste Windows Laptop voor Grafisch Ontwerpers
De Lenovo Yoga Pro 7 – Beste Windows Laptop voor Grafisch Ontwerpers

De laptop is super sterk en comfortabel vergeleken met andere Windows laptops. Niet aleen is deze laptop sterk genoeg voor bijna alle zware taken, het komt ook met een lange accuduur van 16 uren.

De accuduur zal wel minder worden als je zware taken continu gaat uitvoeren op batterij. Het is dus aabevolen om zware taken te verrichten terwijl je aan de stopcontact zit.

Verder dan dat is de processor van de laptop de Intel core i7 13700H. Dit is een Hoge prestaties processor door de H van de 13de generatie. De snelheid van de processor gaat van 2.4Ghz tot 5Ghz turbo snelheid een supersnelle processor dus.

De laptop heeft verder de standaarde componenten van een high end laptop. Dus denk hieraan de 16GB ram, 1TB SSD en zelfs de RTX 3050 grafisch kaart van Nividia met 6GB vram.

Een sterke monster van een laptop met daarbij nog een hoge of wel lange accuduur. De gewicht van de laptop is ook maar 1.49 kg waardoor het een perfecte keuze is voor onderweg als grafisch ontwerper.

Specificaties

Specificaties:Lenovo Yoga Pro 7
Beeldscherm14.5inch, 3K, 120Hz, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorIntel Core I7 13700H, Tetradeca core(14), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag1TB (1000GB) SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 3050 – 6GB vram
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht1.49 kg
PoortenUsb A, C, Hdmi poort, Thunderbolt
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur16.6 uren
Geschikt voorInternetten, Films/series, fotobewerking, videobewerking, Industrieel ontwerp, Gamen, Adobe

Zoals je kunt zien komt de laptop met veel geweldige componenten en een hoge opslag voor je projecten. De laptop heeft ook een hogere resolutie van 3072×1920 om precies te zijn waardoor het supermooi uitziet.

De laptop is ook verder geschikt voor veel andere taken naast Adobe Illustrator en grafisch werk. Je kan ook 3D ontwerpen en zelfs ook gamen.

PluspuntenMinpunten
✅ Erg snel❌ Aan/uit knop zit aan de zijkant
✅ Gemakkelijk te gebruiken❌ Batterij na 5 uur bijna leeg door zware taken
✅ In principe mooi design

Zoals je kunt zien zegt een gebruiker dat de batterijduur lang niet zo lang is als aangegeven. Dit is wel te verwachten wanneer je zware taken gaat uitvoeren omdat de componenten meer energie nodig hebben. Als jij alleen basis taken gaat uitvoeren zoals internetten dan zal deze wel langer zijn.

Gerelateerde vragen

Waarvoor is Adobe Illustrator

Adobe Illustrator is een programma van Adobe Creative Cloud die gebruikt wordt om digitale grafisch ontwerpen te maken. Denk hierbij aan logo’s, iconen, knoppen voor websites en veel meer.

Adobe Illustrator is te gebruiken op Windows en MacOs besturingssystemen. Dit betekent dat je alleen met een van deze twee Illustrator kunt gebruiken.

Wie Gebruiken Adobe Illustrator

Adobe Illustrator wordt gebruikt door grafisch ontwerpers, designers, web developers en veel andere mensen die ontwerpen.

Denk aan mensen die een website maken en logo’s willen, mensen die tshirts designen en coole ontwerpen willen maken.

Met Illustrator maak jij vector designs die op elke resolutie gezien kunnen worden zonder kwaliteit te verliezen en het is daarom vaak beter dan Photoshop.

Wat Kost Adobe Illustrator

Adobe Illustrator kost op dit moment 26,43 euro per maand. Een flink hoge bedrag voor veel beginners. Het is wel een zeer goede programma die veel gebruikt wordt door bedrijven die elke dag werken met het ontwerpen van 2D objecten.

Alternatief Voor Illustrator

De beste alternatieven voor Adobe Illustrator zijn de volgenden: