12 inch laptops zijn natuurlijk niet de beste laptops maar ze zijn wel prima keuzes. Er zijn er niet veel laptops met deze afmeting maar welke er zijn, zijn uitstekend voor basistaken en zelfs voor fotobewerking. 

Beste 12 inch laptops:

  1. Microsoft Surface Laptop Go 2
  2. HP Chromebook x360 
  3. Microsoft Surface Pro 7+ Tablet
  4. Asus Chromebook CX1100CNA
  5. HP Probook x360 11 G5

Deze laptops zijn natuurlijk uitstekende keuzes voor als je een wat sterkere laptop wilt dan 11 inch laptops of 10 inch laptops. Ze komen met prima componenten waarmee je beter de normale windows 10 of 11 kunt draaien dan de S mode

Ik zal hieronder eerst vertellen over de afmeting van deze laptop en dan jou een aantal keuzes geven uit de beste 12 inch laptops.  

12 inch afmeting – Hoe groot is 12 inch

De afmeting van de 12 inch laptops is 12.4 inch en niet precies 12 inch. 12.4 inch laptops zijn 31.5 cm van hoek tot hoek. Denk eraan dat dit niet over de hoogte gaat maar meer de breedte van de laptop. 

Beste 12 inch laptops – Top keuzes

Als je al hebt gekeken naar de 11 inch laptops en je vond dat ze niet te sterk zijn dan zullen deze 12 inch laptops dat zeker zijn. 

Deze komen met betere processor zoals de Intel core i5 processor en betere ram voor multitasken. Je kan ze dus daarom gebruiken voor wat moeilijke taken en ook rond meenemen. 

#1. Microsoft Surface Laptop Go 2

Microsoft Surface Laptop Go 2 - 12 inch mini laptop met windows
Microsoft Surface Laptop Go 2 – 12 inch mini laptop met windows

We beginnen natuurlijk met de beste keuze in prijs en kwaliteit. De beste 12 inch laptop op dit moment voor zijn prijs is de Microsoft Surface Laptop Go. 

DIt is een 12 inch laptop die komt met een Intel core i5 processor die sterk genoeg is voor wat zwaardere taken zoals fotobewerking in Photoshop of Lightroom. 

De laptop heeft een Wide XGA resolutie en ook een 2 in 1 design. Dit is handig om de laptop als een tablet te gebruiken of zelfs voor wanneer je rond je huis zit te lopen en iets moet opzoeken. 

De laptop heeft natuurlijk ook touchscreen zodat je deze als een tablet kunt gebruiken en voldoende ram voor multitasken.

Het is een uitstekende laptop en gebruikers die het al hebben vinden het stevig, compact en relatief snel voor zijn formaat. 

Specificaties:Microsoft Surface Laptop Go 2
Beeldscherm12.4inch, Wide XGA, Touchscreen, VA paneel
ProcessorIntel core i5, Quad core(4), 4.2Ghz
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartIntel Iris Xe Graphics
BesturingssysteemWindows 11 Home
Batterijduur13.5 uren
Verlichte toetsenbordNee
PoortenUsb A, C
Gewicht1.11 kg

De Microsoft Surface Laptop is een geweldige keuze voor een mini laptop van 12 inch met de normale windows erop. De andere kleine laptops hebben meestal de windows s mode die meer beperkt is in wat je kan downloaden erop.

#2. HP Chromebook x360

12 inch laptop voor basis taken en flexibel

Ben jij juist op zoek naar een laptop voor basistaken die een betere resolutie heeft voor je series/films en sneller is. De HP Chromebook x360 is een Chromebook laptop die komt met een HD+ resolutie en een IPS paneel. 

De laptop heeft dus uitstekende kleurweergave dankzij de resolutie en ips paneel en je kan het ook gebruiken als een tablet door zijn 2 in 1 design. De laptop heeft verder ook touchscreen functie en kan dus gebruikt worden als een tablet. 

De processor is een simpele processor voor een Chromebook en kan dus niet zware taken aan. De laptop is meer bedoeld voor kwaliteit en simpele taken zoals je mail checken, series/films kijken enzovoort. 

Specificaties:HP Chromebook x360
Beeldscherm12 inch, HD+, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorMediaTek MT8183
Werkgeheugen4GB ram
Opslag32GB Flash
VideokaartOnboard videokaart
BesturingssysteemChrome OS
Batterijduur11 uren
Verlichte toetsenbordNee
PoortenUsb A, C
Gewicht1.35 kg

Zeker een prima keuze voor als je veel op je laptop wilt zitten en ook s avond. Niet veel mini laptops komen met verlichte toetsenbord en deze is zeker een van de weinige die we tot nu toe hebben gezien. 

#3. Microsoft Surface Pro 7

Microsoft Surface Pro 7 - Sterkste 12 inch laptop voor zakelijk gebruik, thuisgebruik of onderweg
Microsoft Surface Pro 7 – Sterkste 12 inch laptop voor thuiswerken of onderweg

Een nog betere en sterkere 12 inch laptop voor zakelijk gebruik is de Microsoft Surface Pro 7. Deze laptop is ideaal voor ondernemers die veel onderweg zijn en die een sterke mini laptop willen.

De Microsoft Surface Pro 7 is een laptop van windows en komt ook met de normale windows besturingssysteem en geen S mode. Het is dus daarom de ideale keuze voor gebruikers die bekend zijn met windows en ook deze graag normaal willen krijgen. 

De windows 10 Pro is ideaal voor zakelijk gebruik omdat het zorgt ervoor dat je op afstand je computers kan gebruiken.

Ik zelf zag het niet aankomen maar deze laptop komt wel met een processor die zelfs gebruikt kan worden voor videobewerking en andere zware taken. 

De processor in de laptop is de intel core i7 processor en deze is zeer snel. De laptop heeft ook 16GB ram voor multitasken en andere zware programma’s. De Microsoft Surface Pro 7 is dus zeker de beste 12 inch laptop voor zware taken en als je een mini laptop wilt voor werk.

Specificaties:Microsoft Surface Pro 7
BeeldschermWide QXGA, Touchscreen, IPS paneel
ProcessorIntel core i7, Quad core(4), 3.9Ghz
Werkgeheugen8GB ram
Opslag256GB SSD
VideokaartIntel Iris Plus Graphics
BesturingssysteemWindows 10 Home
Batterijduur10.5 uren
Verlichte toetsenbordNee
PoortenUsb A, C
Gewicht0.77 kg

Wil jij graag een laptop waarmee je op vakantie kan gaan en ook ermee kunt werken onderweg dan is deze de juiste keuze. Met een i7 processor kan je bijna alles en zeker ook zwaardere taken voor je werk. 

#4. Asus Chromebook CX1100CNA

De Asus Chromebook CX1100CNA is een ideale keuze voor als je een zeer lage budget hebt. Dit is een laptop die alleen goed is voor basis taken omdat het niet veel sterke componenten heeft.

Zwake componenten betekent niet dat de laptop extreem traag zal zijn, nee. Omdat de laptop over een chrome OS besturingssysteem beschikt kan deze laptop zeer sneller zijn dan je gewonnen windows laptop.

De chromebook laptops zijn uitstekend voor als jij alleen basis taken wilt uitvoeren en niet veel van computers weet.

Omdat Google de chrome OS heeft gemaakt zorgen ze ook dat al je bestanden veilig blijven in de cloud zodat je niets kwijt raakt of wordt gehackt.

Specificaties:Asus Chromebook CX1100CNA
Beeldscherm12 inch, TN Paneel, HHD
ProcessorIntel Celeron 2 cores 2.4Ghz
Werkgeheugen8GB ram
Opslag64 GB Flash
VideokaartIntel HD Graphics 500
BesturingssysteemChrome OS
Batterijduur11 uren
Verlichte toetsenbordNiet van toepassing
PoortenUsb a, c, hdmi 
Gewicht1.7 kg

Het is een simpele kleine laptop die meer bedoeld is voor Office pakket, mailen en andere basistaken voor je werk zoals afspraken bijhouden enzovoort. 

#5. HP ProBook x360 11 G5

HP ProBook x360 11 G5 – 12 inch laptop voor

Een andere prima laptop voor een goedkope prijs is de HP ProBook x360 11 G5. Deze laptop is niet de sterkste maar het is wel prima voor basis taken zoals internetten, mailen en office pakket gebruiken.

De laptop is misschien niet de beste die beschikbaar is. Het is wel een prima keuze voor als je een basis laptop wilt voor onderweg en als je thuis je basis taken wilt uitvoeren.

Het zou natuurlijk bij deze laptop wel aanraden om het te testen en deze te retourneren als het niet snel genoeg is voor je.

De snelheid van deze goedkope laptop is niet de beste door de 4GB ram. Je zou deze wel eerst moeten testen voor

Specificaties:HP ProBook x360 11 G5
Beeldscherm12inch, HD Touchscreen 360 kantelbaar
ProcessorIntel Celeron N4020 Processor
Werkgeheugen4GB ram
Opslag64GB SSD
VideokaartIntel HD Graphics 600
BesturingssysteemWindows 11 Pro
Batterijduurn.vt.
Verlichte toetsenbordn.v.t
PoortenUsb a, c, displayPort
Gewicht1.43 kg

De laptop is ideaal voor zakelijk en basisgebruik. De laptop heeft een Full HD resolutie en komt met touchscreen functie zodat je beter en sneller kunt werken. 

Waarom een 12 inch laptop 

Een 12 inch laptop is natuurlijk een betere keus voor als je een wat sterkere laptop wilt dan 10 inch of 11 inch. Deze mini laptops zijn vaak alleen goed voor basistaken maar sommige 12 inch laptops kunnen zelfs foto’s bewerken en video’s bewerken. 

Een 12 inch laptop heeft vaak ook betere resolutie en beeldkwaliteit om je series en films beter te kunnen beleven. 

Hetzelfde heb je met 12 inch laptops en 13 inch laptops. 13 inch laptops zijn natuurlijk beter dan 12 inch laptops en kunnen veel meer. Ze zijn wel duurder en ook wat groter. 

Als je graag de beste 13 inch laptops wilt zien dan raad ik dat zeker aan. Je krijg meer keuze voor een kleine laptop. 

Voordelen van een 12 inch laptop

De voordelen van 12 inch laptops is natuurlijk dat ze klein zijn en nog wel sterk kunnen zijn. Deze wegen bijna niets en vaak zelfs onder de 1 kg. Dit zijn uitstekende keuzes voor als je veel moet reizen of vaak op vakantie gaat en een laptop nodig hebt.