Een laptop kopen voor Adobe programma’s en grafisch ontwerpen kan lastig zijn. Zo een laptop moet sterk zijn en flexibel zodat jij je werk goed kan verrichten. Deze laptop moet kunnen gebruikt worden voor designen, werk en een grafische opleiding. 

Ik zal je proberen te helpen om de juiste laptop te kopen voor grafisch ontwerpen. Je zal veel werken met Adobe programma’s en daarom dat deze laptops ook geschikt zullen zijn hiervoor. 

Beste laptops voor Adobe programma’s:

 • Samsung Galaxy Book3 360
 • Apple Macbook Air 15
 • Acer Aspire 5
 • Asus Vivobook 16X
 • HP Victus 16

Natuurlijk houdt het niet alleen in dat je alleen grafisch kunt ontwerpen. Deze laptops zijn ook handig voor videobewerking, fotobewerking en andere zware taken. Dit wil je zeker hebben want je zal ook video’s moeten maken en bewerken als je gaat werken. 

Voor grafisch ontwerpen of webdesign is het altijd handig om een laptop te hebben die veel meer kan. Je weet nooit wanneer je een filmpje zal moeten bewerken voor je opleiding of werk. 

Niet alleen dat maar touchscreen is ook een functie die heel belangrijk is. Dit is zeker zo voor als je dingen wilt dragen en droppen, zelf wilt tekenen of juist meer flexibiliteit wilt bij je werk. 

Laptop voor Adobe en grafische programma’s kopen – Waar op letten

De volgende componenten is waar je op wilt letten bij een laptop voor grafisch ontwerper en Adobe programma’s. Dit zijn de componenten/punten die het meest belangrijk zijn voor je doelen en voor je studie als je een grafische opleiding gaat volgen. 

Processor en werkgeheugen 

Wanneer het komt tot de processor en werkgeheugen voor een laptop die geschikt is voor Adobe en grafisch werk wil je iets sterk. 

Een processor zoals de Intel core i5 processor met 4 cores op een snelheid van 3Ghz of meer is prima. Deze processor is handig voor programma’s zoals Photoshop, Lightroom en illustrator. 

Voor zwaardere programma’s van Adobe zoals Premiere Pro, After effects wil je juist gaan voor een Intel core i7 processor met 6 cores of 8 cores. Deze zijn sneller en hebben ook hogere clocksnelheid op de cores. 

Voor werkgeheugen wil je meestal 16GB ram. Je kan ook gaan voor 8GB maar je zal bijna niets qua multitasken kunnen doen met 8GB werkgeheugen. Het is ook daarom dat Adobe ook 16GB als aanbevolen aangeeft. 

Videokaart  

De videokaart van een laptop is alleen belangrijk voor 3D modellen renderen of grafische beelden zoals in games. Het is ook daarom dat gaming laptops uitstekende keuzes zijn voor Premiere Pro en After Effects. 

De videokaart helpt om video projecten sneller te renderen en zeker als deze heel grote projecten zijn. Een dedicated videokaart met 4GB vram is uitstekend voor Premiere Pro en ook After effects. 

beeldscherm 

De beeldscherm van een laptop is belangrijk want hier zal je alles op moeten zien. In de beeldscherm zitten er natuurlijk veel belangrijke componenten en punten waar je naar wilt kijken. 

Voor grafisch werk en Adobe wil je altijd kiezen voor een laptop met een IPS paneel en een Full HD resolutie of hoger. De paneel zorgt voor de perfecte kleurweergeving terwijl de resolutie zorgt voor de aantal pixels op het scherm. 

Als je professioneel bezig bent en grafisch moet werken dan kan je ook gaan voor een 4K beeldscherm laptop. Deze zijn wel duurder en moeten ook betere componenten hebben om goed te kunnen presteren.  Maar ja, als het voor je werk is dan moet je wel investeren in zo een goede laptop. 

Voor snelheid en prestaties is het altijd handiger om te kiezen voor een Full HD resolutie. Deze heeft prima pixels voor je projecten en kost ook veel minder. Het is ook daarom een ideale keuze voor grafisch design studenten

Wat ook handig is bij de scherm is touchscreen. Niet veel mensen hebben dit nodig maar wel grafisch designers. Dit is namelijk heel handig voor als je zelf objecten wilt designen en sneller wilt werken met een pen. Vaak nemen designers ook laptops die een 2 in 1 design hebben voor meer flexibiliteit en we zullen zeker een aantal laten zien hieronder. 

Formaat en Gewicht

De formaat van de laptop is meer een persoonlijke keuze. Als je graag een grote laptop wilt dan kies je voor 15 of 17 inch maar als je een kleine laptop wilt kies je voor 13 of 14 inch laptops. 

Voor Premiere Pro en After effects is het wel zo dat je vaak een 15 of 17 inch laptop zal moeten kiezen. Dit komt omdat deze zijn de laptops die komen met dedicated videokaarten en ook grote scherm zodat je meer kunt zien en beter kunt werken. 

Voor de gewicht van een laptop wil je altijd onder de 3kg zitten. Als je een laptop neemt voor je werk en je bent vaak onderweg dan wil je een laptop met 1.5 kg gewicht of lager. 

Het is wel zo dat de gewicht van een laptop vaak afhangt van de afmeting en de componenten. Het is ook daarom dat gaming laptops ook zwaarder zijn dan andere laptops. 

Als je van plan bent om een laptop te nemen met een sterke videokaart dan zal deze zeker wat zwaarder zijn dan de meeste laptops. Neem dan een 15 inch laptop met een gewicht van 2 kg of lager. 

Als je juist veel thuis werkt en je hebt een auto dan kan je elke laptop nemen die je maar wilt. Gewicht is alleen heel belangrijk als je veel met openbaar vervoer moet reizen of als je veel moet bewegen op kantoor. 

Besturingssysteem

Voor de besturingssysteem van een laptop voor adobe en grafisch werk wil je altijd gaan voor Windows of MacOS. Deze twee zijn de meest gekozen en worden ook heel goed ondersteund door Adobe programma’s en veel andere programma’s voor designers. 

Accuduur

Accuduur is natuurlijk ook belangrijk en zeker als je op kantoor veel moet bewegen of als je moet reizen voor je werk. Je wilt bij een laptop tenminste 8 uur accuduur kiezen. Dit is voldoende voor de meeste gebruikers. 

Als je juist veel buiten het bereik zit van een stopcontact en je bent heel veel buiten dan is een Macbook laptop misschien iets beters voor je. Deze laptops hebben 15 uur batterijduur of hoger waardoor je bijne een heel dag kunt gaan zonder op te laden. 

Verlichte toetsenbord

Wat veel mensen missen in een laptop is de toetsenbord. Denk maar als je net komt van school en je moet nog huiswerk maken of werken. Een toetsenbord met verlichting is zeker handig om beter te kunnen zien en te kunnen werken. 

Let daarom heel goed op de toetsenbord design en als deze ook verlichting heeft. Dit zal heel handig zijn op momenten wanneer je het nodig zal hebben. 

Aansluitingen

Tenslotte hebben we de aansluitingen van de laptop die je gaat kiezen. Bij grafisch designers is het vaak handig om een laptop te nemen met een HDMI poort. Dit is natuurlijk heel handig voor als je gaat studeren en je moet presenteren maar ook voor je werk als je iets moet laten zien. 

Een hdmi poort of een normale usb a poort kunnen heel goed van pas komen. Sommige laptops komen alleen met een usb c poort en hiervoor moet je een usb c hub kopen om alle andere poorten te kunnen gebruiken.

Dit was een beetje informatie over belangrijke componenten en punten die je naar moet kijken. Kan veel zijn maar je kan ook kiezen voor de volgende laptops die ideaal zijn voor de meeste grafisch designers. 

Top 5 beste laptops voor Adobe en Grafisch Vormgevers

De volgende laptops zijn de beste koop laptops voor Adobe en grafisch werk. Ze beschikken over de componenten en de kracht om de meeste adobe programma’s te draaien zonder enige probleem. 

1. Samsung Galaxy Book3 360 – Beste Keuze voor grafisch opleiding

De eerste en een van de beste keuze laptop voor Grafisch werk, school of thuisgebruik. De laptop komt met een flexibele behuizing, touchscreen en het is heel handig in gebruik.

Je kan de laptop gebruiken als een tablet, dit is heel handig als je even wilt relaxen of film/series kijken. Je kan ook dit gebruiken om makkelijker te tekenen of dingen slepen en droppen in je projecten.

De Samsung Galaxy Book3 - Beste Keuze voor Grafisch Opleiding en Adobe
De Samsung Galaxy Book3 – Beste Keuze voor Grafisch Opleiding en Adobe

Het is een snelle laptop en is heel handig voor Adobe dankzij de intel core i7 processor, de werkgeheugen en de snelle opslag.

De laptop heeft ook een van de hoogste batterijduur van Windows laptops en dat is 22 uren. Een top laptop voor zakelijk gebruikers die veel Adobe gebruiken onderweg, voor werk of hobby’s.

Specificaties:Samsung Galaxy Book3 360
Beeldscherm15.6inch, Full HD, Touchscreen, Super AMOLED, Glanzend
ProcessorIntel core i7, Dodeca core(12), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Batterijduur22 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, C
Gewicht1.49 kg

2. Apple Macbook Air 15 (2023) – Beste Macbook voor Designers

Een andere keuze voor als jij van Macbook laptops houdt is de Apple Macbook Air 15 2023. Deze laptop komt met de nieuwe M2 processor van Apple die werkt als processor en ook videokaart.

De Apple Macbook Air 15 (2023) Beste Macbook voor Designers

De M2 processor zorgt ook dat je programma’s van Adobe zoals Photoshop, Premiere Pro en After effects goed kan draaien op de laptop. De processor helpt ook bij het renderen van projecten in Premiere Pro aangezien deze ook als videokaart werkt.

Ook de batterijduur van deze laptop is hoog en kan tot wel 18 uren op batterij. De gewicht is maar 1.51 kg en deze is handig om mee te nemen naar je meetings, school of andere plekken.

De enige minpunt van deze laptop is de prijs en dat het komt met bijna geen usb poorten. Je zal daarom een extender moeten gebruiken voor hdmi, usb a en andere aansluitingen.

Specificaties:Apple Macbook Air (2023)
Beeldscherm15.3inch, Liquid Retina, IPS Paneel, Glanzend
ProcessorApple M2 met 8 core CPU
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartApple M2-chip 10 core GPU
BesturingssysteemMacOS
Batterijduur18 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb C, Thunderbolt
Gewicht1.51 kg

3. Acer Aspire 5 – Goedkope laptop voor Adobe/Designers

Een top keuze voor gebruikers die niet veel willen uitgeven voor kracht. De Acer Aspire 5 is een geweldige keuze voor Adobe programma dankzij de i7 processor met 5Ghz snelheid.

De laptop komt met allerlei benodigdheden om je favoriete Adobe programma te runnen. Alles op deze laptop is ideaal voor Adobe en deze heeft zelfs een hogere resolutie dan je standaarden Full HD.

De Acer Aspire 5 – Goedkope laptop voor Adobe/Designers

De laptop komt met een 15 inch scherm waarop jij je werk makkelijk kunt verrichten. Verder heeft de laptop een intel core i7 processor met top snelheid en een opslag van 512GB SSD.

Het is een zeer snelle laptop en de prijs ervan is zeer goed vergeleken met andere laptops. De laptop weegt ook niet veel met een gewicht van 1.76 kg. Deze is daarom makkelijker te vervoeren dan andere 15 inch laptops.

Specificaties:Acer Aspire 5
Beeldscherm15.6inch, Full HD, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorIntel core i7, Deca core(10), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartIntel UHD Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Batterijduur14 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Gewicht1.76 kg

4. Asus Vivobook 16X – Prijs/Kwaliteit Laptop Voor Adobe Programma’s

Een wat sterkere keuze voor als je ook een sterke videokaart wilt. De Asus Vivobook 16X is een betere keuze voor als je Premiere Pro wilt gaan gebruiken en video’s wilt maken/renderen.

Asus Vivobook 16X – Prijs/Kwaliteit Laptop Voor Adobe Programma’s

De laptop komt met een top beeldkwaliteit, resolutie en verversingssnelheid waardoor het meteen beter is dan de vorige keuzes.

De laptop heeft ook top componenten zoals de Intel core i7 en de dedicated videokaart de RTX 2050. De laptop is te gebruiken voor alle Adobe programma’s en kan ze ook moeiteloos draaien.

De enige minpunt van deze laptop is de lage batterijduur maar daar zal je niet eens aan denken. Als je bezig bent met je projecten dan ben je zeker die lage batterijduur vergeten.

Maar je kan het niet voor lang vergeten. Laptops met dedicated videokaarten hebben allemaal deze probleem en daarom zijn ze handig voor als je niet veel beweegt of reis.

Deze laptops moeten continu in de lader om op top prestaties te kunnen draaien. Dit komt voornamelijk door de sterke videokaarten, processor en werkgeheugen die veel energie gebruiken.

Specificaties:Asus Vivobook 16X
Beeldscherm16inch, WQXGA, 120Hz, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorIntel core i7, Deca core(10), 4.7Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 2050 – 4GB vram
BesturingssysteemWindows 11 home
Batterijduur7 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Gewicht1.89 kg

5. HP Victus 16 – All Around Laptop Voor Adobe

De beste all around laptop voor Adobe Photoshop, Premiere Pro, Illustrator, After effects en de rest. De laptop komt met zijn eigen dedicated videokaart waardoor je naast renderen ook kunt gamen.

HP

De laptop is heel snel en heeft ook hoge verversingssnelheid voor je games en all around gebruik van de laptop.

De laptop voelt heel snel vergeleken met andere en is ook te gebruiken voor de nieuwste games dankzij de RTX 4060 met 8GB vram.

Het is een top keuze voor gebruikers die naast werk ook willen genieten van gamen.

Verder heeft de laptop ook een prima batterijduur van 7.25 uren op lichte taken en voldoende poorten zoals Usb A, C en HDMI poort voor als je moet presenteren.

De gewicht van de laptop is wel wat hoger maar als je vaak thuiswerk of op kantoor is dit geen probleem.

Specificaties:HP Victus 16
Beeldscherm16.1inch, Full HD, 144hz, IPS paneel, Anti reflecterend
ProcessorIntel Core i7, Tetradeca core(14), 5Ghz
Werkgeheugen16GB ram
Opslag512GB SSD
VideokaartNvidia GeForce RTX 4060 – 8GB vram
BesturingssysteemWindows 11 home
Batterijduur7,25 uren
Verlichte toetsenbordJa
PoortenUsb A, C, Hdmi poort
Gewicht2. 33 kg

Adobe programma’s en minimale benodigdheden

Als eerst gaan we het hebben over de minimale en aanbevolen systeem vereist van Adobe programma’s. 

 • Illustrator

Een laptop voor illustrator heeft de volgende benodigdheden. Deze benodigdheden zijn niet heel helder maar het is wel zo dat ze willen dat je een processor hebt die 64 bits ondersteund en die multicores heeft. 

Ze willen dat je een Windows 10 of MacOS besturingssysteem hebt op je laptop. Heel basic omdat Windows en MacOS de beste keuzes zijn voor designers. 

Voor ram willen ze dat je 8GB neemt voor HD (1024 x 768 pixels) resolutie maar 16GB is meer aanbevolen voor Full HD (1920 x 1080 pixels).

Ik zou nooit aanraden om de minimale vereiste systeem componenten te nemen maar meer de aanbevolen componenten. Zal je veel tijd en hoofdpijn besparen met Adobe programma’s. 

 • Premiere Pro

De minimale benodigdheden op een laptop voor Premiere Pro is een Intel processor van 6th generatie een AMD Ryzen 1000 series of nieuwere processor. 

Voor 4K videobewerking is een 7de generatie processor beter of een AMD ryzen 3000 of hoger. Dit is omdat 4K meer pixels beschikt dan een Full HD resolutie. 

Voor de besturingssysteem wil je Windows 10 of MacOS op je laptop. Deze zijn de meest ideale besturingssystemen voor videobewerking. 

Voor werkgeheugen is 8GB goed voor HD onder 1920 x 1080 pixels maar voor 4K wil je 16GB of 32GB ram. 

4K (3840 x 2160 pixels) resolutie beschikt over ontzettend veel pixels en daarom is meer werkgeheugen en een sterkere processor belangrijk. 

Voor een videokaart wil je tenminste een met 2GB vram voor HD videos en 4GB of hoger voor 4K videobewerking op Premiere Pro. 

 • Photoshop 

Voor Photoshop zijn de benodigdheden wat lager en dat komt omdat het minder zwaar is. Voor Photoshop wil je 8GB ram minimum, een videokaart die DirectX ondersteund en een minimale scherm resolutie van 1280 x 800 pixels. 

Het is wel handiger om een Full HD resolutie te nemen (1920 x 1080 pixels) met 16GB ram en een intel core i5 processor. Dit geef je meer vrijheid in wat je kan doen en ook minder vertraging met je projecten en je studie. 

 • Lightroom

Lightroom minimale systeemvereisten is hetzelfde als Photoshop. 8GB ram, een processor die 2Ghz of sneller is en een resolutie van 1024 x 768 pixels minimum. 

De aanbevolen componenten voor lightroom is wel Full HD resolutie, 16GB ram en een intel core i5 processor met betere snelheid. 

 • InDesign

De systeemvereiste compoenten voor indesign zijn ook bijna hetzelfde. Het is erg aangeraden om een laptop te nemen met Full HD resolutie voor schaalbare interface. 

16GB ram is ook aanbevolen om vloeiend te werken en voor een processor is een multicore processor belangrijk die 64 bits ondersteund. Wij vinden wel dat een intel core i5 processor een prima keuze is. 

 • After Effects

After effects is een heel zware programma en zeker de zwaarste van alle Adobe programma’s

Het is daarom aangeraden om een laptop te nemen met een processor die 8 cores heeft. Dit is handig voor multi frame rendering en daarnaast wil je ook 32GB werkgeheugen. 

Om dit allemaal goed te kunnen doen wil je ook een prima resolutie die niet te groot is. Full HD resolutie is ideaal voor dit en je wilt ook een dedicated videokaart met 4GB vram of meer. 

After effects is heel zwaar en een laptop hiervoor zal zeker wat duur zijn. De laptop componenten zullen een van de sterkste zijn en gaming laptops zijn vaak hier goed voor. 

Aanbevolen componenten en NIET minimum

Je wilt nooit gaan voor de minimale vereiste componenten. Deze zijn echt vaak bedoeld om de programma te kunnen openen maar je zal te veel vertraging hebben. 

Dit zal je veel hoofdpijn veroorzaken en zeker als je continue crashes krijgt of shutdowns. Je wilt juist gaan voor de aanbevolen componenten van Adobe. 

Ik zal ook een aantal laptops aanbevelen die zeer goed zijn voor de meeste Adobe programma’s en ook een die ideaal is voor Adobe After Effects. 

Maar, voordat we daar naar toe gaan willen we je een betere uitleg geven over de componenten die je gaat kiezen bij het kopen van een laptop voor Adobe.  

Gerelateerde vragen

Welke laptop is geschikt voor Adobe? De beste laptop voor Adobe is de Macbook Pro 16(2021) Deze heeft sterke processor en videokaart voor elke Adobe programma die er is. 

Welke laptop is de beste voor Photoshop? De beste laptop voor Photoshop is de Macbook Pro 16(2023) Deze heeft voldoende kracht en grotere formaat zodat je Photoshop goed kunt zien en gebruiken.

Welke laptop is goed voor grafisch vormgeving? Voor vormgeving zou ik zeggen dat touchscreen heel handig is. Daarom is de Samsung Galaxy Book3 een prima keuze. Deze heeft grote scherm en resolutie met touchscreen waardoor je goed kan vormgeven.