De beste laptops voor ict en programmeren. Als je nou een ict opleiding gaat volgen zoals informatica  of web development het is belangrijk om een goede laptop te kiezen hiervoor. Tijdens dit artikel ga ik de beste laptops voor ict bespreken. Deze laptops zijn ideaal voor ict, informatica en programmeren. 

Wat heel belangrijk is in een laptop voor ict is dat de laptop zware programma’s moet kunnen draaien. Tijdens het programmeren en coderen moet je vaak codes gaan draaien en vaak is de applicatie die je gebruikt zwaar. Het is daarom belangrijk om componenten te hebben die deze applicaties kunnen draaien zonder probleem. 

Vaak heb je ook dat je een game moet coderen als je een game developer bent. Hiervoor heb je zelfs een sterke videokaart voor nodig om je games smooth te kunnen draaien. In dit artikel ga ik 5 beste laptops voor programmeren noemen die ideaal zijn voor als je als web developer gaat werken of zware games gaat coderen. 

Beste laptops voor ICT  en Programmeren – Top 5

  • Apple Macbook Air (2020)
  • Asus TUF Dash F15
  • Acer Aspire 7 A715
  • HP Envy 15 Creator laptop
  • Asus ZenBook Pro  Duo 

Dit zijn de beste laptops die je kunt kiezen voor ICT en programmeren. Deze laptops zijn ideaal om langdurig te gebruiken en gaan zeker veel jaren met je mee. De laptops zijn heel sterk en kunnen naast ICT/Programmeren ook gebruikt worden voor andere zware taken zoals videobewerking. 

Beste laptops voor ICT  en Programmeren – Top 5

1. Apple Macbook Air (2020)

Beste laptops voor ICT - Apple Macbook Air(2020)
Beste laptops voor ICT – Apple Macbook Air(2020)

Als eerst hebben we de Apple Macbook Air(2020). Dit is de ideale laptop voor als je niet veel wilt uitgeven maar een goede laptop wilt hebben. De laptop is ideaal voor ICT werk zoals programmeren, informatica en beheerders. 

De laptop beschikt over de nieuwe processor van Apple de M1-Chip. Deze processor is heel sterk en kan ook gebruikt worden als een videokaart door de laptop. Dit is namelijk heel handig voor  wanneer je zware programma’s gaat draaien waarbij een videokaart nodig is. 

Verder dan dat zijn de kleuren en resolutie van de macbook air  super goed. Retina scherpte is zo goed dat het vaak beter dan 4K wordt beschouwd. De laptop is zeker top, je krijg meer dan wat je zou verwachten voor de prijs. 

Specificaties:Apple Macbook Air (2020)
Prijs1.039,-
Beeldscherm13.3inch, Retina, IPS Paneel
ProcessorApple M1-Chip, Octa core(8)
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartApple M1-Chip
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur18 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C
Gewicht1.29 kg

2. Asus TUF Dash F15

Beste laptop voor zware programmeer programma's - Asus TUF Dash F15
Beste laptop voor zware programmeer programma’s – Asus TUF Dash F15

Een andere geweldige keuze voor een laptop voor ICT en programmeren is de Asus Tuf Dash F15. Deze laptop komt met een wat sterke dedicated videokaart waarmee je niet alleen kunt programmeren en je werk doen maar ook gamen. 

De videokaart van de laptop is een van de nieuwe RTX videokaarten de RTX 350. Naast de videokaart is de processor van de laptop een intel core i7 processor met een geweldige snelheid om zware programma’s te draaien. 

De laptop is 15 inch waardoor je meer ruimte krijgt om meer te zien. De laptop heeft ook een snellere verversingssnelheid van 144 Hertz wat sneller is dan bijna alle andere laptops die maar 60 Hertz hebben. 

Wat heel handig is aan deze laptop is dat het maar 2 kg weegt. Andere gaming laptops zoals deze wegen meestal 2.5 kg of meer waardoor het moeilijk is om ze rond te nemen. Deze  laptop is tenminste wat lichter en makkelijker om te vervoeren. Naast dat is de batterijduur  8 uur wat zeer handig is. 

Specificaties:Asus TUF Dash F15
Prijs1.149,-
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 144Hz, IPS Paneel
ProcessorIntel core i7, Quad Core(4), 4.8Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 3050 – 4GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur8 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht2 kg

3. Acer Aspire 7 A715

Goedkope laptop voor ICT en programmeren - Acer Aspire 7 A715
Goedkope laptop voor ICT en programmeren – Acer Aspire 7 A715

Voor een wat goedkopere laptop voor als je naar een ICT opleiding gaat is de Acer Aspire 7 A715 een goede keuze. Deze laptop is voor een goede prijs te verkrijgen en heeft fantastische componenten. 

De laptop beschikt over een i5 processor maar de cores en snelheid ervan zijn uitstekend. Naast de processor heeft de laptop ook een prima dedicated videokaart waarmee je kunt gamen en zware programma’s kunt draaien. 

Al in al is dit een fantastische 15 inch laptop voor als je gaat studeren. Denk aan een ICT opleiding zoals informatica en beheerder. De laptop weegt wel wat meer  2.15 kg maar is wel prima voor de prijs want je kan bijna alles ermee. 

Specificaties:Acer Aspire 7 A715
Prijs849,-
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS Paneel
ProcessorIntel core i5, Quad core(4), 4.1Ghz
Werkgeheugen8GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce GTX 1650 Ti – 4GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur10 uur – ook belangrijk voor een student en werk
Verlichte toetsenbordJa – handig voor s avond als je huiswerk gaat maken
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht2.15 kg

4. HP Envy 15 Creator laptop

HP ENVY 15-ep0700nd - Creator Laptop - 15.6 Inch (4K) - Zilver
HP Envy 15 – Professionele design laptop voor ICT en programmeren
€1.929,00
€1.999,00
voorraad laden..
Coolblue.nl
€1.199,00
voorraad laden..
Coolblue.be

Nu gaan we naar de top laptops voor ICT’ers die met zware programma’s werken zoals Unity, Unreal Engine en Blender. Een van deze laptops is de HP envy 15 Creator laptop. Deze laptop is zo sterk dat er bijna niets is wat het niet kan doen. 

De laptop is 15 inch en heeft een 4K resolutie waarmee je alles op de beste kwaliteit mogelijk ziet. Naast dit heeft de laptop een i7 processor, 16GB ram en een dedicated videokaart de GTX 1650 Ti. De opslag is een SSD van 1TB en de laptop beschikt ook nog over touchscreen waardoor je makkelijk door code can scrollen. 

Dit is een van de beste laptop keuzes wanneer het komt tot high end laptops. Het is wel zo dat de laptop wat zwaar kan zijn als je veel onderweg bent. Als je niet een 15 inch laptop wilt dan kun je de Macbook Air nemen. 

Specificaties:HP Envy 15 Creator Laptop
Prijs1.899,-
Beeldscherm15.6inch, 4K, Touchscreen, AMOLED Paneel
ProcessorIntel core i7, Hexa core(6), 5Ghz snelheid
Werkgeheugen16GB ram
Opslag1TB SSD (1000GB)
VideokaartNvidia GeForce GTX 1650 Ti – 4GB VRAM
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur10 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht2.1 kg

5. Asus ZenBook Pro  Duo

Asus ZenBook Pro Duo - 4K laptop voor ICTers, Programmeren en Game development
Asus ZenBook Pro Duo – 4K laptop voor ICT’ers, Programmeren en Game development

De laatste laptop die je kan kiezen als een ICT’er en als je veel gaat programmeren en coderen is de Asus ZenBook Pro Duo. Dit is een uitstekende laptop met twee schermen. 

Zelf vind ik de concept van twee schermen op een laptop heel fijn want zo kun je op een scherm je code schrijven en op de andere testen. Dit is een ideale laptop voor programmeurs en zelfs ook voor traders want je kan op twee schermen twee verschillende dingen tegelijk bekijken en doen. 

De laptop komt met uitstekende componenten waar onder andere is de Intel core i9 processor een echte beest. De videokaart is ook ongelofelijk en je kan er zelfs mee gamen op Quad HD. 

Dit is een goede keuze voor als je niet veel onderweg bent en thuis werk aan code. Het is ook een fijne laptop als jij je eigen auto hebt en naar werk rijdt. De laptop weegt 2.34 kg en is 15 inch waardoor je voldoende ruimte op het scherm hebt om alles helder te kunnen zien. 

Specificaties:Asus ZenBook Pro Duo 15 OLED
Prijs3.899,-
Beeldscherm15.6inch, 4K, Touchscreen, OLED paneel
ProcessorIntel core I9, Octa core(8), 5.3 Ghz snelheid
Werkgeheugen32GB ram
Opslag1TB SSD (1000GB)
VideokaartNvidia GeForce RTX 3070 – 8GB Ram
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur8 uren 
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Gewicht2.34kg

Hoe kies je een laptop voor ICT en Programmeren – Opleiding of werk

Besturingssysteem 

Waar je naar moet kijken als je een laptop voor ICT gaat kiezen is de besturingssysteem. De besturingssysteem is wat communiceer met de componenten zodat jij je laptop kunt gebruiken. 

De besturingssyteem die je wilt kiezen voor ICT en programmeren zijn Windows of MacOS. Dit zijn de ideale besturingssysteem waarvoor de meeste programmeer programma’s voor zijn gemaakt. 

Formaat en budget

De formaat en de budget van een laptop is ook heel belangrijk voor ICT’ers. Dit is belangrijk als je nou gaat werken of een opleiding gaat volgen. Als je veel onderweg bent met de trein dan wil je zeker zijn dat je geen zware laptop koopt. Een 13 inch laptop is dan een betere keus zoals de Apple Macbook Air of Pro. 

Als je een wat grotere laptop wilt dan kun je kiezen voor een 14 inch of 15 inch laptops. Deze zijn ook geweldige maar soms als je veel onderweg bent kunnen zwaar zijn. 

De budget van een ICT laptop is ook vaak rond de 800 tot 2000 euro of hoger. Dit komt omdat de processor sterk moet zijn om codeer programma’s te kunnen draaien. Ook als je 3D modellen voor zware programma’s zoals Blender, Unity en Unreal Engine gaat maken en programmeren. 

Resolutie en paneel 

Voor de resolutie van een ICT laptop is het niet zo belangrijk. Je wilt wel tenminste Full HD resolutie hebben en een IPS paneel als je die kan krijgen. Omdat je niet met kleuren gaat werken en foto’s gaat bewerken is perfecte kleurweergave niet zo belangrijk. 

Processor en werkgeheugen 

Voor de processor op een laptop voor ICT maakt niet uit als je een opleiding gaat volgen of werken, je wilt altijd een i7 processor. Een i7 processor is de beste processor op dit moment voor zijn prijs. Je wilt dat deze processor tenminste 4 cores heeft met een snelheid van 4Ghz of hoger. 

Voor de werkgeheugen is 8GB voldoende maar 16GB is de sweet spot zoals mensen dat zeggen. Met 8GB kun je voldoende maar vaak niet genoeg terwijl je met 16GB meer dan genoeg kunt doen. 

Videokaart

Voor videokaart is het niet zo belangrijk alleen als je 3D modellen gaat maken of moet renderen. Als je ICT baan te maken heeft met games en 3D modellen renderen zoals Unity en Unreal engine dan is een videokaart met tenminste 2GB vram een prima keuze. 

Opslag en batterijduur 

Voor opslag op een laptop voor ICTer wil je tenminste 512GB hebben van type SSD. Een SSD is heel belangrijk omdat het zorgt ervoor dat de laptop binnen enkele seconden opstart. Verder wil je tenminste 6 uur batterijduur op je laptop.  Vaak heb je wel voldoende ruimte om je laptop op te laden op werk of school maar je wilt wel door kunnen werken op batterij. 6 uur batterijduur of hoger is perfect voor een laptop voor ICT. 

Categorized in: