Wat is nou en goede laptop voor fotobewerking en waar moet je naar kijken. Het kiezen van de beste laptop voor fotobewerking is niet makkelijk, en zeker als je de juiste wilt nemen die bij je past. 

Het is niet altijd zo dat de componenten je genoeg vertellen over een laptop. Je wilt ook natuurlijk kijken naar de formaat, reviews, behuizing, poorten, toetsenbord en zelfs naar de prijs/kwaliteit verhouding. 

De laptops die ik hier ga bespreken zijn geweldige laptops voor professioneel en licht fotobewerking. Deze laptops hebben geweldige prijs en kwaliteit verhouding en worden vaak door andere gebruikers aangeraad. 

Programma’s zoals Photoshop, Snapseed en Lightroom maar ook voor lichte programma’s zoals Gimp en online fotobewerkingsprogramma’s zullen geen probleem voor je zijn. 

Het is wel belangrijk om eerst te kijken naar wat belangrijke informatie over deze laptops voor fotobewerking. Wat zijn de belangrijke punten en waar wil je altijd naar kijken bij zo een laptop voor fotobewerking. 

Beste laptop voor fotobewerking – Wat is belangrijk?

Zo wat zijn de belangrijkste punten als je een laptop gaat kopen voor fotobewerking.

Denk aan de formaat voor als je onderweg bent, beeldscherm en kwaliteit voor perfecte kleurweergeving tijdens je werk, processor voor supelheid, werkgeheugen voor multitasken, opslag om je projecten en programma’s op te kunnen slaan enzovoort. 

Formaat

We zullen als eerst beginnen met de formaat van een laptop. Laptops komen in verschillende formaten en de meest gebruikte formaten gaan van 13 inch tot 17 inch

Aan de hand van hoe jij een laptop wilt gaan gebruiken, bepaal je de formaat van een laptop. 

Als je bijvoorbeeld veel onderweg bent dan wil je zeker een kleine laptop van 13 tot 15 inch.

Maar, als je graag thuis werkt aan foto’s dan wil je juist een grotere laptop van 15 tot 17 inch voor meer  helderheid en meer ruimte. 

Denk ook aan dat een grotere laptop ook wel goedkoper is. Deze komen met betere componenten voor een betere prijs.

Dus het is vaak handig om een 15.6inch laptop te nemen voor goede prijs en kwaliteit verhouding. 

Beeldscherm

Verder hebben we de beeldscherm van de laptop en een heel belangrijke onderdeel.

De beeldscherm is waar je alles op zal zien en je wilt zeker zijn dat je ook alle kleuren goed kan zien voor als je kleuren gaat bewerken op fotos. 

Resolutie

Voor fotobewerking wil je altijd een resolutie van Full HD (1920 x 1080) of hoger. Dit zal ervoor zorgen dat je ook op een gebruikelijke resolutie je projecten kunt maken. 

Voor professionele fotobewerking is een 4K resolutie een betere keuze. Een UHD resolutie (3840×2160) is een geweldige resolutie voor de hoogste kwaliteit in je projecten.

Dit is ook een van de redenen dat veel designers kiezen voor Macbook laptops. Deze laptops hebben de Retina scherpte die hoog genoeg is voor fotobewerking in 4K en hoger. 

Paneel

Naast de resolutie is de paneel van een laptop ook belangrijk. De paneel zorgt voor kleurweergeving en dat je meer kunt zien van de zijkanten. 

De beste paneel voor fotobewerking is de IPS paneel. Dankzij de IPS paneel worden kleuren perfect weergegeven en kun je ook vaak vanuit de kijkhoeken nog steeds je beeldscherm goed bekijken. 

Naast de IPS paneel zijn er ook nog VA, TN en OLED panelen. Deze zijn minder goed in kleurweergeving voor fotobewerking omdat ze meer bedoeld zijn voor gamers of voor TV kijken en films.  

Verversingssnelheid

Verversingssnelheid van een laptop is niet heel belangrijk voor fotobewerking maar soms wel.

Als je wat meer smooth wilt hebben bij je muis bewegingen dan is een laptop met 144hz verversingssnelheid prima.

Vaak is dit beter voor gamers maar als je meer smoothheid wilt en alles snelle beelden beter wilt zien is hogere hertz altijd beter.

Touchscreen

Touchscreen is een functie dat veel mensen waarderen. Het is niet altijd nodig maar het kan wel je leven makkelijker maken. Dankzij touchscreen kun je makkelijker door bestanden browsen, internet zoeken en documenten lezen. 

Als je een fan bent van touchscreen dan kun je een laptop nemen die dat beschikt. Denk er wel aan dat deze laptop misschien ietsjes duurder zal zijn dan andere die het niet hebben. 

Processor 

Wanneer het komt tot een processor voor fotobewerking is het handig om te weten welke merken er zijn. 

Bij laptops zijn er een aantal processors die heel sterk zijn. Deze processors zijn de M1-chip van Apple, Intel core van Intel en AMD Ryzen processors van AMD

Photoshop 

Voor photoshop is het zo dat het meer gebruikt maakt van 8 cores tot de maximum en niet meer. Dit betekent dat Photoshop heel handig is voor laptops die niet meer cores hebben dan 8. 

Dit is natuurlijk heel handig voor laptops omdat de meeste laptops nu vaak 8 cores processors hebben. Dus processors zoals de Intel core i7 Octa core of de AMD Ryzen 7 met 8 cores zijn ideaal voor Photoshop. 

Denk er wel aan dat de snelheid wel hoger moet zijn dan andere processoren. Denk aan een snelheid van 4.5Ghz tot wel 5.4Ghz.

Lightroom

Voor Lightroom is dat anders omdat deze juist gebruik maakt van veel meer cores. Het is ook zo dat Lightroom beter werkt met AMD processors die veel cores hebben.

Vaak zullen deze processors meer op desktop computers voorkomen omdat ze juist veel meer cores hebben dan laptops. Maar, een laptop zoals de Macbook Pro 16 die 10 cores heeft is uitstekend voor Lightroom. 

Laptop processor voor fotobewerking

Maar ja, de meeste laptops nu hebben vaak een processor met 6 tot 14 cores. Deze zijn Hexa en Tetradeca cores processors en deze zijn allemaal uitstekend voor zowel Photoshop als Lightroom

Het is niet een moet dat je laptop perse deze aantal cores moeten hebben. Het is maar een indicatie van hoe deze twee populaire fotobewerkingsprogramma’s om gaan met processors. 

Minimale processor

De minimale processor sterkte dat ik zou aanraden is een Intel core i5 of een AMD Ryzen 5 processor. Deze zijn van intel en AMD en zijn beide uitstekend voor fotobewerking. 

Voor Macbook laptops nu is de M1-Chip meer dan voldoende. Deze is sterk genoeg is ook gemaakt voor Adobe programma’s. Je zal daarom geen moeite hebben om Adobe programma’s te draaien. 

Voor prijs en kwaliteit zijn de Intel core i7 en de AMD Ryzen 7 processors voor windows laptops je beste keuzes. Kies een die beschikt over 4 cores of meer en Kijk ook naar de snelheid en neem een met 3 Ghz of meer snelheid

Ram 

Ram of wel werkgeheugen is heel belangrijk voor multitasken. De minimale ram dat je wilt hebben voor fotobewerking is 8GB

Als je naast fotobewerking ook wilt multitasken en onderzoek doen terwijl je zit foto’s te bewerken, dan is 16GB een betere keuze. 

Meer dan dit zal je niet nodig hebben alleen voor extreem zware programma’s zoals 3D renderen en als je ontzettend veel wilt gaan multitasken. 

Opslag

Voor opslag is 512GB voldoende, hiermee kun je genoeg bestanden, programma’s en projecten opslaan. 

Je zal bezig zijn met fotobewerking en dit zijn vaak bestanden die niet te groot zijn. 512GB is meer dan voldoende voor fotobewerking en je zal niet snel meer opslag nodig hebben. 

Als je nou denkt dat je meer ruimte nodig zal hebben dan is een externe hdd altijd een goede optie

Videokaart

Videokaarten voor fotobewerking zijn niet belangrijk. Videokaarten zijn meer bedoeld voor 3D figuren zoals in games en andere vergelijkbare programma’s. 

Een videokaart wordt alleen gebruikt bij 3D modellen renderen en bij grafische programma’s

Het is wel zo dat een videokaart nodig is die HD en DVI video  kunnen outputten in fotobewerkingsprogramma’s. 

Poorten

Een andere belangrijke punt zijn poorten bij een laptop. Sommige gebruiken hebben extra poorten nodig voor externe hdd, extra monitor en internet

Het is daarom handig om te kijken wat voor poorten de laptop beschikt voordat je deze gaat bestellen. Bij sommige laptop zal je dan een usb c hub moeten nemen omdat deze niet komen met deze poorten. 

Besturingssysteem 

Voor fotobewerking zijn er twee besturingssystemen die de beste zijn en worden ook het meest gebruikt. Deze besturingssystemen zijn MacOS en Windows en daarom is het ook belangrijk dat je een van deze twee kies. 

De meest gebruikte besturingssysteem is Windows maar veel fotografen gebruiken juist MacOs omdat Macbook laptops heel goed zijn voor fotografen en professionaliteit

Top 5 beste laptop voor photoshop en lightroom

Zo, wat zijn de beste laptops voor fotobewerking op dit moment en welke zou jij het best kunnen kiezen.

De 5 beste laptops voor fotobewerking zijn de volgende. Als je meer keuze wilt kun je ook kijken naar de top 10 beste laptops voor fotobewerking waar we meer uitleg geven over elke laptop.

1. HP Pavilion 15 – Beste Prijs/Kwaliteit Laptop Voor Fotobewerking

De HP Pavilion 15 is de beste keuze voor prijs en kwaliteit bij fotobewerking. De laptop heeft verschillende versies waaruit je kunt kiezen die komen met verschillende componenten.

HP Pavilion 15 - Prijs/Kwaliteit laptop voor fotobewerking
HP Pavilion 15 – Prijs/Kwaliteit laptop voor fotobewerking

Elke van deze laptops zijn geschikt voor fotobewerking en het hangt af van jou hoe zwaar je werk is. Als je veel details moet bewerken en veel layers gaat gebruiken dan kies voor een met een i7 en 16GB werkgeheugen.

Verder dan dat heeft de laptop natuurlijk een Full HD beelscherm en een formaat van 15.6 inch. Dit is een geweldige formaat voor als je veel onderweg bent en nog prima op de laptop scherm wilt werken.

De laptop is ook heel handig voor onderweg aangezien deze binnen 45 minuten 50% batterij kan opladen dankzij HP Fast Charge. De laptop weegt ook maar 1.74 kg en deze kun je dus makkelijk rond nemen naar werk en klanten.

Specificaties

Specificaties:HP Pavilion 15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorAMD Ryzen 5, Hexa core(6), 4Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartAMD Radeon Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht1.75 kg
PoortenUsb A, Usb C, Hdmi poort
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur8.75 uren
Geschikt voorInternetten, Fotobewerking, Office Pakket, Programmeren

Andere klanten vinden het ook een ideale laptop voor foto bewerking. Ze vinden dat de design van de laptop heel mooi is en dat deze zeer compact is.

Vervolgens start de laptop snel op en kunnen ze snel aan de slag. De gewicht is ook fijn omdat ze ook makkelijk ermee rond kunnen gaan.

De enige minpunten van de laptop is dat het geen numlock LED heeft zodat je kunt zien als die aanstaat en geen ethernet poort. Dit is de poort waar je een internet kabel aan kan sluiten.

PluspuntenMinpunten
✅ Design❌ Geen numlock LED
✅ Zeer compact❌ Geen ethernetpoort
✅ Gewicht
✅ Start snel op
✅ Ideaal foto bewerking

Wanneer het komt tot de beste laptop voor een goede prijs en kwaliteit dan is de HP pavilion 15 de beste keuze. De laptop komt met een zeer gusntige prijs, verlichte toetsenbord en is ideaal voor semi zware taken zoals fotobewerking en lichte video’s bewerken.

2. Lenovo V15 G4 – Goedkope Laptop Voor Fotobewerking

Een andere prima keuze voor als je niet veel hebt te besteden. De Lenovo V15 G4 is een goedkope laptop die ideaal is voor fotobewerking dankzij de AMD Ryzen 5 processor.

Goedkope laptop voor fotobewerking, de Lenovo V15 G4. Ideaal voor fotobewerking on zakelijk gebruik
De Lenovo V15 G4 – Goedkope laptop voor fotobewerking

De laptop heeft alle belangrijke componenten die nodig zijn voor fotobewerking en andere semi zware taken.

De processor is niet de snelste maar is wel prima genoeg voor fotobewerking. De AMD Ryzen 5 van deze laptop heeft maar 4 cores die draaien op een snelheid van 4.3Ghz.

Het is een prima processor van type U. De naam AMD Ryzen 5 7520U zegt het ook. Een U processor is een die minder energie verbruik. Het is daarom meer ideaal voor als je veel onderweg bent.

Daarnaast heeft de laptop 16GB werkgeheugen en dit is voldoende voor multitasken en voor fotobewerking programma’s zoals Photoshop en Lightroom.

Specificaties

Specificaties:Lenovo V15 G4 AMN
Beeldscherm15.6inch, Full HD, TN paneel, Anti reflecterend
ProcessorAMD Ryzen 5, Quad core(4), 4.3Ghz
Werkgeheugen16GB
Opslag512GB SSD
VideokaartAMD Radeon 610M
BesturingssysteemWindows 11 Pro
Gewicht1.65 kg
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Verlichte toetsenbordNee
Batterijduur7 uren
Geschikt voorInternetten, Fotobewerking, Office Pakket, Programmeren

De Lenovo V15 G4 AMN is een van de betere keuze voor zakelijk gebruik en onderweg. De laptop komt ook met Windows 11 Pro waardoor je met andere computers die Pro hebben kan communiceren en deze besturen.

De laptop heeft wel een TN paneel waardoor kleuren niet zo ideaal worden weergegeven als op een IPS paneel. Maar als je niet veel met kleuren gaat werken in Photoshop dan is dit een top keuze.

PluspuntenMinpunten
✅ Licht in gewicht❌ Scherm is minder vel
✅ Start snel op❌ Aansluiting van de voeding goed aansluiten anders werkt het niet
✅ Werkt snel
✅ Stille ventilator
✅ Batterijduur is voldoende voor een dagje werken

Zoals je kan zien aan de plus en minpunten is deze laptop meer bedoeld voor onderweg en werken. De laptop is licht in gewicht volgens andere gebruikers en de batterijduur is voldoende voor een dagje werken.

Denk er wel aan dat dit niet altijd zo is als je zware programma’s continu gaat gebruiken zoals Photoshop. De laptop werkt snel en start snel op waardoor je snel aan de slag kunt gaan.

Verder dan dat heeft de laptop een stillen ventilator waardoor je niet teveel lawaaii maakt. Een goedkope laptop voor fotobewerking en onderweg.

3. Apple Macbook Air 15 (2023) – Beste Macbook Voor Professionele Fotobewerking

De Apple Macbook Air 15 (2023) is de beste keuze voor als jij een Macbook laptop wilt voor fotobewerking. Deze is de meest gunstige laptop van Macbook en heeft een 15 inch scherm waardoor je nog alles prima erop kunt zien.

De Beste Macbook  laptop voor fotobewerking - De Apple Macbook Air 15 (2023)
De Beste Macbook laptop voor fotobewerking – De Apple Macbook Air 15 (2023)

Macbook laptops zijn een van de meest gekozen laptops voor fotobewerking. Deze laptops zijn heel professioneel en hebben een geweldige behuizing en componenten die top prestaties leveren.

De Apple Macbook Air 15 is ook hetzelfde en komt met de nieuwe M2-Chip van Apple. Deze is niet alleen ideaal voor fotobewerking het kan ook gebruikt worden voor andere zware taken zoals videobewerking.

De laptop heeft wel alleen maar 8GB ram en dit is wat het een beetje nog tegenhoudt om zijn top prestaties te kunnen laten zien. Maar voor alleen fotobewerking is dit voldoende.

De opslag van de laptop is 256GB en dit is ook prima voor fotobewerking aangezien projecten niet supergroot zijn.

Specificaties

Specificaties:Apple Macbook air 15 (2023)
Beeldscherm15.3inch, Liquid Retina, 60Hz, IPS paneel
ProcessorApple M2-Chip 8 cores
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartApple M2-Chip 10 cores
BesturingssysteemMacOS
Gewicht1.51 kg
PoortenUsb C, Thunderbolt
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur18 uren
Geschikt voorInternetten, Films/Series, Fotobewerking, Videobewerking, Zakelijk, Onderweg

De Apple Macbook Air 15 is een van de top keuzes voor de prijs. Macbook laptops zijn tegenwoordig heel duur en deze is nog wel betaalbaar en sterk.

Deze Macbook kan ook gebruikt worden voor onderweg aangezien het 18 uren batterijduur heeft en geen dedicated videokaart. De laptop is ook te gebruiken voor videobewerking naast fotobewerking.

PluspuntenMinpunten
✅ M2 Chip Snelle processor❌ De prijs
✅ Haarscherp 15 inch beeldscherm❌ Je sluit maar een extra scherm aan
✅ Licht en ideaal voor onderweg
✅ Perfecte Accu
✅ Het design

De Macbook Air 15 is zelfs een betere keuze voor als je als zakelijk of ondernemer mensen fotografeer en moet editen. Dit komt omdat de laptop zo een lange batterijduur heeft en de professionele design.

De laptop heeft ook een processor die ook werkt als een videokaart zoals een shared GPU. Maar deze is zelfs nog sterker dan je gewonne shared GPU en kan zelfs games aan en 3D objecten renderen.

4. HP Victus 15 – Gaming Laptop Voor Foto en Videobewerking

Voor games liefhebbers die ook foto’s willen bewerken is de HP Victus 15 een top keuze. Ook als je als fotograaf ook wilt gamen is dit een top keuze. De laptop is ook ideaal voor 3D objecteren renderen en video’s bewerken en exporteren.

 HP Victus 15 - Meest Gekozen Gaming Laptop voor Fotobewerking en andere zware taken
HP Victus 15 – Meest Gekozen Gaming Laptop voor Fotobewerking en andere zware taken

Dankzij de dedicated videokaart kan deze laptop bijna alles aan omdat de videokaart heel sterk is. Naast gamen kan de videokaart ook heel snel video’s exporteren en andere 3D modellen/objecten.

De laptop komt ook met hoge verversingssnelheid waardoor het een super smooth scherm heeft vergeleken met andere.

De laptop is 15.6 inch en dit is een ideale formaat voor ruimte en comfort als je onderweg bent. De laptop heeft een Full HD resolutie en het is ideaal voor fotobewerking’sprogramma zoals Photoshop en Lightroom omdat je alles prima kunt zien.

Dankzij de anti reflecterend scherm kan je deze laptop ook gebruiken buiten met tegenlicht.

De laptop heeft ook een Intel core i7 processor de 13700H en dit is een 13de generatie processor met hoge prestaties.

De H staat voor hoge prestaties en deze processoren zijn ideaal voor hoge en zware werk drukte. Dus als je van plan bent om zware projecten te maken dan is dit een top laptop.

Als je meer wilt weten over hoe laptop processoren werken lees dit artikel voordat je een laptop koopt.

Denk er wel aan dat het ook betekent dat de laptop veel meer energie zal gebruiken en ook sneller leeg zal raken dan normaal.

De laptop is wel een top keuze voor als je zware en grote fotobewerking projecten hebt. Het is ook handig voor andere zware taken zoals gamen, video’s bewerken en 3D renderen.

Specificaties

Specificaties:HP Victus 15
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 144Hz, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorIntel core I7 13700H, Tetracore(14), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 4050 – 6GB vram
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht2.29 kg
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur8.5 uren
Geschikt voorInternetten, foto’s bewerken, video’s bewerken, VR, Streame, Gamen, 3D Renderen, Zwaar werk

Omdat deze laptop zo sterk is, is deze bijna niet te gebruiken zonder oplader. De componenten zijn heel sterk en hebben dus veel energie nodig om optimaal te kunnen werken.

Dit is daarom een betere keuze voor fotografen die veel thuiswerken of op kantoor. De laptop is niet zo ideaal voor onderweg door de High performance processor en de sterke dedicated videokaart.

PluspuntenMinpunten
✅ Ziet er strak uit❌ Batterij gaat erg snel leeg
✅ Goede videokaart
✅ Snelle processor
✅ Mooi design
✅ Stevige laptop

Ook gebruikers die een review achter hebben gelaten geven het aan. Bij zware programma’s gaat de batterij snel leeg binnen 1 of 2 uren.

Ze zeggen ook dat los van de batterijduur is dit een top laptop en is er niets anders aan te merken.

5. Samsung Galaxy Book3 360 – Flexibele Laptop Voor Fotobewerking en Onderweg

Voor de fotografen die meer flexibiliteit willen en controle met hun laptop. De Samsung Galaxy Book3 360 is een ideale laptop voor zowel onderweg als voor fotobewerking en zware projecten.

De Samsung Galaxy Book3 360 - Flexibele laptop voor professionele fotobewerking en onderweg 2 in 1 design
De Samsung Galaxy Book3 360 – Flexibele laptop voor professionele fotobewerking en onderweg 2 in 1 design

De samsung galaxy book3 heeft een 2 in 1 design waardoor je deze als een tablet kan gebruiken. De laptop is 15.6 inch met een Full HD resolutie waardoor je genoeg scherm ruimte hebt voor Photoshop en andere fotobewerkingsprogramma’s.

Een 15.6 inch formaat is ideaal voor de meeste gebruikers die op een laptop willen werken. Het geeft jou voldoende ruimte waardoor je niet een externe monitor hoeft te gebruiken als je dat niet wilt.

Vaak zijn er mensen die kiezen voor een kleinere laptop maar dan moeten ze een externe monitor gebruiken omdat ze niets kunnen zien op zo een kleine scherm.

Verder dan dat is de laptop flexibel en komt met met een touchscreen scherm. Dit is handig bij het bewegen van layers, internet browsen en onderzoek doen.

De processor van de laptop is wat het een van de beste laptops maakt voor fotobewerking. Dit is de intel core i7 1360P met 12 cores. Deze dodeca core processor heeft een turbo snelheid van 5Ghz.

De processor is een P processor en deze is ideaal voor zware werk en voor onderweg. P staat voor meer kracht en koeling waardoor de laptop nog stil is als je zware programma’s gebruikt.

Specificaties

Specificaties:Samsung Galaxy book3 360
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 60hz, Touchscreen, Super AMOLED
ProcessorIntel core i7 1360P, Dodeca core(14), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Gewicht1.49 kg
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Verlichte toetsenbordJa
Batterijduur22 uren
Geschikt voorInternetten, fotobewerking, Videobewerking, Onderweg, Reizen, zakelijk

De samsung galaxy book3 360 is een van de weinige laptops van Windows met een lange batterijduur. Deze laptop is daarom heel ideaal voor zakelijk gebruike en als je veel onderweg bent.

Als een fotograaf ga je misschien vaak naar klanten of naar plekken om foto’s te maken. Hier komt deze laptop in als een baas omdat je dan kunt werken zonder dat je continu aan de stopcontact hoeft te zitten.

PluspuntenMinpunten
✅ Dun en licht❌ Geen uitbreiding mogelijk in ram en ssd
✅ goede batterijduur voor normaal gebruik❌ Maar 1 usb poort
✅ Touchscreen
✅ Amoled scherm
✅ S pen en lekker snel

De processor is ook ideaal voor deze laptop omdat het meer kracht levert en koeling dan de U processoren. Het is een verbeterde versie van de U processor die lage energie gebruiken.

Welke laptop voor fotobewerking past bij jou?

Zo welke laptop moet jij kiezen voor fotobewerking en waarom. Het is heel belangrijk om te weten welke jij moet kiezen omdat niet elke laptop voor fotobewerking is handig voor jou. 

Denk aan de formaat, batterijduur, toetsenbord verlichting enzovoort. Dit zijn dingen dat sommige niet nodig hebben maar jij misschien wel. 

Aan de hand van deze kleine punten kan je zelf beslissen welke jou ideale laptop voor fotobewerking is. 

Dit bespreken we in meer details bij de top 10 beste laptops voor fotobewerking. Hierin gaan we over verschillende laptop formaten, componenten, design en prijzen.

Formaat & Gewicht

Als eerst heb je te maken met de formaat en gewicht van een laptop. Als je veel onderweg bent dan wil je blijven tussen 13 en 16 inch laptops met een gewicht van 1.5 kg of mider.

Deze laptops zijn ideaal voor onderweg omdat je niet teveel kracht zal moeten zetten om ze rond te nemen. 

Als jij juist veel thuiswerkt of een auto hebt dan is een 15 tot 17 inch laptop een wat betere keuze.

Deze hebben een wat grotere scherm waardoor je meer kan zien en ook beter kan werken. Je zal daarom ook niet snel een monitor moeten gebruiken voor fotobewerking. 

Prijs

De prijs is natuurlijk ook heel belangrijk, je wilt niet teveel geld uitgeven en zeker als je die niet hebt.

Voor fotobewerking zijn de prijzen van 400 tot wel 2000 euro of zelfs meer. Het hangt allemaal van wat je precies wilt gaan doen en hoe groot je projecten zullen zijn.  

Voor een professionele fotobewerking laptop kan de prijs wel snel oplopen. Dit is zeker het geval als je op 4K foto’s wilt gaan bewerken dan kunnen laptops zelfs boven de 2000 euro zijn. 

Een prima laptop is zeker rond de 1000 euro voldoende en zeker als je geen vertraging wilt hebben tijdens het bewerken van foto’s en multitasken.

Aansluitingen 

Aansluitingen zijn ook heel belangrijk. Soms wil je gebruik maken van een HDMI poort als je voor klanten moet presenteren of als je zelf een externe monitor wilt gebruiken

Naast hdmi wil je ook weten over Usb a en usb c. Als een laptop alleen usb c heeft dan zal je vaak een usb c hub moeten gebruiken voor dingen zoals internetaansluiting enzovoort. 

Dus, kijk goed naar wat voor aansluitingen een laptop heeft voor dat je deze gaat bestellen. Je kan ook natuurlijk een usb c hub gebruiken bij laptops zoals de Macbook pro 13 en air. 

Batterijduur

Verder heb je ook batterijduur en hoelang de laptop kan gaan zonder aan de stekker te zitten. Als je vaak onderweg bent dan is een laptop met 10 uur of meer batterijduur je beste keuze. 

Het is wel zo dat sterke laptops juist meer energie gebruiken en dat ze ook sneller leeg raken. Voor onderweg zijn daarom de macbook laptops je beste keuzes. 

Verlichting 

Toetsenbord verlichting is ook heel handig voor als je s avond gaat werken. Sommige laptops komen standaard met dit maar vaak niet. Let er dus wel op dat de laptop over verlichte toetsenbord beschikt. 

Beste laptop voor fotobewerking 17 inch 

Veel mensen houden van grote schermen en zeker wanneer het komt tot fotobewerking. Daarom als jij een laptop wilt met een grote scherm voor fotobewerking dan is een 17 inch laptop je beste keuze. 

De voordelen van een 17 inch laptop zijn veel en zeker voor fotobewerking. Denk aan beeldkwaliteit, grootte, voldoende ruimte voor ontwerpen, details kunnen zien etc.

Als je niet veel onderweg bent dan is een 17 inch laptop beter dan een desktop. Je betaal minder en krijg meer want je hoeft geen toetsenbord, monitor, muis enzovoort te kopen. 

Maar welke is de beste 17 inch laptop voor fotobewerking

De beste 17 inch laptop voor fotobewerking is de HP Envy 17. Deze laptop komt in 3 verschillende varianties waardoor je deze goedkoop kunt nemen en ook duurder als je meer prestaties wilt. 

Een 17 inch laptop is natuurlijk handig als je niet een externe monitor wilt gebruiken voor fotobewerking. Deze laptop kan gekozen worden met een i5, i7 processor, 8GB of 16GB ram, 512GB of 1TB opslag en Full HD of 4K resolutie. 

Specificaties:HP Envy 17
Beeldscherm17.3 inch, Full HD, 60Hz, IPS paneel
ProcessorIntel core i7, Quad core(4), 5GHz
Werkgeheugen8GB Ram
Opslag512GB SSD
VideokaartGeForce MX450 – 2GB vram
BesturingssysteemWindows 11 Home
Batterijduur8 uren

Er is voldoende keuze voor elke gebruiker van goedkoop tot wat sterkere laptop voor fotobewerking. De HP Envy 17 is zeker een prima keuze voor een 17 inch laptop voor fotobewerking in prijs en kwaliteit. 

Beste laptop voor fotobewerking in Photoshop

Wanneer het komt tot Photoshop zijn er een aantal laptops die heel goed zijn ervoor. Maar natuurlijk zitten er in de beste laptops voor fotobewerking in Photoshop een aantal extra keuzes. 

De beste laptops voor fotobewerking in Photoshop op dit moment zijn de Apple Macbook Pro 16 en de Apple Macbook Air 15.

De Apple Macbook laptops hebben geweldige beeldkwaliteit en sterke processoren voor fotobewerking en videobewerking.

We kiezen ook natuurlijk voor grotere modellen omdat Photoshop niet goed uitziet op 13 inch schermen.

Natuurlijk kunnen deze laptop ook gebruikt worden voor fotobewerking in andere programma’s. Maar ze worden vaker gekozen om gebruikt te worden voor fotobewerking in Photoshop. 

Beste laptop voor fotobewerking in Lightroom

Naast de beste laptops voor fotobewerking in Lightroom zijn er ook een aantal die beter zijn. De betere laptops voor lightroom zijn de HP Pavilion 15 en de Samsung Galaxy Book3.

Deze hebben hoge cores en zijn groot genoeg om Lightroom te kunnen gebruiken. De HP Pavilion 15 beschikt over 10 cores terwijl de Samsung Galaxy Book3 beschikt over 12 cores. 

Beide zijn uitstekend voor Lightroom maar natuurlijk ook voor Photoshop. Deze laptops hebben ook uitstekende beeldkwaliteit en zijn ideaal voor fotobewerking en kleur verandering. 

Als je meer keuze wilt en precies wilt weten welke de beste laptops zijn voor Lightroom lees dan deze artikel.

Fotobewerking cursus voor beginners in Photoshop en Lightroom

Als jij niet veel kennis hebt van fotobewerking dan is een fotobewerking cursus voor beginners misschien iets voor jou. 

Deze training voor fotobewerking is geschikt voor Photoshop, Lightroom, Lightroom classic en andere programma’s.

De trainingen gaan van beginners tot wat meer expert en ze geven je training in creatieve technieken, landschap, natuurfotografie bewerken en heel veel meer. 

Ik zou je dus aanraden om de gratis 14 dagen cursus voor fotobewerking te checken en te zien als jij je kennis meer kan uitbreiden of verbeteren.  

Laptop of desktop voor fotobewerking en waarom?

Wanneer je de keuze moet maken tussen een laptop of een desktop voor fotobewerking dan wil je meestal een laptop kiezen. 

Laptop is beter omdat het meer flexibel is en draagbaar. Een desktop is alleen goed als je werkt voor een bedrijf of thuis online. 

Daarnaast moet je voor een desktop ook betalen voor benodigde componenten. Denk aan een monitor voor fotobewerking, muis, toetsenbord, microfoon, muismat, camera en veel meer. 

Een desktop is duurder en ook lastig voor als je een fotograaf bent die veel onderweg is. Desktop is juist handig voor extreem fotobewerking setups die het nodig hebben.  

Beste laptop merken voor fotobewerking

De beste laptop merken voor fotobewerking zijn de volgende: 

  • Apple 
  • HP
  • Lenovo 
  • Asus 
  • Samsung

Deze merken beschikken de beste laptops voor fotobewerking die er zijn. Denk aan de Apple Macbook Pro 16, HP Pavilion 15, Lenovo ThinkPad enzovoort.

Er zijn natuurlijk andere merken die fijne laptops hebben voor fotobewerking. Maar, de beste laptops die er zijn zitten zeker in deze 5 merken.