Wat zijn de beste 13 inch laptops en waar zijn ze goed voor. 13 inch laptops zijn sterke mini laptops waarmee jij je werk kan doen. Deze komen met sterke processors zoals de i7 processor waarmee je zware programma’s kunt draaien zoals Adobe programma’s.

Beste 13 inch laptops:

  • Apple Macbook Pro 13(2020)
  • Apple Macbook Air(2020)
  • Microsoft Surface Laptop 4
  • Acer Chromebook Spin 513
  • HP Envy 13

In dit artikel ga ik mijn onderzoek met jou delen. Deze onderzoek ging over de beste 13 inch laptops op dit moment. Ik heb gekeken naar wat andere gebruikers het meest kozen, de reviews, prijs, kwaliteit en componenten. 

Verder heb ik ook zelf gekeken naar de functionaliteit van de laptop. Denk aan wat je ermee kan doen, zoals fotobewerking, videobewerking, dagelijkse taken enzovoort. 

Een 13 inch laptop is een fantastische keus voor vele mensen. Deze laptops zijn zeer compact en  kunnen makkelijk weggestopt worden in een tas. Verder nemen ze niet veel plek in en kan je makkelijk  meerdere spullen met je nemen. 

Als je veel onderweg bent naar werk of school is het natuurlijk niet verstandig om een zware laptop te hebben. Een 13 inch laptop is voor zulke taken een top keuze. Ze zijn licht, sterk en makkelijk te gebruiken op elke moment.

Lees verder en besluit welke 13 inch laptop het beste voor je is. Deze laptops zijn gekozen aan de hand van mijn onderzoek in januari 2022.

De Beste 13 inch laptops – januari 2022

1. Apple Macbook Pro 13 (2020)

Apple Macbook 13(2020) beste 13 inch laptop voor onderweg en zakelijke meetings.
Beste 13 inch macbook laptop

Als eerste en zeker een van de meest bekendste 13 inch laptops is de Apple Macbook Pro 13. In 2020 heeft Apple een nieuwe editie uitgebracht die sterker is en sneller dan de oude versies. 

Dankzij de nieuwe technologie van Apple, beschikt deze laptop over een nieuwe processor die ontzettend sterk is. Deze processor zal handig zijn bij zware taken zoals fotobewerking, videobewerking en zelfs ook gamen.

Deze laptop is zeer handig voor studenten, onderweg en voor werk. Dit heeft te maken met de sterke processor die je zal helpen om zware taken makkelijk te kunnen uitvoeren.

De laptop beschikt over topkwaliteit beeldscherm en top snelheid waardoor je elke taak zonder probleem zal kunnen verrichten. 

Beeldscherm

De beeldscherm van de Apple macbook air 13.3 is een 13 inch beeldscherm met een Retina scherpte. 

De Retina scherpte is gemaakt door apple en het heeft 300 pixels per inch of meer. Dit zorgt voor perfecte kwaliteit en dankzij de IPS paneel zie je ook kleuren perfecte op deze laptop.

Verder heeft de beeldscherm 60 Hz verversingssnelheid wat prima is en beschikt het ook over 500 cd/m2 helderheid.

Processor

Een van de redenen dat macbook laptops zoveel kosten is door de topkwaliteit beeldscherm en de processor en dat is zeker voor een reden. 

De processor van deze nieuwe Macbook laptops is de Apple M1-chip. Deze processor is ontzettend sterk en beschikt zelfs over 8 cores. 

Omdat het 8 cores heeft wordt het ook een octa core processor genoemd. De 8  cores draaien op een snelheid van 3.2Ghz en dit is best wel snel voor de aantal cores die het heeft. 

Ram

Ram is heel belangrijk en zeker als je gaat multitasken. De hoeveelheid ram in een laptop is wat bepaald hoeveel taken je tegerlijk kan uitvoeren.

De Apple Macbook Pro 13 (2020) beschikt over 16GB ram. 16GB ram is voldoende voor multitasken en ook zware programma’s draaien. 

Je zal niet meer nodig hebben voor een zeer lange tijd en zeker niet als je niet teveel tabs open laat tijdens je werk. 

Opslag

De laptop heeft een prima opslag van 512GB van type SSD. Dankzij de SSD start de laptop ook binnen 15 seconden en kan je direct aan de slag met je werkzaamheden of het internet browsen. 

Als je een wat groter scherm wilt dan 13 inch dan kun je kijken naar de 14 inch laptops. Deze zijn iets groter en nog steeds wel lichtgewicht. 

2. Apple Macbook Air(2020)

Apple Macbook Air beste laptop 13 inch voor studenten
Apple Macbook Air(2020)

Een andere top keuze door mensen die een 13 inch laptop willen is de Apple Macbook Air. De Apple Macbook Air is bijna net zoals de Pro 13 alleen dat het een beetje een andere design heeft en is goedkoper. 

Dit is een top keuze voor studenten die graag een macbook laptop willen maar die niet zoveel willen uitgeven. 

De Apple Macbook Air kan je zelf de ram de werkgeheugen kiezen waardoor je kan bepalen hoe sterk je het wilt en hoeveel je ervoor wilt uitgeven. Dit is heel goed omdat je dan zelf kan bepalen hoeveel ram en hoeveel opslag je bij de laptop wilt. 

Beeldscherm 

De beeldscherm van de Macbook Air is ook een 13.3 inch Retina beeldscherm. Deze beeldscherm beschikt ook over geweldige kwaliteit en heeft ook de zelfde kwaliteit als de Pro 13. 

Processor & werkgeheugen 

De processor van de laptop is de Apple M1-Chip en deze heeft 8 cores. Omdat het 8 cores heeft is de processor een octa core processor. De processor is heel snel met een snelheid van 3.2Ghz. 

De werkgeheugen kan je zelf beslissen en je kan kiezen voor 8GB tot wel 16GB als je meer wilt multitasken. Denk er wel aan dat je meer zal moeten uitgeven voor meer ram. 

Opslag & Videokaart 

De opslag van de laptop is waar het lager zit vergeleken met de Pro 13. Dit komt omdat deze goedkoper gemaakt kan worden door hieraan minder te besteden. Je kan kiezen voor 256GB, 512GB,  1TB of 2TB. 

Denk er wel aan dat hoe hoger de opslag hoe meer je zal moeten uitgeven. Het is een goede keuze omdat je zelf kan beslissen hoeveel je wilt er aan besteden. 

3. Microsoft Surface Laptop 4

Microsoft Surface Laptop 4 - 13 inch laptop voor onderweg
Microsoft Surface Laptop 4 – 13 inch laptop

Als je juist een laptop wilt die wat dunner is dan is de Microsoft Surface Laptop 4 de perfecte keuze. Deze laptop heeft ook prima componenten waardoor je taken zoals fotobewerking en je studie ermee kunt uitvoeren. 

Beeldscherm 

De beeldscherm van de laptop is 13.5 inch en heeft een resolutie van Quad HD. De resolutie is 2560 x 1140 pixels en deze is geweldige omdat het ietsjes hoger is dan Full HD. 

Naast de resolutie heeft de beeldscherm ook een IPS paneel wat heel handig is voor kleurweergeving. De kleurweergeving van de beeldscherm is topklasse. 

Tenslotte heeft de beeldscherm ook touchscreen waardoor je de laptop makkelijk kunt gebruiken. De laptop is heel dun en snel voor de meeste taken die je dagelijks zal uitvoeren. 

Processor & werkgeheugen 

De processor van de laptop is de AMD Ryzen 5 met 6 cores. Deze hexa core processor heeft een topsnelheid van 4Ghz en dit is best wel snel om de meeste taken aan te kunnen. 

De werkgeheugen is ook prima voor je redelijke zware taken. De werkgeheugen is 8GB en dit is prima voor de meeste gebruikers. Alleen als je veel gaat multitasken en zware programma’s gaat draaien zoals videobewerking wil je kiezen voor een wat sterkere laptop. 

Opslag & Videokaart 

De opslag van deze laptop is best wel wat lager en dat komt omdat de laptop meer bedoeld is voor onderweg en op vakantie. De laptop heeft een SSD van 128GB en dit is genoeg voor de meeste programma’s die je zal downloaden maar niet voor grote project bestanden. 

4. Acer Chromebook Spin 513

Goedkope 13 inch laptop voor thuisgebruik
Acer Chromebook Spin 513 – Goedkope laptop

Voor gebruikers die niet een sterke laptop nodig hebben van 13 inch en die juist meer dagelijkse taken willen uitvoeren is de Acer Chromebook Spin 513 een prima keuze. 

De laptop beschikt over de basis componenten zodat jij je taken kan uitvoeren zoals je mail checken, internet browsen en veel meer. Verder dan dat heeft de laptop een touchscreen en beschikt over een Full HD resolutie om series/films te kijken op Full HD. 

Beeldscherm 

De beeldscherm van deze laptop is 13.3 inch en beschikt over een Full HD resolutie wat perfect is voor als je series/films gaat kijken en allround om alles beter te kunnen zien. 

De beeldscherm heeft ook een IPS paneel waardoor de kleuren ook perfect worden weergegeven. Dit is heel handig omdat je altijd de ware kleuren op het scherm wilt zien. 

Processor & werkgeheugen 

De processor van de laptop is de Qualcomm snapdragon. Deze processor heeft maar 2 cores die draaien op een snelheid van 2.4Ghz. Omdat de laptop een chromebook is, is dit meer dan genoeg. 

De werkgeheugen is 4GB ram en ook zoals de processor is dit voldoende op een Chromebook. Chromebook laptops hebben niet veel kracht nodig omdat alles in de browser wordt opgeslagen en gedaan. 

Opslag & Videokaart 

De opslag van deze chromebook is een Flash drive met 64GB. Dit is meer dan genoeg voor een chromebook, chromebook laptops zijn vaak cloud laptops en alles wordt opgeslagen in de cloud bij Google. 

De videokaart van de laptop is een geïntegreerde videokaart en dat is de Qualcomm Adreno 618. Verder is er niet veel over deze laptop te vertellen alles dat het een 2 in 1 chromebook laptop is van Google. 

5. HP Envy 13

HP Envy 13 – Sterke kleine laptop
2
HP ENVY 13-ba1054nb Azerty
Recommended
Bekijken Coolblue.be
9.7
3
HP ENVY 13-ba1970nd
9.3

De laatste en zeker een van de beste 13 inch laptops die er zijn is de HP envy 13. Deze laptop komt met alles wat belangrijk is in een kleine laptop. 

Denk aan een sterke processor, voldoende werkgeheugen, voldoende opslag en zelfs een wat sterkere videokaart voor kleine games en rendering. Deze laptop heeft dat allemaal. 

Beeldscherm 

De beeldscherm van de laptop is een 13.3 inch scherm met een Full HD resolutie. De Full HD resolutie is 1920×1080 pixels en deze is perfect om alles op de scherm te kunnen zien. 

Ook films en series kunnen beter gezien worden op een Full HD resolutie of hoger. Verder is de paneel van de scherm een IPS paneel en deze zorgt voor ware kleuren weergeving  tijdens het gebruik van de laptop. 

Processor & werkgeheugen 

De processor van deze laptop is de intel core i7 processor met 4 cores. Deze 4 cores werken op een snelheid van 4.7Ghz wat prima is voor zowel fotobewerking, videobewerking en andere zware taken. 

De werkgeheugen van de laptop is ook heel goed en dat is 16GB. Met 16GB ram kun je voldoende doen en ook veel multitasken als je dat wenst. 

Opslag & Videokaart 

De opslag van de laptop is een SSD met een opslag van 512GB. Deze SSD is altijd noodzakelijk in een laptop omdat het zorgt dat de laptop binnen een paar seconden opstart. 

Naast de opslag is de videokaart ook uitstekend. De videokaart in deze laptop is de Nvidia GeForce M450. De videokaart heeft 2GB vram en dit is voldoende voor kleine games en zelfs om video’s te renderen in Premiere Pro. 

Waar moet je op letten bij een 13 inch laptop?

Zo wat is nou belangrijk in een 13 inch laptop en waar moet je naar kijken. Als je een laptop gaat kopen en en zeker als het een kleine laptop is, zijn er een aantal dingen die heel cruciaal zijn. 

Deze punten ga ik hieronder bespreken en deze zijn heel cruciaal voor als je de beste 13 inch laptop wilt kiezen die bij je past. 

Gewicht

Als eerst heb je de gewicht van een laptop. Deze heb ik als eerste omdat dit heel belangrijk is als je een laptop van 13 inch hebt gevonden. Je kiest meestal een 13 inch laptop als je niet een zware laptop wilt en het is daarom belangrijk om meteen naar de gewicht te kijken. 

Ook al neem je een 13 inch laptop als deze zwaar is zal je het niet zo fijn vinden om deze rond te nemen. Een goede gewicht van een 13 inch laptop moet onder de 1,5kg zijn. 

Sommige laptops zullen misschien wat hoger gewicht hebben dan de andere en dat kan komen door de videokaart die wat zwaarder is of accu. 

Batterijduur

Naast de gewicht is de batterijduur ook heel belangrijk. Meestal wil je vaak onderweg zijn met deze 13 inch laptops en het is handig als je deze ook onderweg kunt gebruiken. 

Het is daarom verstandig om een laptop te nemen met tenminste 8 uur batterijduur of hoger. Een geweldige keuze voor als je veel batterijduur wilt zijn de macbook laptops want deze hebben 16+ uren batterijduur. 

Resolutie 

Verder wil je ook kijken naar de resolutie van de laptop. Is de resolutie belangrijk voor je of niet. Ga je werken met fotobewerking of videobewerking dan wil je zeker zijn dat je de resolutie neemt die goed bij je past. 

Verder dan dat is Full HD of hoger een prima resolutie. Je wilt dus een resolutie die 1920 x 1080 pixels is of hoger. 

Touchscreen

Verder wil je kijken of de laptop over touchscreen beschikt of niet. Voor sommige gebruikers is die heel belangrijk en voor andere niet. 

Het is dus aan jou of het iets is dat je nodig hebt bij je laptop of niet. Touchscreen maakt het makkelijk om de laptop te gebruiken en door de internet te surfen voor de meeste gebruikers. 

Besturingssysteem

De besturingssysteem van een laptop is ook heel belangrijk en zeker als je al weet wat je leuk vindt. De meeste gebruikers zijn al bekend met Windows laptops maar ook velen gebruiken alleen MacOS. 

Naast deze twee heb je ook de nieuwe Chrome OS van Google. Dit is de besturingssysteem die wordt gebruikt van Chromebook laptops en deze is heel efficiënt in de hoeveelheid kracht die het nodig heeft. 

Chromebook laptops worden alleen gekozen voor dagelijkse taken en kleinschalig fotobewerking en videobewerking. 

Processor 

Een van de meest belangrijkste componenten in een kleine 13 inch laptop is de processor. De processor is wat zorgt dat de laptop snel door programma’s gaat en ook programma’s kan draaien. 

Voor een 13 inch laptop wil je tenminste een i5 of een Ryzen 5 processor. Voor een Chromebook is de processor niet zo belangrijk omdat deze vaak goed zijn voor dagelijkse taken. 

Ram

Naast de processor is de werkgeheugen ook heel belangrijk. De ram is wat maakt het mogelijk dat je kan multitasken en dat er genoeg data van de opslag naar de processor kunt sturen. 

Voor een windows laptop wil je tenminste 8GB ram hebben en ook voor een Macbook. Voor een Chromebook is 4GB ram voldoende. 

Aansluitingen

Voor aansluitingen wil je zeker altijd kijken voor wat je nodig hebt. Wil je graag usb poorten of hdmi poort dan kies je voor een laptop die dat heeft. Niet veel 13 inch laptops hebben dit en meestal hebben de 13 inch laptops alleen een usb c poort maar je kan proberen een te vinden. 

Het is wel zo dat je wel eens een usb c hub moet gaan kopen als je een laptop neemt met alleen usb c om je normale poorten te kunnen gebruiken. Denk aan hdmi kabels, usb sticks enzovoort.