De beste laptops voor AutoCAD zijn de laptops die komen met een dedicated videokaart en sterke processors. Meeste mensen die een laptop kopen voor AutoCAD maken de fout door een laptop te nemen zonder dedicated videokaart. Juist is het belangrijk om een dedicated videokaart te nemen om zware 3D en 2D modellen te kunnen renderen. 

Naast de dedicated videokaart kiezen veel gebruikers voor een kleine laptop. Als je een laptop gaat kopen 

Top 5 beste laptops voor AutoCAD

  • MSI GF63
  • Lenovo Legion 5
  • Asus TUF Dash F15
  • Lenovo IdeaPad Gaming 3
  • Acer Predator Triton 300 SE

Deze zijn de beste laptops voor AutoCAD dankzij de snelheid van de processor en videokaart. Deze laptops zijn ideaal voor grafisch werk, AutoCAD, architectuur, interieurarchitect, sketchup en 3D ontwerpen. 

Naast deze laptops wil je zeker ook weten waar je op moet letten als je een laptop gaat kiezen. In dit artikel ga ik diep uitleggen wat belangrijk is als je een laptop voor AutoCAD gaat kopen. 

Wat is AutoCAD? 

AutoCAD is een teken programma die veel door architecten wordt gebruikt om 2D en 3D modellen te tekenen. AutoCAD is niet zoals de oude teken programma’s waarin je met een p en kan tekenen, deze programma heeft veel meer opties en functies om modellen en designs beter te kunnen tekenen in 2D en 3D. 

Een van de grote redenen dat veel architecten het gebruiken is omdat het beschikt over een zoom in functie dat heel speciaal is. Je kan namelijk een heel grote plattegrond hebben van een ontwerp en inzoomen waar jij bezig bent en ook je design intent uit te stralen. 

Wie maken gebruik van AutoCAD

AutoCAD wordt veel gebruikt door architecten, engineers, interieur architectuur, artiesten en vastgoed ontwikkelaars. De lijst gaat zo door en zeker omdat AutoCAD zo handig is in het maken van 2D modellen. 

AutoCAD wordt namelijk gebruikt om designs en ideeën met andere te kunnen delen. Deze ideeën kunnen huizen zijn, machines, gereedschappen en veel andere designs. AutoCAD heeft een voorkeur door mensen omdat het goedkoper is dan andere softwares en kan veel meer. 

Laptop kopen voor AutoCAD – Waar op letten?

Beeldscherm 

Bij het kiezen van een laptop wil je voor een 14 inch laptop gaan als je een student bent. Je zal continue onderweg zijn en het is belangrijk om een laptop te nemen die niet te groot is maar groot genoeg om alles te kunnen zien. 

Een 14 inch laptop is perfect voor studenten die architectuur, grafish opleiding zitten of juist sketchups of 3D modellen moeten maken in een opleiding. 

Denk er wel aan dat een 14 inch laptop niet altijd met dedicated videokaart komt. Een 15 inch laptop is zeker een top keuze want je kan ook meer zien op het scherm. 

Denk ook aan dat je de modellen in AutoCAD goed wilt zien. Soms kun je op kleine laptops niet alles zien in een programma en zijn 15 inch laptops beter in dat. 

Als resolutie wil je altijd voor Full HD resolutie kiezen omdat het minder zwaar is op de videokaart. Hoe hoger de resolutie hoe zwaarder het zal zijn op de videokaart. Full HD is een geweldige keus voor prestaties en kwaliteit. 

Een hogere resolutie zal alleen zorgen voor langzamere laptop en hogere prijs. Als je niet veel wilt uitgeven dan is een Full HD resolutie laptop een prima keus. 

Processor

Tijdens het kiezen van een processor voor AutoCAD is het belangrijk dat je juist kies voor snelheid. Een processor komt met cores en snelheid en AutoCAD maakt meer gebruik van de snelheid dan meerdere cores. 

Er zijn processors die juist komen met veel cores en minder snelheid terwijl andere juist met meer snelheid komen en minder cores. Bij de beste laptops voor AutoCAD wil je juist hoge snelheid in Ghz bij de processor. 

Bij het  kiezen van de processor voor AutoCAD wil jij tenminste een 7th/9th generatie processor en een i5/i7 processor met 4.5Ghz of hoger. Deze zijn heel sterk en snel genoeg voor AutoCAD en andere zware programma’s. 

Ram 

Voor de ram wil je tenminste 8 of 16GB. Denk er wel aan de 16GB beter is omdat je meer kan multitasken en dan gaan programma’s niet crashen. 

Ram is heel belangrijk voor zware programma’s omdat er veel aan het gebeuren is. Als je laptop crashed tijdens het maken van een project kun je wel alles kwijt raken zonder enige  backup. 

Videokaart

Veel mensen maken de fout om een laptop te kiezen voor AutoCAD zonder een dedicated videokaart. Het is juist heel belangrijk om een laptop te kiezen met een dedicated videokaart. Voor een dedicated videokaart in een laptop wil je 4GB vram of hoger. Als je zeer extreme modellen gaat gebruiken dan wil je 6GB vram of meer. 

Videokaart dedicated – Beste met 4GB vram of meer en als je extreme modellen moet gebruiken dan 6GB vram of hoger. 

Opslag

Voor opslag wil je zeker zijn dat je een SSD neemt.  Niet alleen is een SSD snel voor opstart maar zorgt ook dat programma’s bestanden sneller gebruiken. Dit is in het algemeen belangrijk voor elke programma die je gebruikt omdat ze sneller met bestanden zullen omgaan. 

Voor opslag wil je 512GB of meer omdat je projecten wilt opslaan die groot genoeg zijn en o ok programma’s wilt installeren. Je zal ook misschien een aantal video’s moeten maken van je projecten en daar is extra opslag zeker handig voor. 

Batterijduur

Voor batterijduur kun je wel 8 uur of meer nemen. Denk eraan dat laptops met zware componenten nooit te lang duren zonder oplader omdat de componenten te sterk zijn en veel energie gebruiken. 

Je kan natuurlijk de energiegebruik veranderen maar dit zal ook de prestatie van de laptop verlagen. Een balance power instelling is ideaal voor zowel snelheid als batterijduur. 

Top 5 beste laptops voor AutoCAD

MSI GF63 10SCXR- MSI GF63 10SCXR - Beste laptops voor AutoCAD
MSI GF63 – Beste laptops voor AutoCAD

MSI GF63 10SCXR

De MSi GF63is een van de beste laptops voor AutoCAD dankzij de i7 processor en de videokaart met 4GB vram. Deze laptop is 15 inch en is ideaal voor autoCAD omdat je alles kunt kan zien en ook kan uitvoeren zonder vertraging. Met een prijs onder de 1000 euro is dit een ideale keuze voor als je een top prijs/kwaliteit laptop wilt hebben. 

Beeldscherm en paneel

De beeldscherm van deze laptop voor AutoCAD is 15 inch en heeft een Full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dit is voldoende voor AutoCAD en andere zware taken omdat je op Full HD alles goed kan beleven zonder prestaties te vertragen. 

De paneel van de laptop is een IPS paneel en deze is altijd een goede keus. De IPS paneel weergeeft de ware kleuren waardoor je beter kleuren kunt bewerken als je foto’s gaat bewerken. 

Processor en ram

Voor de processor in deze laptop is het de intel core i7 hexa core processor. Deze processor heeft 6 cores en deze werken op een snelheid van 5Ghz. Denk eraan zoals al eerder vertelt dat je zeker snelheid boven cores wilt en 5Ghz is perfect is heel snel. 

De ram van de laptop is 16GB en dit is voldoende voor autoCAD en andere zware programma’s. Dit is meer dan voldoende voor de meeste taken die je zal uitvoeren en zelfs voor multitasken. 

Videokaart en opslag 

De videokaart van deze laptop is de Nvidia GeForce RTX 3050 met 4GB vram. Deze videokaart is ideaal voor AutoCAD en andere zware programma’s die een videokaart nodig hebben. 

De opslag van de laptop is een SSD van 512GB. Een SSD is altijd belangrijk voor snelle opstart binnen 15 seconden. Daarnaast is een SSD handig zodat programma’s sneller met bestanden kunnen omgaan en sneller werken. 

Lenovo Legion 5  - Lenovo legion 5 - 15 inch laptop voor AutoCAD
Lenovo legion 5 – 15 inch laptop voor AutoCAD

Lenovo Legion 5

De tweede en zeker een van de beste laptops voor AutoCAD is de Lenovo Legion 5. Als je nog een sterkere laptop wilt dan is de Lenovo Legion 5 een top keuze voor AutoCAD, Zware programma’s en zelfs gamen. 

Beeldscherm en paneel

De beeldscherm van deze Legion 5 is 15 inch en heeft een Full HD resolutie. De verversingssnelheid van de laptop is 120hz en dit is geweldige voor snelle snelheid van de beeldscherm. De paneel van de laptop is een IPS paneel en deze is altijd een voorkeur voor kleurweergave. 

Processor en ram

De processor van de laptop is de intel core i7 processor en deze heeft 6 cores. Deze hexa core processor heeft een snelheid van 5Ghz en dit is top voor snelheid voor AutoCAD. 

De ram geheugen van de laptop is 16GB en dit is meer dan voldoende voor zware programma’s zoals AutoCAD en SketchUp. 

Videokaart en opslag 

De videokaart van deze AutoCAD laptop is de Nvidia GeForce RTX 2060 met 6GB vram. Deze videokaart is zeer sterk en kan makkelijk programma’s zoals AutoCAD aan. 

De opslag van de laptop is een SSD van 512GB en dit is voldoende voor de meeste gebruikers. Als je veel meer opslag nodig hebt dan kun je een externe HDD nemen. 

Asus TUF Dash F15 Asus TUF Dash F15 - Laptop voor AutoCAD en Bouwkunde
Asus TUF Dash F15 – Laptop voor AutoCAD en Bouwkunde

Asus TUF Dash F15

Voor gebruikers die een wat sterkere laptop voor AutoCAD willen die niet veel weegt is de Asus TUF Dash F15 een prima keuze. De laptop weegt maar 2 kg en heeft een uitstekende processor en videokaart voor zware programma’s zoals AutoCAD. 

Beeldscherm en paneel

De beeldscherm van de laptop is 15 inch en heeft een Full HD resolutie. Naast de Full HD resolutie heeft de beeldscherm ook 144 Hertz verversingssnelheid wat heel handig is in games. 

Naast de verversingssnelheid heeft de laptop een IPS paneel waarmee je de kleuren perfect kunt zien en beleven. 

Processor en ram

Voor de processor hebben we een wat minder sterke processor maar wel met voldoende snelheid. De processor is de intel core i7 processor met 4 cores. 

Deze quad core processor heeft een snelheid van 4.8Ghz. Naast de processor heeft deze laptop 16GB ram geheugen wat voldoende is voor zware taken. 

Videokaart en opslag 

De videokaart van deze laptop voor autoCAD is de Nvidia GeForce RTX 3050 met 4GB vram. Dit is een van de nieuwe RTX videokaarten waardoor het heel snel is vergeleken met oudere videokaarten. 

De opslag van de laptop is ook een SSD van 512GB. Met deze opslag kun je voldoende projecten opslaan. Je kunt ook later een externe hdd nemen voor extra opslag natuurlijk. 

Lenovo IdeaPad Gaming 3 Laptop voor AutoCAD en Gamen - Beste laptops voor AutoCAD
Laptop voor AutoCAD en Gamen

Lenovo IdeaPad Gaming 3

Je zou je wel is afvragen hoezo de meeste laptops gaming laptops zijn. Wel, de meeste laptops met dedicated videokaarten zijn gaming laptops en daarom zijn ze ideaal voor programma’s waarin je 2D/3D modellen moet  renderen. 

De volgende laptop op de lijst is de Lenovo IdeaPad Gaming 3. Deze laptop is ideaal voor AutoCAD en komt met een prima prijs rond de 1000 euro. De laptop is 15 inch en heeft een veel meer opslag dan de vorige laptops voor je projecten. 

Beeldscherm en paneel

De beeldscherm van de laptop is 15 inch zoals de meeste laptops met dedicated videokaart. Deze laptop heeft een Full HD resolutie en dit is altijd een voorkeur voor prestaties en kwaliteit. Naast de resolutie heb je ook 120 Ghz voor snelheid en een IPS paneel voor kleurweergave. 

Processor en ram

De processor van de laptop is zeker een sterke processor. Deze processor is de intel core i7 met 6 cores. De hexa core processor draait op een snelheid van 5Ghz wat zeker snel is. Deze snelle processor is ideaal voor zware programma’s. 

De ram geheugen van de laptop is 16GB en dit is meer dan voldoende voor de meeste zware taken/programma’s. Dit maakt deze laptop een top   laptop met de andere componenten. 

Videokaart en opslag 

De videokaart en opslag zijn top in deze laptop voor AutoCAD. De videokaart is de Nvidia GeForce GTX 1650 Ti en heeft 4GB vram wat voldoende is voor autoCAD. Naast de videokaart is de opslag van de laptop een combinatie van SSD en HDD. De laptop heeft in totaal 1512 GB opslag. 

Acer Predator Triton 300 SE 14 inch laptop voor AutoCAD met sterke videokaart
14 inch laptop voor AutoCAD met sterke videokaart

Acer Predator Triton 300 SE

De laatste laptop en zeker de beste keuze voor studenten die AutoCAD gebruiken is de Acer Predator Triton 300 SE. Dit is een 14 inch laptop met een sterke videokaart en processor die ideaal zijn voor autoCAD en andere zware programma’s zoals Adobe en SketchUp. 

Beeldscherm en paneel

De beeldscherm van de laptop is 14 inch en heeft een Full HD resolutie. Dit is zeker een voorkeur voor prestaties en ook kwaliteit voor een 14 inch laptop. De paneel is een IPS paneel voor kleurweergave en de refresh rate is 144Hz wat handig is voor beeldscherm snelheid en gamen. 

Processor en ram

De processor van de laptop is de intel core i7 processor met 4 cores die werken op een snelheid van 4.8Ghz. Deze quad core processor is ideaal voor programma’s zoals AutoCAD, Adobe programma’s en SketchUp. 

De ram van de laptop is ook prima en dat is 16GB. Met deze werkgeheugen kun je voldoende multitasken en programma’s gebruiken. 

Videokaart en opslag 

De videokaart van de laptop is de RTX 3060 van Nvidia. Deze videokaart heeft 6GB vram wat meer dan genoeg is voor AutoCAD en gamen. Zeker een top videokaart om makkelijk extreme modellen te kunnen renderen in AutoCAD. 

Tenslotte is de opslag van de laptop een SSD met 1TB. Dit is voldoende ruimte voor grote projecten en je belangrijke programma’s. Je zal zeker niet meer dan dit nodig hebben denk ik. 

Gerelateerde vragen

Wat is de beste laptop voor bouwkunde? Een laptop voor bouwkunde moet een sterke processor maar ook videokaart beschikken. De Acer Predator Triton 300 SE is een perfecte keuze met 14 inch scherm. 

Wat is de beste laptop voor webdesign? Voor webdesign is de beste laptop de Apple Macbook Pro 2020. Deze laptop heeft geweldige resolutie en is heel sterk voor web design en Photoshop. 

Wat is de beste laptop voor werk en studie? Voor werk en studie is de HP Envy 13 de beste keuze of de Macbook Air 2020. Deze laptops zijn ideaal voor studenten die niet veel willen uitgeven aan een sterke laptop. 

Categorized in: