Wat zijn de beste kleine laptops van 2023 en waarom heb jij er een nodig. Een kleine laptop is heel handig voor de meeste gebruikers dankzij de compacte design en lichtgewicht.

De top 10 beste kleine laptops van 2023:

  1. Apple Macbook Pro 13
  2. Microsoft Surface Pro 7
  3. Acer Chromebook Spin 513
  4. HP Pavilion 13
  5. Apple Macbook Air
  6. Lenovo Chromebook IdeaPad Flex 3
  7. HP Envy x360
  8. HP Spectre x360
  9. Huawei MateBook 13
  10. HP EliteBook 830

Zelf beschik ik over de Dell XPS 13 maar eerst had ik een 17 inch laptop. De 17 inch laptop die ik had was zeer zwaar, groot en maakte veel lawaai.

Deze laptop was zeker onpraktisch voor mij als student. Vaak vond ik het zelfs schamend om de laptop te gebruiken door de hoeveelheid lawaai die het maakte.

Het is daarom dat ik had besloten om een kleinere laptop te kopen. Een die sterk genoeg is voor hogeschool en voor als ik later ga werken.

Aan deze nieuwe kleine laptop merk ik niets van. Soms weet ik zelf niet of ik nog mijn laptop bij me hebt of niet :). Het is licht, snel en heeft een professionele design.

Het is zeker handig voor studenten zoals mij die uren onderweg zijn dagelijks naar school met openbaarvervoer.

Het is daarom dan ik in dit artikel de beste kleine laptops van 202 ga bespreken. Een kleine laptop is belangrijk voor zakelijke gebruik, studeren en als je veel onderweg bent. 

Beste kleine laptops van 2023 – Top 10 keuzes

1. Apple Macbook Pro 13

Apple MacBook Pro 13" (2020) - beste kleine laptop van Apple
De beste kleine laptop – Apple Macbook Pro 13

Als eerst heb ik de Apple Macbook pro 13 gekozen. Dit is een van de beste laptops die je kunt kiezen als je een kleine laptop wilt van 13 inch. Niet alleen is de design van deze laptop zeer mooi maar het heeft ook een top beeldkwaliteit die door Apple is gemaakt Retina. 

Wat ik zelf zo goed vind aan apple laptops is dat ze elke paar jaren met een nieuwe model van hun laptop komen. Deze modellen komen met de nieuwe technologie die ze hebben die zeer goed is voor zijn tijd en zelfs nog veel jaren verder gebruikt kan worden. Dit betekent dat de 2020 versie van de Apple macbook pro 13 nog vele jaren gebruikt kan worden zonder dat ie irrelevant wordt. 

Deze laptop is een top keuze voor iedereen die opzoek is naar een macOS laptop voor zakelijk gebruik, studeren en onderweg. De laptop weegt maar 1.4kg en je zal er zeker niets van merken als je deze onderweg neemt. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van de macbook pro 13 is altijd 13 inch natuurlijk door zijn naam. De scherpte is wat heel bijzonder is van apple laptops en dat is de Retina scherpte. Verder heeft de laptop is een paneel die IPS is voor betere kleurweergave en een verversingssnelheid van 60Hz. 

Processor: De processor van de macbook nieuwe laptops van 2022 is de nieuwe Apple M2-chip van Apple. Deze chip is zeer sterk en kan zelfs gebruikt worden om spelletjes te spelen op deze macbook laptop. Deze processor is uitstekend voor videobewerking, fotobewerking en je andere zakelijke taken. 

Werkgeheugen: Voor de werkgeheugen is er niet veel veranderd en dat is nog steeds 16GB ram. Ik denk wel dat ze de snelheid ervan hebben veranderd maar dan merk je vaak niet zoveel van als je niet zware taken gaat doen. 

Opslag: De opslag van deze macbook Pro 13 is 512GB SSD. Dit is wel genoeg voor de meeste gebruikers maar soms ook wel niet. Als je denk dat je meer nodig zal hebben dan kan je altijd een externe hdd nemen voor extra opslag. 

Videokaart: De processor en videokaart zijn samen een in deze laptop is dat zit in de Apple M2-chip. Deze chipset is zowel te gebruiken voor zware programma’s zoals Adobe programma’s en voor sommige games. Je kan altijd op Youtube kijken wat voor games mensen erop spelen 🙂

Besturingssysteem: Natuurlijk is de besturingssysteem van een Apple laptop MacOS. Dit is een unieke besturingssysteem van Apple en is door veel mensen boven Windows gezet. Als je niet veel verstand hebt van Apple dan zal het zeker ietsjes moeilijk worden in begin maar is niet super moeilijk om te leren. 

Extra: De macbook pro 13 komt met 2 usb poorten, thunderbolt aansluiting en hoofdtelefoon aansluiting. Verder moet je een C hub nemen als je een hdmi kabel erop wilt gaan gebruiken en andere aansluiting zoals internet kabel. De laptop heeft een ingebouwde camera van 720p en de laptop heeft 20 uur batterijduur, zeker handig voor onderweg en studenten. 

2. Microsoft Surface Pro 9

De Microsoft Surface Pro 9 - Kleine Microsoft laptop als tablet
De Microsoft Surface Pro 9 – Kleine Microsoft laptop als tablet

Een andere top keuze voor een mini laptop in 2023 is de Microsoft Surface Pro 9. Ik ga wel meteen zeggen dat dit een tablet laptop is. Dit betekent dat je een tablet gaat krijgen waar je een toetsenbord moet sluiten om deze te gebruiken.

Het is een handige laptop voor designers en tekenaren die graag een tablet/laptop willen gebruiken. De laptop kun je kopen met de toetsenbord hoesje en stylus om erop te tekenen en je onderzoek te kunnen doen.

Wat wel heel handig is aan deze laptop is dat je het als een tablet kan gaan gebruiken en de toetsenbord van windows zelf kan gebruiken. Dit is voornamelijk goed voor gebruikers die een zeer kleine laptop willen. 

De laptop is maar 13 inch en weegt minder dan 1kg dus 0.88 kg waardoor je deze overal makkelijk kunt meenemen. De beeldkwaliteit is zeer hoog en zeker voor als je topkwaliteit video’s, films en series wilt gaan kijken. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van de microsoft surface pro 7 is maar 13inch en heeft een wide QXGA resolutie. De resolutie is precies 2736 x 1834 pixels en verder heeft het 120Hz en een IPS paneel

Processor: De processor van de laptop is de Intel core i7 met 10 cores. Deze deca core core processor heeft een snelheid van 4.7Ghz. Zeker handig voor als je nou video’s of foto’s gaan bewerken met zware programma’s. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen van de laptop is 16GB en dit is meer dan genoeg. Je zal niet meer nodig hebben ook al ga je veel multitasken en ook zware programma’s gebruiken. Denk er wel aan om programma’s en tabs te sluiten die je niet nodig hebt. 

Opslag: De opslag van de laptop is een SSD met 512GB. Dankzij een SSD start een laptop binnen 15 seconden en kan je ook makkelijker aan de slag. Erg heel handig voor een laptop. 

Videokaart: De videokaart van de laptop is een geïntegreerde videokaart die niet veel doet dan de laptop helpen bij sommige taken. De videokaart is de Intel Iris Xe Graphics

Besturingssysteem: De besturingssysteem van de laptop is Windows 11 Home. Dit is de meest gebruikt besturingssysteem en zeker als je al Windows 10 kent. 

Extra: De laptop beschikt over 2 usb aansluitingen en dat zijn een standaard usb-A en usb C. Dit betekent ook dat je geen hdmi poort krijgt maar dat je een c hub moet kopen om usb te kunnen gebruiken en hdmi kabels. 

3. Acer Chromebook Spin 513 CP513

Acer Chromebook Spin 513 CP513 - Mini laptop tablet 13 inch met touchscreen
Acer Chromebook Spin 513 – Tablet laptop klein en makkelijk te vervoeren

Voor een wat goedkope kleine laptop in 2023 is de Acer Chromebook Spin 513 CP513 een goede keus. De laptop is heel flexibel en kan ook gebruikt worden als een laptop. De voordeel van deze laptop is dat het meteen komt met een toetsenbord die je kan opvouwen om de laptop te gebruiken als een tablet. 

De laptop is 13 inch en heeft een Full HD resolutie en touchscreen. Het is een perfecte laptop voor dagelijks gebruik en als je niet veel nodig hebt in een laptop. Deze laptop is niet bedoeld voor zware programma’s  maar juist voor dagelijkse taken. 

Zeer compacte laptop voor dagelijks gebruik, series/films kijken, Youtuben en je Office pakket programma’s.  Denk ook aan dat het een Chromebook is en dat het beschikt over de Chrome OS die zeer lichtgewicht is. Deze besturingssysteem is heel handig voor goedkope chrome laptops waardoor ze zelfs nog sneller zijn dan windows laptops. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van de laptop is 13.3 inch en het heeft een Full HD resolutie 1080p. De laptop heeft ook touchscreen waardoor je het makkelijker kunt gebruiken en de paneel ervan is IPS

Processor: De processor van de laptop is een dual core processor Qualcomm Snapdragon 7c Compute. Deze dual core processor werkt op een snelheid van 2.4Ghz. Niet de snelste processor maar is wel heel goed voor een chromebook laptop die al snel zijn door de Chrome OS. 

Werkgeheugen: Werkgeheugen in deze mini chromebook is natuurlijk 8GB. Je wilt altijd 8GB omdat het heel handig is voor als je veel tabs open gaat hebben in chrome of als je wilt multitasken. Als je nou een presentatie gaat maken of schrijven wil je zeker ook wel de browsen open hebben voor onderzoek 🙂

Opslag: De opslag van de laptop is niet veel en is maar 64GB Flash Drive. Opslag in een chromebook is niet zo belangrijk als in een Windows laptop. De reden hiervoor is dat Chromebooks gebruik maken van cloud opslag waardoor alle bestanden in de cloud worden opgeslagen door Google. 

Videokaart: De videokaart is een simpele geïntegreerde videokaart om de laptop te helpen bij sommige taken. De videokaart is de Qualcomm Adreno 618. 

Besturingssysteem: Het is een chromebook, zeker is de besturingssysteem van Google en daarom dus de Chrome OS. Dit is een lichtgewicht besturingssysteem die Google heeft bedacht om goedkope laptops sneller en gebruikelijk te maken. 

Extra: De chromebook heeft 3 poorten en dat zijn je standaard usb a, usb c en displayport alternate mode via usb. De chromebook is heel simpel en je zal wel een c hub moeten gebruiken als je hdmi wilt gaan gebruiken of je standaard usb poorten. 

4. HP Pavilion 13

HP Pavilion 13 - Beste kleine laptops - Laptop voor fotobewerking
De HP Pavilion 13 – kleine laptop voor fotobewerking

Een wat normale mini laptop is de HP Pavilion 13. Dit is een perfect laptop voor als je een student bent of als je op ROC zit. De laptop is compact, klein, sterk en heeft ook een goede prijs voor de componenten die het beschikt. 

De laptop is sterk genoeg om foto’s ermee te kunnen bewerken dankzij de i5 processor die het heeft maar is niet bedoeld voor zware programma’s zoals Premiere Pro. Daarom dat het meer bedoeld is voor studenten die niet video’s constant moeten bewerken maar juist programma’s gebruiken die niet te zwaar zijn. 

Verder kan de laptop ook natuurlijk gebruikt worden door andere gebruikers die een wat sterke laptop willen waarop ze dagelijkse taken kunnen uitvoeren en zelfs ook foto’s en soms wel video’s mee kunnen bewerken. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm is maar 13.3 inch en heeft een Full HD resolutie ook. Het is altijd handig om Full HD resolutie te nemen of hoger. De paneel van de beeldscherm is een IPS paneel ook heel goed voor kleurweergave. 

Processor: Processor van de laptop is de intel core i5 processor met 4 cores. Deze quad core processor heeft een maximale snelheid van 4.2GHz. Dit is een handige processor voor fotobewerking, kleine videobewerking en dagelijkse taken. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen van de laptop is 8GB. 8GB is het minimum wat je wilt hebben in een laptop voor multitasken en zware programma’s. 

Opslag: Opslag van de laptop is niet veel maar wel prima. De opslag is een SSD die beschikt over 256GB. Met deze opslag kun jij naast je besturingssysteem ook je applicaties opslaan en belangrijke bestanden. Daarnaast ook je projecten en videos/fotos. 

Videokaart: De videokaart in deze laptop is ook als bij de andere laptops niets bijzonder. Het is een geïntegreerde videokaart, de intel iris Xe Graphics niets speciaal. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem van de laptop is de Windows 10 Home. Dit is de meest gekozen windows op dit moment en meest gebruikte ook. 

Extra: Voor extra’s is het belangrijk om te weten dat deze laptop 3 usb poorten heeft en beschikt ook over hdmi poort. Heel handig voor studenten omdat ze vaak moeten presenteren en een c hub steeds moeten meenemen is soms wel irritant. De batterijduur van de laptop is 8.5 uur en het heeft ook een HD ready 720p camera

5. Apple Macbook Air 

Apple Macbook Air - Goedkope kleine macbook laptop
De Apple Macbook Air – Goedkope kleine macbook laptop

Een andere top kleine laptop in 2023 van Apple is de Apple Macbook Air. De Apple Macbook Air is net zoals de Apple Macbook Pro 13 maar is wat goedkoper doordat de ram ook wat minder is. Dit is de laptop die je wilt kiezen als je niet continue zware programma’s gaat gebruiken van Adobe. 

Denk eraan dat je ook kan kiezen voor meer ram en ook meer opslag maar dat het wel duurder gaat worden. Het is wel goed om te weten dat de Macbook Pro beter is dan de Air voor zware programma’s en zo kun je hier ook zien een analyse dat gedaan werd door tom’s guide.com

Het enige verschil tussen de Air en de Pro is dat de Air is verschillende modellen komt en heeft ook een beetje andere design en weegt ook minder dan de Pro. Maar de Pro is wel beter voor zware programma’s als je dat moet doen voor werk of school.

Componenten 

Beeldscherm: Voor de componenten gaan we eerst de beeldscherm bespreken. De beeldscherm is 13.3inch en heeft een Retina resolutie dat speciaal is voor Apple laptops. De paneel van de laptop is IPS en dit is altijd een belangrijke punt bij laptops. 

Processor: De processor is natuurlijk ook de nieuwe chip van Apple, de Apple M1-Chip. De Apple M1-chip is een Octa core processor dus het heeft 8 cores en deze zijn supersnel voor alles wat je met de laptop zou willen doen. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen is wat minder voor de model die ik hierbij heb gekozen en dat is 8GB. Je kan ook kiezen voor 16GB ram maar je zal wel meer geld moeten betalen. Denk eraan dat je 16GB moet nemen als je dat echt nodig zal hebben. 

Opslag: Voor de opslag heeft deze laptop een SSD van 256GB. Een SSD is standaard bij een laptop en als een laptop dat niet heeft dan raad ik je aan op deze niet te kopen. Dankzij een SSD start de laptop niet alleen maar binnen 15 seconden maar het gaat ook sneller om met je bestanden, dus snelle interactie. 

Videokaart: De videokaart van de laptop is ook de Apple M1-Chip. Deze Chip is zo bedacht dat het niet alleen een processor is maar ook als videokaart werkt. Dus het is heel handig voor als je ook kleine games gaat spelen. 

Besturingssysteem: De apple laptops hebben zeker ook een Apple besturingssysteem. De apple besturingssysteem is de Mac Os en elke laptop van Apple beschikt over deze. 

Extra: Wat wel nog belangrijk is om te weten is de aantal usb aansluitingen, batterijduur en camera. Deze laptop heeft 2 usb c aansluitingen en een thunderbolt aansluiting. Het is dus handig om een USB C Hub te nemen voor als je een hdmi poort nodig hebt en als je normale usb poorten wilt. De batterijduur van de laptop is 18 uur en dit is ook heel handig voor studenten en zakelijk gebruik. De camera van de laptop is een HD Ready 720p

6. Lenovo Chromebook IdeaPad Flex 3

Lenovo Chromebook IdeaPad Flex 3 - Kleine goedkope laptop van Google - ChromeOS
Lenovo Chromebook IdeaPad Flex 3 – Mini laptop voor onderweg

De Lenovo Chromebook IdeaPad Flex 3 is de beste keuze voor gebruikers die een kleine laptop willen voor dagelijkse taken. De laptop is 11.6 inch en is zeer klein waardoor je deze heel makkelijk kan vervoeren en gebruiken voor makkelijke taken zoals internetten, emailen en office pakket. 

De laptop heeft geen unieke componenten maar waar die veel uitstraat is zijn compacte en kleine design. Met maar een 11.6inch scherm beschikt deze Chromebook over 8GB ram en touchscreen waardoor je makkelijk onderweg je taken kan uitvoeren. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van de laptop is een 11.6inch scherm met een wide XGA scherpte. De verversingssnelheid is 60Hz zoals elke andere laptop en de paneel is IPS. Daarnaast heeft de laptop ook touchscreen scherm en dit is zeker handig voor zo een chromebook om snel de laptop te kunnen gebruiken. 

Processor: De processor van de chromebook is de Intel Celeron met twee cores die werken op een snelheid van 2.8Ghz. Deze dual core processor is zeer handig voor dagelijkse taken op een chromebook. Een chromebook heeft een licht besturingssysteem dus het gebruikt niet veel processorkracht. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen is natuurlijk 8GB en dit is altijd handig voor multitasken. Als je nou 5-10 tabs open wilt hebben van chrome of juist spotify aan wilt hebben terwijl je dingen zit te googelen is dat mogelijk met 8GB. 

Opslag: De opslag van deze chromebook is 128GB en dit is meer dan wat je nodig zal hebben op een chromebook. De meeste chromebooks maken gebruik van cloud opslag waardoor al je bestanden online zitten. Dit betekent dat ze door Google worden beveiligd en dat de laptop ook sneller kan werken. 

Videokaart: De videokaart van de laptop is de Intel UHD Graphics 600. De videokaart is alleen om de laptop te helpen bij sommige taken en is niet bedoeld voor gaming of zware taken

Besturingssysteem: Omdat het een chromebook is, is het natuurlijk een besturingssysteem van google. De besturingssysteem van dit laptop is Google Chrome OS. Een lichtgewicht besturingssysteem van Google om goedkope laptops sneller te maken. 

Extra: De laptop heeft 4 usb poorten en dat zijn usb c en standaard usb a. Er is geen hdmi poort en daarvoor moet je een usb c hub gebruiken. De camera van deze laptop is een HD Ready 720p camera en de batterijduur van de chromebook is 10 uur

7. HP Envy x360

HP ENVY x360 13 - Kleine 13 inch laptop met touchscreen Full HD
Flexibele mini 2 in 1 laptop 13 inch

Een andere top mini laptop is de HP Envy x360. Deze laptop beschikt over zo sterke componenten waardoor je de laptop zelfs kan gebruiken voor fotobewerking, videobewerking en zakelijk gebruik dankzij de touchscreen en 13 uur batterijduur. 

Zeker een van de beste laptops van HP als je een allround laptop wilt voor werken, school of zakelijk gebruik. De laptop is geschikt voor bijna alles wat je met een laptop zou willen doen behalve gamen natuurlijk. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van dit laptop is een 13.3inch scherm met een Full HD resolutie en daarnaast ook een IPS paneel. Als je nou video’s of foto’s op een hogere resolutie moet bewerken dan is het zeker aan te raden om de Apple laptops te checken of een andere die hogere resolutie heeft zoals de Dell xps 13. 

Processor: De processor van de laptop is de AMD Ryzen 7. Deze processor heeft 8 cores en deze werken op een snelheid van 4.2Ghz. Deze octa core processor is zeer sterk voor videobewerking, fotobewerking en veel meer. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen van deze laptop is 16GB en dit is wat je nodig hebt voor als je veel taken tegelijk wilt uitvoeren zoals internetten en projecten maken tegelijk. 

Opslag: De opslag van de laptop is genoeg voor je meeste projecten maar niet voor als je veel projecten gaat opslaan. De opslag is een SSD van 512GB en dit is genoeg voor je programma’s en een aantal grote projecten. 

Videokaart: De videokaart in deze laptop is de AMD Radeon Graphics en dit is een shared videokaart. Dit is een geïntegreerde videokaart die is bedoeld om de laptop te helpen bij sommige taken. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem van de laptop is de Windows 10 Home. Dit is de meest gebruikte windows op dit moment en als je al een windows laptop hebt dan zal het wel makkelijk zijn om deze te leren gebruiken. 

Extra: Met 3 poorten usb C en usb a heeft deze laptop geen hdmi poort. Om een hdmi poort te kunnen gebruiken zal je een usb c hub moeten kopen en deze zijn best wel duur maar ook noodzakelijk voor de nieuwe laptops die usb c gebruiken. 

8. HP Spectre x360

HP Spectre x360 13 - 4K kleine laptop met touchscreen van HP
De HP Specte x360 – 4K kleine laptop met touchscreen

Voor gebruikers die juist een wat hogere resolutie willen zoals 4K is de HP Spectre x360 een geweldige keus. Deze laptop is een flexibele laptop van HP met 4K resolutie en touchscreen. 

Verder zijn de componenten van deze laptop ontzettend goed waardoor de laptop voor bijna alles gebruikt kan worden behalve gamen. Denk hieraan fotobewerking, videobewerking, zakelijke meetings, school enzovoort. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van dit laptop is 13.3inch en het heeft een 4K resolutie waarmee je video’s en foto’s op de hoogste resolutie kunt bewerken. Deze UHD resolutie is perfect samen met de OLED paneel voor video’s/films kijken op topkwaliteit. Het is wel zo dat OLED wat hogere contrast heeft dan IPS paneel maar is nog wel ok te gebruiken voor editen. 

Processor: De processor van de laptop is de Intel core i7 processor met 4 cores op een snelheid van 4.7Ghz. Deze quad core processor is zeer goed voor zware taken dankzij de snelheid. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen van de laptop is 16GB en dit is meer dan genoeg voor een laptop. Met deze werkgeheugen kan je makkelijk multitasken zonder enig probleem en ook zware programma’s draaien. 

Opslag: De opslag van de laptop is best wel hoog in deze. De opslag is 1TB SSD en dit is 1000GB waarin je meer dan genoeg programma’s en projecten op kunt slaan. 

Videokaart: De videokaart in de laptop is een shared videokaart en dat is de Intel Iris Xe Graphics. Deze videokaart is geïntegreerd in de laptop en is alleen bedoeld om de laptop te helpen bij sommige taken. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem van de laptop is Windows 10 Home. Deze windows is de meest gebruikte windows op dit moment en zeker wel heel makkelijk om te leren gebruiken. 

Extra: De laptop heeft 3 usb poorten C en poorten A. De laptop heeft geen hdmi poort dus het is wel belangrijk om te kijken voor een usb c hub waarmee je wel hdmi poort krijgt, usb en ook internet poort. 

9. Huawei MateBook 13 2020

Huawei MateBook 13 2020 - Quad HD mini laptop 13 inch van Huawei
Huawei MateBook 13 – Quad HD Mini laptop

Voor gebruikers die een combinatie willen van prestaties en kwaliteit is de Huawei MateBook 13 2020 een top keuze. Met een i5 processor en een Quad HD resolutie is deze laptop perfect als je prestaties en kwaliteit wilt. 

De i5 processor is perfect voor fotobewerking op Quad HD (1440P) en met de IPS paneel kun je zeker zijn dat je alle kleuren en contrasten perfect zal zien voor je edits. Als je nou professioneel of juist als een hobby foto’s wilt bewerken dan is deze laptop een geweldige keus. Denk eraan dat je de laptop ook kunt gebruiken voor andere taken zoals zakelijk, voor studeren en ook voor je dagelijkse taken. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van deze laptop is 13 inch en het heeft een Quad HD resolutie. De 1440p resolutie is perfect voor gebruikers die niet helemaal niet 4k willen maar die nog wel ietsjes hoger dan FHD willen zitten. De paneel van de scherm is ook IPS paneel en dankzij deze paneel kun je alle kleuren en contrasten perfect zien op het scherm

Processor: De processor is een Intel core i5 processor met 4 cores die werken op een topsnelheid van 4.2 Ghz. Deze quad core processor is uitstekend voor fotobewerking dankzij de 4 cores. Als je af en toe ook video’s wilt bewerken is dat ook mogelijk maar niet zware projecten voor videobewerking. 

Werkgeheugen: De werkgeheugen in de laptop is 8GB en dit is genoeg voor een laptop. Als je niet veel taken tegelijk moet uitvoeren dan is dit perfect. Denk eraan dat je wel de browsen en zo moet afsluiten als je zware programma’s gaat draaien als Photoshop. 

Opslag: De opslag van de laptop is een SSD van 512 GB. Met een SSD kun je makkelijk de laptop gebruiken en start deze ook supersnel. Binnen 15 seconden kun je al aan de slag door de opstartsnelheid. 

Videokaart: De videokaart is wel iets dat ik goed vind aan deze laptop en dat is de Nvidia GeForce MX 250. Deze videokaart heeft 2GB vram en dit is uitstekend voor renderen van video’s en zelfs foto’s denk ik. 

Besturingssysteem: De besturingssysteem is natuurlijk een Windows besturingssysteem. De windows van deze laptop is de Windows 10 Home en deze is de meest gemakkelijke en gebruikelijk door de meeste mensen. 

Extra: Niet veel usb poorten in deze laptop want het heeft maar 2 usb poorten type C. dit is wat jammer omdat je dan zeker een usb c hub moet gaan gebruiken om te kunnen uitbreiden. De laptop heeft een HD ready 720p camera en een batterijduur van 11 uur

10. HP Elitebook 830 G7

HP Elitebook 830 G7 - Kleine laptop voor zakelijk gebruik als ondernemer
De HP Elitebook 830 – Kleine laptop voor zakelijk gebruik en ondernemers

Voor mensen die graag een laptop willen gebruiken voor zaken dus zakelijk gebruik is de HP Elitebook 830 G7 een perfecte keus. Niet alleen is deze laptop supersterk maar het komt ook met 1 jaar extra garantie en ook Windows 10 Pro die perfect is voor zakelijk gebruik. 

Voor de mensen die het niet wisten is Windows 10 Pro de beste windows voor zakelijk gebruik dankzij de extra functies die het biedt in tegenstelling tot Home. Je hebt meer veiligheid met Pro en het beschikt ook over een functie waarbij je op afstand kunt werken. 

Componenten 

Beeldscherm: De beeldscherm van dit laptop is een 13.3inch beeldscherm met een Full HD resolutie. Deze 1080p beeldscherm is goed genoeg voor elke taak dat je maar zou willen doen en verder dankzij de IPS paneel worden kleuren ook perfect op het scherm weergegeven. 

Processor: De processor van de HP Elitebook is een intel core i7 processor en deze processor heeft 4 cores die werken op een topsnelheid van 4.9Ghz. Zeker een top processor voor zware taken zoals videobewerking en fotobewerking

Werkgeheugen: De werkgeheugen van dit laptop is 16GB ram en dit is meer dan genoeg voor zware programma’s en multitasken. Als je nou onderzoek moet doen tijdens je projecten is dat ook makkelijk geregeld met deze ram. 

Opslag: Voor opslag krijg je bij deze laptop een SSD met 512GB. Een SSD is altijd belangrijk dankzij de snelheid die het heeft. De laptop start binnen 15 seconden en je werk ook sneller omdat de laptop sneller met bestanden kan omgaan. 

Videokaart: De videokaart in dit laptop is wel een geïntegreerde videokaart. De videokaart is de Intel UHD Graphics 620 shared. Niet bedoeld voor zware applicaties die een videokaart gebruiken zoals games maar wel handig om de laptop te helpen bij sommige taken waarbij een videokaart nodig is. 

Besturingssysteem: Voor besturingssysteem krijg je natuurlijk bij deze laptop de Windows 10 Pro. Met meer veiligheid en meer controle over je werk. Deze besturingssysteem is perfect voor ondernemers die continue onderweg zijn en van afstand moeten werken. 

Extra: Deze laptop is wel handig voor als je een usb en hdmi poort wilt. De laptop komt met 4 usb poorten en dat zijn usb A en usb C. Verder heeft de laptop ook een hdmi poort voor als je moet presenteren en een HD Ready 720p camera. De batterijduur van deze laptop is 8 uur en dit is goed genoeg voor als je moet reizen naar een klant. 

Waarom een mini laptop?

Een mini laptop of wel kleine laptop zijn perfect voor gebruikers die continue onderweg zijn. Als je nou naar werk moet gaan, school of vaak op vakantie gaat. Een mini laptop is perfect voor deze gevallen dankzij de compacte behuizing en gewicht. 

Voordelen 

Zeker weten we allemaal al wat de voordelen zijn van een kleine laptop. Makkelijk te vervoeren, weegt minder en is ook meer compact maar er zijn nog vele andere voordelen dat je misschien niet wist. 

Een van de andere voordelen van een kleine laptop is dat ze vaak betere prestaties hebben voor zakelijk, werk en school gebruik. Dankzij de nieuwe technologieën die worden bedacht worden kleine laptops steeds goedkoper en komen ze ook met betere componenten. 

Deze kleine laptops zijn ook handig voor als je continu onderweg bent naar werk, school, zakelijke meetings en zelfs op vakantie. Verder is de batterijduur van deze mini laptops ook goed en de beeldkwaliteit is top dankzij de ingebouwde IPS paneel die ze meestal beschikken. 

Een andere voordeel van kleine laptops is dat je niet veel ruimte in je tas hoeft te gebruiken om deze mee te kunnen nemen. Als je nou op vakantie gaat, naar werk of school. Je kan andere spullen meenemen dankzij de kleine behuizing van de laptop. 

Wat deze kleine laptops ook nog beter maakt is dat je ze meestal ook als een tablet kunt gebruiken. Als je nou even de internet wilt browsen om serie/film te kijken en je wilt de toetsenbord niet in de weg is dat vaak mogelijk met deze kleine laptops die 2 in 1 zijn.  

De chromebook laptops zijn heel erg klein en ook bedacht voor mensen die een laptop gebruiken voor dagelijkse taken. Deze zijn perfecte mini laptops voor als je dagelijks je email wilt checken en internetten. 

Nadelen

Natuurlijk zijn er veel voordelen voor kleine laptops maar er zijn ook natuurlijk nadelen zoals prijzen voor windows laptops en componenten. De meeste kleine laptops zijn natuurlijk duur en dat is voor als je ze wilt gaan gebruiken voor zware werk. 

Het is vaak ook moeilijker om kleine laptops te kunnen uitbreiden met componenten omdat de laptops zeer compact zijn binnen. Componenten worden vaak gesoldeerd om ze vast aan de moederbord te zetten en dit maakt het moeilijk om de laptops te upgraden. 

Een andere grote nadeel van kleine laptops is de videokaart. Deze kleine laptops zijn bijna altijd niet te gebruiken voor gamen omdat de videokaarten die er zijn gewoon niet erin passen. Voor gamen wil je juist een 15 inch laptop of 17 inch. 

Chromebook laptops 

Een chromebook laptop is een perfecte laptop voor gebruikers die niet een laptop willen voor zware taken. Chromebook laptops zijn van Google en ze zijn zo gemaakt dat je met de goedkoopste componenten alsnog snel door het internet kunt browsen en andere programma’s kunt draaien zoals powerpoint en word. 

De chromebook laptops zijn uitstekend omdat ze een lichtgewicht besturingssysteem hebben van Google die niet veel cpu gebruikt of ram of te kunnen draaien. Dit maakt dus genoeg ruimte voor jezelf om meer uit deze componenten te halen voor een goedkope prijs. 

Veel van de chromebook laptops zijn zelfs ook sneller dan windows laptop omdat de besturingssysteem van Google zo goed is. Het is lichtgewicht en maakt het mogelijk voor gebruikers om goedkoop hun dagelijkse taken te mogen uitvoeren. 

Welke formaat hoort bij een kleine laptop?

De beste formaten voor een kleine laptop is alles wat onder de 14 inch is. Een 14 inch laptop weegt meestal niet veel en hebben ook geen zware videokaarten. Na 15 inch beginnen laptops meer zwaar te worden door de videokaarten voor gamers en de componenten die anders zijn. 

Minimale benodigdheden voor een laptop in 2023?

Beeldscherm: De minimale benodigdheden voor een laptop in 2023 voor de beeldscherm is Full HD. Dit hangt ook af wat voor laptop het is, als je nou een heel kleine mini laptop van 11 inch wilt dan kan je wel wat onder zitten maar vaak wil je wel tenminste Full HD om alles op prima kwaliteit te kunnen beleven. 

Processor: Voor een processor wil je tenminste 2 cores als het om een chromebook gaat en 4 cores als het om een windows laptop gaat. Een windows laptop gebruikt meer kracht om te kunnen draaien dan een chromebook en daarom is een chromebook beter voor als je een goedkope laptop wilt. 

Werkgeheugen: Werkgeheugen wil je altijd boven de 8GB hebben. Dit zorgt namelijk voor dat de laptop niet traag gaat worden als je een aantal programma’s draait en dat je ook meerdere vensters kan hebben op je browser. Voor een chromebook kun je wel wegkomen met 4GB omdat het zeer licht besturingssysteem is en gebruikt niet veel van je componenten. 

Opslag: Opslag is niet zeer belangrijk voor snelheid maar wat wel belangrijk is, is welke type opslag. Je wilt dus altijd een SSD of Flash en je wilt wel genoeg opslag voor wat je wilt gaan doen. Als je nou video’s wilt gaan bewerken dan wil je wel 512GB of meer om grote projecten op te kunnen slaan. 

Videokaart: Videokaart is alleen heel erg belangrijk voor videobewerking en als je gaat gamen. Als je gaat video’s bewerken dan zorgt een videokaart dat je sneller video’s kunt renderen en daarom is het belangrijk hiervoor. Voor gamen is het sws belangrijk omdat games veel objecten hebben die gerenderd moeten worden om soepel te kunnen spelen. 

Besturingssysteem: Besturingssysteem hangt heel erg af van wat je nou wilt gaan doen. Als je nou alleen dagelijkse taken wilt gaan uitvoeren of Office pakket wilt gaan gebruiken is een chrome OS wat handiger omdat het lichtgewicht is. Als je nou zware programma’s wilt gaan gebruiken zoals Adobe dan wil je juist Windows door de vrijheid die het heeft en je gaat al sowieso sterke componenten moeten nemen om deze apps te kunnen gebruiken. 

Extra: Voor extra’s wil je goed kijken als je een student bent en als je veel gebruik gaat maken van een hdmi poort. Als een student bent moet je veel gaan presenteren en een hdmi poort is wel heel handig anders zal je met een usb c hub rond moeten lopen. De camera is heel belangrijk en de batterijduur van een laptop. Als je studeert of veel onderweg bent kun je vaak niet veel je laptop opladen en daarom wil je een laptop met lange batterijduur