Een laptop kopen kan moeilijk zijn als je geen computer kennis hebt. Het is daarom dat ik deze beste tips bij elkaar hebt gezet om je te helpen bij het kopen van een laptop. Een laptop kan gebruikt worden voor veel verschillende taken en dit is een van de punten waar je op moet letten bij het kopen van een laptop. 

De beste tips bij het kopen van een laptop zijn:

 1. Besturingssysteem
 2. Grootte van de laptop
 3. Laptop of chromebook
 4. Scherm kwaliteit
 5. Toetsenbord kwaliteit
 6. Processor
 7. Ram
 8. Opslag
 9. Batterij
 10. Poorten
 11. Videokaart
 12. Maximaal 14 inch voor onderweg
 13. Budget
 14. 2 – 1 laptop voor flexibiliteit en designen
 15. 15 – 17 inch voor goedkopere laptop of gamen
 16. Bekijk reviews
 17. Geschikt voor je doel
 18. Waar kun je het beste kopen?

Zelf heb ik twee opleidingen gevolgd in ICT en heb ik genoeg kennis om een aantal tips te geven voor mensen zoals jij die een laptop willen kopen. Een laptop kopen is zeker lastig omdat er zich zoveel afspeeld kwa componenten, kwaliteit, batterij, en design. Daarom wil ik je graag een aantal tips geven die zeker je zullen helpen en informeren om een laptop te kiezen. 

Tips bij het kopen van een laptop

Hieronder ga ik het hebben over elke tip die ik voor je heb bij het kopen van een laptop. Deze tips zijn goed om naar te kijken en elke is bedoel voor een bepaalde doel dat je hebt. 

Zo kun je bijvoorbeeld betere processor kiezen omdat je juist fotos en videos wilt gaan bewerken met een slechte videokaart. Of juist een zeer sterke videokaart met wat prima processor om te kunnen gamen. Ik ga het hebben over elk onderdeel en wat ze voor bedoeld zijn zodat je weet wat je moet gaan kiezen. 

Besturingssysteem

De besturingssysteem is de eerste ding waar je naar moet kijken in een laptop. De besturingssysteem is wat zorgt dat de laptop met programma’s kan communiceren en deze ook kan draaien. De 3 meest gekozen besturingssystemen zijn Windows, MacOS en Chrome OS

Besturingssystemen voor laptops - Windows, MacOS en ChromeOS

Elke van deze OS is goed in zijn eigen manier en hier ga ik vertellen waarom. De Windows besturingssysteem is de meest gebruikte en dat komt omdat elke applicatie die gemaakt wordt is bedoeld voor windows

Voor MacOS zijn er veel programma’s die wel erop gebruikt kunnen worden maar niet zoveel als Windows. MacOS is meer bedoeld voor professionele werk en je zak geen last hebben van programma’s voor werk die niet erop werken zoals Adobe, Microsoft Office enzovoort. Dingen zoals games zijn meestal altijd bedoeld voor Windows maar er zijn wel sommige die op de macOs gebruikt kunnen worden. 

De laatste meest gekozen besturingssysteem op dit moment is de Chrome OS. Deze besturingssyteem is voor goedkope laptops die gemaakt zijn door Google. De bedoeling van deze besturingssysteem is de laptop zo min mogelijk werk te laten doen door de meeste bestanden en programma’s online te hebben. Om een chromebook laptop te kunnen gebruiken zal je bijna altijd online moeten zijn. 

Zo mijn tip voor je is, als je niet weet welke je moet kiezen is om te kijken naar je budget. Wil je een laptop die gemiddelde specs heeft en die goed genoeg is voor bijna alles dan is windows een goede keus. Je hebt meer vrijheid met de programma’s die je mag downloaden

Als je nou een zeer goedkope laptop wilt voor dagelijkse taken die snel genoeg is dan is Chrome OS handig. Chrome OS heeft wel een limiet in wat je kan downloaden omdat het van de Chrome Store komt. 

Voor videobewerking en professioneel fotobewerking of design dan is macOS heel goed. MacOS is bijna net zoals Windows maar heeft wel een limiet in de aantal programma’s die ervoor gemaakt zijn. Veel windows programma’s kunnen niet gebruiken worden op macOs.  

Grootte van de laptop 

De grootte van de laptop is ook een heel belangrijke tip waar je op moet letten bij het kopen van een laptop. Als een student wil je een laptop van 15 inch of lager en als je wilt gaan gamen dat wil je 15 inch of 17 inch. 

Denk eraan dat hoe groter de laptop hoe goedkoper het is voor de componenten die het heeft. Meestal zijn kleine laptops zoals de 13 inch laptops heel duur maar zijn wel makkelijk om mee te nemen. 

Een heel handige tip die ik je kan geven is om te kijken of je wel veel onderweg zal zijn of niet. Als je veel onderweg zal zijn dan kun je een laptop nemen van 14 inch of lager

Wil je juist een laptop om ook te gamen dan wil je 15 inch. Als je niet veel onderweg bent dan kun je een 17 inch laptop nemen die vaak goedkoper zijn en komen met sterke componenten

Laptop of Chromebook

Een andere tip is kijken of de laptop een Chromebook is of een normale windows laptop is. Dit kun je makkelijk zien aan de naam van de laptop zoals de chromebook laptop die meestal wel Chromebook ervoor hebben. 

Een chromebook laptop is een laptop met Chrome OS van Google en een normale laptop heeft meestal een windows of macOS besturingssysteem

Een normale laptop is handig voor alle taken die wat zwaarder zijn dan dagelijkse taken. Denk hieraan fotobewerking, videobewerking of gamen. 

Een Chromebook is meer bedoeld voor dagelijkse taken omdat de ChromeOS niet zo zwaar is als windows en is ook sneller. 

Scherm kwaliteit

Nu gaan we het hebben over de schermkwaliteit en resolutie. Laptops komen niet alleen met verschillende componenten maar ook met verschillende beeldresoluties en kwaliteit. 

Een belangrijke tip die ik je kan geven als je een laptop zit te checken is om te kijken of je een Full HD, Quad HD of 4K resolutie wilt. Denk eraan dat hoe hoger de resolutie hoe zwaarder het zal zijn op de laptop en duurder. 

Laptop kopen tips - Resolutie kiezen. 18 Tips bij het kopen van een laptop

Zelf beschik ik over een Dell XPS 13 laptop met 4K resolutie en de laptop wordt wel eens traag bij sommige programma omdat de resolutie zo hoog is. Ik zal wel aanraden op Full HD of Quad HD te nemen en niet 4K. 4K kun je wel nemen als je dat nodig hebt voor werk zoals fotobewerking of videobewerking. 

Naast de resolutie heb je ook te maken met panelen van de scherm. Elke paneel zorgt voor een andere kleurweergave op de scherm en reflectie. De panelen zijn IPS, VA en TN paneel. Voor een laptop wil je altijd een IPS paneel omdat deze de beste is en zorgt ook dat je van de zijkanten de laptop nog goed kunt zien. 

Toetsenbord kwaliteit

De toetsenbord is belangrijk en je wilt kijken hoe deze bij de laptop is. Krijg je een numpad of niet en komt het met verlichting voor s avond. Je wilt niet een laptop kiezen met geen verlichte toetsenbord als je de laptop s avond moet gaan gebruiken om te chatten of om de internet te zoeken. 

Processor

De processor is wel een moeilijke en deze is zeker de grootste componenten in een laptop. De processor is wat zorgt dat je alles op de laptop kunt zien omdat die alle bits van de ram leest. De processor is wat zorgt dat je zware programma’s zoals Adobe kunt draaien. 

Als je een laptop wilt voor dagelijkse taken dan kan je een laptop kiezen die wordt aanbevolen voordat. Maar wil je juist een laptop voor fotobewerking dat wil je een i5/Ryzen 5 of hoger. Voor videobewerking wil je zeker een i7/Ryzen 7 of hoger processor met genoeg cores 4 cores of hoger op 3.7Ghz of hoger. 

Een goede tip is om te kijken naar de omschrijving en te kijken of de laptop geschikt is voor videobewerking. En als zo ja alleen voor kleine projecten of juist voor alles.  

Ram

Ram is een andere onderdeel dat wel belangrijk is maar ook niet zo erg. Wat je zou moeten hebben in een laptop is 8GB standaard 16GB voor zware programma’s en veel multitasken. Voor chromebook kun je wel wegkomen met 4GB omdat de 

Opslag

Opslag is niet zo belangrijk maar je wilt wel genoeg hebben voor je programma’s en projecten. De meeste laptops nu hebben een SSD en dat is zeker heel belangrijk. Een SSD zorgt dat je laptop binnen enkele seconden opstart en dat de laptop sneller om kan gaan met bestanden. Daarnaast wil je 256GB of meer hebben. 

Voor een laptop voor videobewerking wil je wel meer dan 500GB opslag willen omdat video bestanden heel groot zijn en deze nemen veel opslag in de laptop. 

Baterij 

Een andere belangrijk punt waar je op moet letten is de batterijduur. Een zeer belangrijk tip dat ik je kan geven is om een laptop te kiezen met een batterijduur van 10 uur of hoger. Dit gaat het makkelijker maken voor je om de laptop te gebruiken onderweg, school of kantoor zonder het continu aan de oplader te hebben. 

Poorten

Poorten is een ding waar veel mensen niet naar kijken als ze een laptop gaan kiezen. Denk eraan hoe belangrijk deze zijn voor studenten, zakelijke mensen of als een gamer. Nieuwe laptops komen vaak niet met normale usb poorten maar juist met de nieuwe usb c poorten waardoor je vaak een usb c hub moet kopen om je normale usb te kunnen gebruiken. 

Daarom is een belangrijke tip om te kijken naar de poorten van een laptop voordat je die gaat kopen. Kijk naar de aantal usb a poorten, hdmi poort als je die nodig hebt of de andere poorten. 

Videokaart

Als je wilt gaan gamen of video bewerken dan is het zeker een goede tip om te kijken naar de videokaart van de laptop die je gaat kopen. 

Een videokaart wordt gebruikt door programma’s om dingen te renderen. Meestal zijn dit 3D objecten zoals in games maar ook in programma’s zoals Blender of bouw programma’s.

Als je van plan bent om te gaan gamen of een opleiding gaat volgen zoals game development, bouw of je gaat videos bewerken dan is een goede videokaart handig. Beste tip die ik je kan geven is om een videokaart te nemen met 4GB vram of meer.  

Beste gaming laptops van 2021 – Gemakkelijk gamen thuis, school of bij vrienden. 

Maximaal 14 inch voor onderweg

Als je veel onderweg bent dan wil je zeker geen zware laptop. Denk eraan als je naar een klant ga of juist naar school, je wilt geen zware laptop hebben die lastig is om mee te nemen en te gebruiken omdat het zwaar is. 

Kleine 14 inch laptop voor onderweg - Tips bij het kopen van een laptop

De tip die ik je kan geven voor als je veel onderweg bent is om maximaal een laptop te nemen van 14 inch of lager. Zelf beschik ik over de Dell XPS 13 die 13 inch is en heeft 4k resolutie met een sterke processor. Deze laptop is geschikt voor alle zakelijke dingen en school. 

Bekijk de beste 14 inch laptops die je kunt kiezen hier!

Budget

Als je niet veel geld hebt om uit te geven dan zou ik zeker aanraden om een chromebook laptop te proberen. Deze laptops beschikken over ChromeOS die heel lichtgewicht is en die gebruik maakt van cloud opslag voor snelheid. 

Wat je kunt krijgen voor onder de 500 euro van een chromebook is niet te vergelijken met een normale windows laptop. Denk wel aan 

De beste budget laptops van 2021 bekijken. Ideaal voor elke doel, van goedkoop tot videobewerking laptops. 

2 – 1 laptop voor flexibiliteit en designen

Als je een laptop wilt die meer flexibel is en handig is voor designen dan is een 2 in 1 laptop een geweldige keus. Een goede tip die ik je zou geven is om te kiezen voor een 2 in 1 laptop als je veel zelf moet gaan designen of een opleiding gaat volgen waar je dat moet doen. 

HP Envy x360 13 - 18 Tips bij het kopen van een laptop - 2 in 1 laptop flexibel en touchscreen

Verder zijn de 2 in 1 laptops ook te gebruiken als een tablet. Dit is heel handig voor als je de laptop wilt gebruiken om series/films te kijken zonder last te hebben van de toetsenbord. 

Meestal hebben ze ook touchscreen en kan je makkelijk de laptop besturen en ook een toetsenbord om de scherm zelf inschakelen. 

Beste 2 in 1 laptops – laptop/tablet hybrid – Meer lezen over 2 in 1 laptops

15 – 17 inch voor goedkopere laptop of gamen

Als je graag een laptop wilt om te gamen dat wil je altijd een 15 inch laptop of een 17 inch. Dit hangt af van of je de scherm groter wilt of juist wat kleiner. De 15 inch laptop zijn makkelijker te vervoeren dan de 17 inch. 

Het enige verschil tussen een 15 en 17 inch laptop is dat de prijs van de 15 inch soms wel hoger is omdat deze wat kleiner is. Verder zijn ze vaak hetzelfde qua componenten en beeldkwaliteit. 

Beste gaming laptops in 2021 en verder!

Bekijk reviews

Reviews zijn ook heel belangrijk als je een laptop gaat kopen. De beste tip ooit is om de reviews te lezen. Ik kan wel alles vertellen over een laptop maar de mensen die review schrijven weten precies de ins en outs van een laptop. 

Zij gebruiken de laptops al een lange tijd en weten precies wat er goed aan is en wat er slecht aan is. Dus voor dat je een laptop gaat kopen, bekijk de reviews eens. 

Geschikt voor je doel 

Een andere goede tip en zeker een van de laatste waar je naar moet kijken is of de laptop die je zit te kijken wel of niet voor je doel geschikt is. Als je een laptop zit te kijken wordt er meestal vertelt voor wat die laptop geschikt is. 

Een goede tip is om altijd te kijken naar waarvoor een laptop geschikt is en voor wat het gebruikt kan worden. Meestal kijk ik bij Coolblue want die hebben veel laptops vergeleken met bol en ze geven ook meteen aan voor wat de laptop gebruikt kan worden

Waar moet je kopen?

Het beste tip die ik je kan geven van waar je een laptop het beste kan kopen is Coolblue. Zij hebben veel meer variaties aan laptops waaruit je kunt kiezen en hebben ook een langere bedenktijd. Dit is heel handig voor als je even de laptop wilt testen en dan veranderen voor een andere. Daarnaast heb je ook voldoende garantie voor als er iets gebeurd met je laptop wat ook heel belangrijk is.