Beste Laptops Voor Fotobewerking en Tips Bij Het Kiezen Ervan

De beste laptop voor fotobewerking is aan jou te kiezen. Niet elke laptop is ideaal voor elke persoon en daarom is het belangrijk dat je weet hoe jij er een kan kiezen en wat de beste laptops alvast zijn. Door te weten welke laptops de beste zijn hoe jij de keuze wat makkelijker maken voor je. 

De beste laptop voor fotobewerking op dit moment is de Apple Macbook Pro 13 van 2020. Deze laptop is supersterk en kan ook gebruikt worden voor videobewerking. Dit is de perfecte keus als je op hoge resolutie foto’s en video’s wilt gaan bewerken. Maar er zijn veel andere laptops met goedkopere prijzen die ook handig zijn voor fotobewerking. 

Er zijn veel laptops die gebruikt kunnen worden voor fotobewerking maar het is belangrijk om de beste laptops uit de rest te halen. In dit artikel ga ik de beste laptops voor fotobewerking bespreken en daarnaast ga ik je ook een aantal tips geven over hoe jij zelf een laptop voor fotobewerking kunt kiezen.

Top 5 beste laptops voor fotobewerking

De top 5 beste laptops voor fotobewerking zijn laptops in verschillende prijs ranges en met verschillende doelen. Je kan foto’s gaan bewerken op 4K met een zeer sterke laptop of juist foto’s bewerken op Full HD resolutie met meer flexibiliteit.  

Als je fotos wilt gaan bewerken voor professionele doelen dan wil je een 4K laptop voor fotobewerking. Als je foto’s wilt gaan bewerken en het maakt niet uit of het voor professionele doelen zijn dan kun je een Full HD laptop nemen. 

Beste laptop voor fotobewerking all around

De beste laptop voor fotobewerking op dit moment is de Apple macbook Pro 13 (2020). Deze macbook laptop beschikt over een Retina scherpte die ontzettend goed is voor fotobewerking. De laptop komt ook in verschillende resoluties en je kan ook hoge resoluties gebruiken om je foto’s te bewerken. 

Apple MacBook Pro 13" (2020) Beste laptop voor fotobewerking in 2021 en verder

Als je al kennis hebt met macbook laptops dan zal deze zeker een goede keuze zijn. Programma’s zoals Adobe Photoshop en Lightroom kunnen maken gebruikt worden op deze laptop. Daarnaast kun je ook andere zware programma’s voor videobewerking zelfs gebruiken. Denk aan Premiere pro enzovoort. 

Verder dankzij de nieuwe m1-chip van Apple werk de processor ook als een videokaart. Dit is heel handig voor als je video’s gaan renderen in programma’s zoals Adobe premiere. Als je denk dat je naast fotobewerking ook video’s wilt bewerken dan is dit een goede keuze. 

Specificaties:Apple Macbook Pro 13 (2020)
Beeldscherm13.3inch, Retina, 60Hz, IPS Paneel
ProcessorApple M1-Chip Octa core 8 cores
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartApple M1-Chip
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur20 uur

 

De Apple Macbook Pro 13 van 2020 is de perfecte keus voor grafisch werk. Deze laptop is geschikt voor fotobewerking en videobewerking op 4K en  is perfect voor elke zware taak die je maar ermee wilt uitvoeren.

Pluspunten van de Apple Macbook Pro 13: 

Sterk voor zware programma’s

20 uur batterijduur

Top kwaliteit beeldscherm 

Minpunten van de Apple Macbook Pro 13:

De MacOS kan lastig zijn als je het niet kent 

Dure laptop 

Goedkope laptop voor fotobewerking 

De goedkoopste laptop die je kunt nemen voor fotobewerking is de Lenovo IdeaPad 3 15ADA05. Dit is een laptop met een i5 processor en een Full HD resolutie die prima zijn voor als je foto’s gaan bewerken maar  niet perse 4k of  QHD wilt. 

Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Goedkope laptop voor fotobewerking

De processor en de werkgeheugen zijn prima en zijn goed genoeg voor als je foto’s gaat bewerken en ook een beetje multitasken. Voor zijn prijs is het zeker een goede laptop en de design is ook zeer professioneel. 

Specificaties:Lenovo IdeaPad 3 15ADA05.
Beeldscherm15.6inch, Full HD, 60Hz, IPS paneel
ProcessorAMD Ryzen 5, Quad Core(4), 3.7ghz snelheid
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartAMD Radeon Vega 8
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur9.6 uur

Voor een goedkope prijs is dit een prima keuze voor als je foto’s op Full HD wilt gaan bewerken. De laptop is 15.6 inch en heeft een uitstekende beeldkwaliteit. 

Bekijk ook: Beste laptop keuzes van het jaar

Beste laptop voor fotobewerking in prijs en kwaliteit 

Wanneer het komt tot prijs en kwaliteit verhouding voor fotobewerking dan is de Apple Macbook Air 2020 de beste keuze. Deze laptop beschikt ook over de nieuwe processor van Apple de m1-chip waardoor elke zware applicatie makkelijk gebruikt kan worden. 

Apple MacBook Air (2020) Beste laptop in prijs en kwaliteit voor fotobewerking

De reden dat deze laptop zo goedkoper is dan de Pro 13 is omdat het komt met 8GB ram en 256GB wat lager is dan de Pro 13. De Air is ook een prima goedkopere macbook laptop met super sterke componenten voor fotobewerking, videobewerking en andere zware programma’s van Adobe. 

Specificaties:Apple Macbook Air (2020)
Beeldscherm13.3inch, Retina, 60Hz, IPS Paneel
ProcessorApple m1-chip octa core 8 cores
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256 GB SSD
VideokaartApple M1-chip
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur18 uren

De perfecte keus voor prijs en kwaliteit. De nieuwe Apple processor werkt ook als een videokaart en is zeker handig voor programma’s zoals Photoshop en Lightroom. Zeker een aanrader, het is wel zo dat het moeilijk kan zijn als je geen verstand hebt van MacOS maar het is wel de moeite waard om het te leren. 

Pluspunten van de Apple Macbook Air (2020):

M1-chip is heel sterk voor zware programma’s 

Beeldkwaliteit is super goed 

18 uren batterijduur

Minpunten van de Apple Macbook Air (2020):

MacOS is lastig als je het niet kent 

8GB is soms wel niet genoeg

2 in 1 laptop voor fotobewerking 

Voor fotografen die een laptop willen voor fotobewerking voor onderweg  is de Acer Spin 5 SP513 een top keuze. Dit is een 13.5 inch laptop met een Quad HD resolutie waardoor de kwaliteit van je foto’s beter uit zullen zien dan op Full HD. 

Acer Spin 5 SP513-54N-70GZ Beste laptop voor fotografen die veel onderweg zijn

De Acer Spire 5 SP513 is een 2 in 1 laptop voor fotobewerking met een opvouwbare design en touchscreen waardoor je de laptop heel gemakkelijk kunt gebruiken als je continu moet bewegen. 

De laptop is heel licht en is makkelijk te dragen en compact. De laptop komt verder ook met een pen die handig kan zijn voor als je zelf grafisch werk moet verrichten en moet gaan tekenen. 

Specificaties:Acer Spire 5 SP513
Beeldscherm13.5inch, Quad HD, 60Hz, Touchscreen, IPS Paneel
ProcessorIntel core i7, Quad Core(4), 3.9Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag1TB (1000GB) SSD
VideokaartIntel Iris Plus Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur15 uur

Zeker een handige laptop voor als je veel onderweg bent naar zakelijke meeting voor je klanten. Foto bewerken en fotograferen onderweg is nu makkelijker met deze 2 in 1 hybrid laptop. 

Pluspunten van de Acer Spire 5 SP513:

2 in 1 design makkelijk te gebruiken 

Sterke processor

Quad HD resolutie hoger dan je gewone Full HD

Minpunten van de Acer Spire 5 SP513:

Heel kleine scherm maar wel te begrijpen als je veel onderweg bent

17 inch laptop voor fotobewerking

Als jij een wat grotere scherm wilt voor fotobewerking dan is een 17 inch laptop de juiste keuze. De beste 17 inch laptop voor fotobewerking is de HP Envy 17.

HP ENVY 17- 17 inch laptop voor fotobewerking

Dit is een goede keuze voor prijs en kwaliteit dat niet te duur is voor de componenten die je nodig zal hebben voor zowel foto bewerken als video bewerken. 

Als je veel op een plek zit dan is een 17 inch laptop een goede keus voor fotobewerking. Deze laptop is wel zwaar om continu mee te nemen maar wel perfect voor als je de laptop alleen soms ergens moet mee nemen en vaak thuis of op werk je werk verricht. 

De laptop beschikt over een sterke i7 processor die je zowel kunt gebruiken voor fotobewerking en ook voor videobewerking. Verder heeft de laptop ook een goede videokaart die handig is voor als je ook naast fotobewerking ook video’s wilt gaan bewerken op Première pro. Dankzij de videokaart kun jij video’s sneller renderen en exporteren. 

Specificaties:HP Envy 17
Beeldscherm17.3inch, 4K UHD, 60hz, IPS Paneel
ProcessorIntel core i7, Quad Core(4), 4.7Ghz turbo snelheid
Werkgeheugen16GB ram
Opslag1TB (1000GB) SSD – snelle laptop opstart
VideokaartNvidia GeForce MX450 – 2GB Vram
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur6 uren – wat minder voor als je onderweg bent

De HP Envy  17 is de beste 17 inch laptop voor fotobewerking omdat het niet te duur is en is supersterk. Deze laptop kan ook gebruikt worden voor als je af en toe een video moet bewerken. De beeldscherm is 4K en dit is zeker handig voor als je op de beste kwaliteit mogelijk je foto’s wilt bewerken. 

Pluspunten van de HP Envy 17:

Heel sterke laptop

Grote scherm meer te zien 

4K resolutie

Minpunten van de HP Envy 17:

6 uren batterijduur 

Moet continu op de stekker zitten 

Beste laptop voor fotobewerking in 2021

De beste laptop voor fotobewerking in 2021 is zeker de Apple Macbook Pro 13 van 2020. Deze laptop is zo sterk dat iedereen hem wilt hebben. Niet alleen is de nieuwe processor geschikt voor elke zware taak die er maar is, het werkt ook als een  videokaart voor zware programma’s van Adobe. 

Apple MacBook Pro 13" (2020) Beste laptop voor fotobewerking in 2021

De laptop komt met een Retina scherpte die uitstekend is voor fotobewerking. Verder krijg je bij deze laptop meer dan genoeg ram voor multitasken en ook genoeg opslag voor al je projecten. Zeker de beste laptop voor elke persoon die een professioneel laptop willen voor fotobewerking, videobewerking, zakelijk of studeren. 

Specificaties:Apple Macbook Pro 13 (2020)
Beeldscherm13.3inch, Retina, 60hz, IPS Paneel
ProcessorApple M1-chip 8 cores
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartApple M1-chip
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur20 uren

De Apple Macbook Pro 13 (2020) is de beste laptop voor fotobewerking in 2021 en voor een aantal jaren later. De prijs van de laptop is zeker hoog maar de processor is zo sterk dat het ook werkt als een videokaart waarmee je games kunt spelen. De scherpte van de laptop is super goed waardoor je op hoge resolutie foto’s kunt bewerken en de design ervan is heel professioneel. 

Hoe kies je een laptop voor fotobewerking – Wat moet je weten 

Grootte: 

Het is heel belangrijk om een laptop te kiezen die bij je past. Ook al is de laptop goed voor de doel, je moet zelf weten of de laptop wel of niet bij je past. Ben je iemand die veel onderweg is en die een lichte en kleine laptop nodig heeft, of juist iemand die een grote laptop wilt met grotere scherm en betere prestaties. 

Bij het kiezen van een laptop zijn niet alleen de componenten heel belangrijk maar ook de formaat, design en de beeldkwaliteit. Als je veel onderweg bent dan wil je een laptop die 14 inch is of lager voor fotobewerking

Als je juist iemand bent die niet veel onderweg bent dan kun je een laptop kiezen die 15 inch is of hoger. Deze laptop zijn ook goedkoper en komen met betere componenten voor een goedkopere prijzen. 

Scherpte:

Wanneer het komt tot scherpte is het aan jou de keuze of je foto’s voor professioneel doeleinde moet bewerken of niet. Als je antwoord ja is dan wil je een scherpte of resolutie die 4K is dus 3840 x 2160 pixels voor professioneel gebruik omdat deze de beste is op dit moment voor top kwaliteit. 

Als je de laptop alleen wilt gebruiken om foto’s te bewerken voor hobby of het maakt niet uit welke resolutie je gebruikt dan is Full HD of Quad HD een goede keuze. Deze twee resoluties zijn zeer goed en worden veel gebruikt. 

Voor prestaties zou ik Full HD aanraden en als je meer kwaliteit wilt dan is Quad HD een goede keuze. Het hangt af van je budget je hoeveel je zou willen uitgeven voor betere kwaliteit.  

Paneel type:

Voor fotobewerking is de beste paneel de IPS paneel. Deze paneel zorgt ervoor dat je de ware kleuren zit op de scherm en dan je ook van de zijkanten de scherm kunt zien. Er zijn andere panelen zoals de VA en TN panelen maar deze zijn niet zo goed als de IPS paneel voor fotobewerking. 

Processor:

De processor die je minimaal nodig hebt voor fotobewerking is de Intel core i5 of de AMD Ryzen 5 processors. Deze processors zijn sterk genoeg om programma’s zoals Adobe Photoshop en Lightroom te draaien zonder dat de programma gaat crashen. 

Als je een wat sterkere processor wilt voor fotobewerking dan zijn de intel core i7 en de AMD ryzen 7 een goede keuze. Je kan ook een processor kiezen die hoger zijn dan deze maar deze zijn heel erg duurder. 

Werkgeheugen:

De werkgeheugen voor fotobewerking die je nodig hebt is 8GB. 8GB is de minimum dat je nodig hebt voor fotobewerking, daarnaast is 16GB het beste wat je kunt kiezen als je veel wilt multitasken tijdens het bewerken van fotos. 

Opslag:

Voor opslag is wat je krijgt meestal al genoeg omdat fotos bestanden niet zo groot zijn. De meeste laptops komen met 256GB of meer en dat is meer dan genoeg om je projecten op te slaan zonder enige probleem. 

Besturingssysteem:

Voor een besturingssysteem voor fotobewerking wil je een MacOs of een Windows besturingssysteem. Deze zijn de meest gebruikte besturingssystemen en ook de besturingssystemen waarvoor de meeste programma’s zijn gemaakt. 

Programma’s zoals Adobe Photoshop en Lightroom zijn makkelijk te gebruiken met deze besturingssystemen vergeleken met andere besturingssystemen. 

Hoeveel inch moet een laptop voor fotobewerking zijn

Voor fotobewerking is het aan jou de keuze hoeveel inch de laptop moet zijn. Als je een grote scherm wilt dan kun je makkelijk een 15 inch of 17 inch laptop nemen. 

Daarnaast, als je veel onderweg bent dan is het handig om een laptop te nemen die wat kleiner is en flexibel. Denk hierbij aan een 14 inch laptop of lager met een 2 in 1 design en touchscreen als je dat wenst. 

Het is wel zo dat 15 inch en 17 inch laptops goedkoper zijn en komen meestal ook met sterkere componenten. Vaak kan je ook 15 inch en 17 inch laptops vinden met geweldige videokaarten die je kunt gebruiken voor videobewerking of als je gaat gamen naast foto’s bewerken. 

Wat is de beste laptop voor Photoshop 

De beste laptop voor Photoshop is de Macbook Pro 13 inch M1 2020. Deze laptop is uitstekend voor niet alleen Photoshop maar ook andere zware adobe programma’s. De laptop is geschikt voor 4k fotobewerking en videobewerking en is heel handig voor zakelijk gebruik dankzij zijn design en formaat. 

Wat is de beste laptop voor Lightroom

De beste laptop voor Lightroom is de ConceptD 7 Ezel. Dit is een supersterke windows laptop die ook wel gebruikt kan worden voor Photoshop natuurlijk. 

De laptop komt met een 4K resolutie scherm en een 15 inch beeldscherm die groter is en waarop je veel meer kunt zien. De laptop heeft een 2 in 1 design en beschikt ook ver touchscreen waardoor het heel makkelijk is om de laptop te gebruiken. 

Welke videokaart heb je nodig voor fotobewerking

Voor fotobewerking is de videokaart die je in een laptop krijgt al meer dan genoeg. Een zware en sterke videokaart is alleen belangrijk wanneer je 3D modellen moet renderen zoals in games of wanneer je video’s moet renderen. 

De belangrijkste componenten bij fotobewerking is de processor(cpu). Deze is wat zorgt dat je de programma kan draaien zonder moeite en dat het niet crashed tijdens je werk. Daarnaast is een videokaart een belangrijke keuze als je naast fotobewerking ook video’s wilt gaan bewerken. 

Een laptop desktop voor fotobewerking

Weet je niet zeker of je een laptop of desktop nodig hebt voor fotobewerking. Het kan  een moeilijke keuze zijn als je niet precies weet wat je moet kiezen. Hieronder ga ik je precies vertellen wanneer je voor een desktop moet kiezen en wanneer voor een laptop voor fotobewerking. 

Wanneer een laptop kiezen voor fotobewerking:

Je wilt voor een laptop kiezen voor fotobewerking als je veel onderweg bent als een fotograaf. Stel dat je continu moet reizen om foto’s te maken en dat je vaak niet genoeg tijd hebt om thuis te werken, dan is het zeker handig om een laptop te kiezen voor fotobewerking. 

Als je minder wilt betalen dan is het ook handig om een laptop te kiezen voor fotobewerking. Ook al zijn desktop computers soms wel goedkoop, je moet wel denken dat je daarnaast een monitor, toetsenbord, muis, microfoon, camera enzovoort moet kopen als je met je klanten in contact moet komen. 

Wanneer een desktop kiezen voor fotobewerking:

Het is belangrijk om te weten dat je bij het kiezen van een desktop heel veel meer moet betalen dan een laptop. Een desktop wil je kiezen als je een extreme hardcore machine wilt bouwen waarmee je niet alleen foto’s kunt bewerken maar ook kunt gamen, videobewerken, 3D modellen wilt maken en veel meer

Desktop computers zijn gemaakt om extreme zware softwares te draaien zoals games. Het is niet een goede keuze voor fotobewerking alleen als je continu thuis werkt en graag een grote scherm wilt hebben bij het bewerken van je fotos. Denk eraan dat je ook met een laptop een monitor kunt gebruiken. 

Gerelateerde vragen

Wat is de beste fotobewerking laptop in 2021? De beste laptop voor fotobewerking in 2021 is de Apple Macbook Pro 13 van 2020. Deze laptop kan bijna elke zware programma aan van Adobe en veel meer. 

Wat is een goede laptop voor fotobewerking? Een goede laptop voor fotobewerking is de macbook Air van 2020. Deze is een goedkope macbook laptop met de nieuwe m1 processor die ontzettend sterk is. Voor zijn prijs is het zeker een ultieme laptop. 

Een desktop of een laptop voor fotobewerking? Een laptop is een betere en goedkopere keuze voor fotobewerking omdat je niet extra geld moet besteden aan een monitor, muis, toetsenbord, camera of microfoon.