Een laptop kopen voor Adobe programma’s en grafisch ontwerpen kan lastig zijn. Zo een laptop moet sterk zijn en flexibel zodat jij je werk goed kan verrichten. Deze laptop moet kunnen gebruikt worden voor designen, werk en een grafische opleiding. 

Ik zal je proberen te helpen om de juiste laptop te kopen voor grafisch ontwerpen. Je zal veel werken met Adobe programma’s en daarom dat deze laptops ook geschikt zullen zijn hiervoor. 

Beste laptops voor Adobe programma’s:

 • Lenovo IdeaPad Flex 5
 • Apple Macbook Pro 16(2021)
 • ConceptD 3 Ezel Pro
 • HP Pavilion x360
 • MSI Summit E16 Flip Evo

Natuurlijk houdt het niet alleen in dat je alleen grafisch kunt ontwerpen. Deze laptops zijn ook handig voor videobewerking en andere zware taken. Dit wil je zeker hebben want je zal ook video’s moeten maken en bewerken als je gaat werken. 

Voor grafisch ontwerpen of webdesign is het altijd handig om een laptop te hebben die veel meer kan. Je weet nooit wanneer je een filmpje zal moeten bewerken voor je opleiding of werk. 

Niet alleen dat maar touchscreen is ook een functie die heel belangrijk is. Dit is zeker zo voor als je dingen wilt dragen en droppen, zelf wilt tekenen of juist meer flexibiliteit wilt bij je werk. 

Laptop voor Adobe en grafische programma’s kopen – Waar op letten

De volgende componenten is waar je op wilt letten bij een laptop voor grafisch ontwerper en Adobe programma’s. Dit zijn de componenten/punten die het meest belangrijk zijn voor je doelen en voor je studie als je een grafische opleiding gaat volgen. 

Processor en werkgeheugen 

Wanneer het komt tot de processor en werkgeheugen voor een laptop die geschikt is voor Adobe en grafisch werk wil je iets sterk. 

Een processor zoals de Intel core i5 processor met 4 cores op een snelheid van 3Ghz of meer is prima. Deze processor is handig voor programma’s zoals Photoshop, Lightroom en illustrator. 

Voor zwaardere programma’s van Adobe zoals Premiere Pro, After effects wil je juist gaan voor een Intel core i7 processor met 6 cores of 8 cores. Deze zijn sneller en hebben ook hogere clocksnelheid op de cores. 

Voor werkgeheugen wil je meestal 16GB ram. Je kan ook gaan voor 8GB maar je zal bijna niets qua multitasken kunnen doen met 8GB werkgeheugen. Het is ook daarom dat Adobe ook 16GB als aanbevolen aangeeft. 

Videokaart  

De videokaart van een laptop is alleen belangrijk voor 3D modellen renderen of grafische beelden zoals in games. Het is ook daarom dat gaming laptops uitstekende keuzes zijn voor Premiere Pro en After Effects. 

De videokaart helpt om video projecten sneller te renderen en zeker als deze heel grote projecten zijn. Een dedicated videokaart met 4GB vram is uitstekend voor Premiere Pro en ook After effects. 

beeldscherm 

De beeldscherm van een laptop is belangrijk want hier zal je alles op moeten zien. In de beeldscherm zitten er natuurlijk veel belangrijke componenten en punten waar je naar wilt kijken. 

Voor grafisch werk en Adobe wil je altijd kiezen voor een laptop met een IPS paneel en een Full HD resolutie of hoger. De paneel zorgt voor de perfecte kleurweergeving terwijl de resolutie zorgt voor de aantal pixels op het scherm. 

Als je professioneel bezig bent en grafisch moet werken dan kan je ook gaan voor een 4K beeldscherm laptop. Deze zijn wel duurder en moeten ook betere componenten hebben om goed te kunnen presteren.  Maar ja, als het voor je werk is dan moet je wel investeren in zo een goede laptop. 

Voor snelheid en prestaties is het altijd handiger om te kiezen voor een Full HD resolutie. Deze heeft prima pixels voor je projecten en kost ook veel minder. Het is ook daarom een ideale keuze voor grafisch design studenten

Wat ook handig is bij de scherm is touchscreen. Niet veel mensen hebben dit nodig maar wel grafisch designers. Dit is namelijk heel handig voor als je zelf objecten wilt designen en sneller wilt werken met een pen. Vaak nemen designers ook laptops die een 2 in 1 design hebben voor meer flexibiliteit en we zullen zeker een aantal laten zien hieronder. 

Formaat en Gewicht

De formaat van de laptop is meer een persoonlijke keuze. Als je graag een grote laptop wilt dan kies je voor 15 of 17 inch maar als je een kleine laptop wilt kies je voor 13 of 14 inch laptops. 

Voor Premiere Pro en After effects is het wel zo dat je vaak een 15 of 17 inch laptop zal moeten kiezen. Dit komt omdat deze zijn de laptops die komen met dedicated videokaarten en ook grote scherm zodat je meer kunt zien en beter kunt werken. 

Voor de gewicht van een laptop wil je altijd onder de 3kg zitten. Als je een laptop neemt voor je werk en je bent vaak onderweg dan wil je een laptop met 1.5 kg gewicht of lager. 

Het is wel zo dat de gewicht van een laptop vaak afhangt van de afmeting en de componenten. Het is ook daarom dat gaming laptops ook zwaarder zijn dan andere laptops. 

Als je van plan bent om een laptop te nemen met een sterke videokaart dan zal deze zeker wat zwaarder zijn dan de meeste laptops. Neem dan een 15 inch laptop met een gewicht van 2 kg of lager. 

Als je juist veel thuis werkt en je hebt een auto dan kan je elke laptop nemen die je maar wilt. Gewicht is alleen heel belangrijk als je veel met openbaar vervoer moet reizen of als je veel moet bewegen op kantoor. 

Besturingssysteem

Voor de besturingssysteem van een laptop voor adobe en grafisch werk wil je altijd gaan voor Windows of MacOS. Deze twee zijn de meest gekozen en worden ook heel goed ondersteund door Adobe programma’s en veel andere programma’s voor designers. 

Accuduur

Accuduur is natuurlijk ook belangrijk en zeker als je op kantoor veel moet bewegen of als je moet reizen voor je werk. Je wilt bij een laptop tenminste 8 uur accuduur kiezen. Dit is voldoende voor de meeste gebruikers. 

Als je juist veel buiten het bereik zit van een stopcontact en je bent heel veel buiten dan is een Macbook laptop misschien iets beters voor je. Deze laptops hebben 15 uur batterijduur of hoger waardoor je bijne een heel dag kunt gaan zonder op te laden. 

Verlichte toetsenbord

Wat veel mensen missen in een laptop is de toetsenbord. Denk maar als je net komt van school en je moet nog huiswerk maken of werken. Een toetsenbord met verlichting is zeker handig om beter te kunnen zien en te kunnen werken. 

Let daarom heel goed op de toetsenbord design en als deze ook verlichting heeft. Dit zal heel handig zijn op momenten wanneer je het nodig zal hebben. 

Aansluitingen

Tenslotte hebben we de aansluitingen van de laptop die je gaat kiezen. Bij grafisch designers is het vaak handig om een laptop te nemen met een HDMI poort. Dit is natuurlijk heel handig voor als je gaat studeren en je moet presenteren maar ook voor je werk als je iets moet laten zien. 

Een hdmi poort of een normale usb a poort kunnen heel goed van pas komen. Sommige laptops komen alleen met een usb c poort en hiervoor moet je een usb c hub kopen om alle andere poorten te kunnen gebruiken.

Dit was een beetje informatie over belangrijke componenten en punten die je naar moet kijken. Kan veel zijn maar je kan ook kiezen voor de volgende laptops die ideaal zijn voor de meeste grafisch designers. 

Top 5 beste laptops voor Adobe en Grafisch Vormgevers

De volgende laptops zijn de beste koop laptops voor Adobe en grafisch werk. Ze beschikken over de componenten en de kracht om de meeste adobe programma’s te draaien zonder enige probleem. 

1. Lenovo IdeaPad Flex 5 – Prijs/kwaliteit voor grafisch opleiding

Lenovo IdeaPad Flex 5 - Goede laptop voor Adobe Programma's en Grafisch ontwerpers
Lenovo IdeaPad Flex 5 – Goede laptop voor Adobe Programma’s en Grafisch ontwerpers

Wanneer het komt tot prijs en kwaliteit dan vind ik dat de Lenovo IdeaPad Flex 5 een ideale keuze is. Deze laptop komt met een prima beeldscherm, processor, opslag en zelfs videokaart die gebruikt kan worden voor videobewerking. 

De laptop is 15.6 inch wat aan de grotere kant ligt maar het weegt 1.8 kg wat niet te hoog is voor zo een laptop. De videokaart is ook een dedicated videokaart met 2GB vram waardoor je ook video’s mee kunt bewerken op Premiere Pro. 

De laptop heeft een i7 processor met 4 cores die draaien op een snelheid van 4.7Ghz. Het is daarom een ideale processor voor Photoshop, Lightroom, inDesign en andere grafisch werk programma’s. 

Ook komt deze laptop met 16GB ram zoals aanbevolen door Adobe en dit zorgt ook dat je naast je werk ook kunt multitasken. De laptop is heel ideaal voor grafisch ontwerpers en heeft een 2 in 1 design met touchscreen zodat je beter en sneller kunt werken. 

De opslag is 1TB van type SSD en deze is ideaal zodat je sneller kunt werken. De videokaart is de Nvidia GeForce MX450 en deze heeft 2GB vram wat voldoende is voor Full HD videobewerking op Premiere Pro en andere soortgelijke programma’s. 

Specificaties:Lenovo IdeaPad FLex 5
BeeldschermFull HD, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorIntel core i7, Quad core(4), 4.7Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag1TB SSD
VideokaartNvidia GeForce MX450 – 2GB vram
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur10 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, C, hdmi poort
Gewicht1.8 kg

2. Apple Macbook Pro 16(2021) – Beste Macbook voor Designers

Beste Laptop Voor Adobe En Grafisch Vormgeving - KoopGids
2. Apple Macbook Pro 16(2021) – Beste Macbook voor Designers

We weten natuurlijk dat de professionele grafisch designers altijd gebruik maken van Macbook laptops. De beste macbook laptop voor professionele grafisch designers is de Apple Macbook Pro 16(2021). 

Deze laptop komt met de beste componenten die je nodig zal hebben voor elke Adobe programma die er maar is. 

Apple kwam deze afgelopen jaar met een nieuwe technologie waardoor de processor van de laptop ook als een videokaart werkt. Dit betekent dat de laptop zowel geschikt is voor fotobewerkingsprogramma’s als videobewerkingsprogramma’s. 

Dit is heel ideaal voor designers die een supersterke laptop willen voor vele jaren in de toekomst. Dankzij de nieuwe M1-Pro processor werkt deze laptop op topsnelheid op elke programma van Adobe en dankzij de Retina scherpte kan je op 4K dit ook doen. 

Zeker een aanrader voor professionele designers die een 4K en hogere resolutie laptop willen om hun werk te verrichten. 

Specificaties:Apple Macbook Pro 16(2021)
Beeldscherm16 inch, Liquid Retina XDR, 120hz, MiniLED
ProcessorApple M1 Pro, Deca core(10)
Werkgeheugen32GB ram
Opslag1TB SSD
VideokaartApple M1 Pro
BesturingssysteemMac OS
Batterijduur21 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C, Thunderbolt 
Gewicht2,1 kg

3. ConceptD 3 Ezel Pro – Windows laptop voor Adobe

ConceptD 3 Ezel Pro - Beste Windows laptop voor Adobe en Ontwerpers
ConceptD 3 Ezel Pro – Beste Windows laptop voor Adobe en Ontwerpers

De ConceptD 3 Ezel pro is de perfecte keuze voor ontwerpers die graag windows laptop willen gebruiken. De laptop komt met een Full HD resolutie waarop je elke Adobe programma goed kunt bekijken en gebruiken. 

De laptop komt ook met touchscreen voor betere gebruik en is 15.6 inch waardoor het groot genoeg is voor je om goed te kunnen zien. De laptop heeft een intel core i7 processor en een videokaart met 4GB vram waardoor je elke Adobe programma kunt draaien en zelfs After effects met de hexa core processor. 

Specificaties:ConceptD 3 Ezel Pro
Beeldscherm15.6inch, Full HD, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorIntel core i7, Hexa core(6), 4.2Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag1TB SSD
VideokaartNvidia Quadro T1000 – 4GB vram
BesturingssysteemWindows 10 Pro
Batterijduur12 uur
Verlichte toetsenbordja
PoortenUsb a, c, hdmi poort
Gewicht2 kg

Een zeer ideale laptop voor ontwerpers die graag windows willen gebruiken en ook zwaardere adobe programma’s willen draaien. 

4. HP Pavilion x360 – Budget laptop voor Designers

HP Pavilion x360 - Budget laptop voor designers
HP Pavilion x360 – Budget laptop voor designers

Wanneer je een wat goedkopere laptop wilt voor adobe en ontwerpen dan is de HP Pavilion x360 een goede keus. De laptop is heel handig voor Photoshop en illustrator maar minder goed voor Premiere Pro en After effects. 

Specificaties:HP Pavilion x360
Beeldscherm14inch, Full HD, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorIntel core i7, Quad core(4), 4.7Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 10,11 home
Batterijduur8.5 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb a, c, hdmi poort
Gewicht1.56 kg

5. MSI Summit E16 Flip Evo – Quad HD scherpte voor ontwerpers

5. MSI Summit E16 Flip Evo - Quad HD scherpte voor ontwerpers
5. MSI Summit E16 Flip Evo – Quad HD scherpte voor ontwerpers

Als jij graag thuiswerkt aan het ontwerpen van afbeeldingen op Photoshop of Lightroom dan is de Msi Summit E16 Flip Evo een prima keuze. Deze laptop komt met een wat hogere resolutie dan Full HD waardoor je betere kwaliteit uit kan krijgen. 

De processor is ook een intel core i7 met 4 cores die ideaal is voor Photoshop en Lightroom. De laptop is uitstekend voor ontwerpers die graag iets hogere resolutie willen dan Full HD maar niet perse 4K willen. 

Specificaties:MSI Summit E16 Flip Evo
Beeldscherm16inch, Quad HD, 120Hz, Touchscreen
ProcessorIntel core i7, Quad core(4), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Pro
Batterijduur7 uur
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb a, c, hdmi poort
Gewicht1.35 kg

Adobe programma’s en minimale benodigdheden

Als eerst gaan we het hebben over de minimale en aanbevolen systeem vereist van Adobe programma’s. 

 • Illustrator

Een laptop voor illustrator heeft de volgende benodigdheden. Deze benodigdheden zijn niet heel helder maar het is wel zo dat ze willen dat je een processor hebt die 64 bits ondersteund en die multicores heeft. 

Ze willen dat je een Windows 10 of MacOS besturingssysteem hebt op je laptop. Heel basic omdat Windows en MacOS de beste keuzes zijn voor designers. 

Voor ram willen ze dat je 8GB neemt voor HD (1024 x 768 pixels) resolutie maar 16GB is meer aanbevolen voor Full HD (1920 x 1080 pixels).

Ik zou nooit aanraden om de minimale vereiste systeem componenten te nemen maar meer de aanbevolen componenten. Zal je veel tijd en hoofdpijn besparen met Adobe programma’s. 

 • Premiere Pro

De minimale benodigdheden op een laptop voor Premiere Pro is een Intel processor van 6th generatie een AMD Ryzen 1000 series of nieuwere processor. 

Voor 4K videobewerking is een 7de generatie processor beter of een AMD ryzen 3000 of hoger. Dit is omdat 4K meer pixels beschikt dan een Full HD resolutie. 

Voor de besturingssysteem wil je Windows 10 of MacOS op je laptop. Deze zijn de meest ideale besturingssystemen voor videobewerking. 

Voor werkgeheugen is 8GB goed voor HD onder 1920 x 1080 pixels maar voor 4K wil je 16GB of 32GB ram. 

4K (3840 x 2160 pixels) resolutie beschikt over ontzettend veel pixels en daarom is meer werkgeheugen en een sterkere processor belangrijk. 

Voor een videokaart wil je tenminste een met 2GB vram voor HD videos en 4GB of hoger voor 4K videobewerking op Premiere Pro. 

 • Photoshop 

Voor Photoshop zijn de benodigdheden wat lager en dat komt omdat het minder zwaar is. Voor Photoshop wil je 8GB ram minimum, een videokaart die DirectX ondersteund en een minimale scherm resolutie van 1280 x 800 pixels. 

Het is wel handiger om een Full HD resolutie te nemen (1920 x 1080 pixels) met 16GB ram en een intel core i5 processor. Dit geef je meer vrijheid in wat je kan doen en ook minder vertraging met je projecten en je studie. 

 • Lightroom

Lightroom minimale systeemvereisten is hetzelfde als Photoshop. 8GB ram, een processor die 2Ghz of sneller is en een resolutie van 1024 x 768 pixels minimum. 

De aanbevolen componenten voor lightroom is wel Full HD resolutie, 16GB ram en een intel core i5 processor met betere snelheid. 

 • InDesign

De systeemvereiste compoenten voor indesign zijn ook bijna hetzelfde. Het is erg aangeraden om een laptop te nemen met Full HD resolutie voor schaalbare interface. 

16GB ram is ook aanbevolen om vloeiend te werken en voor een processor is een multicore processor belangrijk die 64 bits ondersteund. Wij vinden wel dat een intel core i5 processor een prima keuze is. 

 • After Effects

After effects is een heel zware programma en zeker de zwaarste van alle Adobe programma’s

Het is daarom aangeraden om een laptop te nemen met een processor die 8 cores heeft. Dit is handig voor multi frame rendering en daarnaast wil je ook 32GB werkgeheugen. 

Om dit allemaal goed te kunnen doen wil je ook een prima resolutie die niet te groot is. Full HD resolutie is ideaal voor dit en je wilt ook een dedicated videokaart met 4GB vram of meer. 

After effects is heel zwaar en een laptop hiervoor zal zeker wat duur zijn. De laptop componenten zullen een van de sterkste zijn en gaming laptops zijn vaak hier goed voor. 

Aanbevolen componenten en NIET minimum

Je wilt nooit gaan voor de minimale vereiste componenten. Deze zijn echt vaak bedoeld om de programma te kunnen openen maar je zal te veel vertraging hebben. 

Dit zal je veel hoofdpijn veroorzaken en zeker als je continue crashes krijgt of shutdowns. Je wilt juist gaan voor de aanbevolen componenten van Adobe. 

Ik zal ook een aantal laptops aanbevelen die zeer goed zijn voor de meeste Adobe programma’s en ook een die ideaal is voor Adobe After Effects. 

Maar, voordat we daar naar toe gaan willen we je een betere uitleg geven over de componenten die je gaat kiezen bij het kopen van een laptop voor Adobe.  

Gerelateerde vragen

Welke laptop is geschikt voor Adobe? De beste laptop voor Adobe is de Macbook Pro 16(2021) Deze heeft sterke processor en videokaart voor elke Adobe programma die er is. 

Welke laptop is de beste voor Photoshop? De beste laptop voor Photoshop is de Macbook Pro 16(2021) Deze heeft voldoende kracht en grotere formaat zodat je Photoshop goed kunt zien en gebruiken.

Welke laptop is goed voor grafisch vormgeving? Voor vormgeving zou ik zeggen dat touchscreen heel handig is. Daarom is de MSI Summit E16 Flip Evo een prima keuze. Deze heeft grote scherm en resolutie met touchscreen waardoor je goed kan vormgeven.

Categorized in: