De beste laptops voor bouwkunde en grafisch design, welke moet jij kiezen. Wanneer het komt tot een laptop voor bouwkunde of grafisch design is het belangrijk om te weten dat je veel 3D en 2D modellen zal moeten maken. Je zal veel moeten werken met programma’s om je BIM modellen te kunnen realiseren. Dit zijn programma’s zoals AutoCAD, Premiere Pro, Sketchup, Autodesk revit, Vectorworks Architect enzovoort. 

Een van de grote problemen dat veel bouwkunde en grafisch design studenten maken is een kleine laptop nemen die niet sterk genoeg is. Omdat je veel 2D en 3D modellen zal moeten maken is het van belang dat de laptop die je neemt een sterke videokaart heeft. 

Een sterke videokaart is wat zorgt dat 2D en 3D modellen kunnen worden gerenderd en dat programma’s zoals AutoCAD, Premiere Pro en Blender deze modellen sneller kunnen renderen. Het is daarom belangrijk dat de beste laptops voor bouwkunde en grafisch werk een sterke videokaart hebben met 4GB vram of meer. 

Beste laptops voor bouwkunde en grafisch werk:

  • MSI GF63
  • Asus TUF Dash F15
  • MSI Prestige 15 A11SCX
  • ConceptD 3 Ezel CC314

Al deze laptops beschikken over een dedicated videokaart waardoor jij zonder enige probleem je werk zal kunnen verrichten. Een dedicated videokaart is heel belangrijk voor het renderen van modellen en dit is zeker iets dat je niet kunt vergeten. 

Een dedicated videokaart is namelijk een videokaart is die verbonden is aan de ram geheugen. Deze heeft zijn eigen memory waardoor ze niet afhankelijk zijn van andere onderdelen. De laptops die het meest een dedicated videokaart hebben zijn vaak gaming laptops en laptops boven de 13 inch. Dit is ook waardoor de laptops die we hier gaan bespreken 14 inch zijn of 15 inch. 

Waar moet je opletten – Laptops voor bouwkunde en grafisch design 

Zo waar moet je precies op letten als je een laptop gaat kopen voor bouwkunde en grafisch werk. Om het simpel te maken voor jou heb ik hieronder de onderdelen die je moet checken en waar je naar precies moet kijken. Elke van deze onderdelen is belangrijk in zijn eigen aspect en dat zal ik je uitleggen. 

Beeldscherm en paneel 

Beginnen met de beeldscherm en paneel. De beeldscherm van een bouwkunde en grafisch design laptop moet een Full HD resolutie hebben. Dit betekent dat de resolutie tenminste 1920 x 1080 pixels moet hebben. Een hogere resolutie zoals QHD of 4K is niet handig omdat het zwaarder zal worden op de videokaart. Je wilt de videokaart juist gebruiken voor je programma’s. 

We weten natuurlijk al dat de laptop 14 of 15 inch moet zijn en dat de resolutie Full HD moet zijn. Daarnaast moet de paneel van de beeldscherm een IPS paneel moeten zijn. Deze zijn heel belangrijk voor kleurweergave en ware kleuren te kunnen zien op het scherm. 

Processor en werkgeheugen 

Voor de processor wil je zeker zijn dat je een sterke processor neemt. Een sterke processor is wat zorgt dat zware programma’s op je laptop gedraaid kunnen worden. 

Denk aan videobewerking, fotobewerking, architectuur en grafisch design. Programma’s die in deze vakken worden gebruikt zijn heel zwaar en hebben een sterke processor nodig om alle taken te kunnen processen. 

De beste processor om te kiezen voor al deze zware taken die je zal moeten richten met een laptop is de i7/Ryzen 7 processor of hoger. Je kunt ook een i5/Ryzen 5 nemen maar deze zijn niet zo sterk voor werk en studie. Je wilt wel zeker zijn dat jij je werk goed kan verrichten en daarom zijn de i7 en ryzen 7 je beste keuze. 

Denk eraan dat deze processor wel 4 cores moeten hebben met een snelheid van 4.5Ghz of hoger. Dit is genoeg snelheid om deze programma’s te kunnen draaien zonder enige vertraging. 

Voor werkgeheugen kun je zeker genoeg hebben aan 16GB. 16GB is meer dan voldoende voor de meeste taken en ook om te multitasken.  

Videokaart en opslag

Voor bouwkunde en grafisch werk heb je zeker een dedicated videokaart nodig. Voor een dedicated videokaart in een laptop wil je tenminste een met 2GB vram of hoger. De meeste gaming laptops hebben 4GB vram en zijn ook zeer goed tijdens gebruik voor werk en studie. 

Het enige nadeel is dat sommige van deze laptops wel lage batterijduur hebben. Het is een beetje lastig om een aantal te vinden met wat langere batterijduur en deze bespreek ik later onderaan. 

Voor opslag is het meer je eigen smaak. Je zal zeker veel projecten moeten opslaan van werk en studie en daarom wil je rond de 512GB SSD nemen. Een SSD is zeker belangrijk voor snelheid en zodat programma’s sneller met bestanden om gaan. Als je veel  meer opslag nodig hebt dan kun je een externe HDD nemen voor meer opslag. 

Batterijduur 

Batterijduur van een laptop voor bouwkunde en grafisch design is ook belangrijk. Je wilt tenminste 7 uur batterijduur op een laptop zodat je niet continu de laptop hoeft op te laden. 

Continu moeten opladen kan zeer irritant worden in sommige gevallen, zeker als je veel moet reizen en van plek veranderen. 

Besturingssysteem

Een besturingssysteem is de systeem die een laptop gebruikt om te communiceren met de componenten. De beste besturingssystemen voor studenten en werk zijn de Windows en de MacOS besturingssystemen. Deze wil je ook gebruiken als je  

Poorten 

Een van de dingen dat veel mensen vergeten als ze een laptop gaan kopen is de poorten. Poorten zijn heel belangrijk en als je veel moet presenteren wil je zeker een hdmi poort. Niet alle laptops komen met alle poorten en sommige hebben zelfs een usb C hub nodig. 

Let er goed op als je wel of niet veel moet presenteren en als je juist een laptop wilt met hdmi poort of dat je juist een usb c hub rond wilt nemen. 

Beste  laptops voor bouwkunde en grafisch design 

MSI GF63

MSI GF63 10SCXR - prima laptop voor grafisch werk en bouwkunde
MSI GF63 10SCXR – prima laptop voor grafisch werk en bouwkunde

Voor zijn prijs is de MSI GF63 een goede keuze in kwaliteit. Deze laptop wordt door veel gekozen omdat het zeer compact is en sterk. De laptop bezit over een top processor en dedicated videokaart waardoor je zware taken zoals BMI modellen maken, video’s bewerken, foto’s bewerken en SketchUp kunt doen zonder probleem. 

Beeldscherm en paneel 

De beeldscherm van de laptop is 15 inch en heeft een Full HD resolutie. Deze beeldscherm heeft een IPS paneel en deze is een voorkeur voor kleurweergave en kwaliteit voor de scherm. 

Processor en werkgeheugen 

De processor in een laptop is een van de meest belangrijke component. De processor in deze laptop is de i7 hexa core processor. Dit processor heeft 6 cores en deze werken op een snelheid van 5 Ghz. 

Naast de processor is de werkgeheugen ook top. De werkgeheugen is 16GB en dit is ideaal voor deze zware taken. Je zal ook veel moeten multitasken en je wilt zeker zijn dat je dat kan doen zonder vertraging. 

Videokaart en opslag

De videokaart in de laptop is een dedicated videokaart en dat is de GTX 1650 MAX-Q. Deze videokaart heeft 4GB vram en is meer dan genoeg voor bouwkunde programma’s zoals AutoCAD en grafisch design programma’s zoals SketchUp. 

Voor opslag heeft deze laptop 512GB. Dit is wat je wilt hebben of meer bij een laptop. Je wilt ook zeker zijn dat de laptop met een SSD komt omdat deze sneller is dan een HDD. SSD zorgt ook voor snelle opstart binnen enkele seconden waardoor je sneller aan de slag kunt gaan. 

Batterijduur 

De batterijduur van deze laptop is net onder de 7 en is 6 uur. Deze is niet perfect maar is wel voldoende voor als je niet teveel hoeft van plek te veranderen. Als je veel moet bewegen en van plek veranderen dan zal je wel een aantal keren moeten opladen. 

Asus TUF Dash F15

Asus TUF Dash F15 - Top laptop voor bouwkunde, architectuur en grafisch werk
Asus TUF Dash F15 – Top laptop voor bouwkunde, architectuur en grafisch werk

De Asus TUF Dash F15 is zeker een van de beste 15 inch laptops die er zijn. De laptop beschikt over een van de nieuwe dedicated videokaart de RTX 3050  en heeft ook een i7 processor wat super sterk is. 

De laptop is ideaal voor zware taken en weegt maar 2 kg waardoor je nog wel de laptop rond kunt nemen. Verder heeft de laptop 144 Hertz verversingssnelheid en dit is handig voor als je af en toe wilt gamen. 

Voor Bouwkunde en Grafisch design is dit een ideale laptop dankzij de sterke componenten en grote scherm. Je kunt alles goed zien en ook je werk verrichten zonder enige vertraging. 

Beeldscherm en paneel 

De laptop is 15 inch en heeft een Full HD resolutie met een IPS paneel. De resolutie is ideaal voor een Full HD resolutie en de paneel is perfect om kleuren weer te geven. Verder heeft de beeldscherm een verversingssnelheid van 144 Hz. 

Processor en werkgeheugen 

De processor van deze laptop is prima en heeft 4 cores. Het is een i7 processor met 4 cores die draaien op een snelheid van 4.8Ghz. Een prima processor waarmee je de meeste zware taken kunt verrichten. 

De werkgeheugen van de laptop is ook voldoende en dat is 16GB ram. Dit is goed voor multitasken en voor zware programma’s. 

Videokaart en opslag

De videokaart in deze laptop is de Nvidia GeForce RTX 3050 met 4GB vram. Deze videokaart is zeer sterk en is goed voor bouwkunde architectuur en grafisch werk programma’s. 

De opslag van de laptop is 512GB en dit is voldoende opslag voor je belangrijke programma’s voor bouwkunde en grafisch werk.  

Batterijduur

De batterijduur van deze laptop is zeker wel meer dan de vorige. Deze laptop heeft een batterijduur van 8 uur en kan ook langer op batterij dan de vorige laptop. 

HP envy 13

HP ENVY 13 - beste laptop voor onderweg bouwkunde en grafisch design
HP ENVY 13 – beste laptop voor onderweg bouwkunde en grafisch design
€999,00
€1.099,00
voorraad laden..
Coolblue.nl
€999,00
voorraad laden..
Coolblue.be
€1.199,00
€1.399,00
voorraad laden..
Coolblue.nl

Voor een meer kleine laptop voor bouwkunde en grafisch werk is de HP Envy 13 een prima keuze. Dit is een 13 inch laptop met een dedicated videokaart van 2GB vram. 

De laptop is heel sterk voor zijn formaat en kan goed gebruikt worden om zware taken uit te voeren en voor als je veel onderweg bent. Dit is zeker een van de beste laptops die er zijn en als ik een nieuwe laptop zou moeten kopen dan is deze zeker mijn eerste keus. 

Beeldscherm en paneel 

De HP envy 13 heeft een 13.3 inch beeldscherm en heeft een full hd resolutie van 1920 x 1080 pixels. Deze laptop voor bouwkunden en grafisch design heeft een IPS paneel en dit is belangrijk voor correcte kleurweergeving op het scherm. 

Processor en werkgeheugen 

De processor in een intel core i7 processor. Dit is een quad core processor dus 4 cores en deze werken op een snelheid van 4.7Ghz. De werkgeheugen van de laptop is ook top en dat is 16GB ram geheugen. 

Videokaart en opslag

Wat heel bijzonder is aan deze 13 inch laptop voor bouwkunde en grafisch werk is dat het beschikt over een dedicated videokaart. De videokaart van deze laptop is de Nvidia GeForce MX450 met 2GB vram. Deze is zeer handig voor zware programma’s en past goed in deze kleine laptop. 

Ook de opslag in deze laptop is een SSD van 512GB. Deze SSD is handig voor snelle opstart en zodat programma’s sneller kunnen omgaan met je bestanden. 

Batterijduur

Deze 13 inch laptop heeft een nog langere batterij van 10 uren en is geweldig voor onderweg. Als je continue moet veranderen van plek dan is dit een uitstekende laptop keuze. 

ConceptD 3 Ezel CC314

ConceptD 3 Ezel CC314 - Beste laptop voor grafisch ontwerpen en bouwkunde
ConceptD 3 Ezel CC314 – Beste laptop voor grafisch ontwerpen en bouwkunde

Wanneer het komt tot grafisch werk dan is de ConceptD 3 Ezel CC314 je beste keus. Zeker kan deze laptop ook gebruikt worden voor bouwkunde maar omdat de laptop zo flexibel is en beschikt over touchscreen is het ideaal voor grafisch werk. 

De laptop beschikt over een zeer coole design met kleur wit wat heel professioneel overkomt. Verder is de laptop te gebruiken als een tablet en kan je zelf erop tekenen met een stylus pen. 

Beeldscherm en paneel 

Een combinatie van snelheid en prestatie. Deze laptop is 14 inch en heeft een Full HD resolutie. Naast dat heb deze laptop ook een 2 in 1 design met touchscreen waardoor je heel simpel de laptop kunt gebruiken. Verder is de paneel een IPS paneel en worden de kleuren super goed weergegeven. 

Processor en werkgeheugen 

De processor in dit laptop is heel sterk, het is een intel core i7 processor met 6 cores. Deze hexa core processor heeft een snelheid van 5Ghz wat supersnel is op dit moment. 

Voor de werkgeheugen in dit laptop krijg je 16GB ram en dit is zeer goed voor bijna alles. Multitasken, gamen, fotobewerking, videobewerking, grafisch design, bouwkunde programma en veel meer. 

Videokaart en opslag

Ook deze laptop heeft een dedicated videokaart en dat is de Nvidia GeForce GTX 1650. Deze videokaart heeft 4GB vram en is meer dan voldoende voor alle programma’s die een videokaart nodig hebben, zelfs gamen. 

De opslag van de laptop is ook een SSD van 512GB en meer dan dal zal je niet snel nodig hebben. Als je meer nodig hebt dan is een externe HDD een goede upgrade keuze. 

Batterijduur

Met de langste batterijduur van 13 uur is dit een geweldige laptop keuze. De laptop is wel duurder dan de andere maar komt wel met top componenten die langdurig mee zullen gaan voor je werk in bouwkunde of grafisch design. 

Gerelateerde vragen

Heb je een laptop nodig op het hbo? De beste laptop voor hbo is de Macbook Pro 13 (2020). Deze laptop is geschikt voor alles wat je zou moeten doen op school dankzij de nieuwe M1-Chip. 

Wat is de beste laptop voor grafisch design? Voor grafisch werk is de beste laptop de ConceptD 3 Ezel CC314. Deze laptop komt met zijn eigen dedicated videokaart en andere sterke componenten om zware taken te kunnen uitvoeren. 

Wat is de beste laptop voor foto en videobewerking? De beste laptop voor foto en videobewerking is de HP envy 13. Dit is een 13 inch laptop met een dedicated videokaart.